|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 158159160161162 242> |
Автор | ||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па ај добре дојдов - си стојам на зборот... денес е сабота вечер... доброволно лишениот се врати...
Морам да признаам... одамна не се имам така добро изнасмеано ... мислам на клипот (ова со рапериве)... па би сакал да ги запрашам сите нормални луѓе (здраворазумни, оние што се при себе), дали некој се сеќава каде за ваков настан се спомнува во Библијата?
Представете си го разговорот на Христос со демоноопседнатите... и сетете се како треперат демоните од Неговото име...
рап-клип = иста работа...
само треба да се кажи и ова: Стамота е некои луѓе на тој начин да хулат на Св. Дух.
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako mozhe da bideme malu poslobodoumni i so poshiroko srce... Isus nikade ne spomnal kako treba da se pee, nitu rekol deka klasichnata muzika na Bach i Mozart se najsoodvetni, kako ste ne dal nikakvi upatstva da se pee onaka kako sto se pee denes po crkvite i manastirite.
Znachi sekoe vreme si nosi svoj nachin na ekspresija, pa ako vo izminatiot i deneshniot milenijum toa e so jazz, blues, pop, rock ili rap muzikata, zoshto ritamot i muzichkata forma da bide problem za sodrzhinata i poraka sto ke se prenese so niv? Formata e samo pakuvanjeto, a ne e sodrzhinata na porakata. Mene lichno ne mi prechi koe pakuvanje e popularno denes, no me interesira sto ke se prenese so nego. Znaejki deka mladite ne slushaat crkovna ili klasichna muzika, ne gledam nishto losho ako dobrata poraka se prati i so rap muzika. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тука си во право кога разговараш за музиката...
А кога разговараш за молитва... тогаш не е така, затоа што има разлика од музика, макар и таа да личи на молитва и “музика“ молитва...
А за упатствата (кога разговараш за црквите денес и начинот на богослужба), дали така се пеело во апостолско и старозаветно време, за тоа сведочи историјата и оние што се занимаваат сериозно со црковната музика... крајна сметка тоа е наука и за тоа постојат милиони факти за настанокот и еволуцијата на црковната музика и традиција...
|
||
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Само сакам да напишам (парафразирани), извадоци од двајца луѓе, прогласени за светители. Едниот во римокатоличката црква, другиот во православната. Мислам дека се од 20ти век, ама заборавив кои беа.
Римокатоликот: „Се молев и го видов Бог. Се беше убаво и бело. Имаше многу ангели. Сите се радуваа. Господ ме повика и разговараше со мене. Ми рече да седнам до него. Бев радосен.“ Православниот: „Се молев и имав видение. Некој го повикуваше моето име. Се плашев и треперев, и го молев Бога да ме одминат демонските искушенија. Почнав да плачам и да се каам за гревовите.“ Наравоучение: Не секое видение е од Бога. Има некои виденија што се демонски. Вистина е, православниот бил повикан од ангел, додека римокатоликот очигледно бил во прелест (читајте за вакви демонски виденија од Свети Антониј!!!). |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мес, има пеење што е духовно, и пеење што не е духовно. Духовното пеење се карактеризира со смирени тонови, и во слава на Бога. Недуховното пеење се карактеризира со испрекршени битови и звуци, кои, еве, научно гледано, им штетат на мозочните бранови. А колку ли повеќе духовно се штетни. Рап музиката е полна со насилство и вулгаризми. Не може оваа музика да биде духовна. Свети Серафим Роуз, кој ги поминал и лично учествувал во голем број религии, откако преминал во православието, на луѓето кои пристапувале кон православие им препорачувал да го слушаат Бах, за да си го истенчат слухот за музика. Сепак, дури ни таа музика не е духовна. Свети Серафим им ја давал, за луѓето да се привикнат на добри тонови. Врв на духовната музика е православното пеење. Секако, не сакам да наметнувам ставови. Ова е мој став, а кој каква музика сака да слуша, нека слуша. |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се сложувам со Макариос.
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
еее... тоа е животот...
|
||
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od silata na SVETIOT DUH pagjaa!!! Biblijata uci deka so Silata na SVetiot Duh tie stanuvaa od bolni zdravi, od sakati ozdravuvaa i odea, a ova prv pat slusham na Zdravite koga kje sleze Sv.Duh deka tie pagjaat... i kako sto vidov se grcat, Prevrtuvaat, potocno izmacuvaat.. Ova e strashno za gledanje, srekja sto nemav moznost da slushnam, kakvo e toa slavenje na Boga, pa i slep kje vidi deka tie vo sebe imat nemir, skokat maat so race... Slava Mu na Boga sto znam deka pravoslavnata Crkva e Sveta i propoveda smirenie trpenie...a Svetite Otci ne ucat na pokajanie plac za grevovite... Slava Mu na Boga sto znam koi mi se korenite do Hrista... Slava Mu na Boga za se...
Za ova se molite na vash*te molitvi da zborite na drugi jazici, a se molite da shetate po vselenata?? zamislete monahot ima edna molitva "Gospodi Isuse Hriste pomiluj me"(pa i sekoj pravoslaven hristijanin) celiot svoj zivot go pominuva samo vo taa molitva(temelna, sekako tuka se i site drugi molitvi) No vakva molitva jas nikade ne sretnav aj kje se molime Bog da ni dade jazici, aj kje se molime Bog da ni dade cudotvorstvo...Ehh... koja e razlikata ednite si igrat demek se molat skakat se prevrtuvaat vikat crkat besneat...pagjaat vo zanes obzemeni od...mn malku verojatno deka e od Svetiot Duh... |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bellicka od svetiot duh se pagja,zosto taa sila ne e sekoj dnevna i ne ja osekjas segde no vo bibliata pisuva bile isceluani no ne pisua stoeja i bea isceleni moze padnale pa bile iseceleni mozes da sedis i da bides iscelen megjutoa vo mojot slucaj i vo slucajot na snimkata lugjeto pagjaa ne mozes da me svatis treba da go osetis neka dae BOG prilika da go osetis...ti velis voa{a Svetite Otci ne ucat na pokajanie plac za grevovite...}
ha ha so mislis ti deka ako ne se pokajes i ne se kaes sekojdnevno za svojte grevovi kje does vo rajot hehe... bellicka ne znam da li si citala vo stariot zavet pisua "Edni kje zborat vo jazici,drugi ke tuma4at,treti drugo" mislam jasno e okolu toa i ne se molime za vselenata mislis so toa me zafrkaas he...be sestri4ke ako monasot samo so toa molitva odi niso ne praime znaes pred mene isceluvani bile lije so ne odele po 7 godini so ne slusale i slicno..i ti najde da mi kazuas tuka so kako ama ne deka ne znaes a ako vidis i poburickas vo videata kje visi katolici kako eden se moli i cela crkva stanua nekoj mislam i padnaa...pozz |
||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас пак би те советувал... внимавај многу. И на демоните им е дадена власт да прават „чуда“. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Говориш за прекрасното житие на Свети Антониј Велики напишано од Свети Атанасиј Велики или не? |
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога го спомнав Свети Антониј, мислев на Великиот авва Свети Антониј
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Моја грешка тогаш. Јас мислев дека зборуваш за Свети Антониј Велики. |
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Брат, тоа што го гледав од пентакостална црква (има многу такви клипчиња на ју тјуб) верувај ми не само што предизвикува немир, туку сега пред 15 мин кога го пуштив на едно девојче од 14 год, кога виде почна да ме прашува: А што им е на овие? Опседнати од демон да не се? Е сега размисли како мало дете може логички одговор да ти даде на таа снимка. А за исцеленијата, и ѓеволот има моќ да лекува, тоа го потврдуваат бајачките со своите надри мадри лекување и слично. |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Внеси реплика | страница <1 158159160161162 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |