|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика | страница <1 164165166167168 256> |
Автор | |
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Marsale...
Sto ako napravime spogodba so grcistava, kako sto veke ste naumile... Severna Makedonija. Eve, bugarija ni e na vrat. Ako i tie imaat nesto protiv "severna"? Ako covek ve slusa vas, nabrgu ke staneme "Severozapadna"... Da prodolzam? Ke ispadne mnogu smesno na kraj. Zosto? Zatoa sto ne znaete da kazete dosta. Prikaznata za kuburot, koja ja spomenuvas odvreme navreme e za tie sto se servilni, trpat i slusaat se sto ke im kaze drug. Изменето од Анастеа - 09.Август.2009 во 18:52 |
|
DeepBlue
|
|
ABC
Сениор Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 371 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Социјалистичка е уредување кое не се вбројува во име,ама Северна е додаток на име што всушност значи радикална промена.А тоа дека сите ќе умреме е точно,иако мене,а верувам и на многумина други ни е многу битно како ќе умреме.Дали како Македонци или некакви “северни мечки“?Чинам она првото е далеку подостоинствено и пореално. |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
северна е додаток кој означува постоење на држава на северниот дел од територијата Македонија ................... |
|
ABC
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па и Македонија е име кое означува дека постои држава која се нарекува со право според територијата на која егзистира,но и народот кој одсекогаш живеел на таа територија и кому никој нема право да му го одземе името со тоа што ќе го смени името на државата. |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па токму тоа е проблемот .......... македонија е територија и самото име на државата некој кој многу не размислува ќе го спореди со целокупната територија .............
|
|
ABC
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тој кој многу не размислува,може да си го смени сопственото име,ама не смее на друг да му налага да ну го смени неговото.Барам така е во културниот и демократски познат свет.А тоа какви споредби некој и некаде ќе правел,никого не треба да тангира и вознемирува,особено доколку тоа име тој не го употребува на меѓународен план,затоа што никогаш не го чувствувал за сопствено,освен од инает и валкани политичко-профитерски цели. |
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па да бе . тој кој не размислува ќе свати дека РМ е на целата територија на македонија ...... разбираш ? |
|
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|
mileg
Сениор Регистриран: 13.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 1758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Makedonija ima oficijalno ime Republika Makedonija ushte koga beshe vo ramkite na SFRJ.
Grcija togash ne samo sto ne go upotrebuvashe toa ime, tuku go zabranuvashe i gi sankcionirashe site onie koi ne ja sledea zabranata. Ako ne veruvate, prashajte gi makedoncite koi zhiveat vo egejskiot del na Makedonija. Tie se zhivi svedoci na grchkata politika okolu imeto Makedonija i makedonskata nacionalnost vo nejzinite drzhavni granici. Dokolku imashe bilo kakov megjudrzhaven praven problem so koristenjeto na imeto Republika Makedonija, Grcija imashe dovolno vreme da go postavi na megjunarodnite sudovi. Fakt e deka Makedonija polnopravno go koristenjhe svoeto ime vekje sheesetina godini, fakt e deka Grcija ni go prezema toa ime bez da pobara nasha soglasnost i fakt e deka nejzinata Severna Grchka Teritorija preku nokj ja preimenuva vo Makedonija. Ako nekoj nekogo treba da sudi i da bara promena na imenuvanje na teritorii togash toa treba da bide Republika Makedonija, a ne Grcija. Site mehjunarodni zakoni se na nasha strana i nikoj nemozhe da ni go promeni ili odzeme imeto. Toa go znaat site drzhavi na svetov, toa go znae i Grcija i zatoa se ovie psiholoshki pritisoci makedonskiot narod samoinicijativno da se otkazhi od svoite neotugjivi prava. Grcija znae deka nema mnogu vreme i se obiduva na site mozhni nachini da ja zavrshi rabotava sto pobrzo. Nam ni odgovara oddolzhuvanje na pregovorite, kontra-sudenje na osnova na gore kazhanoto i chekanje na skoreshnata promena na pravilata i propisite vo NATO I EU vo vrska so pravoto na veto. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Така е Месинџер, само да надополнам на ова:
Fakt e deka Makedonija polnopravno go koristenjhe svoeto ime vekje sheesetina godini, fakt e deka Grcija ni go prezema toa ime bez da pobara nasha soglasnost i fakt e deka nejzinata Severna Grchka Teritorija preku nokj ja preimenuva vo Makedonija. Грчката влада со специјална наредба им наложи на сите медиуми и гласила во северна Грција, во своите извештаи, дописи, вести... наместо Северна Грција да користат исклучиво Македонија. Дотаму оди нивната пропаганда, а ние пак од друга страна сакаме од готовото да направиме вересија! |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Околу правните инструменти кои и стојат на располагање на Македонија за зачувување на своето име, вреди да се прочита интервјуто со професорот Игор Јанев кој подолги години се обидува да објасни дека имаме на располагање правни средства за да докажеме дека спорот со името е во спротивност со сите меѓународни закони, повелби и конвенции.
Проблемот со името е нелегално креиран во ООН |
|
ABC
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И што ако свати дали Македонија е на целата,половината или четвртината територија од некогашна Македонија,тоа ќе му го смени животниот стил,навиките или пак ќе го направи побогат?Што му вреди таквото сознание?Такво нешто не вреди ни ронка колку што вреди националниот идентитет,вековното име и гордоста на било кој човек. Во оваа прилика би ви прераскажал еден краток сегмент од моето лично искуство по светот,токму за националната гордост која треба секој да ја поседува,барем во основа: Ја прашувам една девојка од каде е,во еден неформален разговор во Шпанија пред 17 години? Еврејка сум,ми вели. Да,но од каде,пак ја прашувам? По кратко размислување,се насмевна и ми одговори: -Па од Библијата,знаеш.... Следеше истото прашање и за мене,од нејзина страна. -Од Македонија,и велам,малку гордо,онака како што само ние знаеме. -Па каде е тоа,вели женскава. -Исто,од Библијата и велам,како од пушка. Остана подзината и малку засрамена од нејзината неинформираност. Во моментот се чувствував како да сум го освоил светот,дури и сам не верував колкава моќ има името на Македонија која тогаш беше на работ од пропаст,далеку пострашна од оваа пред која сега сме.Името ни даваше сила да се исправиме пред проблемите,да се почуствуваме како еднакви со било кој на планетава,иако за миг,ама доволно силно за да се почуствуваат такви неописиви и незаборавни мигови. Токму такви ситници,го одржуваат “пламенот“ во мене а верувам и во многу други Македонци да се држиме стриктно на нашето име,кое не е од вчера па така едноставно да си го смениме,како што некои мислат дека треба. П.С.-(се извинувам доколку бев малку надвор од темава,ама се надевам дека беше интересна случкава,за да си продискутираме со наши аргументи) |
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
гарант била збунета зошто во библијата никаде не се споменува ......... ..... а особено народ со такво име ..........
туку , да не забегуваме од темата .........
да се вратиме на сегашноста и да претпоставиме што ќе се случи
доколку не дојде до решение за спорот кој стана не само сопирачка
туку и пример за сите останати кои имаат некакви територијални
претензии кон нас ........... пример како да не уценуваат и со секоја една уцена да не оддалечуваат од она што го зацртавме во својата надворешна политика како примарна цел , она поради кое се преструктуиравме и ги прилагодивме сите можни закони па дури и уставот , она нешто кое според СИТЕ досегашни влади е примарна и основна цел на РМ ...... евро - атланските интеграции ............. колку ќе биде за нас продуктивно на економско - политички план да се на еден начин оддалечиме и самоизолираме ................ тоа ме интересира ...... и доколку дојде до нешто такво , секако се наметнува и прашањето која е алтернативата ............... Изменето од МАРШАЛ - 10.Август.2009 во 10:04 |
|
Внеси реплика | страница <1 164165166167168 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |