|
Nikon D3 i Nikon D300 - oficijalno |
Внеси реплика | страница <1 1718192021 30> |
Автор | ||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
odnosot moze pak da si ostane ist, toa e nezavisno od goleminata na senzorot.... Изменето од moz pos - 24.Ноември.2007 во 20:21 |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Moz pos, vrzuvanjeto za 4/3 sistem e ista rabota kako vrzuvanjeto za DX objektivi. Na FF, ili FX kako sto gi krsti Nikon nemozes da izvadis FF fotografija.
|
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mire dali ovoj gi imase vo testot ili nekoj drug?
EF-S 17-55 f/2.8 IS USM, malku mi e nejasno |
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mire, ajde napravi edna posebna tema so rezultati od testovi na objektivi, kako sto napraviv jas so telata na kamerite. Mislam deka veke imash objaveno nekolku sporedbeni karti, pa soberi gi i stavi gi zaedno pod eden naslov. So vreme, kako sto mislish deka ke mozhesh da najdesh testovi (po mozhnost sekogash od ist izvor, za da bidat komparativni) dopolnuvaj od vreme na vreme. Jas istoto ke go pravam so kamerite. Mislam deka toa ke bide edno od najkorisnite raboti za nash*te chlenovi, a i site onie koi go posetuvat nasiot forum.
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jane go imaat testirano toj objektiv, no ne gi imam ufrleno vrednostite vo tabela. Sega za sega gi imam ufrleno Sigma 17-70; Nikon 18-70; Nikon 18-135; Canon 17-85IS; Sony 18-70; Canon 18-55; Canon 18-55IS i Zeiss 16-80. Site testovi se na raspolaganje na www.photozone.de Jas samo gi prefrliv podatocite vo tabeli edno pored drugo za polesna sporedba. Malku e tesko koga ne se site testirani na isti fokalni dolzini. Zaradi toa na odredeni mesta pisuva 24-35mm, ili 55-85mm. Toa znaci deka za odredeni objektivi toa se vrednosti na 24mm, za nekoj na 28, a drugi na 35mm (na primer) Varijacii voobicaeno ima na najotvorena blenda f/3.5-4.5; blendite f/5.6; f/8 i f/11 se standardni za site objektivi i tuka nema varijacii. Pokraj ova, na raspolaganje se (vo originalnite testovi) podatoci i za distorzii i Hromatski aberacii. Mene mi bese premnogu da gi ufrluvam, site tie podatoci vo ravenkata. Pozdrav |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
OK, ce se obidam kako sto ce mi dozvoluva vremeto. Ne znam samo kolku takvoto koristenje na podatocite za formiranje na tabela e korektno kon Klaus i Photozone. Sepak tie testovi ne sum gi pravel jas |
||
|
||
Kumba
Нов член Регистриран: 10.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Џабе, ова не е права Лајка, туку Панасоник. Правата дигитална Лајка е сосема друга приказна.
|
||
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nishto za toa, samo ke navedesh deka podatocite se zemeni od tamu, daj link i gotova rabota. Toa se vika "fer use" na podatoci. Tvojata rabota ke se svedi na paralelno kompariranje na zumovi ili objektivi koi se od poseben interes za nash*te chlenovi. Mislam deka dopolnitelna vrednost bi bila ako na sekoja takva komparativna tablica dodadish (dokolku si vo mozhnost) i nekoj komentar od nekoj drug izvor vo vrska so pretstavenite modeli. Kako referenca, takvo neshto e neophodno za nas. Koga i da diskutirame za neshto mozhe vednash da se povikame na tie podatoci i vo sekoe vreme mozheme da gi dopolnime so nekoe novo soznanie. |
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako mislis na M8, da toa e druga prikazna, ama ne vredi za parite deka e digitalna i posle 3-4 godini kje sakas da ja smenis. Za tie pari kje si kupis Nikon D3 (ili Canon 5D, Mark). Site tie kje brishat patos so Leicata za isti pari Ja bi D3 ako imam tolku pari za digitalen . |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde i jas malu da se nadovrzam na ova prashanje. Pred nekoj den objasniv zoshto Olympus go promovira 4/3 formatot. Sega nema da se povtoruvam, samo bi rekol deka toa e verojatno najkoristeniot krop megju profesionalnite fotografi. So drugi zborovi kazhano, ako slikate so 35mm (FF) format i treba da napravite zgolemuvanje vo standardni velichini (5X7, 8X10, 11X14, 16X20, 20X24... a tuka megju ostanatoto vleguvaat i skoro site magazini i publikacii - za toa mozheme da zborime nekoj drug pat) ke MORA da kropirate vo 4/3 format. Ako koristite medijujm format 6X6 povtorno ke kropirate, a ako imate sreka da koristite 6X7 ke pechatite onaka kao sto gledate na negativot - od kraj do kraj (zatoa ovoj format ne e malu pogolem od 6X6, tuku e pogolem za celi 50%!). Pechatarskite formati 4X6 (dopisnichki), 11X16 i ushte nekoja druga, se smetaat za amaterski kropovi i skoro nikogash ne se koristat za profesionalna upotreba. E sega... ova malu me potseka koga zborevme za FF i DX kropot kaj senzorite, koga eden chlen reche deka tuka nema nikakva razlika vo fokalnata dolzhina na objektivite, tuku se se sveduva na krop i deka toj smeta oti e podobro da se kropira vo PS, vmesto istoto da go pravi kamerata. Iako na prv pogled takviot komentar zvuchi logichno i navistina nishto ne ve sprechuva da postapuvate na toj nachin, toa isto taka pokazhuva deka chovekot nikogash ne rabotel kako profesionalen fotograf. Imeno, se raboti za neshto koe jas bi go narekol sinteza od fotografsko maksimiziranje na medijumot, maksimalno ekonomiziranje so vremeto, polna i nepogreshiva vizuelizacija vo momentot na chrapanjeto i nesomnenie vo pravilno izvrshenata rabota vo migot koga proektot zavrshuva so spushtanjeto na kamerata i sobiranjeto na alatot. So drugi zborovi, sekoja pretpostavaka dali fremiranjeto bilo dovolno liberalno i korektno za otposle da se napravi ispravno kropuvanje, bez se postavi prashanje dali se ke vlezi vo kadarot ili ne, e samo KONTRAPRODUKTIVNO. Toa donesuva samo neizvesnost koja se plakja so ekstra izgubeno rabotno vreme za podocnezhno kropiranje i ekstra izgubena korisna povrshina od filmot ili digitalniot senzor. Razbirate sega kade lezhi zajakot ? Ako jas gi resham site tie raboti vo momentot koga ke go pritisnam okidachot, zoshto voopshto da gubam dragoceno vreme, energija i kvalietetna korisna medijumska povrshina otposle ? Site tie raboti gi razreshuva 4/3 format. Sto gledate niz okularot, toa slikate i toa pechatite. Nishto ne se frla, nishto ne se pretpostavuva, vie gi kontrolirate site raboti odednash. Vsushnost toa e tolku dobra ideja sto Nikon vo svojata najnova profesionalna kamera ja stavi taa opcija vo menito. Ako ja izberete nea, okularot se maskira vo taa proporcija i vie "de facto" se te vo 4/3 krop na senzor. Za mene, toa e posuperiorno reshenie vo odnos na harverskata opcija na Olympus zatoa sto vo ovoj sluchaj VIE ste onoj ko ke reshi koj krop najmnogu vi odgovara za dadeniot proekt. Tokmu poradi pedhodno kazhanite pogodnosti D3 ima opcija i na koristenje na DX objektivi so avtomatsko okulkarno/senzorsko kropiranje koe tochno vi kazhuva kako fremirate i sto zabelezhuvate. Na kraj poentata (ufff kolku objasnuvanje za da dojdam do poslednata poenta) za goleminata na brojot na pikselite - 4/3 senzor na Olympus ima POVEKE PIKSELI po edinichna povrshina otkolku DX kamerite. Ako se zeme vo obzir, kako sto veke objasniv prethodno, deka ke se pravi neminovno kropiraje za da se postignat standardnite pechatarski zgolemuvanja, onie kameri so 10 i 12MP ke zavrshat so pomal broj od iskoristeni pikseli od onie na Olympus. Eureka! Matematikata na sobiranje i vadenje ne e sekogash taka ednostavna, neli ? A zoshto jas i pokraj toa ne bi kupil Olympus e sosem druga tema za muabet... Изменето од Zoran K - 25.Ноември.2007 во 01:37 |
||
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
www.blissvp.com
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hmmm, 20x30 i 10x15 se isto tolku standardni print formati kako i drugite sto gispomna. Vo toj slucaj DX i FF formatot bi bile kompletno iskoristeni.
Povrsina si e povrsina ... print formatite sepak variraat sprema potrebite i gi ima sekakvi. |
||
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mene so frizurata ne mi odi olimpusot
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Olympus mozebi ne, ne sega, no bi kupil pentax/samsung. Ne znam kakva im e ponudata na objektivi, no vo nekoi testovi imaa najdobri rezultati (pred okolu 6 meseci - k10D)
|
||
Внеси реплика | страница <1 1718192021 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |