|
Четвртата заповед : САБОТАТА! |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 31> |
Автор | |
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa zarem ima drugi religii koj ja drzat Sabotata kako Bozji den? Na koi religii mislish? |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tokmu toa mislev, deka za drugite religii ova nema nikakvo znachenje.
Sto bi reklo, ako se vbroite megju evreite ili hristijanite, togash e vazhno i mozhe da agonizirate dali da rabotite vo sabota ili ne, no ako se vbroite vo hindu, budizam , advaita... nema da ve boli glava za toa. Kje si izberete den za odmor koga vi se godi ili koga kje vi se ukazhi shansa za toa. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa da, zoshto za hindizmot i budizmot kolku shto jas znam, biblijata ne e nekoj faktor, taka da ni informaciite vo nea ne se relevantni za nivnoto ucenje.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Patem, neshto shto ima vrska so temava...
Vo desete Bozhji zakoni (jas bi rekol preporaki, a ne zakoni, no toa mozhe da bide sosem druga tema) Toj veli "shest dena raboti, a sedmiot (sabota) odmaraj". Shto pravime ako odmarame sedum dena ili dve nedeli? Ako insistirame na dosledno sledenje na ovoj zakon, togash ochebijno e deka go prekrshuvame isto kako shto bi go prekrshile ako odmarame bilo koj drug den osven sabotata. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da, ako covek ne raboti 6 dena, i toa e prekrshok na Negovite zborovi.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Togash zoshto go prekrshuvash toj zakon?
|
|
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako mislish deka go prakrshuvam zakonot? Bidi pokonkreten.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa, dali odish na godishni odmori? Dali praznuvash drzhavni praznici od nekolku dena? Dali ne rabotish i sabota i nedela?
|
|
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo Sabota ne kupivam i se fokusiram samo na Boga i Torata. Vo drugite denovi, pokraj toa se fokusiram i na sekojdnevnite zadaci. Toa e razlikata. |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...osobeno nie dve nedeli koga se otepuvas od "rabota' kapejkji se vo more ili se sonchajki se na bregot. Mislam deka ja dolovi poentata, deka slepoto sledenje na bilo koi zakoni, propisi, normi, tradicii i obichai ne vodi mnogu daleku... toa e onoa shto sakashe Isus da im go kazhe na farizeite koga ovie mu se pofalija deka nikoj drug ne gi sledi taka metiukulozno site zakoni, zakonchinja i amandmanii vo Torata. Znaesh shto im odgovori Isus, neli? Narodot mudro veli: mnogu arno ne e na arno! Изменето од Messenger - 24.Септември.2010 во 19:26 |
|
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pogreshno si me razbral. Prvo, ne sum bil dolgo vreme na odmor, no koga odam nekade, prva rabota mi e daliima sinagoga tamu, i bez razlika dali e sluzbeno patuvanje ili privatnopatuvanje, vo Sabota cel den sum vo sinagogata. Drugite denovi, od prviot do sedmiot vo zavisnost od sekodnevniot zivot. |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne si bil "dolgo" na odmor?
Znachi si bil na odmor! Onoa "dolgo" e relativna rabota i ne znachi nishto posebno. Za nekoj mozhe da bide edna nedela, za drug dve nedeli, za tret mesec dena... Poentata e deka si bil na odmor i ne si rabotel povekje od eden den. OK, mojata diskuija zavrshuva tuka. Ti gi pokazhav i dokazhav fektite i realnosta na zhivotot. Ponatamu mozhesh da se pravdash samo samiot pred sebe si... Shto bi rekle kaj mene - Case closed! |
|
|
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako se ova fakti za tebe, se cudam na odlukite kako gi nosish. Temata ne e za sk tuku za Sabotata i bibliski da se dokaze deka Bog ja smenil. Toa e temata, i ne e redno da jas tebe te opomenuvam da se drzish za temata. Temata ke bide "case close" koga ke pokazesh ti ili nekoj drug bibliski deka Sabotata e promeneta. Toa e FAKT. Fokusiraj se na toa. |
|
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A za mene, komentarite se bez osnova. Nit me znaesh, nit me poznavash, i nosish odluki "kako ti svrbat ush*te".
|
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 31> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |