IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Каде оди духот по смртта?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каде оди духот по смртта?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 01:22
Znaesh kako... i da i ne.

Ima edna rabota sto vernicigte ne sakaat ili ne mozhat da ja priznaat... ili da se soochat so nea, iako znaat deka Bog dal slobodna volja na lugjeto.

Imeno, toa znachi deka Toj se pomiril so faktot oti rabotite nema da odat kako sto mozhebi Toj si zamisluval.

Ako sme poiskreni so sebe, Toj znael deka rabotite nema da odat spored nikakov odnapred napraven plan. Zatoa prvata kreacija ja unishtil so Potop, pa pochnal odnovo.

Zatoa na prashanjeto od Mojsej "koe e Negovot ime", mu rekol "Kje bidam onoa sto kje bidam".
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 01:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... Zatoa prvata kreacija ja unishtil so Potop, pa pochnal odnovo...

Незнам дали се сеќаваш на мојот поранешен коментар за ова прашање! Грешката на бог (намерна или не, незнам) му била што тој повторно (со Ное и неговите синови) го продолжил истито вид суштесто, истиот човечки вид кој и претходно грешел. Нормално, затоа и потоа се случуваат работи кои се случуваат. Ако бог сакал производот што ќе го направи да биде без маана, требало целосно да го отфрли стариот и да создаде нов вид. Арно ама, ... излегува дека за џабе му бил потопот!губитник
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 01:39
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... Zatoa prvata kreacija ja unishtil so Potop, pa pochnal odnovo...
Незнам дали се сеќаваш на мојот поранешен коментар за ова прашање! Грешката на бог (намерна или не, незнам) му била што тој повторно (со Ное и неговите синови) го продолжил истито вид суштесто, истиот човечки вид кој и претходно грешел. Нормално, затоа и потоа се случуваат работи кои се случуваат. Ако бог сакал производот што ќе го направи да биде без маана, требало целосно да го отфрли стариот и да создаде нов вид. Арно ама, ... излегува дека за џабе му бил потопот!губитник

Taka zboruvas bidejki ne ja poznavas dobro Biblijata , Zlatnice.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 01:54
Е добро де, ај објасни ми како е? Не само да негираш, а да немаш контра објаснување!
Секогаш кога немаш/те објаснување се фаќате на тоа, ти незнаеш, погрешно си разбрал, треба поинаку да се толкува ... а ништо конкретно!

Изменето од Zlatnik - 09.Октомври.2009 во 02:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 02:03

Е добро де, ај објасни ми како е? Не само да негираш, а да немаш контра објаснување!

Ima objasnuvanje, no treba da obrazlozuvam i da pisuvam mnogu, a znam deka toa nema da go smeni tvoeto razmisluvanje, zatoa kratko odgovoriv. Pozdrav!

"Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete; cukajte i ke vi se otvori;

zasto sekoj sto saka , dobiva, i koj bara naogja, i na onoj sto cuka ke mu se otvori "( Matej 7:7,8)

BOG neka go otvori tvoeto srce i ke dobies odgovori od Nego, se molam za tebe bidejki i jas imav slicni prasanja pred da poveruvam.AMIN! BOG da te blagoslovi!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 04:13
Zlatnik, rabotata e sto nie Bog go... idealizirame. A kako i ne bi go pravele toa koga ochekuvame da sledime nekoj koj e Sovrshen.

E sega... od edna strana e sovrshen, barem vo sporedba so nashiot kapacitet na poimanje, no od druga strana i ne e sovrsheno sovrshen... sto mi se dopagja.

Imeno, kako sto znaesh, go sozdava svetot i procenuva "ova e dobro", a ova e mnogu dobro"... znachi ima razlichnosti i gradacii i nema nishto sovrsheno, pa potoa uviduva deka Negovata prva kreacija so lugjeto ne ispadna kako sto treba, pushti potop i go ostavi samo najdobriot od site korigirajki go zhivotniot vek na slednite. Isto taka, jasno e deka ne e seznaen bidejki se sluchuvaat raboti za koi ne zapoznaen dodeka ne gi vidi, ne prasha ili ne gi testira lugjeto. Od edna strana se bori so Satanata, a od druga strana go gledame kako se kladi so nego dali nekoj mu e dovolno dobar vernik ili ne...

Ochekuvame da bide potpolno nepromenliv, a gledame deka se menuva, se preispituva i se nagoduva spored novonastanatite situacii... sto mi se dopagja.

Onoa sto smetam deka e apsolutno genijalno i vo vistinski zbor bozhenstveno, e sto dozvolil Negovata Kreacija da ima slobodna volja vo nejzinoto razvivanje. Da, cenata ednash beshe platena so potop, no potoa toa se pokazha neshto navistina besceneto.

I na krajot od kraishtata, Samiot veli deka kje se odnesuva onaka kako sto kje smeta deka e potrebno vo idninata... Ako vnimatelno go pratish kje zabelezhish deka pred potopot e eden (duri ima i drugo ime), posle potopot e drug, pa vetuva deka povekje nema da unishtuva kako do togash (iako apokalipticharite ne se slozhuvaat so taa Negova odluka), podocna se smenuva ushte ednash i reshava da otvori novo poglavie so Isus...i seto toa mi se dopagja.

Bog ne e statichen diktator, tuku dinamichen Kreator koj pravi onoa sto smeta deka treba da napravi i ne uveruva deka nema nikogash da mu go fatime krajot i nema nikogash potpolno da go nauchime... shto navistina mi se dopagja.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 09:26
Демагогии, демагогии, демагогии ...
Како поинаку да се протолкува следново:

Е добро де, ај објасни ми како е? ...

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ima objasnuvanje, no treba da obrazlozuvam..."Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete;...

Еве де, барам и те прашувам:

... објасни ми како е? ...

...barajte i ke najdete;...

... и сакам да знам ...

..., ај објасни ми како е? ...

... Sakajte i ke vi se dade...

..."Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete;...

...
...

Како ехо одзвонуваат овие зборови на Матеј! Но, кој е ефектот од тоа? Зошто верниците само пропагираат некое учење, а самите не се придржуваат кон истото? Зошто не ми се дава одговор на така едноставно прашање, плус и кога се знае, кога се има објаснување за одговорот?
Неможе овде да се даде оправдување дека прво треба човек да верува, па да го разбере нештото. Дај, замисли дека сум јас таа „изгубена овца“ која треба да ја вратиш во стадото! Од каде да знаеш? Или мака ти е да одиш и да ја побараш? Значи, покрај тоа што не се придржуваш кон зборовите на Матеј (го знаеш одговрот но не го даваш иако од тебе се бара) ти не се придржуваш и ова што го рекол Исус, не ги почитуваш неговите зборови во однос на „изгубената овца“?! Или многу полесно ти е да се молиш, отколку да делуваш!  Зарем не ти се чини дека многу повеќе енергија трошиш на сејкојдневното молење (за мене) отколку да пишеш 2-3 реда со цел да го испочитуваш Исус и да се обидеш да ме „вратиш во стадото“?
Верник?размислување

... Imeno, kako sto znaesh, go sozdava svetot i procenuva "ova e dobro", a ova e mnogu dobro"... znachi ima razlichnosti i gradacii i nema nishto sovrsheno, pa potoa uviduva deka Negovata prva kreacija so lugjeto ne ispadna kako sto treba, pushti potop i go ostavi samo najdobriot od site korigirajki go zhivotniot vek na slednite. Isto taka, jasno e deka ne e seznaen bidejki se sluchuvaat raboti za koi ne zapoznaen dodeka ne gi vidi, ne prasha ili ne gi testira lugjeto...

Да, Меси, знам!намигнување
Како што и ти знаешголема%20насмевка, јас токму за ова пишував во поднасловот „Нелогичности“ од мојата „Еуфорија на догмата“, но за да и другите дознаат, еве, издвојувам еден дел:

Originally posted by Златник Златник напиша:

...
А зошто луѓето грешат?
Затоа што и бог греши.
 Како?
          Велат дека бог знае се што било, што е и што ќе биде. Ако е така, тој штом се решил да прави ,,нешто” претходно би морал да знае дали тоа нешто ќе биде добро или не, а не, откога ќе го создаде ,, да види дека тоа е добро”. Овие пост фестум согледувања дека направил нешто добро, се опишани во 1Мој. 4,12,18,21,25. Колку овие пофалби се одржливи, односно колку тоа што го направил е навистина добро, можеме да заклучиме од пасусите 1 Мој 6 : 6,7. Во нив бог признава дека згрешил што го создал човеклот и за тоа се кае. Од ова заклучуваме дека бог е првиот грешник, а бидејќи ги направил луѓето по своја лика и прилика, не треба да се чудиме зошто луѓето грешат. ...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 17:31
Bog e dinamichka sila koja, ako ja zememe Biblijata kako Negov zbor, kako Kreator se menuva zaedno so svojata Kreacija. Dokolku ja zememe Biblijata kako chovekova tvorba inspirirana od Nego, a pod pretpostavka deka Boga e apsolutna i nepromenliva sovrshenost, togash sledi deka nie s'e ushte ne go poznavame.

Onoa stoe e nepromenlivo kaj Nego , barem kolku sto znaeme do sega, e determiniranosta da ja odrzhuva Kreacijata na nachin kako sto Toj smeta deka e potrebno.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 18:14

Bog e dinamichka sila koja, ako ja zememe Biblijata kako Negov zbor, kako Kreator se menuva zaedno so svojata Kreacija. Dokolku ja zememe Biblijata kako chovekova tvorba inspirirana od Nego, a pod pretpostavka deka Boga e apsolutna i nepromenliva sovrshenost, togash sledi deka nie s'e ushte ne go poznavame.

Onoa stoe e nepromenlivo kaj Nego , barem kolku sto znaeme do sega, e determiniranosta da ja odrzhuva Kreacijata na nachin kako sto Toj smeta deka e potrebno.

А зошто да ја земаме само Библијата како опција? Зошто да не ѕирнеме и во Quran-от или хинду списите(Ведите, Упанишадите, Пураните)? Или некои најнови книги каде се објавува Неговата реч?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 21:01
Se slozhuvam.

Bog se manifestira i objavuva na bezbroj nachini. Toa duri mozhe da se vidi i samo preku edna kniga ili veruvanje...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:44

Демагогии, демагогии, демагогии ... Како поинаку да се протолкува следново:

Е добро де, ај објасни ми како е? ...

Ima objasnuvanje, no treba da obrazlozuvam..."Sakajte i ke vi se dade; barajte i ke najdete;...

Еве де, барам и те прашувам:

... објасни ми како е? ...

...barajte i ke najdete;...

... и сакам да знам ...

..., ај објасни ми како е? ...

... Sakajte i ke vi se dade...

...
...
Како ехо одзвонуваат овие зборови на Матеј! Но, кој е ефектот од тоа?
Зошто верниците само пропагираат некое учење, а самите не се
придржуваат кон истото? Зошто не ми се дава одговор на така едноставно
прашање, плус и кога се знае, кога се има објаснување за одговорот?
Неможе овде да се даде оправдување дека прво треба човек да верува, па
да го разбере нештото. Дај, замисли дека сум јас таа „изгубена овца“
која треба да ја вратиш во стадото! Од каде да знаеш? Или мака ти е да
одиш и да ја побараш? Значи, покрај тоа што не се придржуваш кон
зборовите на Матеј (го знаеш одговрот но не го даваш иако од тебе се
бара) ти не се придржуваш и ова што го рекол Исус, не ги почитуваш
неговите зборови во однос на „изгубената овца“?! Или многу полесно ти е да се молиш, отколку да делуваш!  Зарем не ти се чини дека многу повеќе енергија трошиш на сејкојдневното молење (за мене) отколку да пишеш 2-3 реда со цел да го испочитуваш Исус и да се обидеш да ме „вратиш во стадото“?
Верник?размислување

... Imeno, kako sto znaesh, go sozdava svetot i procenuva "ova e dobro", a ova e mnogu dobro"... znachi ima razlichnosti i gradacii i nema nishto sovrsheno, pa potoa uviduva deka Negovata prva kreacija so lugjeto ne ispadna kako sto treba, pushti potop i go ostavi samo najdobriot od site korigirajki go zhivotniot vek na slednite. Isto taka, jasno e deka ne e seznaen bidejki se sluchuvaat raboti za koi ne zapoznaen dodeka ne gi vidi, ne prasha ili ne gi testira lugjeto...
Да, Меси, знам!намигнувањеКако што и ти знаешголема%20насмевка, јас токму за ова пишував во поднасловот „Нелогичности“ од мојата „Еуфорија на догмата“, но за да и другите дознаат, еве, издвојувам еден дел:
Originally posted by Златник Златник напиша:

...
<span> А зошто луѓето грешат?
</span><span></span>
<span>

Затоа што и бог греши.
</span>
<span> Како?
</span><span></span>
<span>

Велат дека бог знае се што било, што е и што ќе биде. Ако е така,
тој штом се решил да прави ,,нешто” претходно би морал да знае дали тоа
нешто ќе биде добро или не, а не, откога ќе го создаде ,, да види дека
тоа е добро”. Овие пост фестум согледувања дека направил нешто добро,
се опишани во </span><span>1Мој.</span><span> 4,12,18,21,25. Колку овие пофалби се одржливи,
односно колку тоа што го направил е навистина добро, можеме да
заклучиме од пасусите 1 Мој 6 : 6,7. Во нив <span style="font-weight: bold;">бог признава дека згрешил </span>што
го создал човеклот и за тоа се кае. Од ова заклучуваме дека бог е
првиот грешник, а бидејќи ги направил луѓето по своја лика и прилика,
не треба да се чудиме зошто луѓето грешат. </span>...

Daj te molam Zlatnice, nemoj da mi nametnuvas sega cuvstvo na vina deka ne sakam da ti objasnam. Mislam deka ne si seriozno zainteresiran za da ja doznaes vistinata za Bog.

Prvo,zosto ne se macam da objasnuvam? Pa vaka,ima edna recenica vo Propovedta na Gorata za biserite i svinjite,sigurno ti teknuva, koja zvuci mnogu grubo, a vo princip se odnesuva na onie koi ne gi cenat zborovite na ISUS( da ne me razberes pogresno, ne mislam deka si svinja, Bog da cuva, naprotiv, mislam deka si mnogu inteligenten i kulturen covek), zatoa ne se macam so tebe da polemiziram zatoa sto znam deka odgovorot ke bide vo stilot " NE E TAKA , A ZOSTO E VO BIBLIJATA VAKA"...

Vtoro, ne treba jas da si zamisluvam deka si "izgubena ovca" tuku ti treba sam toa da go priznaes. Toa e prviot cekor. Posle toa sleduva pokajanieto i obrakjanjeto kon Boga.

Treto, kamo da mozev so tri postovi da te vratev vo "stadoto" a ne so tri recenici, ke go napravev toa, veruvaj. Bidi mi pozdraven i se najdobro!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 02:23
Хм, ... размислување
Ај вака, на кратко уште еднаш. За последен пат еден оф топик на оваа тема, како еден вид заклучок, оти некој можеби незнае што зборувавме.
Јас реков дека бог го уништил целиот народ на Земјата, освен Ное и неговите синови за да го продолжат истиот вид, а ти рече дека не ја знам библијата. Би те замолил, само со едно „да“ или „не“ (за да не те измачувам со поопширно објаснувањеголема%20насмевка), да ми одговориш, дали бог кај Ное и неговите синови извршил некоја корекција?
Кон врв
Fise_Bilillah Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Октомври.2009
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fise_Bilillah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 03:15
vistina e deka gospod go unishti narodot na noe(nuh a.s) i allah mu rece: zemi par mashko zensko i neka ze mnozat no allah ne gi spasi zenata na nuh i sinot zasto tie bea nevernici ne veruvaa vo allah i niv dvajca gi unisti spored k*ranot kazuvam,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 04:36

Хм, ... размислување
Ај вака, на кратко уште еднаш. За последен пат еден оф топик на оваа тема, како еден
вид заклучок, оти некој можеби незнае што зборувавме.
Јас реков дека бог го уништил целиот народ на Земјата, освен Ное и неговите синови за да го продолжат истиот вид, а ти рече дека не ја знам библијата. Би те замолил, само со едно „да“ или „не“ (за да не те измачувам со поопширно објаснувањеголема%20насмевка), да ми одговориш, дали бог кај Ное и неговите синови извршил некоја корекција?

Hm... Kakva korekcija Zlatnice? Ni jas ne te razbiram sto sakas da kazes Mnogu konfuzno prasanje...

Daj objasni poubavo sto sakas da kazes, pa ke ti odgovoram, se razbira, dokolku znam. Pozdrav!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.