IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Народноослободителна борба на Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народноослободителна борба на Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 39>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 17:55
Да да но кажи до која година и под кое раководство

Не вреди да се лаже,не е убаво
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 18:50
Независно од годините и раководството стилот, карактерот и целите се едни и исти, имам ги скоро сите броеви, и даже сум ги прочитал.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 18:58
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Boogie,

vakvo razvoj na nastanite za kumanovskiot odred ni komunjarite ne mozea da si go izmislat.

A Mungos da kaze kolku vkupno borci imalo vo site borbeni grupi koi go napravile februarskiot pohod.

Koga ke ja spremam diplomskata ke pratam elaborat samo za tebe
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 18:59
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Независно од годините и раководството стилот, карактерот и целите се едни и исти, имам ги скоро сите броеви, и даже сум ги прочитал.
Daj gi i nie da gi procitame
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 19:15

Boogie,

vakvo razvoj na nastanite za kumanovskiot odred ni komunjarite ne mozea da si go izmislat.

Кај ти е проблемот- што не ти е јасно,двата одреда во Кумановско биле раэбиени,борците убиени,эаробени па стрелани и др.Што не е јасно тука
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2010 во 19:16
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Ги имам и јас эатоа и велам дека лажеш
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2010 во 17:36

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Тоа и јас прашувам - зарем кумановскиот одред кој изгина вечерта на кревањето на востание не е пример за борба за слобода - мора ли тој одред да е дивизијазбунетост

Daj Boogie, ziti se raskazi za izginuvanjeto na kumanovskiot odred, pa bas na denot na vostanieto.

Kako e mozno da izgine odredot na denot na vostanieto koga toj na 11 oktomvri e formiran, so vkupna sila od duri 35 lugje i toa podelen vo dve grupi.
Ednata grupa od 19 borci bila na Kozjak a drugata od 16 borci bila na Skopska Crna Gora.
Na istiot den se formira i Skopskiot partizanski odred na Skopska Crna Gora so vkupno 17 borci.

Daj raskazi ni za sluckata ziti se, garant povekemina od nas sto barem malku ja poznavame istorijata od toa vreme nestrplivo go cekame toa.

Зекси, скопскиот партизански одред се формира на 22-ри Август, а не на 11-ти Октомври. Истиот тој одред на 8-ми Септември изведува напад кај Богомила, при што е убиен еден бугарски војник.
Сепак, подоцна по судирите со бугарската војска, скопскиот партизански одред е растурен,а неговата активност се обновува наредната, 1942 година.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 04:06
Nekako mi zamre omilenata tema, so e rabotava???????
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 01:48
Шо да се каже се е јасно
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 04:36
Bas taka, 100 % si vo pravo.
Dolgi godini ne bese jasno, ama sega se e jasno.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 11:04
Во Македонија немаше борба само си правеа партизаните со балистите и фашистите натиго дај ми го и послем пензии си земаа.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 06:23
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Во Македонија немаше борба само си правеа партизаните со балистите и фашистите натиго дај ми го и послем пензии си земаа.

Da bas taka, vo 99 % od slucaite, cest na isklucoci.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 15:09
Тоа е исто ако тогаш 99% биле под јорган планина незнаам кој само се бореше за Македонија.Изгледа Тито,Сталин,Рузвелт на поклон ни ја дадоаа оти сме биле многу убави
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 15:55

Nekako mi zamre omilenata tema, so e rabotava???????

Работата е што, досега, се принесоа списоци со погинати, се принесоа слики, податоци, а ете, дури и за скопскиот партизански одред тоа што го кажа неточно беше. Која би била смислата да говориме понатаму?

Изменето од Македон - 07.Февруари.2010 во 15:56
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.