|
Што мислите за новиот спот на Милчо Манче |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 21> |
Автор | |
Јордан Шумарот
Сениор Регистриран: 08.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 230 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Спотот ... урбан меднес,,,лол ама кически...
не знам ногу за уметничката вредност или слични срања ,пошо не сум уметник ко овие квази уметнициве наши и четврт бурек - консултанти,.,,лол Само едно знам... кој ненормален за минута видео презентација плака 200,000 ЕУР?? Плака, ама со народни пари... то е една зграда со 10 станови...ама то е... а пак овај големиов македонец Манчески - дебело си ја плакат афирмацијата на својот народ... брао... Нашиот Тоше ве рекламираше без пари , а и да му даваа ке одбиваше... пак останвит фактот дека кремот на македонците се Власите.... ал фак ит... Срекна нова.. и се најубо... |
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А вистина 200 000 евра дадоја,то не е нормално Изменето од moira - 02.Јануари.2009 во 01:25 |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај објасни жити се што е според тебе „МАКЕДОНСКО„... И што не е „МАКЕДОНСКО„ на спотот... АНТИКАТА, АЛЕКСАНДАР, КРАЛИ МАРКО, ПЛАНИНИТЕ, ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО, МАСКАТА, ВЕЛЕШКИТЕ КУЌИ, ОХРИД, ЦРКВИТЕ.... Што не е МАКЕДОНСКО во спотот???? |
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во врска со делата на Милчо Манчевски ќе ти цитирам еден текст од Philine von Oppeln во нејзината книга Makedonien entdecken (откријте ја Македонија)... Писетелката е Германка а книгата е за убавините на Македонија нешто како туристички водич... А за филмот „ПРЕД ДОЖДОТ„покрај другото таа вели: „Досега интернационално најпознатиот и најпризнатиот Македонски филм Пред Дождот излезен 1994 е една запрепастувачка визија на тоа што 5 години подоцна помеѓу Албанците и Македонците ќе се случи. Покрај тематиката љубопитност кај гледачите побудуват и прекраснита природа прикажана во филмот. Ѕвездите што од едно бескрајно небо паѓаат, импозантните карпи, мистичните манастири и планини протегнати до хоризонтот-навистина не е тешко да се вљубите во природата и да се обидете повторно да ја најдете„... На крај писателката вели: „Музиката за фимот е од групата Анастазија едена од најпопуларните македонски групи, која често и со задоволство во Македонија се слуша. Исто и поради тоа е филмот , кој во мегувреме има добиено многу интернационални награди, едно апсолутно „МОРА„ за сите кои имат интереси за МАКЕДОНИЈА„ Завршен цитат... За крај ќе кажам дека за вкусовите не се расправа и нормално е на некој да му се допаѓа а на некој не делото на Манчевски. Меѓутоа кога е во прашање неговата компетентност тука нема дискусии... |
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што ти пречи на тебе Крали Марко, точно дека фацката на типот шо треба да биде Крали Марко е промашена... Мегутоа што ти смета тебе КРАЛИ МАРКО, можеби затоа што Србите го присвојуват??? |
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Повторно мешаш твој личен вкус со КВАЛИТЕТ... Инаку Марија без навреди ама ти прпорачувам да се информираш малку повеќе во врска со значењето на зборот „УМЕТНОСТ„ пред да коментираш некој наши уметници кои патем се светски признати.... Изменето од kultuzin - 02.Јануари.2009 во 12:33 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што е мерило за квалитет?
За вкусовите не се расправа...
По проекцијата на “Сенки“ ги анкетираат гледачите кои излегуваат од салата како им се допаднал филмот...Највпечатлив и највистинит ми беше следниов одговор: “Па убав е ама треба да го разбереме“.
Колку е нешто понеразбирливо и помистично изгледа е поубаво. Но немора да значи дека на сите треба да ни се допадне.
За конкретниов спот, и Дејан Миличевиќ ќе завршеше поубава работа, најпосле не мора секого да го бива за се...
Ја гледам презентацијата за Азербејџан, просто да посака човек да се најде таму (а сигурно и они имаат сочни лубеници како нашите)...па за Индија, Турција...
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За крај ќе кажам дека за вкусовите не се расправа и нормално е на некој да му се допаѓа а на некој не делото на Манчевски. Меѓутоа кога е во прашање неговата компетентност тука нема дискусии...[/QUOTE] Ние тука дискутираме на тема „Спотот за Македонија“ на Милчо Манчевски, а не за неговото уметничко дело, Култузин.
Ние не сме филмски критичари па да анализираме што уметникот сакал да каже во неговото севкупно творештво.
Едно уметничко дело се прави пореади индивидуална, внатрешна, интровертирана потреба на уметникот нешто да изрази, извади од себе. Ако се прави за публика (нарачка), тогаш таа публика е повторно - одбрана и најчесто припаѓа на општествената елита.
Ние тука дискутираме за еден спот кој не треба да е уметничко дело туку е напарвен за НАЈШИРОКА ПУБЛИКА НА ПЛАНЕТА ЗЕМЈА и кој треба да привлече внимание на што поголем број луѓе да се заинтересираат за Македонија (туристи, бизнисмени итн). Тоа е комерција. Не е уметност. Така да да не мешаме две сосема различни работи. Милчо се покажал како голем уметник но сферата на рекламата (која е нешто сосема различно) очигледно не му е јака страна. Но тоа не го прави помалку вреден или помалку уметник. Мислам дека е поарно Милчо да продолжи да прави филмови, а рекламите да му ги препушти на некому кому баш тоа му е работа и има многу искуство во таа сфера.
(Вистинските уметници не прават портрети на Монмартр во Париз.)
Изменето од chuchuliga - 02.Јануари.2009 во 14:28 |
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobar komentar...
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно така. Милчо треба да си прави уметност, а рекламите да им ги остави на професионалците.
|
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Финтата е што Милчо не прифаќа критика.
Вистина е дека е можеби најдобриот филмски режисер во моментов во Мк, и ние сме го ставиле на трон....ама тоа не значи дека е филмски Бог, совршен и безгрешен. Во Холивуд и во светот како ги пердашат големите имиња, нормално е гледачот да каже свое мислење како и критичарот ( иако кај нас нема вистински критичари). Па на никој не му паѓа на памет да се лути поради тоа, големината нивна е во скромноста. Тоше наш беше најдобар, па ги прифаќаше сите критики кои ги добиваше. Сега Милчо е во фазон, Македонците се вакви такви никакви, народот и менталитетот не ни чини, само поради тоа што спотот не му се допаѓа на мнозинството. Е како да не. Ќе даваат негово интервју на АЛФА ми се чини вечер во ПУЛС... и претпоставувам што ќе каже. Само негативности за народот. |
|
Igor-T
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se iznachitav 18 strani....
Po moe mislenje na lugjeto im se dopagja moderniot izraz na spotot. Onaa shto ni e na site nam poznato op vo brzi rezovi wooshhh sounds i taka.... CONTEMPORARY. MTV Style editing... Ama toa dali "prodava" ? Nesho ima, nesho nema videoto... Mene mi fali.... Mozhelo i podobro. ===================== Za takov spot bi mozhela vladata da raspishe konk*rs ili slichno pa koj prezentira ili eventualno na svoj troshok napravi najreprezentativno delo (mozhe i javnosta da glasa) toa da ide po svet. Zar prestavnishtvata na svetskite reklamni agencii kaj nas nema da znaat da osmislat super kompetenten spot? A maani drugo gi znaat i lugjeto koj mozhat da naprava top-notch izvedba. E posle vladata neka isplatuva kolku trebit. Something like that. Pozdrav Igor |
|
Igor-T
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na Macedonia Timeless web stranata, vo downloads sekcijata go ima za simnuvanje videoto vo puna PAL rezolucija (720x576). Kako sho rekov... ima ubavi momenti... Kako celina neshto... mi fali... Pozdrav Igor |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |