IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Прашање до атеистите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Прашање до атеистите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 24>
Автор
Порака
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 18:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Ok,,im deeply sorry if some of you dont like the way i write,,,but im surprised kako e mozhno da ne imate razbiranje deka,,jas ne mozham da se izrazuvam na makedonski,,(mojot tatko e makedonec no majka mi e american,,i jas ne sum zhiveela vo mkd za da znam da zboruvam kako vas),,,so be happy...I WONT WRITE ANYMORE!!!
Не се бламирај моме, иселеничките чеда имаат препознатлив англо-македонски дајалект. И што македонец па бил тој татко што не те научил македонски?збунетост

100% студира драмска уметност,па сега глуми...ама ептен воочливо....се гледа дека е почетничка...да не речам аматерка

I ti se najde efendija da presuduvash za nekoj koj nikogash vo zhivot ne si go videl pred sebe.

Ne ti e dovolno devojkata sto iskreno kazhuva kakva e nejzinata sostojba i zoshto ne go vladee makedonskiot jazik kako sto treba, pa ti sega ke ja "razgoluvash vistinata" i povtorno ke izigruvash nekakva Vangja.

Navistina me razochara. So ova dokazhuvash deka ne si vo sostojba da ja prifatish vistinata dokolku taa ne odgovara na tvoite odnapred zacimentirani predrasudi. Velam predrasudi, zatoa sto seto onoa sto se bazira vrz nekakvo si poraneshno iskustvo i se proektira vo segashninata ili idninata bez da se obrne dolzhno iskreno vnimanie so otvoren i chist um , ne e nishti drugo tuku - predrasuda.

I koga taa ke stane del od sekojdnevniot zhivot stanuvame nesvesni deka imame:

- rasni predrasudi

- nacionalni predrasudi

- kulturni predrasudi

- tradicionalni predrasudi

- verski predrasudi

I poveke ne go gledame svetov kakov e, tuku onaka kako sto nie si zamisluvame ili pretpostavuvame deka e!

I koj ima um ke razmisli i ke razbere sto zboruvam, a koj nema Bog neka mu pomogne.

A ti Mesi--Mislis li deka nemas Predrasudi,i Mislis deka si Praveden,,,Od site ovie koi i pisale na Devojkava kaoja ne go "znae"Makedonskiov, ti odma na Efendija se Navre,zs ne im se obrati na Drugite???koi pred Efendija,i repliciraa na Devojkata za toa sto ne se Izjasnuvat na Makedonski???zosto bas na Efendija>????

Sigurno zaradi Predrasudite so gi imas kon Muslimanite??? daaa,,toa ce da e..
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:10

И ти ме разочара месинџер....по што тоа заклучи дека “девојката“ е искрена, па обвини други за предрасуди?Еве лично јас имам предрасуди против вакви лигави створења кои се бламираат.

Me cudite vie,,kako e mozhno da imate predrasudi, koga ne me poznavate??
Ne mi e jasno sto ima tolku interesno vo meshanjeto na angliski so makedonski,,za jas namerno da go storam toa...Jas od pocetokot objasniv deka “razbiram, no ne mozham da se izrazuvam, ednostavno bidejki zborovite ne mi teknuvaat, po sto jas ne sum bila opkruzhena so makedonskiot jazik, i toa e mnogu ednostavno koga ne zhiveesh vo makedonija,,

No nema da vi “zanemaram”, bidejki kaj poveketo lugje postoi poznatiot fenomen “Projection” - kaj drugite se gledame sebesi, i koga im presuduvame na drugite,,si presuduvame sebesi,, t.e. koga samiot sebe si ispolnet so negativna energija,dlaboko iskompleksiran,poln so nedovreba, neiskrenost,,agresivnost,,,mislish deka site lugje se takvi “crni”,,,i site gi gledash so takvi oci,,.bez pritoa da si svesen deka pravish golema nepravednost, i deka razlikata pomegju realniot i svetot koj sto e kreiran od tvoja strana e ogromna.
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:20
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

И ти ме разочара месинџер....по што тоа заклучи дека “девојката“ е искрена, па обвини други за предрасуди?Еве лично јас имам предрасуди против вакви лигави створења кои се бламираат.

Me cudite vie,,kako e mozhno da imate predrasudi, koga ne me poznavate??
Ne mi e jasno sto ima tolku interesno vo meshanjeto na angliski so makedonski,,za jas namerno da go storam toa...Jas od pocetokot objasniv deka “razbiram, no ne mozham da se izrazuvam, ednostavno bidejki zborovite ne mi teknuvaat, po sto jas ne sum bila opkruzhena so makedonskiot jazik, i toa e mnogu ednostavno koga ne zhiveesh vo makedonija,,

No nema da vi “zanemaram”, bidejki kaj poveketo lugje postoi poznatiot fenomen “Projection” - kaj drugite se gledame sebesi, i koga im presuduvame na drugite,,si presuduvame sebesi,, t.e. koga samiot sebe si ispolnet so negativna energija,dlaboko iskompleksiran,poln so nedovreba, neiskrenost,,agresivnost,,,mislish deka site lugje se takvi “crni”,,,i site gi gledash so takvi oci,,.bez pritoa da si svesen deka pravish golema nepravednost, i deka razlikata pomegju realniot i svetot koj sto e kreiran od tvoja strana e ogromna.
Fantastic Lady..nemoj da se nerviras...i nema potreba voopsto da reagiras na isffrustruiranite komentari na maria_magdalena..ona eprotiv se i sekogo...taka da sto pa tebe bi te zemala kako izuzetak...ma pusti ja...бла%20бла
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:22
Originally posted by tofu tofu напиша:

diogenskopje токму за тоа зборувам. Се согласувам со секој твој збор. Според верниците ако убијам човек јебига, Господ така сакал да заврши другиот човек, а сепак јас сум одлучил за мојата грешка. Значи сечија грешка мене ќе ме кошта многу, ама сепак Господ бил тој што ми ја одредил мене судбината! Нема врска! Во право си диогенскопје со секој збор што го кажа.
Или да ги прашам верниците - еве се раѓа бебе, мало никому зло не сторило, сите се пресреќни поради него. Одеднаш нешто се случува бебето го губи животот. Што сега тоа значи? Зошто вашиот Господ воопшто се мачел да го створи бебето ако го убие веднаш??? Само да им остави болка на сите??? За да казни лоши родители можеби??? Не мора да е бебе, тоа го зедов затоа што е најчисто човечко битие. Земи средновечен човек, млада девојка, стар дедо...луѓе што гинат без потреба! Луѓе што гинат од човечка рака.
Друго, ако се раководам од мислата ‘ќе го видам она во што верувам‘ тогаш ми велите дека треба да почнам да халуцинирам! Нема никаква смисла религијата. Точно е тоа дека верата, религијата се измислени од луѓето за да ги контролираат народните маси. Како што реков, ако попот ти речи да направиш нешто, ти ќе го направиш тоа без многу да размислуваш. Свештениците владеат со светот за жал.

konecno nekoj sto razmisluva so svoja glava аплауз
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:33
Originally posted by diogenskopje diogenskopje напиша:

diogenskopje токму за тоа зборувам. Се согласувам со секој твој збор. Според верниците ако убијам човек јебига, Господ така сакал да заврши другиот човек, а сепак јас сум одлучил за мојата грешка. Значи сечија грешка мене ќе ме кошта многу, ама сепак Господ бил тој што ми ја одредил мене судбината! Нема врска! Во право си диогенскопје со секој збор што го кажа.
Или да ги прашам верниците - еве се раѓа бебе, мало никому зло не сторило, сите се пресреќни поради него. Одеднаш нешто се случува бебето го губи животот. Што сега тоа значи? Зошто вашиот Господ воопшто се мачел да го створи бебето ако го убие веднаш??? Само да им остави болка на сите??? За да казни лоши родители можеби??? Не мора да е бебе, тоа го зедов затоа што е најчисто човечко битие. Земи средновечен човек, млада девојка, стар дедо...луѓе што гинат без потреба! Луѓе што гинат од човечка рака.
Друго, ако се раководам од мислата ‘ќе го видам она во што верувам‘ тогаш ми велите дека треба да почнам да халуцинирам! Нема никаква смисла религијата. Точно е тоа дека верата, религијата се измислени од луѓето за да ги контролираат народните маси. Како што реков, ако попот ти речи да направиш нешто, ти ќе го направиш тоа без многу да размислуваш. Свештениците владеат со светот за жал.

Требаше да напишеш:конечно некоја сродна душа што размислува како мене,пошто и ние поинаквите од тебе си размислуваме со своја глава,не оставаме некој друг да размислува за нас,иако тоа тебе ти се чини како многу поразлично размислување.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:41

Требаше да напишеш:конечно некоја сродна душа што размислува како мене,пошто и ние поинаквите од тебе си размислуваме со своја глава,не оставаме некој друг да размислува за нас,иако тоа тебе ти се чини како многу поразлично размислување.

go napisav ona sto go mislev....konecno nekoj razmisluva so svoja glava po sopstveni ubeduvanja...zar ne gledas kolku se retki takvute kao mene ili tofu...vie za zal ne razmisluvate so svoja glava tuku...za vasi razmisluvanja gi primate izvestaite od Vladata...Crkvata..Mass-Mediumite...ona vi go kreira javnoto mislenje..ona diktira sto e dobro a sto loso...kako treba a kako ne..itn....se poveke nesvesno stanuvate ovci od edno golemo stado...sega se setiv na "   GOLEMIOT BRAT , OD 1984 "...verojatno si ja cital?...e pa se ti e jasno бакнеж
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:49
Навистина таквите како тебе и Тофу се ретки....ама многу ретки,дури можат на прсти да се избројат а ние кутрите...кои слепо си веруваме и ја следиме...владата ,црквата,џамијата...Бога,и останатите вредности,...а да...ние овците сме четири-пет милијарди во светов..ситно бројче кое си се мота во наследената заблуда!Е јак си...нема што..човек просто да се згази од смеа

Изменето од efendija - 05.Февруари.2008 во 20:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 20:57

Навистина таквите како тебе и Тофу се ретки....ама многу ретки,дури можат на прсти да се избројат а ние кутрите...кои слепо си веруваме и ја следиме...владата ,црквата,џамијата...Бога,и останатите вредности,...а да...ние овците сме четири-пет милијарди во светов..ситно бројче кое си се мота во наследената заблуда!Е јак си...нема што..човек просто да се згази од смеа

svetot vo koj ziveeme postoi na osnova na poedinecni individualni dostiganja,dragi moj...sega uvidov deka ja nemas procitano  1984 od George Orwell.....brzo stori go toa..pa ke diskutirame
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 21:13

svetot vo koj ziveeme postoi na osnova na poedinecni individualni dostiganja...

Odlichna poenta.

Poglednete kako se pravat presvrtnici vo religiite, naukata i opshtestveniot zhivot. Zaslugata za toa ja imaat poedinci. Site ostanati samo talkaat po nivnite patishta... dobro, patem nekoj mozhebi ke dodade po neshto, no toa vo sushtina ne menuva nishto. Rabotata e sto lugjeto se chuvstvuvaat posigurno vo tolpata i ako vidat deka ima mnogumina koi sledat nekakva ideja, si velat "pa stom site pravat taka, togash mora da e dobro". I kolku sto gledaat poveke sledbenici si mislat deka tolku e podobra idejata.

A ne deka e navistina dobro... samo toa se doznava mnogu podocna, najchesto koga sledbenicite poveke ne se megju zhivite.

Toa edna od osnovnite lekcii od istorijata, koja postojano se povtoruva i, za zhal, nikogash ne se nauchuva.

Изменето од Messenger - 05.Февруари.2008 во 21:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 21:33

смеење,....siguren si?!,...deka ste tolku!,...ili i toa ne go vadish od glava, tuku deka nekoj taka rekol ,....koga i da e ke se rasprshi vashata zabluda,...ama,veruvam deka pak ke ima takvi kako tebe ,shto uvek ke veruvaat deka nekoj drug im ja kroi sudbinata,...ako nekoj se gazi od smeenje toa sme nie,.газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење..se smeeme na vashata neverojatna ubedenost vo podtoenjeto na neshto shto ne moze ni vo bajkite da go ima,...duri i tie se porealni ,...od toa vo shto ti veruvash,..i tvoite "milijardi" lugje.газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење,...................................газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење,............
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 21:54
tofu, не знам каков доказ ти е тој дека ако некое бебе или некоја девојка починале дека од тоа следи дека Бог не постои збунетост
Јас отворив цела тема со оваа проблематика и со километарски вовед кој ги разгледува сите апсекти на ова прашање: Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање.
Ако не знаеме одговор на некои прашања, тоа значи дека ние не знаеме или не разбираме, а не дека Бог не постои.
Еве ти неколку еквивалентни прашања:

Ако постои Професор, зошто многу студенти паѓаат на испит?
Ако има Семафор, зошто се случуваат сообраќајни несреќи?
Ако постојат кондоми, зошто некои сепак се заразуваат со сидата?
Дали тоа значи дека не постои Професор? Семафор? Кондом?

Точно е тоа дека верата, религијата се измислени од луѓето за да ги контролираат народните маси.

Со своја глава или со главата на Карл Маркс? голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 22:01

svetot vo koj ziveeme postoi na osnova na poedinecni individualni dostiganja,dragi moj...sega uvidov deka ja nemas procitano  1984 od George Orwell.....brzo stori go toa..pa ke diskutirame

Одиме со ред,пошто гледам дека доста прашања се упатени на моја адреса.Вака Диоген:Сум го читал Орвел и неговиот 1984,и знам дека светот постои пред се БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОГА кој испратил такви поединечни индивидуалци кои со своите научни достигнувања,само уште повеќе го докажале постоењето на Семоќниот.Дури и оние НАЈНЕВЕРНИТЕ од типот на Ниче кои на почетокот се дрзнувале да му се обратат на Бога ,како што се дрзнуваш ти да му се обратиш:(го цитирам Ниче):"Да ви го отворам целосно моето срце,пријатели мои!Кога би имало богови,како би издржал јас да не бидам бог?Според тоа,богови нема!"

Што се случило со тој пронаоѓач на "натчовекот",подоцна,кога увидел како животот го поминал во матно,кога увидел дека му се приближува крајот,кога увидел дека во своето сознание не постанал среќен.Ниче,сепак бил искрен кога му рекол на еден свој пријател:"Немојте никогаш да го оставате Бога,зошто и самата помисла на него е голема и силна"!Со мака го задржал липањето.Неговото лице за миг се разгорело од возбуда за веднаш потоа да се претвори во камена маска.Продолжил:"Јас го напуштив,зашто сакам да создадам нешто ново,и затоа не смеам назад.Сепак знам дека моите страсти ќе ме одведат во пропаст.Тие ме фрлаат на сите страни и чувствувам дека наскоро ќе ме растргнат,но не е важно!"

Не е важно после ова ни што ќе ми напишеш ти,зошто судбината е неизвесност,никој не знае што носи утрешниот ден.А Аллах убаво рекол:"САМО НЕВЕРНИЦИТЕ ГУБАТ НАДЕЖ ВО АЛЛАХОВАТА МИЛОСТ"..ТОА МЕНЕ ДИОГЕН МЕ ПОДИГА ОД ПЕПЕЛТА....а за тебе незнам...ти веќе си го одбрал патот...нека тие среќно по тој пат!

Ова истото важи и за Брза и за Messenger.

Изменето од efendija - 05.Февруари.2008 во 22:12
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 22:35
jas sum toj so cekam nekoe prasanje na ova tema
aj efi
da se nasmeeme malku

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2008 во 22:55
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

tofu, не знам каков доказ ти е тој дека ако некое бебе или некоја девојка починале дека од тоа следи дека Бог не постои збунетост
Јас отворив цела тема со оваа проблематика и со километарски вовед кој ги разгледува сите апсекти на ова прашање: Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање.
Ако не знаеме одговор на некои прашања, тоа значи дека ние не знаеме или не разбираме, а не дека Бог не постои.
Еве ти неколку еквивалентни прашања:

Ако постои Професор, зошто многу студенти паѓаат на испит?
Ако има Семафор, зошто се случуваат сообраќајни несреќи?
Ако постојат кондоми, зошто некои сепак се заразуваат со сидата?
Дали тоа значи дека не постои Професор? Семафор? Кондом?

Точно е тоа дека верата, религијата се измислени од луѓето за да ги контролираат народните маси.

Со своја глава или со главата на Карл Маркс? голема%20насмевка
ti samiot si ubeden deka si mnogu pameten,...a,vamu postavuvash detski prashanja,...za da dokazesh deka ti postoel tvojot  planski sozdatel,kreator,...shto li,( za chasovnicharot zbor ne stanuva,..смеење)....e,pa,....vaka:

nekoi studenti pagjat od profesorot zatoa shto pojma nemaat shto toj gi prashuva,...

semaforot e mnogu pametna rabota,...ako site go pochituvaat!

i samiot sigurno znaesh deka kondomot ne ti e sto% garancija,...dali puknal,...ili e "porozen",...shto li,...

toa znachi deka ,..postojat i :profesor,...i semafor,....i kondom,
...ama,diogen...prashuva,...zoshto gospod dozvoluva da umre ponekoe bebe,...koga toa ne go ni pochnalo svojot zivot,.....za razlika od drugi koi shto dolgo go ziveat zivotot poln so grevovi,...od gospod opredeleni kako takvi,..
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,145 секунди.