IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Ислам религија на Мухамед?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ислам религија на Мухамед?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
Автор
Порака
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2008 во 16:44

Se Izvinuvam--Jas treba da odam na Ocno,moja greska..
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2008 во 16:52
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2008 во 23:38
Универзалноста на исламот

Како религија која е објавена на целото човештво а не само на Арапите, исламот пропагира апсолутна толеранција и интернационализам собирајќи ги луѓето од сите раси, бои и нации.
Исламската култура опфаќа еден комплетен систем и комплетен начин на живеење. Низ својот однос спрема другите таа ги нагласува универзалните човекови вредности-интернационализам и толеранција.

Интернационализам
Исламскта култура работи кон бришење на разликите помеѓу потомството на Адам. Сите оние разлики кои оддамна па до ден денеска го делат човештвото. Поради оваа нејзина особеност и возидагање, учество земале Арапите и неарапите, бели и црни, богати и сирмашни, владари и поданци, муслимани, христијани, евреи и идолопоклоници. Поради тоа што обично ја нерекуваме арапска или исламска култура не е во спротивност со нејзиното кавалифицирање како интернационална култура. Таа има светски погледи и како таква е определена. Таа е отворена за сите човечки групации и никако не е забаракадирана или непријателси расположена према другите култури, како што е случај со затворената еврејска култура која постои на воздигање на само еден народ и една раса. Тоа довело до таму што го опишале Бог како Израелов Господ а израелскиот народ избран народ од Господ.
Исламската култура не е таква, иако е запишана воглавно на арапски јазик, и иако се појавила со исламот. Всушност, исламот од првиот ден ја имал таа особина на интернационализам. Од самиот почеток ги повикувал луѓето О луѓе, а не О Арапи!. Повикувал кон Господ, Господарот на световите, а не Господарот само на муслиманите или само на Арапите. Од првиот ден пропагирал дека неговиот повик е од општ карактер, а не специјално наменет кон една група: и Ние те испративме како милост кон световите. (к*ран – Ел Енбија 107).

Толеранција
Еден од показателите на карактеристиките на интернационализмот е имананетната особина на исламската култура – толеранцијата. Верата на која почива ја изразува верата во двете големи вистини кои се од крајно значење поради неговото влијание на човековата мисла и однесување со другите кои се различни од нив:
1.     Разликата помеѓу луѓето во верата и другите особини се волјата на Возвишениот Господ, која е во врска со Неговата Праведност, Мудрост. Никој нема право да ја отфрли волјата на Господ и да ги менува Неговите закони во Универзумот. Господ вели: Ако Господ сакал, сите луѓе следбеници на една вера би ги направил. Меѓутоа, тие секогаш ќе се разликуваат во верувањето, освен на они кои Господарот твој им се смилува. А затоа ги создал... (к*ран-Худ 118-119).
2.     За заблудата на неверниците и нивното непридржување кон Вистинскиот пат ќе му одговараат само на Господ и само Тој е компетентен да им суди за тоа, и ќе им суди на Судниот ден. Луѓето немаат право тоа да го прават на овој свет. Во к*ранот Господ му се обраќа на Својот Пратеник Мухамед (Нека е Божји мир над него) во врска со неговите противници па му вели: Затоа ти повикувај ги и биди устраен, онака како ти се наредува, и не поводи се за прохтјевима нјховим и речи: Јас верувам во сите книги кои Господ ги објавил, и наредено ми е праведно да судам; Аллах е ваш и наш Господар, на нас нашите, а на вас вашите дела. Нема ништо што би можело меѓу нас дефинитивна пресуда да донесе. Аллах сите ќе не собере, и на Него сите ќе му се вратат. (к*ран – Еш Шура 15).
Поради ваквото верување исламската култура била отворена и за немуслиманите, им дала можност да делуваат и да се докажуваат во нејзините друштва. Таа и гарантирала заштита (зимме) од Аллах, Пратеникот Мухамед(Нека е Божји мир над него) и муслиманската заедница. Тие имаат права како муслиманите и оврски како муслиманите, освен таму каде што религиите бараат различност. Тие можат да останат, и останували приврзани кон своите верувања, богослужбата и симболите. Нивните богомољи и институции останале недопрени. Не биле присилувани на работи кои нивната религија ги забранувала. Дури не им биле забранет работите кои исламот ги забранувал, ако нивната вера тоа им го дозволувала. Таков била случајот со употребата на алкохолот и свинското месо. Тие земале активно учество во градењето на исламската цивилизаација. Неретко завземале високи министерски управни или економски функции во исламските држави, за разлика од проблемите со кои денеска се соочени муслиманските малцинства и заедници во многуте западни друштва.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Ezan-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Локација: Somalia
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 01:44
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by tofu tofu напиша:

Знам дека ќе ме нападнете веднаш за насловот, ама не знаев како на друг начин накратко да го опишам она што сакам да го кажам. Значи ОДНАПРЕД СЕ ИЗВИНУВАМ ЗА НАСЛОВОТ НА ТЕМАТА. Море ич да не се извинуваш на овој форум. Мене дури и ме искараа зашто не сум била доволно ревноснасреќаОк се работи за прашање. Се работи за изразот la ilah ila allah mohamed rasool allah. Пази да не го повториш тоа трипати, чунки така ќе станеш муслиманкаголема%20насмевкаНели муслиманите ги почитуваат подеднакво сите пророци, тогаш зошто го спомнуваат само Мухамед?голема%20насмевка Зошто не велите "Верувам во еден Господ Алах и сите негови пророци"? Зошто не велите "Верувам во еден Господ Алах и неговите пророци Мухамед, Исус, Мојсеј...(сите по ред)"?Просто затоа што мислат дека Мухамед е вистинскиот и последниот и џабе е што и да кажеш друго. И една корекција-Исус не е пророк како што веруваат муслиманите, тој е многу повеќе од тоанамигнување

Maria ako procitas i ako razmislis podobro Isus stvarno pravel cuda no sepak se odnesuval kako site ljuge jadel piel znaci ima covecka osobina i toa po avtomatizam go kazuva deka ne bil BOG tuku pratenik
pozdrav
Beautiful Mind

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 02:34
Ezan-a - kako shto mu kazhav na Shumadinche vo edna druga tema - koga kje dojde nekoj nov na forumov, kulturno e prvo da gi prochita temite, pa posle da se obrati. Za ova sme diskutirale mnogu pati i nema smisla sekoja tema da se okupira so toa - zatoa shto hristijanite i muslimanite veruvame razlichno vo vrska so ova, i ednite i drugite mislime deka sme vo pravo. Zatoa - sme se dogovorile ovde deka kje se pochituvame edni so drugi i kje se razbirame vo toj pogled iako ne gi prifakjame pogledite na drugiot.
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 09:42
Јасно ми е дека исламот е отворена религија, не е само за Арапите, само го подпрашав Муџахид затоа што рече "тој е пратен до нас односно ние сме неговиот народ", па не би беше јасно на кого мисли, на кој народ мисли, затоа што има многу народи на светов.
Инаку прашањето ми беше, зошто на Мухамед му се дава ексклузивитет како пропок. Знам дека сите други пророци (дури и Исус како што муслиманите веруваат) се многу почитувани од муслиманите, но останува фактот дека само Мухамед е тој што се спомнува во шехадетот. Објаснувањето дека се многу, и би отишол цел ден на изговарање на имињата на сите пророци, не можам да го прифатам, затоа што не ви е мака после секое изговарање на зборот Алах да додадете уште пет-шест зборови, после изговарање на зборот Мухамед исто така без проблем изговарате уште неколку зборови. Мислам дека не сте толку мрзливи да ги изговорите имињата на сите пророци, но вие не го правите тоа. Значи прашувам, зошто Мухамед има ексклузивитет во исламот? Па добро, можам сепак да го искористам и насловот на темата, и да прашам, дали тоа навистина значи дека исламот е религија на Мухамед, како што христијанството е на Исус, јудаизмот на Мојсеј итн?
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
rome1 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 09:58
izlamot ustvari muslimanstvoto muhamed sto go sirese e poteknato od katolicite imame dokaz.tie sakaa za hristianstvoto da se sire i go ucea muhamed za isus i se .ama muhamed potoa si zafate po svoj pat i mena nekoi rab kako sto mu cinese nego.pa prven pregledahjte si go korenot za religijata a ne za imeto izlam ili musliman.potoa uverete se i ke vidite oti muslimanstvoyto e na muhamed religija a ne je od bog.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:08
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Tofu ne rekov do "vas" tuku do "nas"

toa sme jas, ti i site ostanati

Znaci tofu, ne me poprava mene,zozto jas ti odgovoriv, pogore kako sto gledas, inaku da znaes, ne se uste pet proroci, pratenikot Muhammed A.s. rekol deka imalo okolu 24 000 proroci, vo Cesniot K ran se spomnati 25 od niv, sto isto taka ne e pet kako sto kazuvas ti, zatoa te sovetuvam da naucis nesto poveke za Islamot pred da komentiras.
Islamot e vera na Vozviseniot Allah dz.sh., koj mu ja ispraka na Muhammed a.s. kako posleden prorok, da ja prenese na celoto covestvo.
Univerzalnosta na Vozviseniot Allah dz.sh. nikade ne se doveduva vo prasanje, za da se dobie vpecatok deka islamot e vera na nekoj drug a ne na Allah dz.sh. Islamot, K uranot, muslimanite so nivnite postapki nikade, vo nikoj slucaj nema da najdes nesto vo niv sto ke te potikne da se posomnevas vo toa.

И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:11
Originally posted by rome1 rome1 напиша:

izlamot ustvari muslimanstvoto muhamed sto go sirese e poteknato od katolicite imame dokaz.tie sakaa za hristianstvoto da se sire i go ucea muhamed za isus i se .ama muhamed potoa si zafate po svoj pat i mena nekoi rab kako sto mu cinese nego.pa prven pregledahjte si go korenot za religijata a ne za imeto izlam ili musliman.potoa uverete se i ke vidite oti muslimanstvoyto e na muhamed religija a ne je od bog.

aj ti dokazi go ova, zosto kako sto gledam samo komentiras, a nisto dosega vo nieden post da go potkrepes toa so dokaz
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:23
ako nemav dokaz ne pisev de .misles samo onaka puisam za inaet?ne se zaludvaj.
eve ti dokaz odi vidi.
www.moriel.org
vidi tamu i potoa komentiraj.
coekot e nzaen i ucen za judaismot i muslimanstvoto i hristianstvoto .
toj se vika jacob prasch.
od evrejn postana masionok jew.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:39
а бе ако јас ти пишам тука, колку луѓе зборувале за тоа христијанството дека е изменето, дека нема ништо оригинално во него, дека исус е божји пратеник и куп др работи, ти веднаш ќе поверуваш во тоазбунетост
А бе роме, малку ли имаме ние наши учени луѓе па јас да го слушнам овој и да поверувам, во тоа што го кажува, туку ај ти занимавај се малку со коренот на твојата религија зошто таму има доста околу ова што го кажуваш, а мојата оставими ја мене и наостанатите муслимани

не ни соли памет знам дека си ученголема%20насмевка

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:43
mudzahid
vo istorija e fakt deka rimskata katolicka satanska organizacija go financiraja i go pustija muhamed oti bese zapalen za bog da odi da go prezeme jerusalem od evrejte posto katolicite go sakaa.
ama izlamot mse prosire mnogu brzo i jako i muhamed mu go zavrte togas grbot na katolicite i rese oti jerusalem ke go zeme za sebe.
pls citaj historija .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:47
а бе какви информации имаш, па ти си бил мозок, ма каки компјутер човече, уште поточно  ВИЦ НА ДЕНОТ.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 10:53
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

а бе какви информации имаш, па ти си бил мозок, ма каки компјутер човече, уште поточно  ВИЦ НА ДЕНОТ.
ZNAM DE BOLI VISTINATA KO KE PRONAJDES OTI BILA LAGA CELOTO VREME
PRIZNAJ SI OTI STE LAGANI OD EDEN MUHAMED KOJ SAM SE RESIL KAKO DA NAPRAE NOVA RELIGIJA HAHAHAH
AJDE DEEE MALCE RAZMISLI VAKA
AKO TOJ KUHAMED BIL OD BOG STO CUDA NAPRAVIL DE
NELI SEKOJ PROROK NA BOG NAPRAVIL CUDA NE VIDENI
A STO KAZVA SO TOA ZA MUHAMED?
IZVINI AMA ABSOLUTNO NISTO HAHAH
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.