|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 147> |
Автор | ||||
tanas3
Сениор Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 233 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Има нема барем 1 300 000 македонци живеят в България, толкова нема и в Македония! Вземем да ги преселим в Македония та да станете мнозинство !
|
||||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne treba da gi selite, tie si se doma, vo MAKEDONIJA PIRINSKA, pa se do SOFIJA. |
||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па да де живеат не викам не.. Ние тие ги направивме ние кога немавте вие за леб да јадете ...кога се плескаа бугарките по пазарите за три Червени.... и за ДФКИ |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vlade gledam ja pratis berzata kolko kostaat Bugarkite kaj nas u Germanija se od 20-30 evra. Nesakam da se navredi nekoja od Forumot ama ova se maski muabeti i ziva vistina. Изменето од kultuzin - 14.Март.2008 во 16:24 |
||||
Kutuzov
Група Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
па кај си бе ти? ветив дека нема да се вклучувам на форумот 10 дена, ама издржав само 5. многу се закачивте за дуле. само да ве потсетам дека се` гледам. набргу ќе ја добие мојата поддршка ти владе, до каде стигна со вистината за Зборникот на Миладиновци? |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Od kaj ti poteknuva imeto drugar slicno e na mojot prekar. |
||||
Kutuzov
Група Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Михаил Илларионович Голенищев-Кутузов (светлейший князь Голенищев-Кутузов-Смоленский, 1747 —1813) — прославленный русский полководец, генерал-фельдмаршал (с 1812), светлейший князь (с 1812). Герой Отечественной войны 1812 года. Извини, му се обратив на Владимир, досега со тебе не ми текнува да сум зборел. Ама нема везе, може. |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ne si zborel te prasuvam bidejki mene me vikat KULTUZIN, zatoa me interesirase, nisto strasno.
|
||||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Влади, дневникот на Мисирков од 1903 г. воден кога е бил бугарски екзахиски учител можеш да видиш тука:
Като гледам - има jа оваа част дека тврдиш што jа нема. Ете ти: 21. I. 1903 г.
Тази книжка ми е поднесена като новогодишен подарък от учителките в българското четирикласно женско училище в Битоля. Най-подходящото й предназначение е да служи за дневник. ..
...И така, ще започна с въпроса, кой съм аз?
Аз съм син на селянин от с. Постол (по турски Алкалисе), намиращо се върху развалините на древна Пела, Ениджевардарска кааза, Солунски вилает, Македония. Първоначалното си образование съм получил в гръцко училище в родното село, откъдето през 1889 г. тръгнах за Белград, след това в София в същата година, после пак в Белград — в Шабац и отново в Белград. В Сърбия и България аз завърших 4 гимназиални класа и учителски институт. След това в 1895 г. заминах за Русия., където (в Полтава) завърших Духовната семинария и Петербургския университет, след завършването на което бях оставен за усъвършенствуване в Петербургския университет в катедрата по Славянска филология. Но по уважителни причини се наложи да изоставя университета и да замина за родината си.
Моят произход, загубата на родителите ми и образованието дадоха строго определена същност на моето „Аз”,
Аз вече не съм селянин, но и не съм господар. Аз свикнах на най-големи лишения, но в същото време, предполагам, имам право да претендирам за повече или по-малко сносно съществувание.
Образованието ми, далече от родителската опека, разви в мен последователност в мислите и в постъпките. Всичко това постоянно направляваше и обуславяше пътя на моя живот. Тези обстоятелства и сега ме изправят пред редица задължения.
|
||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тој дневник е фалсификуван
Инаку Дуле не ми одговори.... Дали ти знаеш дека од што си бил блгарин по род Борис Сарафов му се заканувал на Мисирков со смрт??? Дали знаеш дека он бил тој кој ги запалил скоро сите книги кои биле испечатени од страна на Мисирков.. Тоа од што си е блгарин по род де... Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 18:09 |
||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Стигнав до тоа дека бил приморан да го напише така насловот Блгарски народни песни, но исто така има и македонска верзија на тој зборник Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 18:11 |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Pa normalno deka ima MAKEDONSKA orginal verzija , Bugarite promenile samo detali. |
||||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Инаку Дуле не ми одговори.... Jас ти дадох адресата од коjа може да се види што дневникот на Мисирков од 1903 г. го има во целостен вид. Ама ти тврдиш :
Проблемот е што повторно се појавил фалсификат. Значи и првиот е "фалшификат"? - штом се говори за повторноВлади, стига со таа мнителност. дури да е имало второ издание на дневникот, може да се говори што е скратено издание, но не и фалшификат. Но да тврдиш што бугарските историчари ги е страв ... ако ги беше страв - требаше да премахнат линкот дето го дадов со "полниот" текст на дневникот: И така, ще започна с въпроса, кой съм аз?
Аз съм син на селянин от с. Постол (по турски Алкалисе), намиращо се върху развалините на древна Пела, Ениджевардарска кааза, Солунски вилает, Македония. Първоначалното си образование съм получил в гръцко училище в родното село, откъдето през 1889 г. тръгнах за Белград, след това в София в същата година, после пак в Белград — в Шабац и отново в Белград....
----
А дали Борис Сарафов се заканвал на Мисирков... ти го каза. Штом го тврдиш - даj линк.
За книгава "За макенцките работи" знам што некоj e изкупил сите броеви и ги е уништожил вероjатно. Останали са около 50 екземпльара изкепени од српското посолство и пратени кон Белград.
Но се пак замисли се: ако уништожаванеето на книгава е дело на бугарското правителство, немаше ли да е по лесно просто да не се допусне книгата до печат? (и тогава е имало цензура).
И зашто Мисирков не е издал одново книгата кога е отишол во тугьина? Та книгата е останала неизвесна чак до 1960 г.
|
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЦИа има план за формирање втора Македонска држава
Миа има одредени сознанија кои говорат дека постои таен план на американската разузнувачка служба ЦИА,насловен како „Златен Дијамант“ кој предвидува создавање на втора Македонска држава на Балканот.Таа би протегала на „Грчки и Бугарски Македонски земји“ кои сега се наоѓаат под нивна управа а би граничела дури со Турција на исток.Според планот од останатите Бугарски и Грчки Македонски земји треба да се формира нова сојузна држава Тракија и Македонија но под федерална управа на сите народи кои живеат таму.Информацијата за постоење на ваков проект протекла од штабот на нато Алијансата во Солун,а е објавена и во некои грчки и бугарски медиуми.Според добро упатените кругови станува збор за добро подготвена операција на специјалните служби на една балканска држава без да прецизира која.Доколку на ова му се надоврзат и податоците на организации од Турција дека на територијата на Бугарија денес живеат над 600 000 Македонци тогаш реално е да се претпостави дека можат да се случат нови потреси на Балканскиот полуостров,кои би резултирале со видоизменување на постојаните граници. Ако веке постојат две албански,две германски па зошто да нема и две Македонски држави - прашуваат стратезите. МАааааллллллллеееееее ке се пука пак ама овој пат у наша корист изгледа |
||||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |