|
Музиката во исламот |
Внеси реплика | страница <1 1213141516> |
Автор | |||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
dokolku umetnosta poznava granici togas samata po sebe nemat da e umetnost.taka da apsurdno mi e tvrdenjeto deka imat zabrani vo umetnosta.umetnosta ti e prikaz na momentalni cuvstva i misli,momentalna erupcija na kreativnata mokj,ne mozit eden umetnik da dobiet strogo ograniceni inspiracii,toa ne e umetnost.
a isto taka bi sakal da znam,dali profesionalnite muzicari ili umetnici od bilo koj tip se gresnici? |
|||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Shipki vareni, sedmata bozhja zapoved ne veli da nemas seks, tuku da ne preljubodejstvuvash. Zapovedta "ne lazi" ne znaci da ne zboruvas, tuku da zboruvas vistina i taka natamu. |
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kje mozes da navedes koi vi se tie vistiniti hadisi vo k*ranot? |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Temata e muzika vo islamot ne oro vo islamot ta se vrtime tuka kako pijani vo krug se so cel da izmislime topla voda - muzikata vo islamot e zabraneta taka se izjasnija mnozina od muslimanskite clenovi.....pa ako zboruvame da zboruvame a ne ko coravi sme se fatile de onaa de ovaa de onoj hadish de ovoj hadish.....muzikata e zabraneto no sepak se slusa - toa e fakt...
Da vidime sto e so poezijata ..... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
im happy
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А зошто ако еден рече ДА, а другиот НЕ (значи имаме ситуација 50/50) ти одма пресудуваш дека важи ДА (т.е. работата ја испревртуваш демек е 100/0)? Колку што гледам, правило за музиката во К*ранот нема. Спомнато било во некои хадиси (на некои места дека е дозволено, на други не, зависи од ситуацијата). Мене ме интересира, дали хадисите се собрани во една книга, како што ајетите се собрани во К*ранот? Доколку не се, тогаш дали е возможно да се зборува за хадиски правила? Затоа што ете, некој ќе рече дека го нема прочитано некој хадис, дека воопшто не наишол на таков хадис, и со тоа тој хадис за него не важи. Во К*ранот е јасно, на сите им е достапен, и си знаат што е дозволено, што не. Работава со хадисите ме буни.
Изменето од im happy - 07.Мај.2008 во 17:06 |
|||
middle is best... i believe in science
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa e ushte eden dokaz deka sekoj interpretira kako sto misli deka treba da razbere, sto pokazhuva deka ne postoi edinstvo vo razbiranjeto na Islamot. Posledovatelno na toa, sekoe kritikuvanje deka ne se vistinski muslimani koi ne mislat kako mene - ednostavno ne drzhi voda.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Noor4ever
Група Регистриран: 17.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 74 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne e vistina toa deka sekoj intrepretira kako sto misli, tuku site fakti i argumenti za muzikata proizleguvat od k*ranot i hadisite i od Fetwata na islamskite naucnici bidejki samo onie se dosledni da davat mislenje a nie ostanatite samo treba da gi sledime. Od pricina sto intrepretiranjeto, tolkuvanjeto na Islamot odnosno k*ranot i hadisite ne moze sekoj poedinec toa da go napravi i kako ke mu tekne taka ke postapi,ili ke prifati toa sto e najlesno za nego, odnosno necelosno prifakane na faktite i argumentite, znaci interpretiranjeto ostanuva samo na islamskite naucnici a ne ne sekoj eden poedinec. I site muslimani treba da gi prifatat tie argumenti i fakti za odredena rabota i da postapat spored niv. |
|||
Noor4ever
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ima knigi za hadisite eve ke ti postiram link kade sto se sobrani site hadisi na Bukhari http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/bukhari/ |
|||
im happy
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Но зошто не е јасно напишан К*ранот? Мислам, Господ веројатно знае дека луѓето не се баш многу паметни, па секој си интерптерира по свое. Е за да не биде така, зошто К*ранот нема некоја лесна и јасна приказна? Па за кога ќе го прочиташ и ти, и јас, и некој селанец од Зимбабве, и некој доктор на науки од Харвард, сите исто да го разберат и да нема потреба од учени луѓе задолжени за негово толкување.
Изменето од im happy - 07.Мај.2008 во 17:05 |
|||
middle is best... i believe in science
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I toa e onoa sto e katastroflano spored mene. Ti (vie) ja gledash verata kako neshto sodzhvakano od drugi lugje i piknato vo tvojata usta. Ti samo treba da progoltnes i da kazhesh "Amin!". Kade si tuka ti i tvajata svest ?!?! NIKADE ! Si se pretvoril vo marioneta i se dvizhish kako sto drug gi mrda koncite i ti slepo veruvash na nekoj drug smrtnik, onaka kako sto toj interpretira. I zoshto se postavuvash taka ? Zatoa sto ne veruvash vo sebe i vo svojata svest i zatoa sto polesno ti e da ja prefrlish odgovornosta na nekoj drug, po cena na kompletno predavanje na tvojot sloboden duh. Ti ja trampash tvojata svest i sloboda darena od boga za nepostoechkata sigurnost na nechii tugji reshenija za najintimnoto i najvrednoto od tvoeto bitie !!! I sto e najstrashno, ova sto go velish ne izlaga od tvojata dusha i tvojot um (iako mozhebi taka si se ubedil), tuku slepo povtoruvash neshto sto si go slushnal bezbroj pati od drugi lugje, tvojot tatko, dedo, rodnini, prijateli, odzhi, religijski pamfleti, knigi i t.n. Ako razmislish trezveno i iskreno ke vidish deka toa nema nikakva logika. Ajde prochitaj si go ushte ednash komentar, no poleka rechenica po rechenica i ke vidish deka samiot si kontraktirash i deka vsushnost indirektno go potvrduvash onoa sto go navedov prethodno. P.S. Te molam ne go sfakjaj tekstov kako napad na tvojata lichnost i kako navreda. Ova e upateno kon site vernici, no tvojot komentar mi e samo pottik za replikava i toa sto e emotiven e samo dokaz oti vakvite raboti mi se mnogu vazhni i zatoa sto sum ubeden deka vo niv e korenot na site nashi nesoglasuvanja, patenja i histerii. Изменето од Messenger - 07.Мај.2008 во 17:16 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Noor4ever
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A najmalku tebe ne ti preostanuva da go tolkuvas hadisot ili k*ranot, bidejki nemas nikakvo znaenje od islamot. Bar jas kolku tolku znam elhamdulilah go imam k*ranot, gi imam hadisite, mislenjata fetwata na islamskite naucnici bidejki tie celiot svoj zivot mu go posvetile na studiranjeto na islamot, taka da nie imame cel veruvanjeto vo ALLAH kako eden i ednistven Bog,Bozjata Rjec k*ranot i sledenjeto na patot na Muhamed s.a.v.s I blagodarna sum na Allah sto sum muslimanka, a drugite sto sakat neka mislat. |
|||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger,
neznam kolku pati treba za istoto da zboruvame. Ima razlika pomegju Sunnet i FARZ. Vo Qur'anot,nema Sunnet. Nikoj po svoe ne tolkuva. Musliman sekoj moze da bide no nemoze sekoj da bide vistinski MUMIN (vernik). Zatoa imame i Islamski sartovi i IMANSKI. Ne bidi i ti uporen vo isprevrtuvanje,objasneto e sosema ubavo od site clenovi tuka. Ona sto Allah dz.s go bara od nas vo Qur'anot,toa e FARZ (OBAVEZA) za sekoj vernik. Ona sto Muhammed s.a.w.s go PREPORACUVA vo Hadisite,toa NE E MORALNO. Da ne go praktikuvas nema da odgovaras ako go praktikuvas imas DVOSTRUKA NAGRADA. Preteruvanje vo se' e zabraneto od Allah dz.s duri i vo jadenje i pienje (Jedite pijte ali ne pretjerujte (Qur'an). |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
svemirski, sto gledash kako kontradikcija vo onoa sto go rekov prethodno. Jas velam deka imate razlichni preporaki za ista rabota i deka tie poteknuvat od smrtnici kako nas. E sega, vernicive vmesto da razmislat so svoj um i da ja korista svojata svest, dokolku neshto ne im e naredeno od svetata kniga, tie se poveduvaat po interpretaciite na drugite ubedeni deka toa mora da e tochno.
Vie velite ako ne e naredeno so k*ranot, togash mozhebi ima preporaka od Muhaned ili nekoj drug. A mozhebi i nema... I koja e reakcijata na vernicite ? Replikata beshe "... znaci interpretiranjeto ostanuva samo na islamskite naucnici a ne ne sekoj eden poedinec. I site muslimani treba da gi prifatat tie argumenti i fakti za odredena rabota i da postapat spored niv." Ova e totalno predavanje na religijata vo racete na eden mal broj individui, ili kazhano so drugi zborovi, kidnapiranje na religijata od strana na edna vrhushka. I kade ste vie tuka? Kade ste vie kako lugje i vernici so svoja svest i svoj um ? Sto e ova, nekakva partija koja donesuva svoja platforma i site chlenovi moraat da ja pratat taa zamisla na onie koi ja vodat partijata ? Kade e lichniot odnos na vernikot so Boga ? Kade e individualnata svest, sloboda, duh i odgovornost pred Kreatorot ? Koj ke odgovara za postapkite na vernikot ako toj slepo sledi nechii tugji preporaki (kako na primer na islamskite nauchnici), toj ili onoj sto mi gi postavil preporakite ? Kade e tuka odnosot vernik - Bog ? Ova poveke lichi na odnos megju sveshtenici i Bog, a individualnosta na vernikot kako bozhja kreacija e potpolno izbrishana. Ednostavno taa, vaka postaveno i vodeno, ne postoi. Изменето од Messenger - 07.Мај.2008 во 18:59 |
|||
|
|||
HILAFET_CH
Сениор Регистриран: 10.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
STAV HANEFIJSKOG MEZHEBA
Što se tiče muzike i muzičkih instrumenta hanefijski su pravnici rigorozni, dočim po pitanju same pjesme (bez pratnje muzičkih instrumenata) koja u sebi nema zabranjenih detalja, imaju različite stavove. Dakle, zvaničan stav hanefijskoga mezheba u vezi s muzikom, bila sama ili sa pjesmom koja u sebi nema ništa zabranjeno, nije dozvoljena, kao što sama pjesma koja u sebi ima zabranjenih detalja nije dozvoljena. Po pitanju pjesme koja u sebi nema zabranjenih detalja, hanefijski pravnici imaju različite stavove. Izuzetak je upotreba defa i pjesma koja u sebi nema zabranjenih elemenata prilokom svadbe, sunećenja djeteta i bajrama. Upotreba drugog instrumenta nije dozvoljena u ovim niti drugim prilikama. U djelu El-Fetava el-hindijje stoji: "Razišli su se po pitanju samog pjevanja (bez pratnje muzike): neki su ga u potpunosti zabranili i rekli da je slušanje pjesme grijeh. Ovo mišljenje zastupa i šejhul-islam (Alija b. Muhammed el-Isbiidžani), a ako bi pjesmu čuo iznenada ne bi bio griješan. Neki imaju mišljenje da pjevanje nije zabranjeno ako će koristiti u svrhu versifikacije poezije ili jezične pravilnosti. Drugi opet zastupaju mišljenje da je to dozvoljeno samo kada je čovjek usamljen kako bi odbio usmljenost i tugu, s tim da to ne bude vid zabave i razonode. Ovome mišljenju teži šemsul-eimmeti Es-Serahsi. Kada poezija sadrži korisne pouke ili fikhske propise, citiranje takve poezije nije zabranjeno." (5/532, isto stoji u djelu Tebjinul-hakaik 6/13-14). U djelu El-Bahrur-raik stoji: "U djelu El-Miradž stoji: 'Dvije su vrste zabave: prva, zabranjena, a to su muzički instrumenti koji uzbuđuju i razdražuju bez pjesme, kao flauta, svejedno bila napravljene od drveta ili trstike, ili drugi instrumenti kao što su lutnja, tanbura(…) druga: dozvoljena, a to je def i to prilikom svadbe i sl. a čemu je povod veselje, a zabranjen je u drugim slučajevima zbog predanja u kojem stoji da je Omer, radijallahu anhu, kada bi čuo def poslao da se vidi zbog čega je upotrijebljen; ako je povod tome bila svadba, to bi prešutio, a ako bi bilo u pitanju nešto drugo, upotrijebio bi štap. Muškarcima nije dozvoljen niukom slučaju zato što to spada u oponašanje žena (…)' U djelu El-Bezazije, u poglavlju El-Menakib, prenešena je saglasnost (idžma) u vezi zabrane pjevanja uz muzičke instrumente kao što je lutnja, u vezi pjevanja bez muzike, prethodno si upoznat sa razilaženjem po tome pitanju". (7/88) Imam Kasani, Allah mu se smilovao, u djelu El-Bedaius-sanaiu govoreći o obaveznosti traženja dozvole za ulazak u tuđu kuću kaže: "… ovaj propis važi ako hoće ući radi posjete i tome slično, međutim ukoliko ulazak bude radi spriječavanja činjenja grijeha, kao kada čuje pjevanje i svirku, neka uđe bez traženja dozvole, jer je sprečavanje činjenja grijeha stroga obaveza; ako bi se u ovome slučaju uvjetovalo traženje dozvole, onemogućilo bi se sprečavanje (grijeha)". (5/209). Ovo je prenešeno od imama Ebu-Jusufa, Allah mu se smilovao.Imam Es-Serahsi, Allah mu se smilovao, u svome djelu El-Mebsut kaže: "Nije dozvoljeno unajmljivanje radi poučavanja pjevanju i radi naricanja jer je to dvoje grijeh".(16/14) Šejhul-islam El-Marginani, Allah mu se smilovao, u El-Hidaji kaže: "Svjedočenje narikače i pjevačice se ne prima zato što time čine grijeh (…), niti se prima od onoga koji okuplja narod da im pjeva, jer ih okuplja da čine veliki grijeh." (3/1105). Ovdje je pjevanje okarakterisao kao veliki grijeh (kebire). |
|||
Внеси реплика | страница <1 1213141516> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |