|
што се случува со фото идивиди? |
Внеси реплика | страница <1 1617181920> |
Автор | |||||
kostovigor
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 139 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Најдобр пример = погледнете ја моменталната тема. Тотална утка, освен првата фотографија
Респект |
|||||
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
www.blissvp.com
|
|||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Zatko,
da ne procita loso?
Tegla mnogu ocigledno go potvrduva, niz ironija, svojot stav deka sekoj ima pravo na svoe mislenje i deka nemoze po default nesto da se smeta za djubre, ili umetnost samo zatoa sto nas taka ni se cini.
Na primer, mojot stil na fotografija e ocigledno mnogu razlicen od onoj na Tegla. Toa ne znaci deka ne treba da go cenam ona sto Tegla go pravi, i obratno.
Komentarite ce bidat retki, no nemoze tolku ludje da velat deka znae sto pravi i da mu se voodusevuvaat na fotografiite, nitu pak fotkite da mu se na bilboard-i, ako ne e dobar vo toa sto go pravi ... i obratno.
It's called respect i otvorenost kon nesto poinakvo i e dobra rabota, bidejci normalnite razliki gi sveduva na podnoslivi i kulturni odnosi ... poddrzuva vzaemna pocit.
|
|||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Aj da spammiram uste malku, bidejci sekoe neslozuvanje so tvoeto mislenje e spammiranje.
Mislam deka edinstveno konstruktivno i mozno resenie koe ce te zadovoli e ti da bides edinstven sto gi podreduva fotografiite spored kvalitet.
Dali mislam deka trebase da pisam 5 boda? - DA i zatoa gi pisav
Dali mislam deka trebase da bide bas TOP fotografija - NE, ama toa e irelevantno.
Komentarite od koi klincite i klinkite ce ucat upotrebi gi na sajt.
Sovetite i mislenjata se otvoreni za site. Go narekuvaat komentiranje na sajtot.
Nekoj toa go pravi vaka, drug onaka. Mislam deka Igor toa mnogu ubavo go objasni.
Ako jas sum smetal deka treba da pisam 5 boda, a ti 3 (ili smetas deka e za pomalku?), togas pisi i napravi balans vo pravec na sopstvenoto mislenje i vrednuvanje.
Samo pisuvas fermani, ama ne pravis nisto konkretno.
Jas se soglasiv da ne boduvam, samo da komentiram ... konstatirav deka so toa pravam povece loso od dobro i pocnav pak da boduvam.
Ova bese isklucitelno nisko. Se nadevam deka go uviduvas toa.
I za karikiranje mnogu e Saso.
Ispij casa serbet, mnogu pelin se sobral vo tebe.
Sorry za spammiranjeto, ama nekako tesko mi e da ne napisam koga ne se sl*gam so nesto. Precutuvanjeto izgleda kako i jas da sum soglasen so iskazanoto mislenje.
Epa ne sum!
b good
|
|||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|||||
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
И јас се одалечив ама некако постептено и не толку осетно.
Не е проблемот до сајтот туку до оние кои го составуваат (мислам на членовите).
Едно време се ценеа природни и убави работи, исто и во музиката и во филмот и во поезијата... да не набројувам. Повеќе се ценеше она што е чисто, природно, исконско...
Ново време нови правила. (јас не ги прифаќам но кој ме прашува мене)
Денес се цени повеќе се што е по вештачко, по прљаво, по неприродно....
Колку има природни фотографии во топ, се помалце и помалце, уште малку па ич нема да има.
Епа тоа е.
Нема критериум, нема образование, не се почитува и не се има респект кон..........
Ај да не гњавам Изменето од Александар_А - 23.Април.2008 во 12:44 |
|||||
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mire mnogu ubavo procitav,kako i da e ne ke e na arno mislam so sajtov
pred nekolku godini praevme muabet i site bevte protiv toa sto go velev togas i ete dojdovme do toa sto najmalku go posakuvavme,imame fotografii koj sto se so potprosecen kvalitet doterani vo foto shop se najdoja vo top sosema malku gledam majstorija od raka i oko a se poveke kreacii vo foto shop zalno,...ama toa e toa na mladite ostanuva svetot,pa makar i vakov http://www.blissvp.com |
|||||
www.blissvp.com
|
|||||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Zatko se mislev dali da stavam "smiley" vo textot za site da razberat deka toa e moja cinicna reakcija. Cinizmot e zaradi toa sto site koi se bunat za sostojbata na foto.idividi vo srzh go mislat istoto. "Zosto mojata fotka ne e vo top, a onie gluposti se". Jas ne se bunam. A, apstiniram od postiranje fotki na net od tehnicki pricini. I veruvajte malku mi e podobro |
|||||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|||||
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Tegla sorry
mnogu drsko si dozvoluvash da interpretiras mislenje, toa izglea vaka sharnantno i fraerski, ama ne e vistina ... sorry...ocekuvam i izvinuvanje zatoa shto e poprilicno navredlivo dali jas treba da recam deka si izbral druga opcija - si se povlekol zatoa shto te nema vo TOP ?... ne go velam toa.... vo nieden moment ne mi bilo problem deka mojata fotka ne e vo top, pa jas ne sum ni objavuval na dnevna baza kao spamerive koi go pocinjaat sistemot na nati-daj mi ... nitu pak sum rekool deka jas treba da davam mislenje za toa shto e toa dobro a shto ne-nikogas ne sum se promoviral sebe vo VELICINA na sajtov so potpdushki komentari na se is seshto, so "dobronamerni" soveti ili prepicenii kritiki za fotka...tolku za toa... nemam namera da se pravdam ... mire......i sam si znes ne mora da pishuvam ... shto e argument a shto maftanje ... neka.. igrajte si ... ne, iako cesto pijam pelinkovec, nemam gorcina, tazno mi e da ve gledam... i bidejki kako so milion pati ti povtoriv, TI me povika na akcija ... pishuvam, inace, prosto ke prestanev da postiram.... .. a prikaznata za zabata - toa e toa... mene najcesto taa prikazna tolku me pravi besen ama posle nekoe vreme - sfakjam - toa e toa... ne mozes da i objasnis deka more ne se sporeduva so bunar ... tuzno ali istinito.... blagodaram na site onie koi me podrzuvaa so LPja i so mailovi, i normalno ne sakaa javno da go kazat toa ovde - posto - ocigledno ne se tolku naivni kako jas ... zabokrecinata ne se rascistuva kolku i toa mene da me pravi besen b good vi posakuvam na site dobro |
|||||
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|||||
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Е Затко да си ми здрав и жив.
Ова веќе не е фотографија туку фотошоп графија.
Тоа е.
Мајсторија од рака?!
Ма каква мајсотрија од рака се е мајсторија на компјутер.
|
|||||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne mislam deka sajtot evoluira, uste pomalku deka sozreva... ne mislam deka ima kritichna masa na dobri fotografi na sajtov, poveketo se distanciraa... realno zemeno, od drzava so 2mil. narod, ne mozat site da bidat talentirani za fotografija... mestata na tie sto se distanciraa (a nosea kvalitet) od idividi se popolnija so mediokriteti i wannabies i lugje/deca/isfrustrirani profesori po fizika sto fotografijata ja smetaat za gulabarstvo... izvinete, taka mislam, takvi mi se kriteriumite... jas ne se distancirav, uste postiram, znaci ova sto go zboram ne e od inaet... Citam, trebalo da ima prirodni fotografii, iskonski, neraboteni vo fotosop... kolku naivno i kolku detski... svetot odi napred nie da si stoime vo mesto, i ne samo toa, treba da se vrakjame nanazad... isto kako vo komunizmot... na naslovna veli: "Секој посетител може да објавува фотографии на кои има авторски права и
да ги презема, бодува и коментира веќе објавените.."
i ova e sosema vo red... obrnete vnimanie na "SEKOJ"... sekoj znaci, bukvalno sekoj sto ima pristap do internet: i umetnik, i ucitel i pedofil i lokalen brilijantin-fraer i isfrustriran stecaec i 5 godisno dete so svojot prv adsl vo zivotot... i sto treba da ocekuvame? deka site tie se razbiraat vo fotografija (za umetnost da ne zboram, 70% od lugjevo na sajtot mislat deka slikanjeto na ptici i cvekjinja se kategorizira kako umetnost) ili pak deka site tie sakaat da naucat za fotografijata? da ne se zalazuvame, ogromen del od tie sto postiraat na sajtov si postiraat od k*rtashak, da im pomine vremeto, ili da si go vidat bebeto na internet (ova poslednovo ne go razbiram, ama epten im e fetish na mnogumina)... i toa e vo kratki crti prikaznata na funkcioniranje na foto.idividi.... toa i bese poentata na formiranje na fotoklub, za da se izdvojat lugjeto koi navistina se zainteresirani za fotografija... tamu barajte nekakva intelektualna satisfakcija, ne na idividi.... zatoa sto veke e smeshno kako se bara od idividi da bide filter za kvalitet i kako ovaa ili onaa fotka bila vo top... epa tie se lugjeto sto glasaat, toa im e vkusot, tolku se razbiraat, ne sakaat da se razbiraat poveke zatoa sto idividi im e samo uste eden utepan saat vo denot... nisto poveke... ponekogas sakaat da si simnat ubava fotka od net i "da ja spodelat so nas taa ubavina" na idividi... foto.idividi e limitiran medium vo odnos na sevkupniot kvalitet na fotografii. ne samo foto.idividi, sekoj internet sajt so sloboden vlez e takov... samo sto na svetskite sajtovi moze da se najdat mnogu portfolija od koi ke ti padne vilicata na zemja, a kaj nas tie portfolija odamna ne se veke na idividi... ili ostanati se samo uste nekolku... pozdrav |
|||||
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Бранко, кој комунизам човече. Ти мене нешто клизечки (со фудбалски речник). Не очекував вакво нешто посебно не од човек кој го сметам за образуван во оваа свера. (и општо)
Да ме поистоветува некој или да асоцира дека тоа што сум го пишал е КОМУНИСТИЧКИ!
СЕКОЈА ЧЕСТ! Па која фотографија бе луѓе ако повеќе од 50 % не се препознава оргиналот, во изменетата верзија.
Јас сум наивен и дете ОК.
Подобро да сум дете и дај Боже да имам таква нечиста и незлобива детска душа.
|
|||||
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
se soglasuvam Branko, jas bev isprovociran od toa deka od mene se barashe konkretna akcija, koja bese odma sosecena vo koren iako imase pozitiven odziv... ok, bataliv, povtorno mi padna krivo koga gledam deka samozadovolstvoto pak e na scena - deka se misli deka sega neshtata se sredile... i da me iziritira pumpanjeto, odnosno toa shto "izvikani" clenovi koi treba da go drzat kvalitetot (kako shto i ti gledam, tvrdish) - go pravat sprotivnoto...
nemam nikakov probelm so koristenje photoshop, toj shto ima neka go otvori, ke gi procita alatkite od "klasicniot darkroom" od analogno vreme...nemam ni problem so sekakvi benigni kradenja, benigni se zatoa shto brzo proagjaat. nemam problem ni so toa shto sekakvi luge so razlicna posvetenost i znaenje postiraat i imaat pravo da ocenuvaat i komentiraat, toa e za ocekuvanje so samoto toa shto e free web servis... imam problem so nekriticnosta i padot na kriteruumite od strana na lugeto koi se samopromovirani vo "iskusni", "profesinalni", "postari" koi se samopromoviranio vo avtoriteti...i so nevkusnoto i nemoralno promoviranje na nekvalitetot od nivna strana ali nema veke da tupam to je to ke me ima i dalje na forum valjda b good |
|||||
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|||||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
izvini ako te navrediv, napraviv samo analogija, mozebi ne najsrekno izbrana... no, te molam ne mi stavaj zborovi vo usta... ne rekov nikade deka toa sto si go napisal e komunisticki... procitaj povnimatelno...
uste ednas, izvini ako te navrediv... |
|||||
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Citam, trebalo da ima prirodni fotografii, iskonski, neraboteni vo fotosop... kolku naivno i kolku detski... svetot odi napred nie da si stoime vo mesto, i ne samo toa, treba da se vrakjame nanazad... isto kako vo komunizmot... na naslovna veli: "Секој посетител може да објавува фотографии на кои има авторски права и да ги презема, бодува и коментира веќе објавените.."
Во претходните постови јас пишував за ова што го наброја.
Јас не сум против фотошоп. Сосема ми изгледа во ред работата во фотошоп, правење омоти, страници за во весник, паноа.... ама неможам да се согласам дека тоа е фотографија.
Цепидлака сум и тупаџија, знам ама ако го разледуваме изворното значење на зборот фотографија, (барем колку што ми е мене познато) не означува дело кое изработено во фотошоп, туку нешто сосема друго. Дефинитивно мислам дека треба да се најде друг соодветен израз кој ќе се користи за дела кои се добиени со фотоапарат а потоа видоизменети во фотошоп или некоја друга слична алатка.
Знам дека на многумина им изгледам ултра. Се извинувам за тоа.
Но како што кажа Затко, за мене фотограф е оној кој додека го држи фотоапаратот во рака се мисли колку, како и што ќе намести да влезе во кадар, како ќе експонира филм... (сензор, што и да е) како ќе намести светла и едек куп други работи.
Оној кој ќе штрапне па после дома ќе види како и што ќе прави за тоа подобро да изгледа, дали ќе кропува па ќе заматува и т.н. и т.н. искрено се извинувам, но неможам да кажам дека е добар фотограф туку добар или одличен фотошоп оператор.
Бранко ИЗВИНИ ако јас бев преостар, ама на тоа комунизмот сум (можеби) преосветлив.
Се налутив и навредив многу но извинето е од срце.
Извини и ти.
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 1617181920> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |