IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 142143144145146 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2011 во 22:21
Процесот за севкупна деградација на македонското национално ткиво започна оној момент кога предавничките структури на рошавиот и неговата банда без да го прашаат народот, со нивните одлуки променија дел од уставот каде и де факто се откажавме од нашите во окружувањето, каде се смени знамето, и се прифати едно привремено и срамно име ( а кое име го носиме веќе 19 год. )кое наводно ќе служело само за два месеци.

Не помалку се криви за таа состојба и останатите партии и организации особено ВМРО како најбројна во тоа време, кои буквално ни со прст не мрднаа за да се запре тој антидржавен и предавнички процес.

Потполно ми е јасна сегашната состојба на "чардак ни на небу ни на земљи", во кој се наоѓа сегашната владеечка гарнитура притисната од белосветски моќници за да се промени името по секоја цена, а и притисната и од сопствениот народ како и верувам искрените намери на поголемиот дел од владината коалиција за неменување на името. Доказ за тоа е и јавната изјава на Грујо дека на референдум би гласал против менување на името.

Поради тоа Грујо и компанија и сакаат евентуалното менување на името да го стават на референдум ( странскиот фатор е апсолутно против референдум ) во кој се сигурни дека мнозинството народ ќе одлучи против било каква промена на името.

А и не сум баш сигурен дека со самата евентуална ( не дај боже ) промена на името дека нешто битно ќе се постигне на нашиот пат кон ЕУ и НАТО, бидејќи доколку и го решиме проблемот со Грција, ќе се појават според мене уште две нови непремостиви препреки во облик на Албанија ( член на НАТО ) која ќе бара уште поголеми "права" за шиптарите во МК а кои права тешко ќе можеме да им ги дадеме, а и Бугарија ( член на НАТО и ЕУ ) која и дефинитивно ќе бара промена на нашиот устав во поглед на јазикот и идентитетот, како и права на бугарското "малцинство" vo MK.

Добро треба да размислат оние кои ја водат државата за секој понатамошен чекор за да не се доведеме во состојба да ја изгубиме државата за која илијадници животи се дадени во изминатите векови.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2011 во 23:48
Nie ime si imame.
Drugo ne ni treba.
,,REPULIKA MAKEDONIJA,,
.....i toa od 29.11.1943 - Vtoro Zasedanie na aVNOJ i verifikovano na 02.08.1944 na Prvoto zasedanie na ASNOM.
Shto povekje sakame??????????????????
лутина
Mislam deka se preteruva so postiranje na ovaa tema.
Vaka da postirame na drugi temi sao koi bi ja naterale vlasta, monata, segashna i idna nezaviso koja bila da go naterame da mislat na narodot/drzjavata i da ja namalat shto e mozjno povekje socijalata, da go podobroat standardot na narodot ne sme se fatile imeto pa imeto. I, normalno Atina preku svetot kje si igra so nas i kje ne stavat vo sostojba da svetot kaje deka ete vie sakavte da si go smenite imewto.
Inaku bez nashe baranje za promena na imeto nikoj zjiv ne mozje da ne prisili da si go promenime imeto.
Imeto/ identitetot na eden gragjanin se menuva samo po negovo BARANJE , isto e i so imeto na drzjavata.
No toa e visha zadkulisna igra na nashtie poraneshnii segashni politichari vo koja politichka igra vekje se imaat ofajdeno.
Zatoa mislam deka teba postiranjeto da go nasochime kon sosema drugi raboti od sekojdnevieto koe zadava za volja na politicharite teshkotii na narodot/drzjavata so mnogu pogorlivi prashanja za ovstojbata na narodot.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2011 во 16:23
Change the name!да

-immediately !
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Maznik Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 03.Декември.2009
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2011 во 16:52

Hmm, golemi vistini i vo dvata prethodni postovi. (Zeksi i Orlov)

Dokolku ,,NE DAJ BOG,, dojde do bilo kakva promena na nasheto ustavno ima na drzhavata,

...TOGASH JAS I MNOGUMINA SHTO RAZMISLUVAAT KAKO MENE, KE ORGANIZIRAME REFERENDUM SO PRASHANJE :
,, DALI STE ZA TOA, USTAVNO IME NA DRZHAVATA DA BIDE MAKEDONIJA A UREDUVANJETO > REPUBLIKA< ? ,,

I IMAME NAMERA TOA DA GO PRAVIME SE DODEKA BILO KOJ KE PRAVI POINAKU, T. E. ZARADI DNEVNOPOLITICHKI INTERESI KE SI ,,IGRA,, POLITIKA SO ONA ZA SHTO MOITE PREDCI PLATILE SO KRV. A PRITOA NE GI INTERESIRALO KOLKAVA KE IM BIDE PLATATA ILI KAKVO RABOTNO MESTO KE IM BILO DADENO. IMALE I OSTAVILE PREMNOGU = D O S T O I N S T V O   I    N E P O K O R .

NIKOJ NEMA PRAVO VO NIVNO KAKO I VO IME NA IDNITE GENERACII, SEGA A NITU VO IDNINA DA MENUVA BILO SHTO I DA E, OD DRZHAVNOSTA NA R. MAKEDONIJA.

P.S. Pishuvam so latinichno pismo za da im olesnam na onie za koi znam deka platena rabota im e megjudrugoto i chitanje po forumive osobeno postovi koi se odnesuvaat na politichki prashanja. (hello to all of them).

>BOG DA JA BLAGOSLOVI R. MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI<

Изменето од Maznik - 19.Септември.2011 во 16:53
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2011 во 23:14
Originally posted by Maznik Maznik напиша:

Hmm, golemi vistini i vo dvata prethodni postovi. (Zeksi i Orlov)

Dokolku ,,NE DAJ BOG,, dojde do bilo kakva promena na nasheto ustavno ima na drzhavata,

...TOGASH JAS I MNOGUMINA SHTO RAZMISLUVAAT KAKO MENE, KE ORGANIZIRAME REFERENDUM SO PRASHANJE :
,, DALI STE ZA TOA, USTAVNO IME NA DRZHAVATA DA BIDE MAKEDONIJA A UREDUVANJETO > REPUBLIKA< ? ,,

I IMAME NAMERA TOA DA GO PRAVIME SE DODEKA BILO KOJ KE PRAVI POINAKU, T. E. ZARADI DNEVNOPOLITICHKI INTERESI KE SI ,,IGRA,, POLITIKA SO ONA ZA SHTO MOITE PREDCI PLATILE SO KRV. A PRITOA NE GI INTERESIRALO KOLKAVA KE IM BIDE PLATATA ILI KAKVO RABOTNO MESTO KE IM BILO DADENO. IMALE I OSTAVILE PREMNOGU = D O S T O I N S T V O   I    N E P O K O R .

NIKOJ NEMA PRAVO VO NIVNO KAKO I VO IME NA IDNITE GENERACII, SEGA A NITU VO IDNINA DA MENUVA BILO SHTO I DA E, OD DRZHAVNOSTA NA R. MAKEDONIJA.

P.S. Pishuvam so latinichno pismo za da im olesnam na onie za koi znam deka platena rabota im e megjudrugoto i chitanje po forumive osobeno postovi koi se odnesuvaat na politichki prashanja. (hello to all of them).

>BOG DA JA BLAGOSLOVI R. MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI<

Za zjal celta im e taa- referendum da sprovedat i da isperat dosta pari kako bi postoela opradanost vo dosega mnogute fiktivno isprani pari. Iako svesni za toa deka narodt nema da se lozji so toa tie se spremni da go falsifikuvaat referendumot za da se obelodeni deka ete narodot toa go sakashe.
E, posle toa treba da sleduva ona koe ti go velish. No, Jas i Ti i Zeksi i mnogumina privrzanici nashi se mnogu malku. Patriotizmot i borbeniot duh vo gladniot i bezdomen makedonski narod go nema povekje. Toj se prodava za 1 denar i taka im sluzji na politichkite magnati.
Fakt povekje deka MAkedonija poodamna vekje ne postoi. лутина

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Maznik Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 03.Декември.2009
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 00:00

.... Pa i ne e sosema taka pochituvan.
Nikogash rodnata ni Makedonija ne se potpirala na slabo-karakternite i zatoa tolku i sme podeleni (mislam na vnatre-etnichki) a sepak sme tolku mali.
Ne imaat podeleno i po vera i po teritorija i po politikata vo posledno vreme ,,, no koga Makedonija e vo prashanje i toa kako sme znaele da se obedinime.
Barem onie koi ja chustvuvaat Makedonija kako svoja edinstvena tatkovina (pra-pra dedovina).
Ke citiram eden mlad makedonec koj zhivee vo sosedna Albanija :

..........Makedoncite vo R. Makedonija pretstavuvaat malcinstvo vo odnos na vkupniot broj na Makedonci vo svetot , pa sledstveno na toa NEMAAT PRAVO DA ODLUCHUVAAT ZA PRASHANJA OD INTERES NA SITE MAKEDONCI VO SVETOT.

(izjava dadena za Makedonsko radio od Melburn vo Maj 2009 god.)

,,,,,, Vo potpolnost se soglasuvam so ovaa izjava,,,,,

A inaku ,,,,vo eden od moite ,,postovi,, napishav deka :

,,,Nikogash Makedonija ne ja branele predavnici (kodoshi) i lugje so dvoen moral,,, pa ne ochekuvame ni denes takvite da ja branat. Drugo prashanje shto vo deneshno vreme tie ni izgledaat mnogubrojni... shto ne e tochno...

...pradedo mi (Argentinski drzhavjanin) imashe edna svoja teorija narechena teorija za gluvcite a se odnesuvashe na toa deka greota e da ubiesh malo gluvche, dovolno e da mu gi zatvorish dupkite vo odajata i da ja trgnesh od tamu hranata i toa samoto ke si zamine zasekogash.
Ovaa teorija mozhe i treba da se primeni vo Makedonskoto opshtestvo.

Kako prvo : NADVOR OD DRZHAVNITE I JAVNITE SLUZHBI ZA SITE SO DVOJNI PASOSHI ZEMENI SAMO ZARADI NEKOI SITNI LICHNI INTERESI !!!

<BOG DA JA BLAGOSLOVI R. MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>

Кон врв
Diogen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2009
Поени: 355
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 10:25
Се повеќе се ставаме во позиција да го менуваме името, за жал...
Со еуфоријата кошаркарска, го покажавме она што го криевме во себе- СОЛУН Е НАШ...
На интернет, на плоштад, репрезентацијата, народот, во присуство на владата и претседателот, едногласно, громогласно ечиме - НАШЕ ЌЕ БИДЕ СОЛУНСКО ПОЛЕ....
Убава порака до светот, дека имаме територијални претензии кон соседот со кој имаме спор...
Добар аргумент им даваме дека го користиме името на нивната северна покраина, за да ја присоединиме....
ОК, знаеме дека тоа отсекогаш била Македонија, знаеме дека сме во право,ама сега е дел од Грција, а со вакви пароли и милитантност, во ова време на ептен осетлива ситуација во односите со Грција и под будно око на крвниците кои ни се наметнуваат како олеснувачи во спорот, нема да го вратиме тој дел. Напротив, ги зацврстуваме аргументите на Грчката страна дека името го користиме за територијални претензии...
Како сега ќе објаснуваме дека не мислиме баш така?
Сега ќе не стегнат и другите поцврсто ,да го „решиме“ спорот, оти јавно веќе присвојуваме територија од друга држава....
Да не испадне да го изгубиме и името и повеќе.....
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 11:02
Originally posted by Diogen Diogen напиша:

Со еуфоријата кошаркарска, го покажавме она што го криевме во себе- СОЛУН Е НАШ...

На интернет, на плоштад, репрезентацијата, народот, во присуство на владата и претседателот, едногласно, громогласно ечиме - НАШЕ ЌЕ БИДЕ СОЛУНСКО ПОЛЕ....

Убава порака до светот, дека имаме територијални претензии кон соседот со кој имаме спор...

Добар аргумент им даваме дека го користиме името на нивната северна покраина, за да ја присоединиме....

ОК, знаеме дека тоа отсекогаш била Македонија, знаеме дека сме во право,ама сега е дел од Грција, а со вакви пароли и милитантност, во ова време на ептен осетлива ситуација во односите со Грција и под будно око на крвниците кои ни се наметнуваат како олеснувачи во спорот, нема да го вратиме тој дел. Напротив, ги зацврстуваме аргументите на Грчката страна дека името го користиме за територијални претензии...

Сега ќе не стегнат и другите поцврсто ,да го „решиме“ спорот, оти јавно веќе присвојуваме територија од друга држава....

Значи постот не е вреден за никаков коментар, само би сакал да прашам: БИЉАНА СЕКУЛОВСКА ти си?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 12:31
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Значи постот не е вреден за никаков коментар, само би сакал да прашам: БИЉАНА СЕКУЛОВСКА ти си?
Не е БИЉАНА СЕКУЛОВСКА, а тебе, не ти е нешто комфорно, те јаде некој црв, се плашиш да кажеш, да плукнеш?
Кон врв
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 13:30

Батка, цел балкан има големодржавни карти. Сите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 13:55
Originally posted by pecok pecok напиша:

Батка, цел балкан има големодржавни карти. Сите.
Апсолутно си во право, ама дали е сега правиот момент за нас да мавтаме со такви карти.....
Јас се слагам да ги о...еме Грците и ЕУ, да кажема, да ова е Македонија, и Грција ја има окупирано половина од неа, што е факт неспорен....
Ама имаме ли м.да да го направиме тоа?
Од една страна , се обврзуваме во уставот дека немаме територијални претензии за да го спасиме името, а од друга страна, јавно мавтаме со голема македонија и бараме дел од соседната земја...
Треба да сме на јасно кој пат го фаќаме, дипломатија или нож.....
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:17

... На интернет, на плоштад, репрезентацијата, народот, во присуство на владата и претседателот, едногласно, громогласно ечиме - НАШЕ ЌЕ БИДЕ СОЛУНСКО ПОЛЕ....

A ti ne si slushnal za grchkite provokacii kon Makedonija?
Da ja spomnam samo paradata na grchkata armija (mislam deka beshe vo Solun).
Ili, toa ne se vazi? Vazno e nie da ne provocirame, a? Oti, neli, ne' gleda celiot svet shto pravime.
Nashe e samo da si kjutime, da si traeme i da si daEme.

Originally posted by brza brza напиша:

Change the name!да
-immediately !

Da, krajno vreme e ti da si go smenish imeto vo "brz", za da bide vo soodnos so tvojot (mashki) pol.
Vo sprotivno, smeni si go polot. I taka i taka imash sklonosti za lesno davanje.

P.S. Znam deka posledniov komentar ne e spored pravilata na forumov, no kon ovakvi "radodajki" povekje ne moze (no i ne smee) da se ima tolerancija.
Za ova sum spremen i na trajno brishenje od forumov.
Jbg, vo sekoja borba mora da se ima zrtva. Pa neka si ostanat ovde samo lekoumnite i alchnite za pari (t.e. za navodniot "podobar zivot") vo EU i NATO.
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:22

Edno nesto e interesno vo vrska so naseto ime i argumentite na Grcija.

Tie baraat geografska odrednica, za navodno , da se razlikuva nasata drzava od nivnata oblast koja ja narekuvaat Makedonija .

No, samoto toa sto pred naseto ime stoi  REPUBLIKA so toa vekje se razlikuvame i ima golema razlika.

Moe mislenje e deka Grcija so ova baranje nema da se zadovoli , tuku kje saka da cepka i vo identitetot i vo jazikot. A toa e vekje golem problem.

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2011 во 14:24

Апсолутно си во право, ама дали е сега правиот момент за нас да мавтаме со такви карти.....
Јас се слагам да ги о...еме Грците и ЕУ, да кажема, да ова е Македонија, и Грција ја има окупирано половина од неа, што е факт неспорен....
Ама имаме ли м.да да го направиме тоа?
Од една страна , се обврзуваме во уставот дека немаме територијални претензии за да го спасиме името, а од друга страна, јавно мавтаме со голема македонија и бараме дел од соседната земја...
Треба да сме на јасно кој пат го фаќаме, дипломатија или нож.....

Секое лице има право на свое мислење, уверување, вероисповедување и изразување на идентитетот и негување на истиот. Ако некому му пречи знамето од Кутлеш, а истото го истакнува физичко лице, на ниту еден начин тоа не може да го квалификува како државна политика. Доколку некој од оние кои ја кројат политиката на државата и кои се избрани од народот покажат карта од обединета Македонија, тогаш тоа е проблем, затоа што Македонија се обврзала во Уставот и преку меѓународни договори дека нема територијални претензии. Ако тоа го стори обичен граѓанин, тоа не е искажување територијални претензии, затоа што тој граѓанин не претставува никого. Тоа значи дека народот има полно право да го истакнува знамето од Кутлеш, карти на етничка Македонија, песни од типот на навивачката која ти ја критикуваше и се што смета дека е подобно за определен настан, се додека со тоа не прави кривични дела.
Ако некој смета поинаку, правдата може да ја бара на суд. Во конкретниот случај, тоа не е можно од причините кои ги наведов. А тоа го знаат Грците добро.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 142143144145146 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.