IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 147>
Автор
Порака
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 10:57
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Инаку не ми одговори ДУЛЕ...

Викаш дека Мисирков работел за СРПСКАТА КАУЗА.....кажи ми дали сакаш да прочиташ нешто што вика МИСИРКОВ ЗА СРБИТЕ???

Каде сум рекол што Мисирков е работел за српска кауза? Верно што за мало време е бил под српско влиjание, но тоа не е определьашто - нешто като преболедувана детска болест...
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 10:58
Originally posted by дуле дуле напиша:

Инаку не ми одговори ДУЛЕ...

Викаш дека Мисирков работел за СРПСКАТА КАУЗА.....кажи ми дали сакаш да прочиташ нешто што вика МИСИРКОВ ЗА СРБИТЕ???

Каде сум рекол што Мисирков е работел за српска кауза? Верно што за мало време е бил под српско влиjание, но тоа не е определьашто - нешто като преболедувана детска болест...

Абе глуп човек
Како може да биде под српско влијание а да јаде трици за србите ??

Тоа можеш ли да ми го објасниш
Бил под српско влијание а ја разоткрил и српската пропаганда во Македонија???

Да прочетем целостниот пасаж од Мисирков:

“... (Симеон) Радев со својот "Le Mouvement Macedonien" мислеше да ја убеди Европа оти движењето е чисто македонско и нема ништо општо со Бугарија.Истото сакаа да го постигнат и “Право“ и другите македонски и бугарски весници.Но,ја достигнаа ли тие целта?-Не. Покојниот А.А.Ростковски не еднаш велеше: „Бугарите мислат оти само тие имаат ум на светов,а сите други се будали.Кого мислат да излажат тие со статиите во “Право“ оти Бугарите ја сакаат Македонија за Македонците?Знаеме ние многу арно што сакаат тие!“
А каков впечаток му правеа на дипломатскиот свет новинарските уверувања на комитетот и на бугарите за македонското движење?Не треба да се заборава и за тоа како се изразуваа во европските весници за битките на четите со Турците: четите се викаа банди и тоа бугарски,а не македонски.За убиените четници не кажуваа: „Убиени се толку души Македонци“,ами „Толку души Бугари“.

Се прашувам кого го убедија "Le Mouvement Macedonien" , “Право“ и др. во тоа оти се борат за слобода Македонците,а не оние што се викаат „Бугари“ и се од Македонија и Бугарија?-Никого...“

И треба уште нешто да ДОЧИТАШ...

Цитирај Misirkov-"Бугарцкото име во Македонија значит јет резултат на лошото третирање на македонците од страна на грчкото дуовенство.Унишичија Охридската Арихепископија за тоа што се упоминуваше името "бугарцка" како историцки reliqium но употребуваа името бугарин за да воплотат во него својето презреније кон СЕ СЛОВЕНЦКО...значит името "бугарин" во Македонија со које експлуатираат бугрите, никак не јет национално"

Или со еден збор..
НЕ ГИ ВАДИ РАБОТИТЕ ОД КОНТЕКСТ..

И тоа го рекол зошто Бугарите ја убедија Европа дека комитетот бил Бугарски

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 11:08
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 11:06
Kolku poveke gi citam Tatarskite propagandi tolku poveke ne gi razbiram, neznam sto im e na lugeto, so sakaat ustvari.

Si ja imaat tatarija i aj prijatno.

Poveke se interesiraat za Makedonija otkolku za Tatarska ( so bi rekle Srbite ).

Kako toa majka mu nas ic k*r ne ne boli za niv.

Nitu znaeme so se desava tamu niti nivnata politika ne interesira ,istorija uste pomalku ( se misli na izvorna tatarska istorija ), im gi poklonuvame onie predavnici so se osekat kako bugari so se TOMCE za DUSKO neznam.

Ebre BUGARISTA HIENI BEVTE; HIENI OSTANAVTE;
SLATKO VI E DA GRABNETE OD ONA STO LAVOT GO JADE I TOA TI E, AMA NEMA KE GLODETE KOSKI CEL ZIVOT, BEGANJE OD TOA NEMA:

Изменето од kultuzin - 14.Март.2008 во 11:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 11:11
А инаку Дуле попосле ќе ти постирам да видиш што правеле турците врз македонците..
Сега имам нешто работа по дома..
Дотогаш здравеј..
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 11:33

Абе глуп човек

Кр. П. Мисирков

БЕЛЕЖКИ   ПО   ЮЖНОСЛАВЯНСКАТА ФИЛОЛОГИЯ   И   ИСТОРИЯ
/КЪМ ВЪПРОСА ЗА ПОГРАНИЧНАТА ЛИНИЯ   МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ
И   СРЬБСКО-ХЪРВАТСКИЯ   ЕЗИЦИ   И НАРОДИ/

Посвещава се г-ну Гаврилу Занетову
Читателите на тая статия ще бъдат Вероятно изненадани от грамад ното противоречие, което ще срещнат в нея в сравнение с онова. което те прочетоха или могат да прочетат в брошурата ми "За македонските работи".1 За отгатване на това противоречие достатъчно е да се припомни, че аз там изтъпих като импровизиран политик. Тая "политика" трябваше неутрализирането на македонските интереси за балканските държави и доказването етническата и историческата индивидуалност на македонците. Но тъй като в тая "политика" можеха да съглеждат "маниер" на българското правителство, то по адрес на последното бяха пуснати не малко излишни резкости. Тези излишни "доказателства", че мислите ми не са никакъв маниер на българското правителство, ами на един импровизиран "политик" по македонския въпрос, както и всичкото съдържание на брошурата до толкова далеч стоеха от безпристрастната наука, щото аз счетох за крайно неудобно да се срещна през двумесечното живеене в София с какъвто и да е от софийските филолози и историци.2 С това разбира се аз нанесох силен удар на научните си интереси и занятия. Аз се върнах в Русия и, предоставен на собствените си сили, без всяка морална поддръжка, трябваше с неимоверни усилия да се заловя отново за онова, което напуснах с отпътуването си от Петербург за Битоля...
http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/misirkov/misirkovstatii1.html
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 12:57

Абе глуп човек

Кр. П. Мисирков

БЕЛЕЖКИ   ПО   ЮЖНОСЛАВЯНСКАТА ФИЛОЛОГИЯ   И   ИСТОРИЯ
/КЪМ ВЪПРОСА ЗА ПОГРАНИЧНАТА ЛИНИЯ   МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ
И   СРЬБСКО-ХЪРВАТСКИЯ   ЕЗИЦИ   И НАРОДИ/

Посвещава се г-ну Гаврилу Занетову
Читателите на тая статия ще бъдат Вероятно изненадани от грамад ното противоречие, което ще срещнат в нея в сравнение с онова. което те прочетоха или могат да прочетат в брошурата ми "За македонските работи".1 За отгатване на това противоречие достатъчно е да се припомни, че аз там изтъпих като импровизиран политик. Тая "политика" трябваше неутрализирането на македонските интереси за балканските държави и доказването етническата и историческата индивидуалност на македонците. Но тъй като в тая "политика" можеха да съглеждат "маниер" на българското правителство, то по адрес на последното бяха пуснати не малко излишни резкости. Тези излишни "доказателства", че мислите ми не са никакъв маниер на българското правителство, ами на един импровизиран "политик" по македонския въпрос, както и всичкото съдържание на брошурата до толкова далеч стоеха от безпристрастната наука, щото аз счетох за крайно неудобно да се срещна през двумесечното живеене в София с какъвто и да е от софийските филолози и историци.2 С това разбира се аз нанесох силен удар на научните си интереси и занятия. Аз се върнах в Русия и, предоставен на собствените си сили, без всяка морална поддръжка, трябваше с неимоверни усилия да се заловя отново за онова, което напуснах с отпътуването си от Петербург за Битоля...
http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/misirkov/misirkovstatii1.html

По толку многу дрн, дрн јариња...еве што кажал Мисирков за српската пропаганда....

Цитирај
Misirkov-"Српската пропаганда, е раширанеа низ цела Македонија без Костурско,Сереско, Петричко, Драмско, т.е. без крајнијот југ и крајниот исток.Во Костурско србите, немаат пропаганда,не зашто не се костурците, срби туку доброволно тој дел им го отстапуваат на грците.Истокот на Македонија им го отстапуваат на Бугарите.Бугарија е не по малу великодушна во македонското
прашање кон Србија...и Бугарија признаат срби на с.-з. од Шар Планина , сета друга Македонија е бугарска според бугарите.....
Бугарите излегоа дури повеликодушни...кажаа страната зад Шар Планина ја признаа за Стара Србија.....Но от како шчо се исклучат тије две крајини...сте друга Македонија
србите је крстат србска, бугарите, бугарска ,

И сега Дуле едно прашање..

Ако си е Мисирков Блгарин по род зошто јаде бурек за бугарската пропаганда??

Ако си е Мисирков српски агент(или човек под српско влијание) тогаш зошто ни кажува во неговото дело за српската пропаганда..??

Ако си е Мисирков гркофил зошто ни зборува за грчката пропаганда????

И на крај..

Ако си е Мисирков, србин, бугар, или грк, зошто се декларира во неговата книга за македонец, и вика дека Сарафов бил човек кој го гонел и сакал да го убие??

Кажи ми зошто се декларира за Македонец...???во неговото дело..
И кажи ми зошто ја критикува српската,грчката, и бугарската пропаганда??
Нели сепак бил под бугарско, српско влијание??

И за крај Дуле...

Еве ти за ВПРОСОТ или за што се декларирал МИСИРКОВ во архивите на Русија...(а сепак јаделе гомна и русите ама за чудо ова некако преживеало)...

Цитирај К.П.Мисирков – фалсификуван

Крсте Петков Мисирков по доаѓањето во Битола, при крајот на 1902 г., ќе започне со водење дневник.

Дневникот е пишуван на Руски јазик и претставува еден добро зачуван нотес во темно-сина тврда плишана подврзија со размер 16х10 см. На корицата на дневникот со машински печат стои: "К. Мисирковъ. Дневникъ. Битоля"

Најден е кај приватно лице во Софија, и денес се чува Архивите во Софија. Направено е едно издание на дневникот во превод на бугарски „Дневникът на Кръсте Петков Мисирков, Известия на държавните архиви„.

Проблемот е што повторно се појавил фалсификат. Во ова издание не се објавени првите страници од оригиналниот дневник пишуван и пагиниран во ракопис, на 80 странички, лично од Мисирков.

Што, пишува на првите страни, и што толку ги исплашило квази историчарите во Софија, па не се осмелиле да го објават?

"...И така, ќе почнам со прашањето: кој сум јас?
Јас сум син на селанец од село Постол, што се наоѓа врз урнатините на древната Пела, Ениџевардарска каза, Солунски вилает, Македонија Основното образование го добив во грчко училишта во родното село...
...Јас добив образование со туѓи средства, србски, бугарски, но како Македонец сум и должен на својата татковина, а тоа значи дека сум многу задолжен и сум должен во секој момент да се жртвувам за неа..."

Мисирков секогаш потенцирал дека е роден на местото на древната Пела, престолнината на „Великиот Александар Македонски„. Тоа е традиција која ја носи од генерациите на своите претходници. Тој дури раскажува дека токму во нивната нива била „Александровата палата„.

И ова можеби „татарољубциве„ ќе го наречеа „фалшификат„ ама проблем е сличноста со други документи, од независни извори:

Професорот, славист П.А.Лавров се упатува на експедиција на Балканот (во Европска Турција) кон крајот на XIX век. Во експедицијата, на извесен начин и се приклучил и К.П. Мисирков. Првата средба на Лавров со Мисирков вака ја соопштувасамиот професор во еден свој извештај за патувањето во Македонија, пишуван во почетокот на 1901 година, меѓу другото ќе напише:

"Отправившись в прошлом году из Одессы в путешествие по Македонии, мы встретились на параходе Русского общества с студентом С.-Петербургского Университета Мисирковым, Македонцем родом из села Постол, древней Пелы..."

(Архива Руссийской академии Наук, ф. 284, оп. 1, д. 76, лл. 3-3 об.)

„За македонцките работи„ и нејзиното масовно уништување од страна на Бугарските власти, започнало речиси веднаш по излегување од печат во 1903 г., па останле само десетина примероци од оригиналот. Зошто ли му го уништувале делото на Мисирков, а денес се грабаат за него Бугарите ?!

Абе тој многу македонски се декларирал Крсте Петков Мисирков..

Али сепак да не ги заборавиме и руските агенти кои дејствувале во МКД

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 13:13
Кон врв
Tome1 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 28.Февруари.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:12
Крсте Мисирков - Македонец број 1 за XX век"

Во крајот на 1999 г. во секоја земја во светот избираат граѓанин број 1 /најзаслужниот со трудот, човек на нацијата/ за XX век. Бев во Македонија кога беа публикувани резултатите од анкетата за нивната земја. Читав и не верував на очите. За најзаслужен македонец бил објавен не Гоце Делчев, не Јане Сандански, не титаните на мислата Блаже Коневски или Блаже Ристев, а еден човек кој живеел и умрел од природна смрт во Бугарија, и тоа почитуван директор на гимназијата во Габрово - голем индустриски центар во срцето на Бугарија. Навистина, Крсте Мисирков е добро познат на историчарите и големите трудови или делови од нив многукратно издавани и коментирани во Бугарија, но поскоро како илустрации на какви луѓе се на-девала Србија, која го амбицирала македонизмот. Најточна оценка за личноста на К. Мисирков дал современиот македонски писател Живко Аџија - „Што сакате од човек, кој на секои две недели ја менувал народността". Всушност од официалните власти на србо - комунистичка Југославија, Крсте Мисирков одамна добил признание. На неговото име е крстен Институтот по Македонски јазик /нејасно е зошто откако јазикот е создаден дури во 1944 г. од Б. Коневски/ многу улици и други објекти. Каква е вистината за К. Мисирков и што направил тој за македонизмот. Роден е во с. Постол, Ениџе Вардарско во 1874 г, Крсте учи во Белград, потоа бега со 34 бугарски студенти во Софија, вознемирени од великосрбскиот притисок да бидат по-србени. Учи после тоа во Полтава и Петербургскиот универзитети, каде што се декларира како силен бугарски патриот. После Петербург започнува да работи во Бугарската Екзархија и станува учител во Битола. До 1903 год. во публичните изјави Мисирков се декларира како бугарски патриот, дури во некои статии се намирисува и и великобугарски шовинизам. Наеднаш /после востанието од 1903 г/ Мисирков, веке дошол во Софија, започнува да ја одрекува бугарската суштина на славјанското население во Македонија да пишува и чита статии и говори за „македонската народност" и „македонскиот јазик". Во Софија му се смееле - /уште никој не претпоставувал каква опасност се крие во македонизмот/. Во Софија Мисирков ја издал брошурата „За Македонцките работи" напишана на некаков диалект, збир од диалектите во Македонија и навреден заминал во Русија, која ги поткрепува сите србски инициативи во Македонија. Таму само Мисирков одново превртел и одново станал запален Бугарски патриот, и стигнал дури до шовинизам. И така до крајот на животот Мисирков бил де „македонец", де великобугарски шовинист. Интелект не му недостигал, затоа во својата кариера на учител растел и починал како директор на гимназија во Бугарија „Македонцките" му творби никој не ги сватил сериозно и ги сметале за некаков ексцнтричен вид. Разкажуваат дека кон крајот на својот живот Мисирков дал молба за пензија. После неколку дена,на кафе со двајца познати војводи на ВМРО, тој им го соопштил тој факт и тие решиле да се пошегуваат со „одвејаниот" интелектуалец. .
Од каде идат чудните пресврти во мислата и однесувањето на Крсте Мисирков - од краен македонизам до „великобугарски шовинизам". Едни сметаат, од желба за оригиналност, други сметаат дека во 1903 г. станал платен агент на Србија или Русија или и на двете истовремено. Но во целата таа работа има нешто чудно. Во таа епоха ВМРО ги убиваше безмилосно сите раскриени србски агенти, а Мисирков макар и публично да се изјавил како македонист /тоа значело во онаа епоха србски агенти/, не е допрен со прст. Бугарската држава исто така не се церемонираше со србските агенти и најмалку ги исфрлаше надвор од границата на земјата, а К. Мисирков останува во пријателски односи со многу функционери на ВМРО и на неговата кариера не му пречи бугарската власт, а му дозволува да достигне возможно до највисокиот таван во службата. Сето тоа би било неморално за карактерите и праксата на епохата. Освен под еден услов - К. Мисирков да бил агент не на србското и руското, а на бугарското разузнавање. Агент, назначен да влезе во србските и руските разузнавачки служби - чуден е неговиот пресврт во 1903 г. говорите, статиите, брошурата „За Македонцките работи" /требало да му создадат соодвтна легенда на приврзаник на србската кауза/ како што видовме, идеите на македонизмот се рожба на србската политичкa мисла и да го направил соодветен објект за вербување. За жал ниту србското ниту руското разузнавање не се „фатило" на играта на бугарското разузнавање. Тие потрошиле по некој лев за Мисирков/ непрофесионално би било да не му обрнат вообшто внимание, но многу длабоко во мрежите не го допуштиле. Затоа по посетата во Русија после 1903 г. Мисирков ненадејно се вратил кон бугарското национално самосознание. Највистински и бугарското разузнавање го запоставило, преценувајки, дека е направена грешка обидувајки да инфилтрира свој агент кај Србите со легендата, дека е приврзаник на нивните идеи. За жал К. Мисирков премногу се декларирал како очаен бугарски патриот во предходните години и тоа не останало незабележано и за србските, и за руските тајни служби. Ете тоа е Крсте Мисирков. Еден неуспешен /не по негова вина/ агент на бугарското разузнавање од почетокот на XX век, е објавен за македонец № 1 на истиот тој век. А набрзо наметнатиот „За македонцките работи" труд, предназначен да му осигури по поволно вербување /од срби и руси/ биографии се објавени за библија на македонизмот. Задоволството за мене е барем полно.

http://www.macedoniainfo.com/10_Lies_Macedonism2.htm

Sakam Skopsko

Изменето од Tome1 - 14.Март.2008 во 13:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:18
Originally posted by Tome1 Tome1 напиша:

http://www.macedoniainfo.com/10_Lies_Macedonism2.htm

Sakam Skopsko

Божо Брснатиот татар....
Не го читај молим те..

Цитирај [B}- Овa пропагандно бугарско книжуле излезе во Софија – 2000 год. Автор е Божидар Димитров Стојанов, кој навел :

“Книгата е издадена во содејство на ВМРО за воскреснувањето на вистината во Вардарска Македонија “

- ВМРО-БНД од Бугарија на Каракачанов и др. шпионски марионети на бугарската држава, заради оваа роља поседуваат богатства и имоти низ Бугарија, па и за вакви книжулиња со мисии за - “ истината “?!

Коментар за ПРЕДГОВОРОТ
- Првата реченица во Предговорот е за – “неминовната смрт на македонизмот” (?! )
- Секој историчар кој пишал книга се прашувал што ќе кажат луѓето по 100 години, мислата му е книгата да е читана и по 100 години. Божо се надева македонизмот како појава да исчезне не за 100 години, но многу порано (?!)
- “Уверливо” ни тврди дека ќе исчезнел оти бил измислица на Србите и великосрбската политика за “Бугарите” под Турција уште од крајот на XIX и почетокот на XX век ?!

- За остварливоста на желбата си, Божо објаснува од кај го црпи ова уверување - македонизмот немал ништо заедничко со историската наука но бил збир од чисти лаги?!

Божидар Димитров
Божо за С. Новаковиќ
- И веднаш тргнал, но со свои лаги – цитирајќи го наводно Новаковиќ но всушност ни го прераскажува, прикривајќи ја вистинската реченица.

- Новаковиќ заради неуспехот на српската пропаганда, бара помош од македонизмот за борба против бугарската пропаганда, па во реченицата вели дека “нема ништо поспротивставено на бугарската пропаганада во Македонија од македонизмот “. А токму тоа ни го прескака Божо.

Сега се јавуваат дилеми :
- Aко Македонците сe Б'лгари (и тоа од прво качество!), тогаш KAKO некаков македонизам да е толку СПРОТИВСТАВЕН на “извориштето – Б'лгарштината”?!

- Aко Македонците сe Б'лгари (и тоа од прво качество!) , тогаш KAKO некаков македонизам (како идеја на некој Новаковиќ !) за така кратко време, толку лесно ги зафати Македонците?!

- Aко Македонците сe Б'лгари (и тоа од прво качество!) ,тогаш KAKO некаков македонизам воопшто може некој да го прифати а при единствена “привилегија” – терор и смрт, (за разлика од парите, службите, школувањата, и др., што го дава српската, бугарската и грчката пропаганда)?!

- Aко Македонците сe Б'лгари (и тоа од прво качество!) , тогаш KAKO некаков македонизам (идеја на некој Новаковиќ!) од крајот на XIX век да трае и денес во XXI век, при постојан нејзин прогон, терор непризнавање и во толку различни државни уредувања, политики и делби, за разлика од “извориштето – Блгарштината”?!

- Aко Македонците сe Б'лгари (и тоа од прво качество!) , тогаш KAKO некаков македонизам да фати такви корени што не во Вардарска Македонија (Егејска или Албанија) но денес експлодира и во “извориштето – Б,лгарија” која е доведена во ситуација да се надмудрува со судот во Стразбур и да плаќа изгубени процеси ?

- Божо има и цел да прави лажна илузија на читателот дека македонизмот како измислица на Новаковиќ пред тоа никогаш и не постоел?!

- Со тоа си сите што пред Новаковиќ пишуваа за македонизмот, ги избегнува како никогаш да не постоеле?! Како мисли да се вади кога заведениот читател од неговите фалсификати, налета на бројни факти за македонизмот пред Новаковиќ, тој не му ја мисли!

- А пред Новаковиќ дури и Бугари аналитички и фактографски пишуваа за македонизмот (П.Драганов, П.Р.Славејков, ..), што авторот го прескака, и да не одиме до странците како Карл Хрон, Аргиријадис, Ватрослав Јагиќ, и др. бројни што Србинот Новаковиќ останува толку осамен , што не е вреден ниту да се спомне.

Што се друго рече Новаковиќ?
- Но кога сме кај Новаковиќ, тој на Бугарските пропагатори им е потребен само за размафтување, но бегаат од целосно осветлување на вистинскиот Новаковиќ, што се работел и рекол против македонизмот и Македонците.

- Дали е тоа истиот С. Новаковиќ- Српски амбасадор во С. Петербург тревожно што се распиша

Стојан Новаковиќ
заради Македонското литературно другарство. Советот на С.Петрсбуршкото словенско благотворно братство од Универзитетот на 01.11. 1902 год. на Македонците – студенти им призна право како посебна националност, користење простории за своја работа. МЛД упати и Меморандум до Руската влада и Универзитетот (со потписи од Мисирков, Чуповски, Дедов, Мишајков, Димов, и др.). Новаковиќ за овие активности на МЛД во Русија панично ја информира својата влада во Белград :

- “Македонскиот сепаратизам , според нивната теорија, би се стремел за полно политичко и културно организирање на Македонија, независно од културниот и политички центар во Софија и во Белград. Во случај Македонија да добие некакви автономни права, тие мислат дека со нив треба да оди и отцепување на црквата од Бугарската егзархија во Цариград, со организирање посебна црковна управа под заштита на Цариградската црква, онака како што беше во Србија и во Романија пред Берлинскиот договор, и издигнување на македонскиот дијалект во државна и литературна употреба со фонетскиот правопис за да се избегне употребата на бугарскиот јазик. Врз овие три основи : врз засебна црква, врз засебниот јазик и врз засебната автономна организација, под заштита на султанот и патријархот, би требало да се засновува, според нивната мисла , идната автономна организација на Македонија “ (Архив Србије)

Ватрослав Јагиќ
- Дали истиот Новаковиќ на најпознатиот тогашен славист Ватрослав Јагиќ на 11.01.1903 год. од СПетербург не му пиша против македонизмот споредувајќи го со црногорскиот засебен стремеж. За да го оттргне Јагиќа од истражувањата а со кои се увиде засебноста на македонскиот народ, му пиша :
“Македонците , на пример, не сакаат сега ни со Бугарите ни со Србите, туку ги има што размислуваат како ќе пишуваат македонски. Црногорците гледате како се напињаат да пишуваат црногорски и нас да не натераат да ги примиме идиотизмите во зборовите и промената на 4-тиот и 7-иот падеж...“(Јагиќев архив, Национална књижница, Загреб – Р.Хрватска)

- Дали е тоа- Новаковиќ кој на истиот В. Јагиќ , и кој пред тоа добива од Софија 50 парч.од книгата “За македонцките работи “на Мисирков, панично му пишува на 15.01.1904 год., сакајќи да и ја намали важноста. Познавајќи го интересот на Јагиќ за темата и опасноста од неговиот став по читањето а кој светот како врвен авторитет може да го прифати, вели :

“Завчера Ви испратив една книга печатена во Софија на македонски дијалект. Авторот е од руските школи ; беше овде пред кусо време, а тој е оној учителот што беше со загинатиот руски конзул Ростковски. И овде на Великата школа оддржа некое јавно предавање за своите идеи, не наоѓајќи особен одзив. Ви го испратив тоа како к*риозум (ништо друго и не е), зашто кај мене имам уште еден егзамплар“.

За Кралството Југославија
- На Божо му треба илузијата на површноста, многу расчепкување по фактите ,не му одговара. Свесен дека не држи место тезата за македонизмот на Новаковиќ од крајот на XIX век, зашто еве веќе е XXI век а тој е и онаму каде мислеа дека е загушен (Бугарија, Грција , Албанија,...), Божо оди во нови левитирачки тези.

-Нов фактор за гушење на “Бугарите” во Вардарска Македонија е – Кралството Југославија кое меѓу 1912-1915 год. и 1918 – 1941 год. со терор “Бугарите” во Вардарска Македонија ги третирала како – “Срби”?!. За ова Божо вели:

“За несогласните се разбира к*ршум, затвор, нечовечки мачења “
- И навистина така правеле Србите, но Божо намерно го заборава она кое започна да ни го објаснува – македонизмот?! Што е со македонизмот во овој период?!

- Ако бугарштината била ништена, како пак преживеа македонизмот по кој сега Србите жестоко удараат ?! А не е мал период од 1912 – 1941 год. при постојан терор!

- Ако им одговарало на Србите да го”измислуваат” македонизмот кога Вардарска Македонија не била под нив, во ЈУ-кралството кога е под нив, тој никако не им одговара!

Димо Хаџи Димов

- Во овој период силен македонизам има за жал на Божо дури и во Бугарскиот парламент каде пратеници – Македонци емигранти, (но и прогресивни – Бугари) држат говори за македонскиот народ и неговите гушени права од страна на Бугарите (1917 – 1922 год. - говорите на Димо Х. Димов, Христо Трајков, Трајко Христов, Димитар Благоев, Христо Кабакчиев и др., - на сајтов цитирани изворно говорите).

- За ова Бугарските пропагандисти веднаш плеткаат со тоа дека овие пратеници биле – социјалисти заборавајќи дека и тие самите беа исто. И Божо и претседателот Прванов денес убедени Евро-демократи до вчера беа и комунисти и социјалисти и социјал-демократи .Да не говориме што половина Европа е со социјалистички влади (социјалисти) или Евро-Парламентот каде левичарите се можеби најсилната групација.

- Токму таму во Бугарија каде има македонска емиграција од сите краеви на Македонија и каде Србите ниту имаа интерес ниту пак најмалку нешто мошеа да пропагираат македонизам, кога Новаковиќ одамна не е актуелен, македонизмот зеде најсилен замав.

- Масовните егзекуции од Александров и Михајлов само ја потврдуваат жестината со која е судирот со македонизмот. Светскиот печат и учените дали да ги спомнуваме (в. Балканска федерација – Виена 150 светски водачи и учени анкетирани 1925-1929 год. Виена). Што е со тој македонизам, каде е Новаковиќ во тоа време, Божо ќути ?!

Божо за Србокомунистите
Свесен за празнината која му се појавува од 1912-1941 и при Ју-кралството со сеуште присутниот македонизам , Божо претрчува дури во 1943 год. кај Србокомунистите и нивните наемници кои тогаш -1 година пред заседанието на АСНОМ, измислиле се – јазик, писмо, нација и сето ова време не лажеле нас во Македонија?!

- По ова се префрла на денешното како вели – Демократско општество кое една по една лагите со кои Македонците биле лажени ќе се разобличеле но се разбира тоа не можело веднаш. Многу луѓе држеле убави позиции и лагодности од времето на Србокомунистите па тоа тешко одело.

- Истиов заклучок и ние можеме да го имаме но за Божо и неговото “Б`лгарско демократическо” а пред тоа комунистичко општество во кое Димитров Божо, Каракачанов, Прванов и др. добија убави позиции и лагодности а имаа задачи само да го следат македонизмот (доушници на бугарската државна безбедност со што и се гордеат)

Георги Прванов

- Имавме можност да се запознаеме и со нивните шифрирани шпионски имиња таму (Прванов како историчар – “Гоце”, со задача да пишува писма до македонски весници, Каракачанов исто така шпион, Божидар да открива историски истини, дури и царот Симеон еве испадна работел за Русите и.т.н.).

- Но Божо свесен дека не е лесно некој да се прелаже туку така од неговите наметливи писанија, трга сега по ненаметлив пат па нешто мудрува со демократијата и вели :

- “Во едно демократско општество националното самоопределување е збор на свето лично право. И авторот на оваа книга како убеден демократ, целта му е не да руши евентуална “македонска “ национална идентичност кај читатели од Вардарска и Егејска Македонија, но само да им ја раскаже историјата на земјите им и нивниот род “

- Аферим Божо, што би правеле ние ако ти “убедениот демократ“ и комунистички шпион, не си тука САМО да ни ја раскажеш НАШАТА историја а според ТВОЕ (сно)видение-објаснение. Но да ги видиме лагите ти ,лагите на бугаризмот!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:23

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=70373

80 години од смртта на Крсте Петков Мисирков
МИА    

15.11.2006
Крсте Петков Мисирков

„Како Македонец јас во Бугарија се чувствувам како на туѓина, каде што навистина се наоѓам меѓу родни браќа, но не сум си дома, во својата татковина. Таа е таму каде што сум се родил и каде што треба да си ги оставам коските, каде што треба да отиде мојот син, ако не ми биде судено да отидам јас лично“.

Крсте Петков Мисирков е роден на 18 ноември 1874 година во село Постол, некогашна Пела, престолнината на Александар Македонски. Учел во патријаршиско-грчко училиште во родниот крај, а потоа во српска и во бугарска гимназија.

Тој е еден од основачите на Тајниот македонско-одрински кружок (ТМОК), а заедно со Димитрија Чуповски и со други македонски студенти и емигранти во 1902 година го основал Македонското студентско друштво „Св. Климент“.

Во есента на 1903 година ја завршува книгата За македонцките работи и ја објавува во Софија. Во годините на Првата светска војна и по неа учителствува на повеќе места и е често прогонуван поради своите идеи, а во меѓувреме пишува статии за македонското национално прашање.

Алал да ти е Томе.....

Он си бил меѓу македонските(македонци) емигранти ама сепак си САКАЛ во СВОЈАТА татковина МАКЕДОНИЈА

"Отправившись в прошлом году из Одессы в путешествие по Македонии, мы встретились на параходе Русского общества с студентом С.-Петербургского Университета Мисирковым, Македонцем родом из села Постол, древней Пелы..."

(Архива Руссийской академии Наук, ф. 284, оп. 1, д. 76, лл. 3-3 об.)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:26

http://bulmak.blogspot.com/2006_12_24_archive.html

Sakam Skopsko

Цитирај Misirkov-"Грците исто така не ги разликуваа словенските народности и СИТЕ СЛОВЕНИ особено тој дел од ниф шчо им причини нај големи непријатности и се наоѓаше во турско време под нивната опека они го презираа и го велеа презерното за ниф име "бугари"Но тоа име искажуваше презрејнето на грците...."

Misirkov-"Но тоа име во очите и устата на грците имаше ушче едно специјално значење нај невистини за ниф варвари, луѓе, не образовани, груби, која граничат со ѕверови. ЗА ГРЦИТЕ СЕ СЛОВЕНСКО БЕШЕ БУГАРСКО И ГРУБО.Со името "бугари", грците не прекрстија и нас македонците."

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 13:26
Кон врв
tanas3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 233
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:31
Я кажете сега какво става в Македония, ще се цепят ли Албанците ще има ли въобще държава с името Македония? Че нещо май се мъти покрай вас и тогава ще се види кой за какво се бори!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 13:55
Кон врв
tanas3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 233
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 14:31
И ако стане нещо с Македония пак българите ще са виновни!
Ама само дано да не се налага да правим лагери около София за бежанци от Македония че ще ни е за първи път!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 14:36
Originally posted by tanas3 tanas3 напиша:

И ако стане нещо с Македония пак българите ще са виновни!
Ама само дано да не се налага да правим лагери около София за бежанци от Македония че ще ни е за първи път!

Па не би рекол дека вие правите лагери за нас..
Нашите не се параспур како вас...
Само знаеш донекаде можам и да се согласам дека има многу македонци(со исперен мозок)..нормално..во Бугарија
Знаеш и ти за колку пари се дупеа бугарките по скопските пазари..
На тезга го правеа тоа, на клупа, во приколка, во хотел, абе буквално сегде..
И традицијата продолжува.
Којзнае колку македонски копилиња има во Бугарија
Борделите по Западна Македонија(тие што се под шиптарска сопственост) се полни со бугарски к*рви.....

И плус тие што носат шиптарски мелези во Бугарија абе обаче што да ти кажам...

Ова чисто офф топик...

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 14:38
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.