IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 161162163164165 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2013 во 10:06
Ante scriptum. Ако направиме паралела меѓу крјните цели на фашистичката политика на Хитлер во однос на истребувањето, уништувањето, непостоењето на еден народ и на денешниве фашисти во ЕУ (кои во својот нарцисоиден занес себеси си се нарекуваат демократи), воопшто нема разлика. Разликата е само во методот на уништување.

СДСМ јасно си кажаа дека се за промена на името.
Само сакаа да истрчаат уште еден круг*, па потоа самите да одлучат да ја прифатат промената.
За разлика од нив, ВМРО-ДПМНЕ декларативно се изјаснија дека се за референдум. Навидум тоа е во ред од нивна страна, но дали навистина тоа ќе биде реален референдум?
Хипотетички, една од можните опции е Груевски, под притисок од надвор и од коаљиција, да се согласи со промената. Па затоа, пред одржување на референдумот, да почне со познатото „агит-проп“ (постарите знаат што беше тоа). Полека-полека народот да „омекне“ по тој став (што по однесувањето на нивните медиумски марионети лично мислам дека веќе почнаа да го прават) и да му кажуваат дека тоа е морално (не во етичка смисла на зборот, туку како заканувачко условување), дека навистина тоа е најдоброто решение и повеќе не се може, дека со тоа нема да се допре до идентитетот, јазикот ... бла, бла, бла ... (или некој вели: „ дрн, дрн јариња!“)
И, во таква ситуација, штом кај двете страни има воља да се согласат за промена, натаму е лесно. Доаѓа референдумот, во гласачките одбори се нивни членови (кои несмеат да писнат), доаѓаат луѓе кои си гласаат како што си сакаат ...
Арно ама, како што е познато, не се важни гласачите, туку бројачите.
На крајот, се сумираат резултатите од кои се гледа дека народот „одлучил“ за промена!
Зборот ми е, кој ќе може да потврди дека навистина луѓето изгласале да се промени името?

* - Еден петел бркал 2 кокошки. Бегајќи така, едната кокошка и’ вели на другата: „Ајде да му дадеме ма“! А другава и’ вели: „Не ма, ајде да истрчаме уште еден круг околу буњиштето, за да не помисли дека сме лесни женски“!

Post scriptum.  Вчера на некаде на нетов прочитав дека, наводно, ова име пак ќе било привремено, едно 7-8 години, додека траеле преговорите. Па си мислам, ако за ова сегашново привремено име кое денес го имаме (ПЈРМ) не’ убедуваа дека ќе биде за 2-3 месеца, а еве трае  20 години (досега), тогаш само можеме да претпоставиме колку ќе трае новово „привремено“ име ГРМ. Се се’ плашам дека по евентуалното прифаќање на ГРМ, ќе следи нова уцена за именувањето на идентитетот и јазикот, бидејќи неможе во Горна Македонија да живеат македонци, туку горномакедонци, како што неможе да се зборува македонски, туку горномакедонски. И, натаму си ја знаеме песната ...
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2013 во 10:16
Штом Сител пушта патки и испитува мислење за тоа дека Горна Република Македонија е добра заменка за ПЈРМ и дека ќе биде решение од времен карактер т.е. за 7-8 години, значи истата идеја се врти и во мозоците на вмровците од врвот на партијата....
Туку што ќе речат тогаш верните бранители на името.....размислување
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2013 во 14:29
две работи..
прво,за промена не било никогаш доцна,ни пред дваесет години ни сега.Ако треба да го смениме тогаш нормално требаше тоа да се стори порано за што е виновен СДСМ.
Секоја придавка,именка и било што освен уставното РМ е промена,мала или поголема..промена е.Ако се труби дека СДСМ го смениле името во ФИРОМ,на што личи овој предлог ГРМ.За мене е исто значење.
второ..ако намислиле дека ќе го сменат, а намислиле по она што го зборуваат дека не може да се задржи бидејќи СДСМ и БЦ завршиле работа,по што нормално се префрла вината на друг...на референдум народот само ќе си го каже мислењето не и својот став.Голема намештаљка е на повидок.
цит...За референдумот се чекаат добри прилики.НГ.

...има еден рефрен...А ШТО Е ВАЖНО КОЈ Е КРИВ.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2013 во 15:53
...nekoj  ,''izgleda'' pameten,намигнување...spomna deka vo gornata makedonija ke nemalo  makedonci tuku nekoi drugi...isti samo gorni ke bile,...pa mu se nasekiral mnogu ,...ako navistina i bide taka!

...tuku...mene samo edno me interesira...kade se sega gornovoltancite se prashuvam ,збунетост..ako vekje ne   ziveat vo...Burkina Faso?

...i koi ustvari bea ziteli na Gorna Volta,...a koin se  sega na  Burkina?збунетост

намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2013 во 16:27
...znaete shto?

...i josh neshto:

...ako ovie sosila ne go ''pushtat'' centar,

...i josh neshto;
..i ako ovaa drzava gi natera i onie shto neshto ne koristat ...da i plakjaat   za toa,

...togash ...eve  shto:

...ako bide taka,...togash  da i se pomocha chovek  na imeto na  takvata drzava!

,...pa koe i kakvo i  da i ...bide!
Кон врв
DameMak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2009
Поени: 617
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2013 во 16:08
Ме загрижија малку овие од ВМРО, ама после вчерашното соопштение сега сум потсмирен.

ВМРО-ДПМНЕ: Нема да се предадеме прифаќајќи уцени и диктати од Грција

... Ние во ВМРО-ДПМНЕ не планираме по толку многу години борба да се предадеме прифаќајќи уцени и диктати од страна на Грција, ниту закани од било каков вид и од било кого. Нашата борба за македонското прашање е неотповиклива, неприкосновена и безалтернативна и нема цена која ќе не натера да отстапиме од тоа. Во тој контекст ВМРО-ДПМНЕ во врвот на своите приоритети го има зацртано зачленувањето на Република Македонија во НАТО и ЕУ, но само под услов тоа да биде паралелно со задржувањето на идентитетот изразен преку формите наведени погоре и со компромис кој не го загрозува тоа и го одобруваат мнозинството на граѓани на Република Македонија и македонскиот народ.
Illegitimi Non Carborundum
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2013 во 22:40
-EUREKA !да
...''pronajdov'' epten  dobro i ''verno'' ime za ovaa drzava,...koe shto transparentno  ke ja  otslikuva celata nejzina  istorija, i e ''slika i prilika '' na ,osobeno, deneshnicata nejzina,...a toa e.:

..Жal(os)na Makedonija
..  (so ili bez republika...seedno e)намигнување

...siguren sum deka i grcite ''oberuchke'' bi go prifatile  toa .голема насмевка

...kolku  sum pameten,a...maleee! задоволство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 19:30
Ова го напишав под друга слична дискусија, ама посоодвето е да се напише под оваа тема.

Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

... па ти препорачувам да смислиш нешто подобро ако сакаш да влезеш во ЕУ. Јас не сакам, сакам да си остане во уставот името Република Македонија односно Republic of MACEDONIA. да

ОК, ти си за Република Македонија односно Republic of MACEDONIA, а јас сум за Република Македонија односно Republic of MAКEDONIЈA, ова натегање ја и ти го правиме веќе од поодамна и не е многу продуктивно.

А за друг предлог: Го смислиле веќе европјаните, србите, косоварите и нашата влада. (не јас, јас само сум добро информиран)

Ќе се случувале мини-интегративни процеси во кои Република Србија и Република Македонија ќе влезеле во ЕУ како федерација (или кон-федерација), и на кое немало да се противат ни гејците а ни Косоварите. Демек, на претстојната седница на владите на Србија и Македонија на некој ќе му текнела таа генијална идеја, а ЕУ и Косоварите и Гејците ќе свршеле од задоволство и ќе ја прифателе оберучке. Требало само Бугарчета да ги убеделе, ама не било ногу чешко.
А на претстојниот референдум после тоа (кој што е ветен) само ќе се потсетел народот во Македонија на вториот дел од историското референдумско прашање од 1991.

Наздравје и поздрав!
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 22:14
Сакаш да кажеш дека федерацијата или кон федерацијата ќе биде само за влез во ЕУ или двете земји повторно ќе станат една целина? 
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 22:52
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Сакаш да кажеш дека федерацијата или кон федерацијата ќе биде само за влез во ЕУ или двете земји повторно ќе станат една целина? 

Хммм, незнам. Не верувам дека ќе станеме една држава со Србија, ама можда ќе биде тоа некаква политичка сложеница со сложен суверенитет, сложено име, округло па на ќоше, во која сите волци се сити и во која сите овци се на број.

На пример проблемот со нашето име ќе се реши на таков начин за гејците, изгубено Косово кај србите ќе се компензира за некакво „кон-федерациско проширување“ на југ кон Македонија, а за албанците во обединета ЕУ, простор да шетаат и да се шират како и порано во стара ЈУ накај Косово, Јужна Србија, Северна и Западна Македонија ама плус и кон Западна Грција.

Изменето од DameMak - 27.Април.2013 во 23:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 22:59
Што значи еден вид компензација ќе се создаде.. Македонија и Србија губат дел од териториите, но затоа добиваат влез во ЕУ и НАТО и тоа со некое сложено име и одредница... Горе доле тука нема ништо добро за нас... не ми треба ЕУ и НАТО ако не сум таму како своја држава со сопствено име и идентитет... А богами и Србија со сите нејзини долгови и криза уште помалку, без разлика дали тоа било федерација или конфедерација... Горе доле ова ќе испадне поголемо предавство отколку тоа што го изврши СДСМ кога го промени името и знамето... Ова според мене е целосно уништување на една држава која сме ја граделе цели 20 и кусур години... дефакто ако тоа помине преку оваа власт, таа ќе важи за најголемиот погребник на Македонија.. грев 1000 пати потежок од нивните претходници....

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 23:00
Од целата ситуација најголеми профитери ќе испаднат албанците... ќе ја добијат голема Албанија.... баш таа каква што ја сонуваат долги години... Македончето пак поделено, и овој пат со уште помала територија...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 23:07
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Од целата ситуација најголеми профитери ќе испаднат албанците... ќе ја добијат голема Албанија.... баш таа каква што ја сонуваат долги години... Македончето пак поделено, и овој пат со уште помала територија...

Абе не велам дека не може и така да се гледа, ама може и да се гледа дека во ЕУ без граници, слободно ќе може да одиме и да купуваме имоти на Пирин или Егеј, па сме ја обединиле духовно, културно и територијално и Макеоднија во обединета Европа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2013 во 23:13
Поентата е да ја обединиме со името, а не да ја обединиме територијално и духовно.. на таа фора само при прост народ може да наседне... утре ЕУ ако се распадне, ние ќе испаднеме најголемите "пушачи"... Сите сме сведоци дека работите во ЕУ не одат баш на арно... Ќе го изгубиме името, дел од териториите и на крај не сме добиле ништо... Џабе ми е ЕУ кога пак ќе ме спорат секаде... Немаш име, немаш идентитет... гејците на тоа ќе најдат замерка... сложена одредница според гејците ќе значи промена на идентитетот...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 161162163164165 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.