|
Проблемот со македонците од Егејска Македонија |
Внеси реплика | страница <1234 15> |
Автор | |||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sonceto kako simbol i kultot na sonceto kaj makedoncite i na ovaa nasa teritorija se neguval 8000 godini, mnogu porano pred lavot kako simbol, ama tolku ti e znaenjeto
|
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не мешајте баби и жаби. Сонцето било знамето на нашата држава а лавот бил грб на нашата држава.Само што во античко време државите немале грбови имале само знамиња. Од средновековието почнуваат да се користат грбови. Изменето од Vladimir88 - 23.Декември.2007 во 15:04 |
|||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne mesam voopsto babi i zabi, mosne dobro znam sto pisuvam, tuku na alpskiov srbin mu objasnuvam za sonceto, koe spored nego ne bil simbol na makedoncite, zatoa sto pravi distinkcija pomegu makedoncite i Antigonidite, koi se vsusnost makedonska kralska dinastija.
Изменето од moira - 23.Декември.2007 во 15:11 |
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Алпски србин хахахаххахаа Hajlender |
|||
Neonic
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
RECOMMENDATIONS
Human Rights Watch/Helsinki recommends to the government of Greece that it: * acknowledge the existence in Greece of an ethnic Macedonian minority with its own culture and language; * end free expression restrictions on ethnic Macedonians; * permit ethnic Macedonian political refugees to return to Greece to regain their citizenship, to resettle and visit on the same basis as political refugees who identify themselves as Greek; * end the practice of prohibiting the teaching of the Macedonian language; * permit ethnic Macedonians to establish cultural and other associations; * carry out an impartial investigation into whether ethnic Macedonians are currently discriminated against in employment in the public sector; if that discrimination is found to exist, end it; * end harassment of ethnic Macedonians in general, and of Macedonian rights monitors in particular. Human Rights Watch/Helsinki recommends to the United States government that it acknowledge the Greek government's human rights violations as presented in this report, and use its best efforts to persuade the Greek government to follow Human Rights Watch/Helsinki's recommendations. Human Rights Watch/Helsinki recommends to the international community that it acknowledge and take steps to end human rights abuses by the Greek government. In particular, it urges the CSCE High Commissioner on National Minorities to investigate the situation of the ethnic Macedonians and to take steps to end discrimination against them. |
|||
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Seto toa e vo red, no dali vistinata za progonot i koleznot vrz makedonskoto naselenie ke izleze na videlina. Dali Human Rights Watch voopsto gi procitale stranicite od Karnegievata komisija, za koi site molcat i gi zabosotuvaat, stranicite koi se krijat od videlinata, zatopa sto se sramni i govorat za genocid, izvrsen vrz makedonsko naselenie.
|
|||
Neonic
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 899 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa tesko deka ke mine, i sama gledas deka i Ermenskiot genocid, nekoi go priznavaat nekoi go negiraat. Tie sto zaginale, ne mozeme da gi vratime, ama mozeme barem na tie sto se zivi, da im pomogneme i da ja isterame pravdinata na videlina. |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
http://www.youtube.com/watch?v=aGhmvKh2eVQ Dal je moguce da je nekoj zainteresiran za nas |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
...Еден од затворениците, помладо и физички послабо момче, му се пожалило на Илија Кокарев дека не може да ги издржи измачувањата и тепањето, и дека многу се плаши. Тогаш, Илија го посоветувал: „Кога ќе дојдат да те тепаат, ти затвори го очите, стисни ги забите и не вади глас, така ќе ти биде полесно.“ Момчето го послушало, постапил баш како што го советувал Илија. Кога повторно го мачеле и тепале, мачителите забележале дека момчето поинаку се држи. Почнале да му викаат и да го пцујат: „Кој те научи така бре копиле едно “палјовулгаре“, оти молчиш, кажи кој те научи. Момчето се исплашило и кажало дека Илија го поднаучил како да се држи. Тогаш се навртеле на Илија да го тепаат, сега уште пожестоко. Положбата на затворениците од ден на ден станувала сe` потешка и неподнослива. Исцрпени и изнемоштени паѓале во длабоко разочарување. Најтешко им паѓаше кога пред нивни очи војниците ги задеваа девојките и ги срамотеа. Ваквите грозничави слики ги доведуваа до лудило. Во нив вриеше огромен гнев, им доаѓаше да се нафрлат врз војниците и да ги распарчат, да ја одбранат честа на нивните другарки. Срамот ги мачеше многу повеќе од стравот. Во таков очај некои од нив беа дури решени да извршат самоубиство, како протест против варварските постапки и грозотии што се случуваа. Некои полудеа. Илија Кокарев се обидел да се фрли од баџата (прозор на покривот), но кога се приближил до прозорчето го забележале другите затвореници и го спречиле да се фрли долу. Кога го прашале зошто сакал да се фрли, тој не се сеќавал на ништо. Во тоа што не успеал Илија, успеал Типче Аџикиров, кој на брзина се приближил до прозорчето и се фрлил удолу. Паднал од девет метри височина врз некои даски и целиот се испокршил. Подалеку не можел да стигне, бил фатен од стражарите, а потоа изложен на уште поголеми маки. Кога меѓу себе се договарале како да си го одземат животот и на маките да им стават крај, разговорот го слушала и Сиика Стражова. Таа, исто така, почнала да размислува на кој начин да си ги скрати маките, како да излезе од пеколот. И смислила начин. Му побарала на војникот, кој таму бил на стража, нож за да сече леб. Војникот и го дал ножот, а таа со молскавична брзина пред очите на сите присутни со ножот си нанела неколку удари право во срцето, и паднала мртва. Мачителите не покажале никакво сожалување ни за неа ни за нејзиното малолетно дете, уапсено заедно со неа, кое плачеше и липаше по мајка си. Уште повеќе кај нив вриеше злобата. Сега бараа нови жртви и нови методи на мачење. Почнаа да го залажуваат детето на трагично починатата Сиика: „Кажи, дали мајка ти има сестра и дали чува нешто кај неа“. Детето се излажало и кажало дека има тетка, а потоа го натерале да ги однесе кај неа, сестрата на Сиика, по име Веса. Неколку полицајци се упатиле во селото Екшису и влегле во домот на Веса, почнале да ја сослушуваат и да вршат претрес во куќата, но не нашле ништо. Во близината се наоѓала и куќата каде што живеела Сиика, тие влегле внатре и почнале да ја распрашуваат газдарицата Матка Попова и да вршат претрес низ куќата. Но и тука не нашле ништо. Двете жени: Веса и Матка ги претепале и ги повеле до тотална изнемоштеност, а потоа уште живи ги запалиле и ги фрлиле преку прозорот од горниот кат на куќата на Матка Попова. Ја уапсија и третата сестра на Сика, која беше учителка во Лерин, по име Ники, ја осудија на смрт и ја стрелаа. Така трите сестри Стражови, Аспасија, Веса и Ники и Матка Попова трагично ги загубија животите како жртви на крвавиот и гнасен грчки терор. На смрт ја осудија и Дика Стражова, ќерка на Иљо Стражов, и ја стрелаа во Лерин истата година... [превземено од книгата: СВЕДОШТВА ЗА ГРЧКИОТ ТЕРОР ВО ЛЕРИНСКО 1945-1949] P.S. Go imam govorot na Nikos Zacharidais Lider na DAG vo graganskata vojna vo Grcija. Изменето од Vladimir88 - 23.Декември.2007 во 15:37 |
|||
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znam deka ne tesko, tuku voopsto nema da mine, zatoa sto togas se otvaraat sosema drugi problemi, neprijatni za elinite i za nekoi zemji clenki na EU, toa i go napisav vo prethodni postovi, no sto voopsto dobivaat progonetite makedonci, koi nie miluvame da gi narekuvame egejci?
Изменето од moira - 23.Декември.2007 во 15:39 |
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
laicki ili ne, kratko i jasno, Eu e isto sto i Jugoslavija, priznale ili ne, Vo Jugoslavija Makedonija imase status na ramnopravna republika, no se doagjase od Belgrad, zar ne? Vo EU Makedonija sekako deka ke nema ramnopraven status so Germanija, Francija,.... ke bide kako sto se Bugarija i Rumunija... znaci , mora da gi sproveduva direktivite od gore. Nasproti toa dobiva patuvanje bez vizi nasekade vo EU i taka... mene mi e prikaskata mnogu dobro poznata, so taa razlika sto porano imalo i nekoja sloboda i pravo na odlucuvanje, a vo EU ke nema, taka i gotovo. Изменето од butel2 - 23.Декември.2007 во 16:23 |
|||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Od kade "ZNAESH" samo ne mi e jasno?????
Zatoa sto toa ke bidat problemi "neprijatni za Elenite"?????
Pa aj sega da gi ostavime "lugeto da ne im bide neprijatno sluchajno" - sto ke se brukaat pak lugevo. SE USTRAA ZA ISTORIJATA, PA SEGA I ZA ETNICHKO CHISTENJE I GENOCID, mnogu ke im se sobere, "kutrite tie"?????
TI NE SI NORMALNA???????
|
|||
KikoMC
Сениор Регистриран: 11.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да си ми жив и здрав..Многу паметно искажано а воедно и стопроцентно точно, и таму ќе бидиме кученце со јаже... |
|||
|
|||
PREDATOR
Група Регистриран: 12.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Кој те научи така бре копиле едно “палјовулгаре....
|
|||
Внеси реплика | страница <1234 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |