|
haiku - haiga |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
janevskiR
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас стојам на располагање!
Веќе испратив линк. |
|
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3248
|
|
stariot
Сениор Регистриран: 20.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 194 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас веќе пратив линк.
|
|
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
|
|
ikishine
Сениор Регистриран: 08.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 105 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите!
Сакам сесрдно да ви се заблагодарам за вашата подршка во реализацијата на мојот проект... Во моментов, покрај останатото, интензивно пишувам хаику и хаига и ако се биде во ред, имам намера истите да ги објавам во книга. Се разбира, сите што ќе учествуваат ќе бидат целосно испочитувани и соодветно покрај секоја фотографија ќе бидат истакнати насловот и името на авторот. За квалитетно печатење неопходно е избраните фотографии да бидат со резолуција од 300 dpi, за димензиите ќе ви пишам дополнително... Значи, пожелно е прво да направам селекција, па ке ви пишам да ми ги препратите во соодветна големина. Пријатно сум изненадена од пристигнатите фотографии! Се може да биде инспирација за хаику односно хаига ако нештата се доживеат на вистинскиот начин и се пронајде есенцијата во нив. Сепак, постојат извесни правила и воглавно тоа се поврзува со природата, птиците, ситните животинчиња, инсекти, па и човекот - низ овие тристишја провејуваат источната мисла и сензибилитет ... За да не должам,за пример ќе прикачам една моја хаига (само објаснете ми како, оти ова е ново за мене и однапред се извинувам за евентуални грешки), а оние што се заинтересирани да дознаат повеќе, слободно може да ме прашаат. Инаку, јас како дипломиран филолог по општа и компаративна книжевност (сега запишувам постдипломски студии на истата катедра), зад себе имам две збирки поезија „Говорот на срцето“ (лирика) и „Кој ке ги згрее птиците“ (хаику). Избор од моите хаику стихови во бугарски превод може да погледнете на следниве линкови: http://www.liternet.bg/publish21/i_doneva/index.html http://www.liternet.bg/publish21/i_doneva/koj.htm http://www.liternet.bg/ Оние стихови кои ги прикачил г-н Лукович се само извадоци од повеќе неиздадени песни и затоа се малку измешани, но се радувам што ви се допаднале. Би сакала и да дојдам на некоја средба во клубот да се запознаеме. Се движам со помагало и соодветна помош, но тоа не е пречка за да се дружиме |
|
AniQ
Група Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 36 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bas ke ni bide milo da te zapoznaeme Iskra
Ajde momci pojasnete neshto okolu tehnickiot del, da znae Iskra kako da ni go prikaci primerot |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskra smetaj se pokaneta vo sreda vo mala stanica na nasata redovna druzba i tamu mozebi najdobro ke se objasnime, razbereme i zapoznaeme. Taka i nam ke ni objasnis popodrobno za Haiku i Haiga , a nie ke znaeme kakvi fotografii bi bile najpodobni za tebe. Kako i da e ke se druzime...
Dobredojdena si vo sredda po 20,00 casot, najsigurno okolu 20.30. pozdrav |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
ikishine
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам на поканата!
Вообичаено, секој прв четврток од месецот учествувам во хаику средбата што традиционално се организира во кафе книжарницата МАГОР. Од оправдани причини, овојпат, средбата е презакажана баш за во среда (12.12.2007) од 20:00 часот. Соломонско решение : кој е расположен, може да дојде прво во МАГОР на хаику, па потоа заедно да продолжиме во Мала станица со фотографии и хаига Ако не одговара така, тогаш најдобро да ја оставиме дружбата за наредната среда. Колку што разбрав, се состанувате редовно секоја среда на исто место, во исто време, нели? Сигурно се гледаме и многу се радувам за тоа! Поздрав на сите! |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako da ne mu se raduva srcevo na vakvi prekrasni momenti koga se srekavaat srodni dushi od site strani... i toa e UMETNOST i toa e KREATIVNOST i toa e HUMANOST i vo toa se sodrzhi UBAVINATA NA ZHIVOTOT!
Cheers to light, cheers to life !!! P.S. Iskra, mini preku moeto portfoliot i vidi dali ke t inspirira neshto. |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskra,
dobro ni dojde na forumot. Eve informacija za upload na sliki na forumot: Otvori si account (besplaten) na www.photobucket.com Slikata koja sakas da ja uploadiras mora da bide najmnogu 800x600 Otkako ce ja uploadiras, kopiraj go linkot pod slikata koj veli "direct link" Na prozorceto od forumot kaj sto ja kucas porakata klikni na ikonceto so fotoaparat. Vo novoto prozorce iskopiraj go linkot vo prozorceto "image URL" i klikni na vidi. Procesot cesto trae 2-3 minuti dodeka se uploadira slikata. Otkako ce ja vidis slikata vo ova prozorce, samo klikni OK i taa ce se pojavi vo tvojata poraka. PS Brojot na poraki ti go pokaciv na 100 i mislam deka taka ce mozes da uploadiras sliki na forumot (ako ne se lazam) PPS Vo iscekuvanje sme na konecna informacija za goleminata na fotografiite koja ce ti odgovara PPPS Bilo sto sto ce ti se dopadne od portfoliovo: http://www.foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=1775 ti e na raspolaganje Изменето од Mire - 10.Декември.2007 во 10:45 |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мире, не е се до бројот на пораките, туку треба да има статус група за да може да праќа фотографии. Ај ќе видам со Администраторот што ќе направам по тоа прашање.
|
|
ikishine
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Драги фотографки и фотографи,
Имајте среќни и весели празници! Наздравете им на новите почетоци! Годинава, а и понатака, од се срце ви посакувам океан здравје, море љубов и среќа, езеро успеси, река пари и ниедна капка тага и болка... Ваша, Искра P.S.Средбата со вас ми беше прекрасна и особено се радувам што запознав толку креативни, енергични, позитивни, духовити и дружељубиви луѓе Ви посакувам весела дружба вечерва во Мала станица За жал јас нема да дојдам, но се гледаме наскоро на некоја од наредните средби! |
|
ikishine
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво мои мили фотограф-и/-ки,
Одамна не сме се чуле... Се подзаборавивме малку :-) Што е ново? Голем поздрав до сите, Искра |
|
Glecin
Сениор Регистриран: 11.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 450 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo Iskra....!!
bogami....se zaboravivme....novo e izlozhbata na ploshtad shto pomina....ne znam dali uspea da dojdesh i da dzirnesh beshe super....! A drugo neshto nema periodov od Septemvri kje bide poaktivno.....! Sega za sega lesni zakachki, ponekoja dobra fotografija i prekjuten natprevar...)))...! BIDI POZDRAVENA i se gledame BTW Kako poezijata?.....ima neshto...? |
|
There is more in life than books you know, but not much more!
|
|
ikishine
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Slusnav za izlozbata, prvo dzirkav na TV, pa otidov i na plostad... Imase mnogu interesni parcinja, ubavo ste se setile da ja napravite taa akcija ;-)
Kaj mene bese tranzicija, mi se slucuvaa mnogu nesta, glavno ubavi, pa sega sum vo renesansa :-) Zapisav postdiplomski, se vrabotiv, rabotam na knigite, odam na rehabilitacija i redica drugi nesta... Toa me ispolnuva. Brojot na haigite sekojdnevno se zgolemuva, no knigata seuste ne e izdadena. Paralelno imam materijal za uste tri - cetiri knigi (esei,haiku,haiga,lirika, roman), pa za sekoja treba da najdam soodvetna prilika za izdavanje. Nekoi od konk*rsite se odlozija za kon krajot na godinava, no mislam deka naskoro edna po edna ke pocnat da ja zdogleduvaat svelinata na denot... Ke bidete blagovremeno izvesteni :-) Ubavo odmorete se, sliknete mi nekoj nurnat lebed,pravete inspirativni fotki kako i dosega, prakajte mi gi na email: iki@unet.com.mk, pa sigurno se gledame od septemvri na tradicionalnite sredbi vo Mala Stanica. Izvestete me koga ke se sobirate... Pozdrav do site! |
|
ikishine
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Драги пријатели,
Срдечно Ве поканувам на промоцијата на мојата најнова хаику/хаига збирка „Небеска раскрсница/Crossroad in the Sky“ на 01.06.2009, понеделник, 20 часот, Кино „Фросина“ (МКЦ). Хаигата е специфичен жанр - микс од фотографија и хаику- што првпат се објавува во Македонија. Книгата во издание на издавачката куќа „МАГОР“ ќе ја промовираат Доц. д-р Владимир Мартиновски и Д-р Александар Прокопиев. Програмата ќе ја води Силвана Јованова, стиховите ќе ги читаат Елена Пренџова и Марјан Минов, а ќе настапат и Драган и Ратко Даутовски со куса изведба на окарина. Промоцијата има и хуманитерен карактер за да се помогне моето заминување на трансплантација на матични клетки во Русија. За таа цел освен книгата, на продажба ќе бидат понудени и уметнички дела донирани од група еминентни млади уметници, а кои ќе бидат изложени во горното фоаје за време на промоцијата. Ве молам обезбедете го Вашето ценето присуство и разубавете и збогатете ми ја оваа вечер :-) Поканата е отворена и за останатите љубители на уметноста и хумани луѓе, па слободно известете ги сите што одговараат на овој опис... Се гледаме!!! |
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |