|
За Иконите (само текст, без слики!) |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 57> |
Автор | ||
MOYA
Нов член Регистриран: 19.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti blagodaram za sajtot. Bash mi trebashe
|
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
toa se pogresni istorii ne znam koj ve ucel, ama treba ostavka da si podnese. konstantin bil paganin koj hristijanstvoto go iskoristil za svoi policitki celi, toa e jasno. |
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.eikonografos.com/album/displayimage.php?pid=1840&fullsize=1
Првомаченик и изповедник на Христовата вера - архиѓакон Стефан |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Првата икона не беше нацртана од Светиот апостол Лука?
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas imam slusnato deka e taka, samo prasanje e dali pred taa slika se poklonuvale i palele svekji? Za toa nema podatoci. |
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ме интересира дали: св. Јован Златоуст, св. Василиј Велики, св. Григориј Богослов, св. Климент Александриски, св. Климент (папа) Римски, св. Игнатиј Богоносец, св. Поликарп Смирненски, св. Јустин Маченик, св. Теофил Антиохиски, св. Иринеј Лионски, св. Дионисиј Александриски, св. Александар Ерусалимски, св. Кипријан Картагенски, св. Иполит Римски, св. Атанасиј Велики, преп. Макариј Египетски, св. Григориј Ниски, св. Евстатиј Антиохиски, св. Кирил Ерусалимски, св.Епифаниј Кипарски, и многу други отци на првата Христова црква и апостолски ученици (први христијани), ги почитувале иконите? |
||
DarlinG
Сениор *Lara*Croft* Регистриран: 09.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1621 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ja ne sfakam kako nekoi luge ne veruvaat vo Gospod, a zarem lazat ikonite? Nemoze nesto tolku vekovito svedosto da se gazi taka
|
||
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
O nerazumni Galatjani! Koj ve magjepsa(ta ne se pokoruvate na vistinata)vas, pred cii oci Isus Hristos bese jasno naslikan i raspnat megju vas Galatjani 2,3 Изменето од belichka - 20.Октомври.2008 во 22:15 |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 20.Октомври.2008 во 22:16 |
||
evangelist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе чоек ај не досадви и по стопати едно те исто, и шо сега на секое тука ама втората заповед - ама ова... ама она ... и шо сеа треба пак да пастираме други страни .... ??????????????????????????? па ова нема смисла .... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
belichka, посланието до Галатјаните не е напишано на македонски јазик, туку на старогрчки. Тоа што ти го читаш во горниот превод како "нацртан", во оригиналнниот јазик пишува "προγράφω" (прографо) и значи: "претскажан", или фигуративно: "прикажан, опишан", или буквално "преднапишано" т.е. напишано порано. Глаголот "графо" значи "пишува", a префиксот "про" му дава минато време на тој глагол.
За илустрација, истиот збор "прографо" се користи и во следниве стихови:
"Навистина, сè што е напишано (прографо) некогаш, напишано (прографо) ни е нам за поука, за да имаме надеж преку трпението и преку утехата од Писмата."
(Римјаните 15:4) "дека по откровение ми е соопштена тајната, како што порано пишав (прографо) накратко"
(Ефешаните 3:3) "зашто ни Христос не Си угодуваше Сам на Себеси, туку како што е напишано (овде стои само "графо"): „Хулите на оние, кои Те хулеа, паднаа на Мене.” "
(Римјаните 15:3) Како што гледате не станува збор за никакво "цртање" погоре, ниту за некакви икони од Исус, туку Павле ги укорува христијаните од Галатија за нивното заборавање на првичното евангелие што им било кажано порано, евангелие во кое Христос бил јасно претставен како распнат т.е. како Оној Кој умрел за нивните гревови и ги ослободил од стегите на робувањето на Мојсеевиот Закон.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А Свети апостол Лука? Шо праиме со него?
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ев - тоа е твоето толкување на соодветниот стих...
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ma Nemoj toa spored tebe a???? Ajde sega objasni gi ovie stihovi a 25 А сега одам за Ерусалим, за да им послужам на светите, 26 зашто Македонија и Ахаја одлучија да соберат некаква заедничка помош за бедните меѓу светите во Ерусалим. 27 Навистина, го одлучија тоа, а и должни им се, зашто, ако народите станаа соучесници на нивните духовни блага, должни се да им послужат во телесните потреби. 28 Кога ќе го свршам ова и кога ќе им го доставам овој плод, ќе тргнам за Шпанија преку вас. 29 И знам, кога ќе дојдам при вас, дека ќе дојдам со полн Христов благослов. 30 Покрај тоа, ве молам, браќа , преку нашиот Господ Исус Христос и преку љубовта на Духот, да се борите со мене, молејќи Му се на Бога за мене, 31 за да се избавам од непокорните во Јудеја и за да им биде благопријатна мојата служба на светите во Ерусалим, 32 та да можам, по Божја волја, радосно да дојдам при вас и да се освежам заедно со вас. 33 А Бог на мирот да биде со сите вас, Амин! Ajde sega odgovori mi koi se SVETITE koi se BRACA a koi se NEPOKORNITE ?????? |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 57> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |