|
Провокација |
Внеси реплика | страница <1 17181920> |
Автор | |
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bas ubavo ... akcija so zadocneta reakcija ...
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
cek, cek... za reakcija x10 pati vreme mi treba... a posle nema svrha
Изменето од Marko Polo 1 - 30.Јуни.2010 во 19:32 |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И едното, и другото држат вода! А, понекогаш и лошиот збор....железна врата ќе отвори...ќе инспирира и мотивира! Да втераш некого в ќош, знае да биде- отрезнувачки ( или тој тебе, сеедно:))) ( не добивајте секси идеи, Ве молам:))) Око за око-заб за заб... хммм...некогаш простувањето е најдоброто што можеш да го направиш за себе- негативните чувства лакомо те јадат... А понекогаш...едноставно треба да ги израмниш сметките- чисто бидејќи некој некогаш е редно да си ја научи лекцијата! |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lugjeto ne ja razbiraat maksimata "oko za oko, zab za zab".
Toa e od Stariot Zavet i go definira evrejskiot zakon. Imeno, spored nego, eden chovek ne mozhe da bara pogolema nadoknada od nanesenata shteta. Ako, na primer mu bil skrshen zabot (toa se smetalo kako simbol za mala shteta) togash mozhel da bara nadoknada vo visina na oshteteniot zab, a ne kako za odzemeno oko (shto vo toa vreme se zemalo kako simbol za golema sheta). So vreme, kaj nashiot narod ovaa pogovorka poprimila znachenje "milo za drago", shto voopshto ne odgovara na originalot. Zatoa nemozhe da se stavat vo ista ravenka maksimite "Ubaviot zbor otvara zhelezni vrati" i "Oko za oko, zab za zab". Tie egzistiraat paralelno i den denes imaat podednakvo znachenje vo zhivotot na lugjeto. Sigurno deka ubaviot zbor otvara i zhelezni vrati, a ako imash pretrpeno nekakva sheta, togash imash pravo da barash nadoknada do visinata na pretprenoto oshtetuvanje. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Онаму каде интересите ми се загрозени не одговарам на провокацијата со иста мера, туку преземам дипломатски чекори и смирено (особено успешно кај луѓе со повисока свест, кој некогаш ненамерно испровоцирале) а онаму каде што не чувствувам и немам никаква одговорност или емоции враќам веднаш,што покултурно можам. Сметките мора да се израмнат, должна не останувам, оти ми се собира гнев.
Провокацијата знае да се граничи и со директно упатена критика, затоа не е лошо понекогаш да се уважи или размисли за упатените зборови но никако не треба да се седи со скрстени раце туку треба да се одбраниш на најумерен можен начин.
Сепак провокацијата е своевиден атак на твојата личност и достоинство.
Изменето од Glenn - 05.Јули.2010 во 14:23 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
shto e toa?
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
провокациjа е информациjа коjато те шокира, оти не jа очекуваш...
па се чудиш како да и одговориш...обично одговарам со одредени емотиконки. |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а забележам позитивна провокација,одма бегам.
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Provokacijata nosi zelba za igranje koga ke vidam nedorasnatost,vo drugite slucai ke ja unistam do posledniot atom....
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
slovenska
Нов член Регистриран: 14.Март.2011 Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zošto lugevo si dozvoluvaat dase isprovocirat? i koj e polesno da se isprovocira, glupav ili umen čovek?
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Провокацијата ја сметам за лоша комуникациска стратегија која може да резултира со анемична дебата.
Ми се допаѓа една мисла која вака некако беше-''На почитта возврати со почит,со провокациите справи се со мудрост,а на лицемерието подари му рамнодушност''. E сега... дали и колку во реалноста можеме да го примениме ова од нас самите зависи,од нашиот карактер и прагот на толеранција. |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Gele_UMS
Нов член Регистриран: 12.Април.2011 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи се сложувам со Рената ама сепак мислам дека кога некој ке ве изнервира не можете никако да му вратите со мудрост или со толеранција бидејќи кога ќе се крени нивото на адреналин во крвта кажувате се и сешто,е тука нема мудрост и толеранција.
`E сега... дали и колку во реалноста можеме да го примениме ова од нас самите зависи,од нашиот карактер и прагот на толеранција.` |
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
provokacije e samo poim i opravduvanje za nekoi lugje da mozhat pod plashtot na nivnata nevistina da go napadnat drugiot koj so nishto ne gi predizvikal., denes ., nadvor ., stanuva pravilo na igrata narechena zhivot
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
slovenska
Нов член Регистриран: 14.Март.2011 Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prašanjeto beše drugo nešto. nee zbor za toj što provocira tuku za toj što sakat da go (is)provociraat. smetam deka sekoj treba da ima verba vo sebe i svoja samokontrola, i da ne dozvoli istoto. da ja nadvladea situacijava.barem tako će napravi umen čovek. onoj što nee tolku umen će si dozvoli da se spusti na nivo na provokatorot, i postanuva ist kako nego, i taka nastanuva "anemična" debata
|
|
Внеси реплика | страница <1 17181920> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |