IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МЕРА СПОРЕД МЕРА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МЕРА СПОРЕД МЕРА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 02:22
e vaka
da ima nasi vasi

no si zaboravil na drugite, na NAS LUGJETO-GOSPOD

brat mi dojdi vamu da mu objasnime na noviotголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Beloto Cigance Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 21
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 02:26

Koranot se chita so umot, Biblijata so dushata. Koranot treba da se razbere i prifati. Biblijata da se dozhivee. Taa e ezoterichka kniga, mistichna, tajna. Pishuvanite raboti se varijacii na razni simboli, na razni pouki, skrieni tajni koi treba da se prouchuvaat.

Ajde kazi mi prvo velis Biblijata so dusata se citala trebalo tie prikaski sto gi spomena pogore (od lugeto vneseni) da se doziveat. Kako? Da se vratime nazad. Pa pred 1000 godini bilo toa za da gi dozivuvame. Mozebi bog ti dal tebe nekoja sposobnost za da se vratis nazad. Znaes sto jas mislam nesto si sanjal si zbrkal. Skrieni tajni(masoni nesto?) za da gi razberes ovie tajni-spletkani raboti ti treba UM a ne DOZIVUVANE.ZNACI SAM SI KONTRADIKTOREN SO SEBE. k*ranot e za sekogo ne samo za hodzite. Za Biblijata popovite ti velat nemora da ja citas nie ke ti ja objasnime. (HELLOLLLL) Kade ti e razumot. Zakonite i PRAVEDNOSTA vo k*ranot mozes da ja dozivees preku muslimanite i so razumot-srceto da go prifatis.Jas sum bil hristijanin ziveam vo takva naselba zapoznav pravi muslimani vernici otuka znam sto ti govoram, a ako si opkruzen so luge koi imaat muslimanski samo imina bez nikakva vera togas ti si vo zaguba, treba da gi pobaras vernicite.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 02:31
a ako si opkruzen so luge koi imaat muslimanski samo imina bez nikakva vera togas ti si vo zaguba, treba da gi pobaras vernicite.

a ziv ti sve najmilo= objasni mi razlika negu ednite i drugite
daj prosvetli me neukiot
kako toa vernicite se po dobri od tie so muslimanski iminja??????

daj da te citam
da naucam neso so krajniot um nemoze da razbere

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 02:44
Originally posted by Beloto Cigance Beloto Cigance напиша:

Ajde kazi mi prvo velis Biblijata so dusata se citala trebalo tie prikaski sto gi spomena pogore (od lugeto vneseni) da se doziveat. Kako? Da se vratime nazad. Pa pred 1000 godini bilo toa za da gi dozivuvame. Mozebi bog ti dal tebe nekoja sposobnost za da se vratis nazad. Znaes sto jas mislam nesto si sanjal si zbrkal. Skrieni tajni(masoni nesto?) za da gi razberes ovie tajni-spletkani raboti ti treba UM a ne DOZIVUVANE.ZNACI SAM SI KONTRADIKTOREN SO SEBE. k*ranot e za sekogo ne samo za hodzite. Za Biblijata popovite ti velat nemora da ja citas nie ke ti ja objasnime. (HELLOLLLL) Kade ti e razumot. Zakonite i PRAVEDNOSTA vo k*ranot mozes da ja dozivees preku muslimanite i so razumot-srceto da go prifatis.Jas sum bil hristijanin ziveam vo takva naselba zapoznav pravi muslimani vernici otuka znam sto ti govoram, a ako si opkruzen so luge koi imaat muslimanski samo imina bez nikakva vera togas ti si vo zaguba, treba da gi pobaras vernicite.

Pak se vrakjame na istiot problem. Ti mi zboruvash za telesno dozhivuvanje - "Kako? Da se vratime nazad. Pa pred 1000 godini bilo toa za da gi dozivuvame. Mozebi bog ti dal tebe nekoja sposobnost za da se vratis nazad."
A jas zboruvam za duhovno, emocionalno dozhivuvanje.
Zatoa - ne sum kontradiktoren so sebe, a zboruvame za dve sosema razlichni raboti. Biblijata e ispolneta so simboli, so ezoterika i so misticizam. Toa e celta na taa kniga. Ne stanuva zbor za vrakjanje nazad vo vremeto ili nishto od toj tip. Ednostavno - duhovno prezhivuvanje i navleguvanje vo dlabokite sloevi shto gi krie vo sebe Biblijata. Tie na koi ne im se dopadnalo toa, koi barale pokonkretni raboti i koi smetale deka vistinata e vo Koranot, preminale vo Islam... Da si se zhivi i zdravi i sekoj po svojot pat. :)
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 02:55

Razlikata e shto Koranot e so eden avtor i mnogu malku korekcii potoa. Tokmu vo tie razliki se sostoi edna od glavnite tezi na Islamot vo negovata ispravnost i vo neispravnosta na Biblijata. Samo shto kako shto kazhav - nachinot na tolkuvanje e sosema razlichen i problemot e shto vo razgleduvanjeto na Biblijata, trgate od pogreshna gledna tochka. Toa sakav da kazham...:)

k*ranot nema covek avtor. Bog e avtorot i vo nego kazal deka ke go CUVA OD IZMENI SE DO SUDNIOT DEN. Biblijata nie lugeto ja izmenivme vmetnavme prikaski i.t.n. Isto kako denes Vladive sakat da izigravaat Bog da nosat svoi zakoni i so sila ne teraat da gi pocituvame. Kakva li kazna ke imaat tie luge kakov shirk pravat, a ne se svesni Pzd znam deka nekoj od vas (DBK,Vlada...) ova go cita ne mora da sledite i presluskuvate povikajtene ke si napravime kafe znaeme beka barate zrtveno jagne.Posto volcite tie sto gi barate(Teroristi) im dadovte Fotelji .
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:02
Originally posted by Beloto Cigance Beloto Cigance напиша:

k*ranot nema covek avtor. Bog e avtorot i vo nego kazal deka ke go CUVA OD IZMENI SE DO SUDNIOT DEN. Biblijata nie lugeto ja izmenivme vmetnavme prikaski i.t.n. Isto kako denes Vladive sakat da izigravaat Bog da nosat svoi zakoni i so sila ne teraat da gi pocituvame. Kakva li kazna ke imaat tie luge kakov shirk pravat, a ne se svesni Pzd znam deka nekoj od vas (DBK,Vlada...) ova go cita ne mora da sledite i presluskuvate povikajtene ke si napravime kafe znaeme beka barate zrtveno jagne.Posto volcite tie sto gi barate(Teroristi) im dadovte Fotelji .

Povtorno istiot problem kako na site drugi temi - odvlekuvanje vo sosema razlichen pravec... zboruvav za tolerantnost i principi na dostoinstveno i humano odnesuvanje tuka na forumov, ti mi pishuvash za DBK i vlada...
Mnogu chuden narod sme... vechna paranoja i vechno nekoj ni treba da obvinuvame... verojatno taka mislime deka sme povazhni za svetot od toa shto realno sme...
Te molam, ako sakash da prodolzhish da pishuvash za toa shto posledno go imash pishano vo tvojot post, pushti nova tema.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:02
Biblijata e ispolneta so simboli, so ezoterika i so misticizam. Toa e celta na taa kniga.Ednostavno - duhovno prezhivuvanje i navleguvanje vo dlabokite sloevi shto gi krie vo sebe Biblijata. Tie na koi ne im se dopadnalo toa, koi barale pokonkretni raboti i koi smetale deka vistinata e vo Koranot, preminale vo Islam... Da si se zhivi i zdravi i sekoj po svojot pat. :)[/QUOTE]

Zosto misticizam, simboli kako obicniot covek ke ja razbere knigata koga verata e za sekogo i za ucenite i za neucenite i za bogat i siromav
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:17
Mnogu pati neukiot ima pogolemo razbiranje od ucheniot... Zatoa shto gleda so chisto srce i svezh um... (no toa e druga tema).
Za toj shto ne mozhe da ja razbere - ima sveshtenstvo koe kje mu pomogne i kje mu ja objasni (ne navleguvam vo temata dali toa se pravi kako shto treba, samo kazhuvam shto e celta na sveshtenstvoto). Isto kako vo Islamot - ako neshto ne ti e jasno i imash prashanje - odish ili kaj nekoj Hodzha ili kaj dervish ili kaj nekoj uchen...
(ova podolu e moe lichno mislenje, ne iskazhuvam nikakva oficijalna verzija ili stav na Hristijanstvoto)
Verata e verba pred se. Neshto shto go chuvstvuvash. Prvo go razbirash na emocionalno, na duhovno nivo. Svetiot duh e okolu tebe, vo tebe, so tebe. Go osoznavash negovoto postoenje i veruvash vo nego zaradi toa, a ne zatoa shto nekade e napishano deka postoi. Veruvash bez da ima dokazi za toa. Toa e mokjta na verata, na verbata. Jas ne baram da go vidam Isus na jave za da znam deka voskresnal. Jas veruvam vo toa. Dokazot - toa e nauka i ima sosema drugo mesto vo chovechkiot zhivot.
Potoa, ako sakash da razberesh povekje, da bidesh poseriozno posveten na verata - togash pochnuvash da ja uchish, da se prosvetuvash... Ima lugje koi reshavaat celiot svoj zhivot da go posvetat na toa uchenje i zatoa se zapopuvaat ili zamonashuvaat. Tie se slugi Bozhji, koi se tuka za da pomagaat na drugite, i da gi pouchuvaat i davaat uteha, kolku shto mozhat i umeat.
No ne se pogolemi vernici ili pozasluzhni od obichniot, sosema neuk rabotnik koj sekoe utro vleguva vo rudnik vo dlabinite na zemjata i si se pomoluva na Boga, na Bogorodica ili na Arhangelot da go pazat i chuvaat i da go vratat povtorno kon svetlinata na denot.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:20
Lugeto koi imaat samo muslimanski imina a ne se Muslimani ne veruvaat vo boga, nekoi nekogas klanaat,nekoi Pijat alkohol, kockaat, kradat, necesno zarabotuvaat(kamata, makroa, gansteri-mafija), pcuene, upotreba i prodavane na droga, pravene magii, gledane na kafe carti,jasnovidci...

Onie koi se vernici se poznavaat po nivnite delata dobrinata koja ja cinat iako pravat dobri dela Nietot ili namerata e pred se naj biten faktor koj nie lugeto ne znaeme sto eden covek krie vo svoeto srce (Bog naj ubavo znae) isto kako i kaj hristijanite, evreite... Sto znaci i deka megu vakvite luge ima muslimani samo po ime
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:40
Dokazot - toa e nauka i ima sosema drugo mesto vo chovechkiot zhivot.
Ima lugje koi reshavaat celiot svoj zhivot da go posvetat na toa uchenje i zatoa se zapopuvaat ili zamonashuvaat. Tie se slugi Bozhji, koi se tuka za da pomagaat na drugite, i da gi pouchuvaat i davaat uteha, kolku shto mozhat i umeat.
No ne se pogolemi vernici ili pozasluzhni od obichniot, sosema neuk rabotnik koj sekoe utro vleguva vo rudnik vo dlabinite na zemjata i si se pomoluva na Boga, na Bogorodica ili na Arhangelot da go pazat i chuvaat i da go vratat povtorno kon svetlinata na denot. [/QUOTE]

Bog sozdal se pa i naukata a se sto sozdal bog se vklopuva so drugite sozdadeni raboti. Sto znaci deka ne moze da ja sozdade naukata za da odi kontra negovite knigi.

Za monasite mazite i zenite se zozdadeni za da ziveat zaedno a ne odvoeno cel zivot pa da se pojavi pedofilija... Covekot e i materijalno i duhovno sustestvo ot tuka i potrebata za materijalni raboti zatoa i koga se moli covek treba so telo i dusa.

Zar mislis deka bog ne e se moken , pa mu prepisuvas nemu ramni i se molis na Merijem majkata na Isus ili Angelot Gibril koj bil posrednik megu lugeto i boga. Da nesvatis pogresno pomegu covekot i bog nema posrednici Bog znae se , no pomegu bog i lugeto ima zatoa sto planinite bi se srusile,zemjata bi se zatresla tolku silno sto ni nie nema zivi da ostaneme ako Bog dojde na zemjata
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:57
Bog ja sozdal i naukata - jas samo rekov deka taa ima drugo mesto vo chovechkiot zhivot (za razlika od verata koja i pripagja na dushata).
Monasite reshavaat deka za niv ne postoi nishto drugo osven Bog. Nema nishto materijalno ili telesno shto kje gi odvoi od sluzhbata na Boga. Onie koi kje ja prekrshat svojata zakletva i kje napravat greshni dela - tie povekje ne se slugi Bozhji.
Bog e semokjen, no tokmu zatoa ne sekogash direktno Nemu da mu se molime... ponekogash nie se molime na onie koi se najblisku okolu nego - Bogorodica, Arhangel Mihail, Sveta Petka... Zatoa shto tie se bogougodni i dostoinstveni i kje najdat uteha za nashata maka i kje go prenesat nashiot zbor do Nego. Toj znae se, Toj gleda se i Toj E Se. No tokmu zatoa vo nashata poniznost ne treba da mu se obrakjame Nemu direktno.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 10:45
E arno zidarski, ama da ti pojasnam nesto. Neznam ti od koga si izlezen od Makedonija no vo vrska so rama, toj e vo pravo.
Vo Makedonija, so doadjanjeto na Boro Trajkovski, raznorazni protestantski t.n. crkvi pocnaa da niknuvaat kako pecurki posle dozd, a pod Borovata zakrila dobija i status.
Tie t.n. crkvi gi vodat t.n. pastori (glej samo imevo, uvozno)i rabotat po terk na americkite protestantrski crkvi. Tie t.n. propovednici izucuvaat vo najmala raka nekoj bibliski k*rs ( a vo podobar slucaj kvazifakultet vo Osjek, Novi Sad) i op-ete ti bivs narkos propovednik.
I sega najvaznoto-samo oni se vernici i imaat misija obrnuvanje na lugeto vo protestantizam, demek, nanovo radjanje. Kolku jadnici za vreka brasno otidoa po tie shupi...bev so drugarka mi(ona e nivna ovcicka) ednas na takva "sluzba"...voglavno se peeja americki pesni vo rok-pop verzija, a koga ja slusnav "Oce nas" vo rap li bese, turbo folk verzija li bese, neznam, ama mi se slosi. A ona veli, ama Bog i taka se slavi. Arno velam, ama ova mene mi e tudjo.
Na "sluzbata" najmnogu se prisutni lica so posebni potrebi i prosjaci (bez potcenuvanje, no davam realna slika koj i zosto odi) i po nekoj stranski diplomat. Interesna mesavina neli, pred Bog site sme isti
Samo sto ovoj bednik gladta ke go natera da si ja promeni verata, fuj [:-&]
I sega taa nivna politika e tolku agresivna i nametliva sto prosto da se cudis. A se samo so 1 cel RAZDOR.
Zatoa zidarski se oformile ovie vasi i nasi na forumov, kako sto gi velis ti, ima i po nekoj pravoslaven, no groto se takvi.

Изменето од blagorodna - 22.Декември.2007 во 11:14
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 11:19
Ubavo shto ni go objasni ova Blagorodna, taka da imame slika, deka sekoja rabota treba da se gleda korenito, i da ne se prifaka so srce ili zaradi materijalni dobra, tuku samo so dlaboko razmisluvanje i analiziranje.

Zidarski brat, prvo so citanjeto na tvoite tekstoi se dobiva slika za Biblijata deka e slikovnica, i misterija.
Brat vo 21 vek nema mesto za metafizicki cuda, ili simboloka, ili shto ti ja znam, Ima samo mesto za cista vistina brat!!!   
Nemoze vo sekoj tekst od Biblijata da si barame simbolika i sekoj po svoe da si svakame, kako nam ni odgovara, pa zamisli kolku Hristijani ima vo svetov, i sekoj da si a razbira Biblijata po svoe... shto ke dobeme? Anarhija brat, sekoj ke si raboti po svo, i sekoj si ima opravduvanje:JAS TAKA JA RAZBIRAM BIBLIJTA.

Eve ushte ednas ke ti postavam isto prashanje, ti odgovorimi i ke vidimi kakvi odgovori ke sledat od citatelive na forumov.

ISUS vo evangelie SPORED Marko 16 red 17 i 18 veli:

A znacite, na onie shto ke poveruvaat,
ke im bidat ovie: so Moeto ime ke
isteruvaat demoni; ke govorat novi jazici;

ke fakaat zmii i ako neshto smrtonosno
ispijat, nema da im nashteti; na
bolni ke polagaat race i tie ke ozdravuvaat.“

Znaci Isus kazuva deka vistinski vernice se onie vernici koi ke gi pravat gorenavedenive kriteriumi,
te. Brat ti ako si vernik, dkazija verbata vo Boga i
1 DA ISTERUVASH DEMONI
2 DA GOVORISH NOVI JAZICI, iako ve nekoi verzii na Biblijata stoi 4 novi jazici, eve za tebe brat isto taka prevedimigo tekstov na 4 jazici na ZULU, URDU, MARAKI ,i INDISKI.

3 DA SE NAPIESH NESHTO OTROVNO I DA OSTANESH ZIV (apsurd) , neti sovetuvam da probash, pa posle da stanam odgovoren za tvojata smrt.

4 Na bolni da polagaat race i tie ke ozdravuvaat, pa brat ako ova go mozea site Hristijani, nemashe da imame potreba od Bolnici denes.

I za kraj brat se dobiva sledniov zaklucok,
ILI NEMA VISTINSKI HRISTIJANI VERNICI NA ZEMJAVA
ILI BIBLIJATA NE E ZBOR BOZJI, PA OVA GO IZREKOL NEKOJ KOJ NE E PRI ZDRAV RAZUM.
ILI tvojot najsilen del SIMBOLIKA, SETO OVA E SAMO SIMBOLIKA, i samo na takov nacin se objasnuva Biblijata so simbolika.
Brat so seta pocit prema tebe, bi ti dal doznaenje deka svetov ne funkcionira s simbolika, se e realnost.

Se nadevam nema da mi zamerish shto povtorno ti postavuvam isto prashanje, no ova e za da slushneme mislenja i od drugite.
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Beloto Cigance Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 11:51
Bog e semokjen, no tokmu zatoa ne sekogash direktno Nemu da mu se molime... ponekogash nie se molime na onie koi se najblisku okolu nego - Bogorodica, Arhangel Mihail, Sveta Petka... Zatoa shto tie se bogougodni i dostoinstveni i kje najdat uteha za nashata maka i kje go prenesat nashiot zbor do Nego. Toj znae se, Toj gleda se i Toj E Se. No tokmu zatoa vo nashata poniznost ne treba da mu se obrakjame Nemu direktno. [/QUOTE]

Merijem majkata na Isus a.s. (bogorodica koja ja narekuvas) Mu e rob na boga (sluga) ili majka ili kerka
Kako moze Bog da ima majka. Nitu e sozdaden nitu ima ramen. Za obrakaneto kon pocinatite luge kako dervisite (svetci koi gi narekuvas) sakas da kazes deka bog ne moze se da postigne odednas-ne mi treba takov bog zar mislis deka vo nedela navistina se odmoril otkako spored biblijata(denesna) go sozdade svetot? Na bog ne mu e potreben odmor ne e covek nitu covek go rodil koj pak boga go sozdal.RAZUM malku. Zar Isus a.s.,Mojsej a.s.,Avram a.s. se molele na drugi, i od pocinati barale nesto.

SITE PRATENICI SE PRATENI SO EDNA JASNA PORAKA DA OBOZUVAME SAMO NEGO, DA MU SE MOLIME SAMO NEMU I NIKOJ DRUG SAMO OD NEGO DA BARAME.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.