![]() |
|
Henry Cartier-Bresson groteska |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Автор | ||
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Abe ne ja osporuvam jas magijata, i jas gi sakam filmovite na chaplin i muzikata na beatles. I jas velam deka se toa trajni vrednosti.
![]() Ne treba da se ismejuvaat lugjeto poradi toa sto se 'drznale' da go kazat svoeto mislenje okolu edna 'sveta' fotografija, vodeni isklucivo od svojata percepcija. Naprotiv, smesni se ismejuvacite, koi nebare nesto razbiraat, a svojot stav go gradat vo zavisnost od imeto na avtorot i nestata procitani vo nekoj ucebnik po fotografijata. Fotografijata e nesto poveke od toa..... |
||
![]() |
||
JANE971 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
|
Sekogas koga se sretnuvam so vakvi nesta mi paga naum prikaznata na Brakata Grim, Carevata nova obleka... I kako dopolnitelna lektira ja predlagam "Baj Ganjo" na Aleko Konstantinov.
Mislam deka potsetubvanjeto na niv ili nivnoto povtorno procituvanje mnogu nasi situacii smesni ili seriozni ke se rascistat samite. ![]() ![]() |
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
![]() |
||
Bob Rock ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
|
![]() Гледајки ја фотографијава доживувам вртоглавица..вертигово со скаливе кулминира со велосипедистов во движење.Тоа за мене ја прави фотографијава безвременска...критиките остануваат недоречени ако се гледаат повшно и само од технички аспект |
||
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam _______ Zdenko |
||
![]() |
||
Kumba ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 10.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
|
Очите играат. Поаѓам по скалите надолу и ме носат до бајкерот. Погледот влече и по долниот дел на скалите директно под фотографот. Двата зида лево и десно држат нема кај да бегаш со очите, а оградата за тоа време ме прави салата.
Зоран, се согласувам со тоа што го напиша и лично фала за добриот и поучен пост!
Изменето од Kumba - 10.Ноември.2007 во 20:30 |
||
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams |
||
![]() |
||
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
|
![]() toa e celata poenta na muabetot, a ne dali nekomu se dopagja ili ne... sekoj ima pravo da kaze dali nesto mu e po keif ili ne, no razlikata od izdrzana kritika do "kritika samo zaradi kritika" e vo individualnata percepcija, i bas zaradi taa individualna percepcija, ne moze sekoj da bide Bresson ili Kubrick ![]() |
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
|
I tokmu toa e rabotata okolu koja sekogash se krshat kopjata koga ne se razbira nejzinata sushtina. Se raboti za individualna percepcija izgradena i potpirana od akumuliranoto teoretsko i praktichno znaenje, iskustvoto, tradicijata, moralnite normi, religijata, domashnoto vospituvanje, opshtestvenite estetski i zhivotni normi, kako i od talentot i kreativnosta na nabljuduvachot. Toa e vsushnost nashata duhovna kvantitativna i kvalitativna vrednost koja se eksponira kako refleksija od videnoto delo. Vprochem, ako odime do vistinskite i najdlabokite koreni na procesov, komentarite i kritikite ne go opishuvaat videnoto, tuku tie vsushnost go opishuvaat komentatorot (gledachot) koj samo si go interpretira percepiranoto delo spored gore posochenite kriterijumi i vo aktot na komentiranjeto se opishuva samiot sebe si. Objektot na nabjuduvanjeto e samo ogledalo vo koe se ogleduva nabljuduvachot. Nishto poveke i nishto pomalu. Zatoa imalo, ima i ke ima sekakvi komentari za sekakvi neshta. Sekako deka mora da bide taka bidejki nas ne imalo, ne ima i ke ne ima sekakvi za sekogash. Sekoja apsolutna uniformiranost e neprirodna i lazhna. Изменето од Zoran K - 10.Ноември.2007 во 23:34 |
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
I tokmu tuka naletuvame na ogradata. Se e do licnite afiniteti. Kogo sto go dopira. Ako nekoj smeta deka fotografijata koja ja napravil Bresson, trebala da bide ... ne ... MOZELA da bide izvedena poinaku, ne gledam pricina toa da ne go kaze i ne gledam sto ja pravi taa kritika neizdrzana. Sto se odnesuva do individualnata percepcija ... mene seuste me plenat fotografiite na Ansel ili Bertrandt na primer. Samiot izbor dava na znaenje zosto Bresson ne mi e na listata ![]() Kubrick e vece druga prikazna ![]() |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |