IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Провокација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Провокација

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 17181920>
Автор
Порака
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2010 во 19:30
Originally posted by Marko Polo 1 Marko Polo 1 напиша:

mene mi treba vreme da svatam deka nekoj me provocira...

Bas ubavo ... akcija so zadocneta reakcija ... голема%20насмевка
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2010 во 19:32
cek, cek... za reakcija x10 pati vreme mi treba... a posle nema svrha

Изменето од Marko Polo 1 - 30.Јуни.2010 во 19:32
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2010 во 12:31
Originally posted by Barbika Barbika напиша:

Важи ли за вас УБАВИОТ ЗБОР ЖЕЛЕЗНИ ВРАТИ ОТВАРА!
или ОКО ЗА ОКО ЗАБ ЗА ЗАБ! или имате некоја друга тактика!

И едното, и другото  држат вода! среќа
А, понекогаш и лошиот збор....железна врата ќе отвори...ќе инспирира и мотивира! Да втераш некого в ќош, знае да биде- отрезнувачки ( или тој тебе, сеедно:))) ( не добивајте секси идеи, Ве молам:)))

Око за око-заб за заб... хммм...некогаш простувањето е најдоброто што можеш да го направиш за себе- негативните чувства лакомо те јадат...

А понекогаш...едноставно треба да ги израмниш сметките- чисто бидејќи некој некогаш е редно да си ја научи лекцијата!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 01:11
Lugjeto ne ja razbiraat maksimata "oko za oko, zab za zab".

Toa e od Stariot Zavet i go definira evrejskiot zakon. Imeno, spored nego, eden chovek ne mozhe da bara pogolema nadoknada od nanesenata shteta. Ako, na primer mu bil skrshen zabot (toa se smetalo kako simbol za mala shteta) togash mozhel da bara nadoknada vo visina na oshteteniot zab, a ne kako za odzemeno oko (shto vo toa vreme se zemalo kako simbol za golema sheta).

So vreme, kaj nashiot narod ovaa pogovorka poprimila znachenje "milo za drago", shto voopshto ne odgovara na originalot.

Zatoa nemozhe da se stavat vo ista ravenka maksimite "Ubaviot zbor otvara zhelezni vrati" i "Oko za oko, zab za zab". Tie egzistiraat paralelno i den denes imaat podednakvo znachenje vo zhivotot na lugjeto. Sigurno deka ubaviot zbor otvara i zhelezni vrati, a ako imash pretrpeno nekakva sheta, togash imash pravo da barash nadoknada do visinata na pretprenoto oshtetuvanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 14:21
Онаму каде интересите ми се загрозени не одговарам на провокацијата со иста мера, туку преземам дипломатски чекори и смирено (особено успешно кај луѓе со повисока свест, кој некогаш ненамерно испровоцирале) а онаму каде што не чувствувам и немам никаква одговорност или емоции враќам веднаш,што покултурно можам. Сметките мора да се израмнат, должна не останувам, оти ми се собира гнев.
Провокацијата знае да се граничи и со директно упатена критика, затоа не е лошо понекогаш да се уважи или размисли за упатените зборови но никако не треба да се седи со скрстени раце туку треба да се одбраниш на најумерен можен начин.
Сепак провокацијата е своевиден атак на твојата личност и достоинство.

Изменето од Glenn - 05.Јули.2010 во 14:23
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 14:29
shto e toa?збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 14:35
провокациjа е информациjа коjато те шокира, оти не jа очекуваш...
па се чудиш како да и одговориш...обично одговарам со одредени емотиконки.смеењеголемо%20гушкање
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2010 во 14:43
а забележам позитивна провокација,одма бегам.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јули.2010 во 20:29
Provokacijata nosi zelba za igranje koga ke vidam nedorasnatost,vo drugite slucai ke ja unistam do posledniot atom....голема%20насмевка
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
slovenska Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 14.Март.2011
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај slovenska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2011 во 22:01
zošto lugevo si dozvoluvaat dase isprovocirat? i koj e polesno da se isprovocira, glupav ili umen čovek?
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2011 во 22:47
Провокацијата ја сметам за лоша комуникациска стратегија која може да резултира со анемична дебата.
Ми се допаѓа една мисла која вака некако беше-''На почитта возврати со почит,со провокациите справи се со мудрост,а на лицемерието подари му рамнодушност''.

E сега... дали и колку во реалноста можеме да го примениме ова  од нас самите зависи,од нашиот карактер и прагот на толеранција.не%20знам
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Gele_UMS Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Април.2011
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gele_UMS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2011 во 22:58
Значи се сложувам со Рената ама сепак мислам дека кога некој ке ве изнервира не можете никако да му вратите со мудрост или со толеранција бидејќи кога ќе се крени нивото на адреналин во крвта кажувате се и сешто,е тука нема мудрост и толеранција.

`E сега... дали и колку во реалноста можеме да го примениме ова од нас самите зависи,од нашиот карактер и прагот на толеранција.`
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2011 во 08:32
 provokacije e samo poim i opravduvanje za nekoi lugje da mozhat  pod plashtot na nivnata nevistina da go napadnat drugiot koj so nishto ne gi predizvikal., denes ., nadvor ., stanuva pravilo na igrata narechena zhivot
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
slovenska Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 14.Март.2011
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај slovenska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2011 во 09:22
prašanjeto beše drugo nešto. nee zbor za toj što provocira tuku za toj što sakat da go (is)provociraat. smetam deka sekoj treba da ima verba vo sebe i svoja samokontrola, i da ne dozvoli istoto. da ja nadvladea situacijava.barem tako će napravi umen čovek. onoj što nee tolku umen će si dozvoli da se spusti na nivo na provokatorot, i postanuva ist kako nego, i taka nastanuva "anemična" debata
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 17181920>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.