IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Каде оди духот по смртта?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каде оди духот по смртта?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 04:52
Napravi koekcija vo dolzhinata na zhivotniot vek.

Chitajte kolku zhiveeja lugjeto pred potopot, pa chitajte kolku zhiveeja posle nego, kako sto vprochem zhiveat i denes.

Sekako deka napravil korekcija. Toa e ushte eden dokaz deka Bog e dinamichka sila, a ne statichen nepromenliv Diktator.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 09:02
Ете, Меси ме разбра.намигнување
Вака, Кингдавиде. Бог ги создал луѓето, Адам и Ева. Тие се размножувале на Земјата. И почнале да грешат, и тоа многу. Толку многу што бог се налутил и сите ги испоубил со потопот. Но, оставил само 4 (четири) пара од истите тие луѓе (значи од истиот вид кој дотогаш грешел), а тоа биле Ное со неговите синови и нивните сопруги. Потоа тие се размножуваат и ... доаѓаме до денешниве дни!
Е сега, бидејќи бог не ги убил сите до еден, и не создал нов вид луѓе како замена за непослушните и грешните, прашањето ми беше, дали бог извршил некоја промена кај Ное (генетска или било каква друга), бидејќи нема логика, нема смисла човечкиот вид кој прво го создал и кој со тек на време се „расипал“, да се продолжува и понатаму, затоа што однапред се знае дека тој ќе продолжи со истото живеење, со истите „гревови“.

Р.Ѕ. Меси, ова што го велиш ти со животниот век е продукт на логичо поврзување на нештата, односно никаде во библијата нема експлицитно кажано дека поради тоа и тоа, се намалува животниот век на луѓето. Така?

Р.Р.Ѕ. Леле Меси, извини за овие оф топици, ама ете, гледаш и самиот како се одвиваат настаниве. Ај, не ни’ замерувај, грешници сме нели?намигнувањеголема%20насмевка

Изменето од Zlatnik - 13.Октомври.2009 во 09:03
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 12:05

Zlatnice, ne e samo taa "korekcija", tuku posle potopot ima uste nekolku raboti koi ne se kako porano.

Na lugeto posle Potopot BOG im dozvoluva da jadat meso;

Se skratuva zivotniot vek na lugjeto bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat.

Se pojavuva za prvpat vinozitoto, kako zavet pomegju Bog i lugeto deka nema veke da ima Potop .

Se pojavuvaat razlicnite jazici vo Vavilon poradi neposlusnosta na lugeto da se raselat niz celata Zemja a tie se zadrzale site na edno mesto i ja izgradile poznatata Vavilonska kula itn.

Dobro e da ja citas Biblijata, no ne da baras "greski" vo nea. Pozdrav !
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 20:08
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

.. Se pojavuvaat razlicnite jazici vo Vavilon poradi neposlusnosta na lugeto da se raselat niz celata Zemja a tie se zadrzale site na edno mesto i ja izgradile poznatata Vavilonska kula itn.
офф топик:
Е супер, еве ти одлична прилика, на друг топик ми се пофали дека имаш бајаги прочитано, сега отвори тема за Вавилонската кула, која преоектира многу метафори (таа никогаш не е докрај изградена, ниту пак до крај урната.... и секогаш постои во метаисториската егзистенција на `Вавилонскиот конензус`,... еве ти мала несебична помош за уводниот текст :).
ОК, ваквата тема заслужува посодржаен наслов, нешто како работна задача и студија на зададена постдипломска теза ( која преку нашите коментари ќе ја развиваме) а од која сите ќе научиме по нешто ново ?
Јас би ти го предложил сл. наслов:
`Парадокост на Вавилонската кула како метафора на религиозната синтеза`,.... или сакаш јас да ја отворам ?

Туку редно би било ти како верник ( или некој друг верник) прв да стартуваш, ( a не само да ми кукаш дека ве потценувам, дека и вие верниците имате читано освен библијата и по некоја друга книга , еве ти шанса да ме демантираш на најдобар начин, гледаш ли колку сум фер а ?... ајде, ако не си спремнен, нема врска, тука сум јас, и не го разбирај ова како натпревар, ок, ...па да развиеме дискуисија која доликува на луѓе кои дофрлаат подалеку освен бледо цитирање на библиски псалми ...кам он КингДавиде, не се палши од зададената тема, ќе ти помогнам, а во секој случај заедно со сите останати ќе се обидмеме да направиме содржаен муебет, кој ќе ги додирне и базичните значења на самиот поим, `задачи и цели` на религијата, дури и повеќе, ќе завлеземе ( ако треба ќе отвориме и нов топик) и во `пред религиозните` форми како што е магијата, митовите и секако најзначајното - табуата, како основни елементи од кои подоцна се раѓаат обликуваните ( дефинирани) религиозни идеи и верувања ?

Изменето од Marko sk - 13.Октомври.2009 во 20:13
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 20:33

Но, зошто не? Треба ли Златник и ние да се правиме наудрени ако воочиме дека нешто не штима? Бог ни дал разум и совест, а ако Бог ни ги дал, треба и да го користиме.

Изменето од Majkl - 13.Октомври.2009 во 20:33
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 00:50

Zlatnice, ne e samo taa "korekcija", tuku posle potopot ima uste nekolku raboti koi ne se kako porano.
Na lugeto posle Potopot BOG im dozvoluva da jadat meso;
Se skratuva zivotniot vek na lugjeto bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat.
Se pojavuva za prvpat vinozitoto, kako zavet pomegju Bog i lugeto deka nema veke da ima Potop .
Se pojavuvaat razlicnite jazici vo Vavilon poradi neposlusnosta na lugeto da se raselat niz celata Zemja a tie se zadrzale site na edno mesto i ja izgradile poznatata Vavilonska kula itn.
  Pozdrav !

Иако даваш некои податоци кои воопшто не соодветствуваат со прашањето за кое те прашував т.е. за измени во природата на однесувањето на човекот после потопот, промени кои би требало да променат нешто кај  луѓето за да не грешат повеќе, туку наместо тоа даваш неважни (за поставеното прашање) податоци за повторни и повторни зарекувања, заветувања (виножито), повторни казнувања (воведувања на јазиците) дозволување јадење месо (!) ...
Но во ред, еве ај да го прифатам и ова како некаков одговор. Тогаш која е целта и на овие „промени“ кои ги направил бог, кога повторно и повторно, дури до денешен ден луѓето и понатаму грешат? Се гледа дека и овие промени му се непродуктивни, не го даваат очекуваниот резултат. Која му била целта на бог со потопот и со подоцнежниве промени? И понатаму се си останало исто (во однос на грешењето). И, како тоа сите овие работи, сите овие активности, комуницирање на бог со поединци и народи се случувале таму некаде, во некое време? Како во последниве неколку илјади години не се случуваат никакви активности од страна на бог? Или се случуваат, ама ние не сме свесни или не ги гледаме?намигнување

... Dobro e da ja citas Biblijata, no ne da baras "greski" vo nea.

Не, не! Јас воопшто немам намера да ги барам. Едноставно, при самото читање на библијата, тие самите се појавуваат... се косат со моите сознанија, со моите размислувања, со мојата логика и неможам а да не реагирам на сето тоа. Еве на пример со виножитото! Сакаш да кажеш дека претходно немало виножито? Или со јазиците, дека евреите, канаанците, филистејците, мисирците ... сите зборувале само еден јазик, дека претходно не јаделе месо ...?ма%20ајде

Р.Ѕ. Меси те молам, имај разбирање за забеганиве топици. А тебе Кингдавиде те молам, ако одговориш на овој пост во ред, но гледај тој да биде последен, бидејќи навистина претеравме од забегување од темата со нашиве последни топици. Се надевам се согласуваш.големо%20гушкање
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 00:58
Умира
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 00:59

Gledam deka nemas bas poznavanja, za kakvi Evrei, Kanaanci, filistejci, misirci zboruvas. Pred potopot a i posle potopot nemalo razni narodi i site zboruvale ist jazik. Otvori vo Biblijata i vidi vo 1 Kniga Mojseeva 11: 1-9.

Abre, epa, Zlatnice ...

Corba!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 01:18
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

.. Se pojavuvaat razlicnite jazici vo Vavilon poradi neposlusnosta na lugeto da se raselat niz celata Zemja a tie se zadrzale site na edno mesto i ja izgradile poznatata Vavilonska kula itn.
офф топик:
Е супер, еве ти одлична прилика, на друг топик ми се пофали дека имаш бајаги прочитано, сега отвори тема за Вавилонската кула, која преоектира многу метафори (таа никогаш не е докрај изградена, ниту пак до крај урната.... и секогаш постои во метаисториската егзистенција на `Вавилонскиот конензус`,... еве ти мала несебична помош за уводниот текст :).
ОК, ваквата тема заслужува посодржаен наслов, нешто како работна задача и студија на зададена постдипломска теза ( која преку нашите коментари ќе ја развиваме) а од која сите ќе научиме по нешто ново ?
Јас би ти го предложил сл. наслов:
`Парадокост на Вавилонската кула како метафора на религиозната синтеза`,.... или сакаш јас да ја отворам ?

Туку редно би било ти како верник ( или некој друг верник) прв да стартуваш, ( a не само да ми кукаш дека ве потценувам, дека и вие верниците имате читано освен библијата и по некоја друга книга , еве ти шанса да ме демантираш на најдобар начин, гледаш ли колку сум фер а ?... ајде, ако не си спремнен, нема врска, тука сум јас, и не го разбирај ова како натпревар, ок, ...па да развиеме дискуисија која доликува на луѓе кои дофрлаат подалеку освен бледо цитирање на библиски псалми ...кам он КингДавиде, не се палши од зададената тема, ќе ти помогнам, а во секој случај заедно со сите останати ќе се обидмеме да направиме содржаен муебет, кој ќе ги додирне и базичните значења на самиот поим, `задачи и цели` на религијата, дури и повеќе, ќе завлеземе ( ако треба ќе отвориме и нов топик) и во `пред религиозните` форми како што е магијата, митовите и секако најзначајното - табуата, како основни елементи од кои подоцна се раѓаат обликуваните ( дефинирани) религиозни идеи и верувања ?

OK, otvori ja taa tema, samo ne znam kolku forumdziite imaat poznavanja za ovaa tema...

Ako ne pak, otvori ja na temata za religiite -opsto i nevrzano. Bas bi sakal da naucam nesto novo vo vrska so taa tema, ako znaes bujrum.

P.S. Falbata e r'gja, sto mi trebase da kazam deka sum cital mnogu knigi, pa sega i ne mi veruvas deka sum nacitan.    

P.P.S . Zabegavme epten offtopic !

Изменето од KINGDAVID - 14.Октомври.2009 во 01:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:51
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Но, зошто не? Треба ли Златник и ние да се правиме наудрени ако воочиме дека нешто не штима? Бог ни дал разум и совест, а ако Бог ни ги дал, треба и да го користиме.

Da, da, Zlatnice, vidi sto veli kade odi dusata spored videnijata i sonistata na prorocicata Gabriele i veruvaj

Mozebi eden den ke i se soni da vodat sveta vojna protiv "nevernicite" Bog da cuva. Samo da ne e na jaki drogi
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 19:19
KINGDAVID, imash opomena za derogativnoto kometiranje za prorochicata Gabriele. Samo zatoa sto ne e del od tvojata religija, ne ti dava za pravo da si dozvolish potsmev.

Ako nemash izdrzhani argumenti, togash podobro ne repliciraj. Onoa za skusuvanje na zhivotot "bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat' , kako i za prichinatata na pojavuvanjeto na vinozhitoto, ne drhat voda i ne zasluzhuvaat vminanie i replika.

Potoa se zhalime zoshto ateistite se odnesuvaat kako sto se odnesuvaat, zoshto se potsmevaat i ne veruvaat vo onioa sto veruvame i nie... Izvini, jas kje bidam prviot sto bi go napravil toa posle prochitanive raboti.

Religijskite paroli i apologetikata po sekoja cena ne se nishtio drugo tuku mechkina usluga za duhivenksta i prosvetlenosta na chovekot.

Изменето од Messenger - 14.Октомври.2009 во 19:22
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 20:39
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

KINGDAVID, imash opomena za derogativnoto kometiranje za prorochicata Gabriele. Samo zatoa sto ne e del od tvojata religija, ne ti dava za pravo da si dozvolish potsmev.

Ako nemash izdrzhani argumenti, togash podobro ne repliciraj. Onoa za skusuvanje na zhivotot "bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat' , kako i za prichinatata na pojavuvanjeto na vinozhitoto, ne drhat voda i ne zasluzhuvaat vminanie i replika.

Potoa se zhalime zoshto ateistite se odnesuvaat kako sto se odnesuvaat, zoshto se potsmevaat i ne veruvaat vo onioa sto veruvame i nie... Izvini, jas kje bidam prviot sto bi go napravil toa posle prochitanive raboti.

Religijskite paroli i apologetikata po sekoja cena ne se nishtio drugo tuku mechkina usluga za duhivenksta i prosvetlenosta na chovekot.

Moram da kazam nesto vo svoja odbrana.

Toa sto e prorocicata Gabriele za Majkl, toa e Biblijata za mene. Ako Majkl ne prestanuva da ja omalovazuva Biblijata, so toa ne gi pocituva moite verski pogledi.

Baram opomena i za nego. Se nadevam deka me razbravte. Pozdrav!
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 21:47

.. Falbata e r'gja, sto mi trebase da kazam deka sum cital mnogu knigi, pa sega i ne mi veruvas deka sum nacitan.    

Знаев дека ќе се откажеш ок, без гајле, не е до тоа колку си начитан....туку мал стимул ( позитивна провокација) не само до тебе, туку и до сите верници и неверници кои ги интерсираат прашања од религијата да се продискутира на покомплексна тема...ок, ајде ако бидам расположен ќе написшам нешто за вавилонската метафора

Изменето од Marko sk - 14.Октомври.2009 во 21:47
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 22:22

Moram da kazam nesto vo svoja odbrana.

Дали тебе некој те нападна за да се браниш?

Toa sto e prorocicata Gabriele za Majkl, toa e Biblijata za mene.
За мене Габриеле од Вирцбург воопшто не е тоа што е за тебе Библијата, јас не се идентификувам со нејзе па да ме погаѓа кога некој ја исмева, критикува или клевети. Кој што збори или мисли за нејзе е работа помеѓу него и Господ, не моја. Ако можам да наведам информации или појаснување во интерес на вистината тоа ќе го сторам радо, но толку.

Ako Majkl ne prestanuva da ja omalovazuva Biblijata, so toa ne gi pocituva moite verski pogledi.
Никој не ги омаловажува твоите верски погледи ниту ја омаловажува Библијата, ај прочитај уште еднаш што сум напишал:
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Da, da, Zlatnice, vidi sto veli kade odi dusata spored videnijata i sonistata na prorocicata Gabriele i veruvaj

Mozebi eden den ke i se soni da vodat sveta vojna protiv "nevernicite" Bog da cuva. Samo da ne e na jaki drogi
Ти си тој кој му вели на Zlatnik да се ориентира според пророчицата Габриеле па уште и да и верува.

A јас реков во постот како одговор на твојот упатен до Zlatnik, да го користиме разумот што Бог ни го дал и да не се правиме наудрени (да ги затвораме очите) пред она што не ни штима, туку да испитаме.

И чисто ради информација, Габриеле - пророкот, начално нема обичај да ги раскажува своите соништа, јас барем не сум чул или прочитал да ни раскажала некој.

Изменето од Majkl - 14.Октомври.2009 во 22:28
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,923 секунди.