|
Општа-Смешна Историја |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 26> |
Автор | |
m__g__
Сениор Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 591 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Това е за 9ти май
"На моем столе вот уже более десяти лет лежит фото. Открытое лицо бывалого фронтовика, моего земляка из Мишкинского района Башкирской АССР старшего сержанта Гази Загитова ... Это он первым водрузил Первое Знамя Победы над самым высоким скульптурным изображением Рейхстага - Богиней Победы. Реальное время водружения знамени, которое совершилось группой капитана Макова, куда входил доброволец старший сержант Загитов, - 22 часа 40 минут 30 апреля 1945 года, а не 14 часов 25 минут, как доносил в угоду Жукову еще за шесть часов до ожидаемого акта командир 150-й стрелковой дивизии генерал Шатилов. Загитов был прострелен насквозь, пуля прошла в одном сантиметре от сердца, была ранена рука, а также прострелен партбилет. В таком состоянии славный сын татарского народа до пяти утра 1 мая охранял Победное Знамя, водруженное им от имени командования 3-й армии фронта. Утром его отправили в госпиталь. А 2 мая под стрекот кинокамер группа кинооператоров снимала эпизод водружения Егоровым и Кантария Знамени Победы над башней, где уже двое суток развевалось загитовское знамя. Героями сценария Жуковым были задуманы русский и грузин, конечно, в угоду Сталину. Однако жизнь втолкнула в сценарий татарина первым. което ме подсеща за едно аватарче на каjгана.... Изменето од m__g__ - 09.Мај.2007 во 04:17 |
|
Makedonski
Сениор Регистриран: 17.Ноември.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na Tatrive im nema ramni vo gluposta, povtorno se vo trans. "Den na pobedata"? Da nevi dadea vo 1944/45 da smenite strana (i uniformi), ke imashe da ve nema. Em bevte najlojalni poslushnici na Hitler, em ve tretiraa kako republika na SSSR zaradi neverojatnata servilnost.
Vedete shto napishal toj "eagle" pogore, ne mu e jasno deka vo nashata pismenost nema potreba da se pishuva poluglas (poluvokal). Koga samoglasnoto "r" se naogja megju soglaski, ne koristime apostrof. Poluglasot pred ili posle "r" e reshen so upotrebata na samoglasnoto (vokalno) "r". A budalata tatarska napravil politichka rabota od toa deka vo makedonskiot nema bukva za poluglas hahahaha.
A na Tanas, koj napishal: "zoshto se sramish da se narechesh Bugarin" da mu odgovoram: nitu se sramam nitu ne se sramam, ne sum Bugar tuku sum Makedonec. Bugarite se turko-mongolski narod koj poteknuva od Centralna Azija i koj so Makedoncite nema vrska. Pogledni tuka:
Tanas, ti od tie pogore li poteknuvash ?!? Nema takvi Tatari vo Makedonija nitu pak nekogash imalo. Изменето од Makedonski - 09.Мај.2007 во 06:22 |
|
Makedonija na Makedoncite!
|
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кой как се уреди бе Македонски.
Тая мъгла с окупация гледам че малко по малко започва да се разсейва Без превод го прославивме денот на Бугарската Војска
Во Македонија вчера никој не реагираше, по оваа, според многумина, скандалозна годишнина. Немаше коментари ниту од надлежните, ниту од борците, ниту од невладиниот сектор. Никој не сакаше да ја оцени одлуката на Еленовски да слави туѓа вооружени сили, уште повеќе, на земја што била окупатор на Македонија. И врховниот командат, претседателот Бранко Црвенковски, одби да го коментира потегот на министерот. Инаку, Црвенковски вчера присуствуваше на прославата на Денот на победата над фашизмот на истото место каде што се славеше Денот на бугарските вооружени сили. (Г.М.) Сега е наш ред да славиме празника на АРМ - кажете кога е? Ама първо 24 Май Изменето од m__g__ - 09.Мај.2007 во 09:55 |
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1943 год. на Славеј Планина - Дебарца е формиран првиот македонски антифашистички батаљон "Мирче Ацев". Овој ден се смета за Ден на создавањето на организирана Македонската војска и како таков е прифатен и за Ден на Армијата на Република Македонија (АРМ).
Мирче Ацев е македонски национален деец и народен херој. Роден е на 20 октомври 1915 година во с.Ореовец , Прилепско. Името го добил по стрико му Мирче Ацев - војвода од времето на Османлиското владеење во Македонија. Уште во самиот почеток на Бугарската окупација се вклучил во македонското ослободително движење. Сосема случајно е уапсен на 19 декември 1943 во Велес, заедно со Страшо Пинџур. По долго физичко измачување и без судски процес, обајцата се убиени од бугарската полиција на 4 Јануари година во Скопје. Изменето од Boogie - 09.Мај.2007 во 11:15 |
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ама гледай какво намерих:
На 18 декември 1943 година од заробените и доброволно дојдени бугарски војници од караулите Конско, Лукар и други во село Фуштани, Егејска Македонија бил формиран бугарскиот баталјон "Христо Ботев". Фактички тоа бил Третиот баталјон на Третата оперативна зона. За командант бил поставен поручникот од каруалата Конско, Дичо Петров, заменик Никола Пеев Груев, политички комесар Ристо Бајалски - Савата, и заменик политички комесар Мито Мицајков - Слободан. |
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од која трета оперативна зонаАбе Егејскиот дел од Македонија бил калабал`к и самиот читаш,бивши фашисти преоблечени во комунисти кои сакале да се изборат за својот скапоцен живот.Тоа ти е него ја само пишав за ДЕНОТ НА АРМ во случај на славење заедно со Бугарите да знаете што ке славите
|
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
бе ти дата не написа - само година
затова ходих да търся в нета кога е създадена АРМ и ми попадна това за 3та оперативна зона Партизанското движение в МК ми е малце магла - затова извинявай ако нешто не го знам и имам глупи прашания и коментари |
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дваесетина припадници на граничната полиција ќе научат како да читаат и
да следат траги на илегалци и шверцери кои веќе секојдневно влегуваат
во нашата земја. Нашите полицајци ќе бидат обучувани од припаднички на
специјалната единица „Волци од сенка”
|
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Партизанско движење(комунистичко движење) во Македонија скоро и да немало бидејки таканаречените партизани кои во Македонија ги има многу пред Бугарската окупација и за време на Бугарската окупација биле организирани од Илинденската организација која за време од 1945 год. па до 1948 год е сосема уништена од страна на комуњарите во Југославија вклучувајки ги и Македонските комунисти кои придонеле во тие политички убиства и прогнанства.Ако сакаш повеке да дознаеш за тоа многу убаво би било да ја прочиташ оваа книга "НАСТАНИ НА СКОПСКОТО КАЛЕ" Т. Симоски верувај дека многу ке научиш за Македонија и Македонската Илинденска организација од 1926 па до 1948 год.
|
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фала Буги. По принцип ми е интересн по далечната история
Ама ако пишуваш нешто за по новата история ще го прочета Сега гледай що ми е интересно. Мисля знаеш за Джагфар Тахири кой е Той е включил в неговите писания (16хх г) следното: "Известия Гази-Бабы о генеалогии дунайско-булгарских царей" Знам че в Скопие има община "Гази Баба" Дали имат нешто слично тези две неща? Сега знам ще кажеш - ние сме татари, вие сте антички - ама все пак |
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ма колко малко му трябва на човек да е хепи
ма верно ми е интересно мисля че нямта нищо общо единия Гази-Баба с другия Гази-Баба ама все пак - коинсидация - случайно някой може да каже нещо |
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гази Баба е месност основана од Турците во Македонија во 18 век. не викам дека немаат нешто заедничко сепак Турците знаат многу самите за себеси,тие се имаат помирено со судбината кои се и што се |
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Утрински се е притеснил нещо за Британците:
http://utrinskivesnik.com.mk/?ItemID=2755A28AFA3919438CE412C7AACC2E2C Бугари и Романци ја преплавија Британија Лондон - Околу осум илјади бугарски и романски имигранти пристигнале во Британија, барајќи работа и подобар живот, во првите три месеци од оваа година, откако овие две балкански земји на 1 јануари станаа полноправни членки на Европската унија. .... Според Guardian обаче: http://www.guardian.co.uk/eu/story/0,,2085994,00.html Only 8,000 Romanian and Bulgarian migrants came to work in Britain in the first three months of this year after their countries joined the EU on January 1. А де Пък и е коментар: Од: makedonija-london Датум: 23.05.2007 10:54:44 samo neka trcat ovde pa ke spijat po parkovi koga rabota nema za nas koi imame britanski pasosi.ako britanija taka prodolzi za nekolku godini ke bide afrika i azija so polsko i bugarsko malcinstvo фанал си човека британски паспорт и край - не дава на други У Африка щели да го пратят На маймун може да го направят Ама прав е човека, има що да се притеснява Имаше една приказка - пази боже сляпо да прогледа |
|
m__g__
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
поздрави за вашиот сосед
BTW де мога да го намеря за да го поздравя лично? Подаръче подаръче... имам имам Районният съд в Триполи оправда медицинските ни сестри по делото за клевета (б. м__г__ - сега след като не е клевета че са измъчвани - значи е истина. Ииии.....) АФП: Събраните от Международния фонд за подпомагане на заразените с ХИВ либийски деца не са обезщетение ИТАР-ТАСС: Холивудска компания ще заснеме филм за българските медицински сестри в Либия Аааа - заборавих - Джодрж Майкъл ще пее в София за медиците I won't let you down I will not give you up Gotta have some faith in the sound It's the one good thing that I've got I won't let you down So please don't give me up Because I would really, really love to stick around Freedoom, freeedom.... Изменето од m__g__ - 27.Мај.2007 во 15:02 |
|
Внеси реплика | страница <1 1415161718 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |