|
Индивидуи на изминатите 2 милениуми |
Внеси реплика | страница <1 156157158159160 217> |
Автор | |
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МАТИ НИКЕНЕН - индивидуата летач на белото снежно небо
Matti Nykänen (1963 - ) фински ски-скокач кој доминираше во текот на 80-тите години! Matt Ensio Nykänen ги добил своите први скии на 9 годишна возраст, а почнал да се натпреварува две години подоцна. На Никенен не му се одело многу у школо па у 9-то одделение (кај нив уште тогаш изгледа имало 9-толетка) решил да си ги скрати муките со учењето и да се посвети малку повеќе на тренинзите на планината Лахти. И така тој вежбал, вежбал, вежбал.... и кога се навежбал, отишол таму кај тоа што се одржувал светскиот јуниорски шампионат во 1981 год. и станал светски шампион. Една година подоцна, во 1982 год., станал најмладиот светски шампион на сите времиња на 90-метарска скокалница. На “нашата” олимпијада во Сараево во 1984 год. Никенен зема сребрен Вучко на 70-метарската скокалница, а златен на 90-метарската. На олимпијадата во Калгари во 1988 год., тој освои 3 златни медали, на 70-метри, 90-метри и на тимското натпреварување, со што стана првиот скокач кој успеал да земе три златни медали на три натпреварувања на една олимпијада. Други големи индивидуи кои го обележаа минатиот век во областа на белите спортови и чии имиња нон-стоп ги слушавме на ТВ: Швеѓанецот Ингемар Стенмарк (Ingemar Stenmark) светски шампион во 1976, 1977, 1978 год., а во текот на сезоната 78-79 постави рекорд со победа на 13 трки од светскиот куп! Швајцарецот Пирмин Цурбриген (Pirmin Zurbriggen) светски шампион во 1984, 1987, 1988, 1990 год. Австриецот Марк Џирардели (Marc Girardelli) - светски шампион во 1985, 1986, 1989, 1991 и 1993 год. и Италијанецот Алберто Томба (Alberto Tomba) - светски шампион во 1995 год. која беше негова најдобра година, кога покрај тоа што ги доби слаломот и велеслаломот, тој направи еден редок подвиг освојувајќи го севкупниот Светски куп (собрани поени од петте дисциплини - слалом, веле-слалом, супер-веле-слалом, спуст и комбинирано). Pirmin Zurbriggen у фазон!!! Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:24 |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TAPKAROSHI
Изменето од anakin - 03.Февруари.2009 во 01:45 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
सगरमाथा
Изменето од anakin - 03.Февруари.2009 во 01:46 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бидејќи Анакин напиша за највисоката ИНДИВИДУА на нашава Плава Планета, јас ќе напишам за нешто сосема спротивно!!!
Mariana Trench (или Маријанскиот Ров - по нашки) е најдлабокото место на земјинава ни топка! Тектонскиот ров кој се наоѓа во Западниот Пацифик, источно од Маријанските Острови е најдлабокото место на Земјава - 10.924 м. Но јас тука нема да пишувам за најдлабоката точка, туку за ИНДИВИДУАТА која успеала да се симне до оваа неверојатна длабочина, каде што владеат притисоци кои ние не можеме ни да си ги замислиме!!! (108.6 MPa или 1.000 пати поголем од нормалниот атмосферски притисок на 0 н.в.) Тоа е подморницата Trieste или Bathyscaphe Trieste (на нашки ТРСТ). Подморницата Трст, проектирана од Швајцарецот Auguste Piccard, а направена во Италија, била дизајнирана за две индивидуи да се спуштат до најдлабоката точка под морското ниво!!! За да може да го издржи притисокот од 1.25 м. тони на cm² (или 110 MPa), челикот од којшто била направена подморницата бил дебел 13 см., а сферата на Трст била произведена во Krupp Steel Works во Essen, Германија и била направена така за да може да издржи многу поголеми притисоци! ... И така во мисијата наречена Project Nekton, на 23-ти јануари 1960 год., индивидуите Jacques Piccard (син на творецот на подморницата Auguste) и поручникот Don Walsh, влегле во подморницата и се спуштиле до точката наречена Challenger Deep на - 10.924 м. во Маријанскиот Ров!!! Спуштањето траело 4 часа и 48 мин., а комуникацијата со површината (кога тие го допреле "дното на светот", каснела 7 секунди! Враќањето назад траело нешто пократко - 3 часа и 15 мин. Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:23 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еј па сеа Брза .... ту фак хим ....!!! Па не можам да знам што се има напишано тука на форумов, уште сум млаџи референат !!! Анакин ми ја даде идејава со ова височиниве, па отидов ја удолу!!! Сега не можеме да си ги заштитуваме постовите со она ® ......па авторски права...знаеш итд, итд.... Ту фак хим.... не знам што да кажам друго! Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:22 |
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да се потсетиме на една индивидуа - хуморист (бидејќи некои форумџии го подзаборавиле, па не се сеќаваат на неговите познати реплики, а некои од помладите воопшто не го ни знаат)!!! Драгомир Бојаниќ - Гидра Па Гидра (1933 - 1993) е српски актер (еден од најпознатите на бившите YU простори). Обично глумеше хумористични ликови, но и негативци - како на пример Кондор (германски таен агент) во филмот “Валтер го брани Сараево” или Микула во “Отпишани”! Има глумено во многу познати филмови, како ”Маршот на Дрина”, ”Валтер го брани Сараево”, серијалот ”Враќањето на Отпишаните”, но најмногу ќе остане запаметен по улогата на Жика Павловиќ во серијалот ”Луди години” и по неговите незаборавни реплики: “....видите.....како да се одразим…” (наместо изразим) .... ” колектор... ” (лектор) ... ” коинцидент.... ” (инцидент) …. ” одавно нисам дезертирао.... ” (не јадел десерт)... ”скептичка јама” (септичка)... итн, итн,...... Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:22 |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kje me nema 3 dena
se molat forumdziite da ne ja bataluvat temava odnapred vi blagodaram na molba taxena marka nestavam |
|
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шо се секираш бе братче .... I'll never let you down... знаеш... Always on the TOP!!!! Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:21 |
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
decki, aj mu ja rasipeme temata duri go nema
hihihihihihi......
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne,nema da ja rasipete-jas sum tuka
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:19 |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
malku da se pojavam da ve prekontroliram
katastrofa e ova kaj se postovi???? |
|
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А бе ти нели не си тука??????????? Изменето од james dean - 14.Февруари.2010 во 14:19 |
|
Внеси реплика | страница <1 156157158159160 217> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |