IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - СМРТНА КАЗНА?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СМРТНА КАЗНА?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
Автор
Порака
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:20
najstarata institucija vo amerika e smrtnata kazna , spored biblijata pravdata e koncept na kazna za vinovnicite i obeshtetuvajne na zrtvite sekoj ima pravo na obeshtetuvajne , kako i semejstvata na zaginatite na karpalajk i na kidnapiranite i ubienite vo neproshteno i slichno, kako i semejstvata da baraat smrtna kazna za vinovnicite
pravednite se stremat kon pravda , a blazeni se pravednite
ushte nash*te politichari da go svataat toa
za zal kaj na s nema ni pravda ni zakon ni solidarnost za zrtvite na islamskiot terorizam
ima dvoen standart , vo usa se ubivaat so smrtni inekciii i so struja, a kaj nas istite tie islamski teroristi se ministri i ambasadori
narod koj na seto toa e ramnodushen samo ke strada od samiot sebe i ke gi obvinuva drugite
kaj nas e stignato vremeto dase izvrshi pravdata vrz ubijcite na nash*te braka i sestri

Изменето од rabani - 02.Ноември.2010 во 18:20
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:21
Смртна казна нема да помогни за проблемот шо го посочи.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:26
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Kaznata, samata po sebe, e grev za onoj shto kaznuva.

Pomislete samo kakov grev e za SITE lugje koga opshtetsvoto odereduva i egzekutira smrtna kazna!

Ako ne ste sigurni dali neshto e vo red samo pomislete kako na toa bi reagiral Isus.

Grevot nikogash ne se iskupuva so pravenje drug

grev.

grev chinam , protiv grev se boram i zlo nemam , apostol petar
vo dela vo biblijata , koga dvajca, maz i zena kriele pari koi bile za crkvata dobile smrtna, kazna, namesto ubile zatoa shto lazele i kriele pari, apostol petar im presudil direktno ili indirektno, toa e druga rabota.
inaku grevot ne se iskorenuva , zatoa si vo pravo ama greshnikot go snemuva , grevot bil i ke bide del o0d nas . no bez kazna ke stane pomodarstvo kako shto e sega kaj nas , za razlika od nekoi drugi zemji
islamski republiki na primer

Изменето од rabani - 02.Ноември.2010 во 18:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:26
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Зборам за рушениот интегритет на нашата држава.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:26

a shto treba da pomogni, premierski i pretsedatelski fotelji:))))
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:28
Originally posted by rabani rabani напиша:

a shto treba da pomogni, premierski i pretsedatelski fotelji:))))

Освестување на неписмениот народ тука, дека има држава шо треба да се чува и гради.

(Ама забегавме од темата)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:38
drzava ne se gradi ne se chuva so ramnodushnost
jas debatiram vo smisla na smrtna kazna kako institucija, najstarata vo usa i sostaven del od srm vo sfrj
del od nashata istorija
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:49

Site velat "jas ne pravam nikomu onoa shto ne sakam da mi pravat mene" i mislat deka so toa se zavrshi ova vetuvanje kako inicijalen akt od nivna strana. Ne razbiraat deka toa vazhi i koga nekoj kje im napravi neshto nim!

Inaku ne ja sledat ovaa maksima, tuku onaa judejskata "Oko za oko, zab za zab!"

Кога велам дека не правам нешто што несакам да ми прават, поточно мислам дека јас од кеиф, или како иницијатор нема да убијам, силувам луѓе или животни, и сл. гадости, АМА ако тоа ми се случи мене, ако некој прв ми го нападне семејството и тоа исклучиво ако се работи за случај убиство или силување би сакал ИСТА казна, да се истера правдината, и да во тој случај око за око заб за заб ми изгледа ПРАВЕДНО. Секако дека ако некој му удри шамар на моето дете нема да барам смртна казна, ама да не даде Господ да бидам искушан со смрт на дете или со силување само зашто на некој психо ум така му свирнало! Златен шеријат
Ако се случи ненамерно убиство и се укажува на тоа дека било ненамерно, ќе ми биде тешко, ама се случува и тоа. Зборувам кога тешки грозни дела се извршуваат од страна на некого со предумисла, или еве од хоби му текнало дека му се силува дете или му се коле недолжна жена,на таквиот казна затвор не му е лекот. Има критериум за извршување на смртна казна, не е тоа туку така да летаат глави за сенешто. И кај тоа вика во НЗ дека треба ние како овци немо да посматраме како психовци ни убиваат и се изживуваат со нашите најмили од кеиф, и да спокојно да медитираме, без да бараме правдина. Не ве засегнало ова лично, па да видите како е на своја кожа кога ќе се почувствува хоророт на измачувано дете, цел живот со последици, ја треба да го оставам манијакот во затвор, да си проживее а може и да се фали и да раскажува за своите подвизи на силување и перверззи, па и на други да им ја всади идејата дека силување и убиство од хоби го крева адреналинот и е врвно задоволство. Злото во општеството треба да се ништи, зашто од еден ќе се инспирира друг, а тој ќе ја поттикне љубопитноста кај трет и така натаму. Злото се сече во корен. Пак ќе кажам, златен шеријат
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:59
Se oddalechivte od temata... Taa e dali treba da se ima smrtna kazna, a vie vekje pochnavte da redite za shto s'e treba da se ima smrtna kazna.

Nazad na temata...

Toa shto vo Amerika postoi smrtna kazna ne e nikakov argument za nejzino podrzhuvanje. Vo ovaa zemja do vchera imashe zakon za rasna segregacija, a do zavchera i zakon za imanje i chuvanje robovi, pa toa ne znachi deka za ovie neshta trebalo da se cheka na Amerika za da vidime dali da gi shutneme ili s'e suhte da gi chuvame.

I Stariot Zavet ne e povekje urnek za zhivotot na sovremeniot chovek. Ako tamu bilo propovedano "oko za oko, zab za zab", denes propovedanjeto e "sakaj go svojot neprijatel kako shto se sakash sebe si" i "ne mu sudi na drugiot za da ne ti bide sudeno i tebe". Togash neposlushniot sin se kamenuvashe, a denes se pregrnuva i mu se dava Ljubov. Togash kjerkata, koja pred venchanje od ljubov kje legneshe so ljubeniot, se kamenuvashe, a denes se pomaga shto polesno da ja mine bremenosta i da rodi zdravo i pravo vnuche.

So drugi zborovi, nekogashnite zakoni i propisi bea za nekogashnite lugje, a za ovie novite ima novi... Novoto vino ne se stava vo stari meshini.

Se razbira, s'e ushte ima lugje na koi onoa staroto povekje im odgovara od novoto. Zatoa Isus reche deka ne doagja da go ponishti stariot Zakon, tuku da go ispolni za negovoto odbrano stado.

Tolku.

Изменето од Messenger - 02.Ноември.2010 во 19:19
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:13
Originally posted by ANTEROS ANTEROS напиша:

Site velat "jas ne pravam nikomu onoa shto ne sakam da mi pravat mene" i mislat deka so toa se zavrshi ova vetuvanje kako inicijalen akt od nivna strana. Ne razbiraat deka toa vazhi i koga nekoj kje im napravi neshto nim!

Inaku ne ja sledat ovaa maksima, tuku onaa judejskata "Oko za oko, zab za zab!"

Кога велам дека не правам нешто што несакам да ми прават, поточно мислам дека јас од кеиф, или како иницијатор нема да убијам, силувам луѓе или животни, и сл. гадости, АМА ако тоа ми се случи мене, ако некој прв ми го нападне семејството и тоа исклучиво ако се работи за случај убиство или силување би сакал ИСТА казна, да се истера правдината, и да во тој случај око за око заб за заб ми изгледа ПРАВЕДНО. Секако дека ако некој му удри шамар на моето дете нема да барам смртна казна, ама да не даде Господ да бидам искушан со смрт на дете или со силување само зашто на некој психо ум така му свирнало! Златен шеријат
Ако се случи ненамерно убиство и се укажува на тоа дека било ненамерно, ќе ми биде тешко, ама се случува и тоа. Зборувам кога тешки грозни дела се извршуваат од страна на некого со предумисла, или еве од хоби му текнало дека му се силува дете или му се коле недолжна жена,на таквиот казна затвор не му е лекот. Има критериум за извршување на смртна казна, не е тоа туку така да летаат глави за сенешто. И кај тоа вика во НЗ дека треба ние како овци немо да посматраме како психовци ни убиваат и се изживуваат со нашите најмили од кеиф, и да спокојно да медитираме, без да бараме правдина. Не ве засегнало ова лично, па да видите како е на своја кожа кога ќе се почувствува хоророт на измачувано дете, цел живот со последици, ја треба да го оставам манијакот во затвор, да си проживее а може и да се фали и да раскажува за своите подвизи на силување и перверззи, па и на други да им ја всади идејата дека силување и убиство од хоби го крева адреналинот и е врвно задоволство. Злото во општеството треба да се ништи, зашто од еден ќе се инспирира друг, а тој ќе ја поттикне љубопитноста кај трет и така натаму. Злото се сече во корен. Пак ќе кажам, златен шеријат

Toa e tokmu toa- oko za oko, zab za zab!

I toa e tokmu onoa shto go rekov, deka zakonot "ljubi go blizhniot svoj..." vo potpolnost go eliminira zakonot "oko za oko..."

Dvata se ponishtuvaat eden so drug.

Ne mozhe da sedish na dve stolici, ne mozhesh da sledish dva uchitela, ne mozhash da marshirash pod dve sprotivni znaminja. Ednoto go iskluchuva drugoto.

Istoto vazhi i za sherijatot. Ovoj zakon ne e nishto drugo tuku povtoreni i zasileni zakoni i propisi od Stariot Zavet. Toa e bukvalno sledenje na "oko za oko....", razraboteno do detali. Sledejkji go ovoj drakonski zakon chovek ne mozhe nikogash da izleze od prangite na egoto i suetata, od nemilosrdieto i surovosta. Tokmu protiv toa propovedashe Isus!

Ako na mrazenjeto se odgovori so mrazenje, togash kako kje se zavrshi mrazenjeto? Ako na kradenje se odgovori so kradenje, ako na tepanje se odgovori so tepanje, ako na ubistvo se odgovori so ubustvo, togash kako kje se zavrshat kradenjata, tepachkite i ubistvata?

Nikako! Toa samo gi hrani egoto i suetata poradi naneseniot gubitok i bol, oshtetuvajkji ja drugata strana bez da razmisluva za dolgorochnite posledici!

Toa e perpetualno neguvanje, hranenje i shirenje na zloto i grevot. Nishto drugo!

Sega se setiv na eden poraneshen muslimanski chlen koj, koga go prashav dali navistina bi go prakticiral sharietskiot zakon so sechenje race na kradcite, kornenje jazici na lazhgovcite i sechenje glavi na homoseksualcite, ovoj odgovori:

- Ami kako! Ako Alah veli deka treba taka da se pravi, togash taka kje pravam! Jas ne sakam nikogo povekje od nego.

Ednostavno nemam komentar... samo kje go povtoram Isus, deka reche oti ne doagja da go ponishti zakonot, tuku da go ispolni za svoeto stado... i da go povede nadvor od ovoj svet.

Изменето од Messenger - 02.Ноември.2010 во 19:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:15
Ок, немора сите да се сложат со горната констатација дека Исусовото учење е само да се сака, прегрнува, и да не му се суди на никого за ништо.Ионака незнаеме дали конечно баш тоа е Исусовата порака, ама нејсе. Моето ЛИЧНО убедување е дека треба да има смртна казна, и тој став не е производ на нетолеранција и омраза кон било каков грев, има гревови кои не тешки и се простуваат, ама има некои гревови за кои просто да ти е жал да не изречеш смртна казна. И од мене толку на темава
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:42
...abe ustvari,problemot e kade pepelaska ja zaginala svojata stiklicka
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:43
Originally posted by ANTEROS ANTEROS напиша:

Ок, немора сите да се сложат со горната констатација дека Исусовото учење е само да се сака, прегрнува, и да не му се суди на никого за ништо.Ионака незнаеме дали конечно баш тоа е Исусовата порака, ама нејсе. Моето ЛИЧНО убедување е дека треба да има смртна казна, и тој став не е производ на нетолеранција и омраза кон било каков грев, има гревови кои не тешки и се простуваат, ама има некои гревови за кои просто да ти е жал да не изречеш смртна казна. И од мене толку на темава

ima polosi kazni za takvite grevovi.

ja bi se toa da se iskoristi u naucni celi...

Изменето од Marko Polo 1 - 02.Ноември.2010 во 19:44
Incredible Blue
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:51
Marko...znaes kade ja ostavila pepelaska stiklickata?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.