|
Изборно гласање од дијаспората |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 54> |
Автор | |
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македонци од Германија донираа дијализери
Македонски иселеници во Карлсруе, Германија, и македонската заедница "Св. Кирил и Методиј" во германскиот град Ум донираа шест дијализери за Центарот за дијализа во Болницата во Кочани.
Во донацијата, освен апаратите за дијализа, има и осум лежалки, дванаесет болнички кревети со опрема, електронски ваги, болнички прибор и униформи за медицински персонал. Апаратите за дијализа во Кочани стигнаа во вистински момент, бидејќи осум пациенти од градот подолго време одат на лекување во Струга, а ист толкав број пациенти се во преддијализна состојба, изјавија од Центарот за дијализа во Кочанската болница. (И.Ст.) Bravo nashi....samo napred, pomagajte!!!!
|
|
Мигаре Тактика
Група Регистриран: 30.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 39 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислев дал да гласет овие печалбариве... види сега шо ти е дијаспорска „тен бакс ин д чрч„ филозофија- демек ево ви помагаме - дајте да гласаме за ве ме ро.... Па па па... опасноитии...кај да се бегат мила мајко.... |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сите препукувања за џабе. Премиерот
Груевски им вети на иселениците право на гласИзменето од mamamd - 04.Август.2009 во 10:36 |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
си обезбеди замена за евентуалните 30 . 000 гласови од вработените со договор на дело ........... доколку реши да ги ногира во интерес на призатворање на буџетската дупка која е со големина на озонската
Изменето од МАРШАЛ - 04.Август.2009 во 10:46 |
|
ABC
Сениор Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 371 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само со учество на дијаспората во политичкиот живот,односно со нивното право на глас во оваа земја,може да се обезбеди колку-толку вистински развој и експанзија преку намалување на канцерот наречен Партијска МЕГА Администрација,која ги “цица“ парите од буџетот.Зошто дијаспората нема да гласа по “упатство“ како што гласаат одредени лица кој се надеваат на незаслужено место во гломазниот државен апарат.
-Македонија треба да ја намали администрацијата за минимум 70 000 луѓе кој по партијска линија се напикаа во “крлежите“ и цицаат најмалку 1 милјарда евра од буџетот што можеше да се искористи за развојни цели,како што е изградба на Македонска Нуклеарна Централа со која ќе си обезбедевме енергетска сигурност во иднина за изминативе 5 години,што пак ќе привлечеше бројни странски инвестиции,со кој ќе се зголемеше вработеноста и економската независност на земјава. |
|
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дијаспората несмее да се дозволи да гласа кога има избори. Тие создаваат во други држави, и таму ги остваруваат своите права. Ние што сме во земјава, и секојдневно се измачуваме и бориме со сиромаштијата најдобро занеме кој ни одговара да не води. Тие што сеир си гледаат од надвор, немаат осетено на своја кожа како е некој секој ден да те малтретира и понужува. Никој од чист ми не ги набркал од работа, каде чесно и совесно работеле по 39 год, па чекаат под завод со 3500 ден до пензија.Не почувствувале како е да немаш за внукот 10 ден за сладолед во лето или 50 ден за такси во зимата. Тие од дијаспората, ако се патриоти, нека се херои и нека работат овде, нека се измачуваат како нас, па нека судат кој треба да ги води.Зошто тие патриоти за гласање не се вратат овде заедно да патиме во бедата?
|
|
Кој бара ќе најде.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iilica, dodeka ne se razbere oti situacijata vo zemjata na koja se zhalish e rezultat od onoa za sto glasate, kako rakovodite i kako se odnesuvate vo nea, do togash neshtata kje bidat takvi kakvi sto se ...
Dijasporata samo mozhe da vi pomogne vo sekoj aspekt, a ne da vi odmogne. Problemot ne e do nea, tuku do propagandata i dezinformaciite sto gi shirat makedonskite pashi plashejki se deka so nejzinoto direktno aktiviranje vo politikata i ekonomskiot razvojot na zemjata tie kje gi izgubat svoite pashaluci. I te molam, ne podlegnuvaj na besmislenata propaganda " Тие од дијаспората, ако се патриоти, нека се херои и нека работат овде, нека се измачуваат како нас, па нека судат кој треба да ги води.Зошто тие патриоти за гласање не се вратат овде заедно да патиме во бедата?" Kako mozhe da ochekuvash da dobiesh neshto od nekoj koj nema isto kako tebe? Kako mozhesh da ochekuvash spasuvachka raka od nekoj koj se davi isto kako i ti? Baraj go onoj koj stoi na bregot i koj ima uslovi da ti ja dade potrebnata pomosh. Bidi srekjen ako toj e tvoj chovek zatoa sto vo negov najgolem interes e da ti go spasi zhivotot. Nemoj da bidesh nesrekjen, ljubomoren ili zloben zatoa sto imash tvoi brakja i sestri vo dijasporata koi sakaat i se spremni da ti pomognat vo sekoe vreme. Vmesto da frlash so drvja i kamenja po niv, pochni da frlash peticii po makedonskite pratenici da glasaat za nivno aktivno vkluchuvanje na site frontovi vo makedonskiot politichki i ekonomski zhivot. Veruvaj, taka samo mozhesh da dobiesh i nema nishto da izgubish. Изменето од Messenger - 04.Август.2009 во 15:31 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не се слагам дијаспората да одлучува за иднината на Македонија.
Не ме интересира нивниот економски статус, а најмалце би посакал некој да се мачи, ,загрижувачки е дека НЕКОЈ САМО САКА ДА ГИ ИСКОРИСТИ гласовите на дијаспората користејки ја емотивноста и носталгијата. Познато е дека дијаспората не е отидена поради некакви економски “маки“ од бившата СФРЈ, разлогот е прост, системот на тогашната СФРЈ, нашата денешна дијаспора, не ја чувствуваа како своја, и идеолошки биле разапнати и единствениот излез бил...емиграција. Идеологијата ке е пресудна за изборите, десницата секогаш ке ја има подршката од дијаспората што ке има тежок удар во балансот на политиката во Македнија, што сепак ако добро се анализира, може да доведе до поголема поделба во Македонската политика. Ова е мое размислување, можеби грешам, не знам! Изменето од Buggyman - 04.Август.2009 во 16:08 |
|
Homo homini lupus est...
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo da te potsetam deka politichkata emigracija se sluchi vo godinite posle ustolichuvanjeto na Jugoslavija kako socijalistichka zemja i Makedonija kako nejzina sostavna republika. Vo toa vreme nekoi emigriraa poradi socijalistichko/komunistichkata ideologija, eksproprijaciite i progonite, a nekoi emigriraa bidejki ne se slozhuvaat Makedonija i natamu da bide del od Jugoslavija, tuku sakaa da ja vidat Republika Makedonija kako nezavisna drzhava, tokmu onakva kako sto ja imame denes.
Najgolemiot emigracijski bran vo minatoto poteknuva od vremeto na sheesettite godini, pottiknat od izvonredno loshata ekonomska situacija. Veruvale ili ne, togash bea organizirani celi kompozicii vozovi koi nosea iljadnici lugje po zapadnite evropski zemji vo potraga za rabota i zhivotna egzistencija. Najgolemiot broj lugje ostana vo tie zemji. Vtoriot golem bran na emigracija se sluchi tokmu po osamostojuvanjeto na Makedonija kako nezavisna drzhava poradi tranzicijata koja, kako sto znaete, kreira izvnoredni teshki ekonomsko-politichki problemi koi traat do deneshen den. Vo ovie posledni desettina godini celo more narod se preseli vo prekuokenaskite drzhavi (Nov Zeland, Astralija, Kanada i Amerika). Poentata mi e da ukazham deka nesporedlivo najgolemiot del na makedonskiot narod emigrira od ekonomski prichini. Onie sto toa go storija poradi politichkite ubeduvanja denes se zadovolni od ostvaruvanjeto na nivniot son - postoenjeto na nezavisna drzhava Makedonija ili vekje se pochinati. Po nekakva inercija ostana stariot terk na mislenje oti od emigracijata s'e ushte demee armija na nekoi nenarodni elementi koi planiraat nekakvi ideoloshko pogubni planovi za Makedonija. Za zhal, vakvite mislenja postojano se podgoruvaat i se neguvaat od pash*te i oligarsite vo Makedonija koi se plashat deka kje ja izgubat svojata diktatorska sila vo zemjata dokolku se dopushti ekonomsko-politichki nezavisnite emigranti da zemat aktivno uchestvo vo politichkiot i ekonomskiot zhivot na zemjata. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
lilica
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам еден таканаречен БРАТ во странство. Емигрираше од 1992г. До денес не ни помислил да помогне ниту да се врати во РМ. и .........тој е патриот........за да гласа за непознати.........Ма нека седи секој таму каде си е, нема што да се акаат да гласаат. Носталгијата ги кине сите сограгани во странство, ама кога избрале лагоден живот, нека си ја трпат. Треба на сите кои побарале надвор азил да не им се даде право на глас доживотно. Ако треба да се гине или сите ке гинеме или нема да дозволиме некој бегалец да решава за нашата иднина! |
|
Кој бара ќе најде.
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka zaludno se raspravate....odlukata e donesena, dijasporata go dobi pravoto da glasa. Motivite na "aktuelnive" ni se dobro poznati...si obezbedija dopolnitelna brojka na glasovi.
Megjutoa mislam deka so pravoto na glas sto go dobi dijasporata, treba adekvatno da dobie i pogolemi obvrski, osobeno poaktivno angaziranje vo ekonomskata sfera i politickoto lobiranje, a ne kako dosega da "ni go pikaat vo oci" nivnoto doprinesuvanje vo nasiot budzet, preku isprakjanje na finansii na svoite familii....
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lilica, imam i jas eden takanarehen BRAT vo Makedonija koj e legach, nitu raboti, nitu uchi, spie po kafulinja, pie do besvest, postojano bara pari provod i odmori vo Grcija, za registriranje i osiguruvanje na avtomobilot koj isto taka ne go zarabotil, koj se oblekuva po posledni modi i koj postojano se fali deka toj znae sto da pravi samo ako ima pari i deka ne mu trebaat nikakvi soveti od nadvor bidejki i toj znael sto e "topla voda".
Ama, jas ne gi poistovetuvam SITE makedonci kako ovoj takanarechen BRAT. Изменето од Messenger - 04.Август.2009 во 16:51 |
|
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se slozhuvam! Kolku sto ke bide dadeno na emigracijata, tolku treba da se bara od nea! Ako s'e ostane samo pro-forma za da se dobijat glasovi ili da se napravi shminka koja kje ja sokrie vistinskata pozadina na ovoj poteg, togash toa kje bide nabrzo otkrieno i kje bide vozvrateno na ist nachin. Treba da se sorabotuva iskreno i ramnopravno za dobrobit na Makedonija. |
|
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A ja znae li nekoj konecnata brojka na glasaci koi se opfateni so pravoto na glas....ili navistina e taa brojka od 30000 .....
Jas mislev deka se mnogu povekje....
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Внеси реплика | страница <1 1516171819 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |