![]() |
|
Народноослободителна борба на Македонија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 39> |
Автор | ||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
|
Ne be Boogie, ne mi e krivo ako nekoj dozivee dlaboka starost, daleku od toa, nego cisto me interesira kako moze da se borci onie koga sega imaat po 70-75 god.
Ako se sega na tie godini togas 41 god. imale po 5 ili 10 god. starost. kakov borec moze da bide dete na 10 godisna vozrast. Toa se iscuduvam, ne za drugo. ![]() |
||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Тие што имале 15 години во 41, во 44-45 имале 18-19 години, додека во 1948 година имале 25-26 години, ако во калкулациите се земе и Граѓанската војна во Грција. Сега тие луѓе имаат 80-85 години. Знам луѓе кои сеуште се живи, а родени се во 1917-1920, што значи дека се на возраст од 90-92 години. Само во последниов месец во мојата непосредна околина починаа две личности, еден маж роден во 1918 година и една жена родена 1921 година. Давјацата беа борци, а по ослободувањето и интелектуралци. Верувај ми многу убаво знаеа што зборуваат до последниот момент и живо се сеќаваа на бугарската окупација. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
|
E kako be moze vo 48 god. da imaat po 25-26 god. ako vo vo 44-45 imale po 18-19. Po mojata skromna matematika ako nekoj koj imal 18 god. vo 44-ta, treba da ima vo 48-ta 22 godini starost. Od kaj gi izvadi ovie brojki, malku si mi nejasen. |
||
|
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Прости, моја грешка, додадов 7 години на оние 18дишњаци од ’48 година наместо на 15годишњаците од ’41. Во секој случај живите борци од втората светска војна и од граѓанската војна во Грција се некаде во дијапазон од од 75 до 95 години. Бошко Буха, Трајче од Волшебното самарче или Мирко и Славко си ги заборавил, нели?! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
: Перо Иваноски - Тиквар, најстариот жив комунист: не сум можел ниту да помислам дека ние самите ќе го доведуваме во прашање постоењето на македонската нација
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
|
Ama zaboravas deka Buha, Trajce ili Mirko i Slavko i takvite kako niv, cesno si gi polozija svoite zivoti za idealite za koi sto se borea, kako i 90 % od prvoborcite od 41-va, za razlika od mnogu "borci" koi i den denes se kako prcovi, i cel zivot ziveea na drzaven trosok. Ke zaboravev tie se poveketo borci od krajot na 44-ta pa navamu.
A vrv na ironijata se nivnite podrzuvaci koi od skoro se primeni vo clenstvo. |
||
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
![]() ??? Како така ќе дојде до тоа? Имало некакви индикации или што? Изменето од Каснакоски - 11.Март.2010 во 18:32 |
||
![]() |
||
|
Единствен начин за да се тргнат некој лица од Македонија било да им се залепи етикета бугараши.А затоа што овие србоманите биле главни овие така наречени бугараши завршија каде што и беше погребана Македонија.
Во логорот на голи оток и во уште 30 вакви логори низ Југославија. И денес се чуствуваат последиците од делата на србоманите во Македонија,а оваа борба ја искористија бугарите за да си приграбат уште некој Македонец.Па така ќе видиш дека Ченто бил Бугарин оти кај него најдоа бугарска лична карта. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
![]() Каранѓелески, Васко (1921-1977), македонски воин, генерал-полковник, народен херој. Потекнува од битолското село Брусник, каде многу рано активно се вклучил и станал член на СКОЈ. Co формирањето на првиот Партизански одред во брусничкиот регион, во 1942 г. Карангелевски веднаш се вклучил во него. Одредот најпрво изведувал помали диверзантски акции, снабдувајќи се на тој начин со оружје и муниција. Истакнувајќи се со своите активности Карангелевски станал командир на чета. Зимата 1943 г. со баталјонот „Стив Наумов" учествувал во акциите од Егејска Македонија до Козјак. Во февруари 1944 г. се формирала Третата ударна бригада. Во неа тој бил командант на баталјон. Co завршувањето на пролетната офанзива значително се зголемила слободната територија во Македонија. Од Третата ударна бригада се одделил еден баталјон кој заминал во Источна Македонија. Наскоро на тој терен се формирала Четвртата бригада, a В. Карангелевски станал заменик командант. Подоцна истата должност ја вршел и во Петтата и во Седмата MHO бригада. Ослободувањето на Македонија го затекнало на должноста командант на Четириесет и деветтата македонска дивизија. По ослободувањето вршел одговорни должности во ЈНА. Се до неговата трагична смрт во 1977 г. тој бил командант на Скопската воена област со чин генерал-полковник. За „несреќниот случај“ во кој загина генералот Васко Каранѓелески, народен херој на Македонија имаше сомненија дека генералот е ликвидиран од тогашните безбедносни служби на СФРЈ заради „национализам“, со неговото барање во ТО на СР. Македонија да службуваат само Македонци. |
||
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Ако мислиш на индикации кај Ченто, Брашнаров и Шатев, веднаш ќе ти ја посочам индикацијата, а таа е етатизмот во ФНР Југославија и немилосрдна борба против сите противници на таа идеја, по секоја цена. И секако тие индикации автоматски се докажувале пред народните судови, врз основа на обвиненија кои и немале врска со реалноста, ама судот и многу не гледал, ниту можел да гледа дали нешто е вистинито или не, ако постоела однапред подготвена пресуда од страна на државата. |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1516171819 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |