IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус, да или не?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус, да или не?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
Автор
Порака
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Статус: Офлајн
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2010 во 23:57
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

неЗначи по тебе треба да се абортира(т.е. да се уништи).Значи потенцијалната мајка подобро е да го убие своето неродено дефектно чедо,отколку да му подари живот!Заради тоа што откако ќе го роди ќе стане совесен родител,и ќе мора да го исчува.не

изненадувањеКакви и да ни се институциите дефектните не се препуштени на улицата,ако се лоши би требало да се поправат!

Значи родителот нема болка да изврши абортус,но ќе има болка ако судбината го земе неговото родено чедо!

Бабо сите ние страдаме кога ќе ни умре сакано лице,но проведениете мигови со него ни остануваат во сеќавањата.

Eve ti situacija od pred nekoj mesec na moi prijateli ...Zenata bese trudna 4 ili 5 mesec koga bebeto prestana da rasne i da se razviva...Lekarite go cekaa cel mesec nadevajci se deka ce pocne da raste , medjutoa nisto....Nivnata preporaka bese abortus bidejci bebeto nema sansi da prezivee, ni pa garancija deka i ce dozivee do 9 mesec....
Normalno abortirase zenata za da barem go zacuva svoeto zdravlje i do nekade normalna psiha....
Sto bi ti napravil vo takva situacija???? Bi ja ostavil naprimer zenati da rodi nesto sto ni ne lici na bebe koe vednas ce pocine pa da zena ti ima traumi za cel zivot??? Ili da mora da abortira pokasno so pogolemi komplikacii ako pocine bebeto nerodeno???
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 00:12

неЗначи по тебе треба да се абортира(т.е. да се уништи).Значи потенцијалната мајка подобро е да го убие своето неродено дефектно чедо,отколку да му подари живот!Заради тоа што откако ќе го роди ќе стане совесен родител,и ќе мора да го исчува.не

изненадувањеКакви и да ни се институциите дефектните не се препуштени на улицата,ако се лоши би требало да се поправат!

Значи родителот нема болка да изврши абортус,но ќе има болка ако судбината го земе неговото родено чедо!

Бабо сите ние страдаме кога ќе ни умре сакано лице,но проведениете мигови со него ни остануваат во сеќавањата.

Pejik...

Да според мене е сто пати подобро да абортира. Затоа што родителите колку - толку не се поврзани со тоа дете. Не може да биде болката од абортусот поголема од болката на родителот на кој ќе му почине детето! Во никој случај!

Ќе му подари живот на тоа дете....ама како ќе живее бре тоа дете ако цел живот му е во болка?
Не зборам за некаква си психичка болка....
Не значи дека кога ќе родиш дете...стануваш совесен родител. Во никој случај тоа.

Точно е ...миговите ни остануваат во сеќавање...ама какво?!?
Сеќавање на болка и тага?!?... Сеќавање дека си можела да ги скратиш болките на едно невино детенце..со тоа што би абортирала? Зошто да страда?  Нема потреба.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 00:27
Originally posted by gonzo gonzo напиша:

Eve ti situacija od pred nekoj mesec na moi prijateli ...Zenata bese trudna 4 ili 5 mesec koga bebeto prestana da rasne i da se razviva...Lekarite go cekaa cel mesec nadevajci se deka ce pocne da raste , medjutoa nisto....Nivnata preporaka bese abortus bidejci bebeto nema sansi da prezivee, ni pa garancija deka i ce dozivee do 9 mesec....
Normalno abortirase zenata za da barem go zacuva svoeto zdravlje i do nekade normalna psiha....
Sto bi ti napravil vo takva situacija???? Bi ja ostavil naprimer zenati da rodi nesto sto ni ne lici na bebe koe vednas ce pocine pa da zena ti ima traumi za cel zivot??? Ili da mora da abortira pokasno so pogolemi komplikacii ako pocine bebeto nerodeno???
Како прво докторите не треба да изиграваат Господ!И на лото се добива кога шансите се мали.Второ во медицината не се даваат гаранции!Трето има многу жени што родиле мртвородено и се со нормална психа.Никаде нема студија дека тие што абортираат се со подобра психа,но има со полоша.А абортусот како таков е ризик за здравјето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 00:44
Originally posted by ФорумскаБаба ФорумскаБаба напиша:

Pejik...

Да според мене е сто пати подобро да абортира. Затоа што родителите колку - толку не се поврзани со тоа дете. Не може да биде болката од абортусот поголема од болката на родителот на кој ќе му почине детето! Во никој случај!

Ќе му подари живот на тоа дете....ама како ќе живее бре тоа дете ако цел живот му е во болка?
Не зборам за некаква си психичка болка....
Не значи дека кога ќе родиш дете...стануваш совесен родител. Во никој случај тоа.

Точно е ...миговите ни остануваат во сеќавање...ама какво?!?
Сеќавање на болка и тага?!?... Сеќавање дека си можела да ги скратиш болките на едно невино детенце..со тоа што би абортирала? Зошто да страда?  Нема потреба.
Да бабо тоа е веќе психолошка категорија но сметам дека јас
сум во право,од самото табу по ова прашање во јавноста.Тоа дали онаа што извршила абортус е во подобра позиција од оние кои го исчувале своето дете со мана,најубаво би било нив да ги прашаш.Повеќе имам слушнато за таквите мајки кои се покајале заради абортусот,отколку да се покајале родители кои сепак се одлучиле да го родат!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 00:58
И да не заборавиме нероденото бебе има порив за опстанок,тоа го потврдуваат снимките на неговото однесување за време на абортусот!
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 00:58
Знам парови како живеат по абортус.
Знам како живеат парови со деца со посебни потреби.
Ама и знам како живеат парови на кои детето им починало.

На последните...животот никогаш не им се врати во нормала.

Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:05

Дали се работи за дете кое се родило дефектно,па починало?збунетост

Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:08
Да.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:26

Знам парови како живеат по абортус.
Знам како живеат парови со деца со посебни потреби.
А од овие два кои се во подобра положба според тебе? 

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:32

...животот никогаш не им се врати во нормала.
Ова бабо што го напиша воопшто не е нормално,бидејќи смртта на дефектното дете го враќа животот на родителите во нормала.

Изменето од Pejik - 19.Септември.2010 во 01:33
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:57
'Како прво докторите не треба да изиграваат Господ!'  ... citirano ...

Ne mesaj Gospod so medicina...Koga ce te strefi infarkt kade odis ??? Vo crkva ili na lekar???
Taka e i za poroduvanje, se poradjaat zeni i nivnata bremenost se vodi od strana na lekari, a ne na svesteni lica....Tolku za toa...среќа

Изменето од gonzo - 19.Септември.2010 во 01:58
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 01:57

...животот никогаш не им се врати во нормала.
Ова бабо што го напиша воопшто не е нормално,бидејќи смртта на дефектното дете го враќа животот на родителите во нормала.

детето е дете,било тоа нормално или не
и после смртта на дете родителите НИКОГАШ  нема да се вратат во нормала
болката е иста и во двата случаи

абортусот е опрвадан во секој случај...било да се работи за нездрав плод или пак од некоја друга причина
подобро е да се избере абортус отколку еден куп деца на кои не си способен да им пружиш достоен живот
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 02:14

Ne mesaj Gospod so medicina...Koga ce te strefi infarkt kade odis ??? Vo crkva ili na lekar???

Taka e i za poroduvanje, se poradjaat zeni i nivnata bremenost se vodi od strana na lekari, a ne na svesteni lica....Tolku za toa...среќа

gonzo, Pejik мислеше дека докторите не треба да изигруваат сезнајковци и пророци, а тоа е златно правило во медицината, кој мене ми го има кажано врвен кардиолог со титула научен соработник. Лекарот не треба да изигрува гледач во иднината, ниту да се занесува дека знае понатаму како ќе се движат нештата. Сите лекари треба да се фокусираат на конкретната дијагноза и на сегашноста.
Не случајно и лекарот кој го наведе, чекал да види дали плодот ќе расте, а не "гледал" во иднината.

P.S. Мене ми дијагостицирале се и сешто токму лекари кои гледаат во иднината, иако секако, подоцна сите тие се покажаа неточни.

Изменето од Македон - 19.Септември.2010 во 02:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 02:15

Јас не го мешам Господ во медицината,погрешно си ме разбрал!

Само потенцирав дека доктирите не треба да изигруваат Господ,во смисла дека однапред ја знаат нечијата судбина!

Да човекот биде индивидуа,а не само статистички податок,посебно кога сугерираат околу животот и смртта!

Изменето од Pejik - 19.Септември.2010 во 02:40
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.