|
САД или Русија? |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 27> |
Автор | |||
kire_nedelkov
Сениор Регистриран: 23.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
neka neka, vidis, kirca da go navredat ne mozat, zatoa sto jas stojam so ime i prezime, a tie se krijat kako kucinja zad srbomirski toponimi. koj ima hrabrost neka se pise, pa da se vidime i lice v lice, da vidime koj e maz, a koj kukavica. vsushnost, i samite ne se svesni deka mojata cel e postignata. mnogumina pagjaa na nivnite jugonostalgicni romanticni zaveduvanja, no sega se totalno demaskirani kako neprijateli na se makedonsko. kirca im e vo usta, i bukvalno i metaforicki, ako me razbirate... |
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A koi se vasite fakti nvo vrska so moite prasanja. Primer koja zemja se ofajdila od prijatelstvo so Rusija? Koi se djokerite na Srbija? Predmalce citam analizi na Srpski istoricari koi vikat samo ako Srbija zastane na patot kon Evropskata unija i pridobie poveke prijateli vo svetot ,samo taka moze da si go vrati Kosovo. |
|||
kire_nedelkov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa ti pa kultuzine sakas odgovori.... ehehej... kaj si se zaletal. pa tie dzokeri se tajni, koga oni ke odlucat ke gi iskoristat. samo eve ja izgubija kraina, gi cuvaa. ja izgubija slavonija, gi cuvaa. ja izgubija lika gi cuvaa. ja izgubija crna gora, vardarska, a sega i kosovo, uste gi cuvaat. toa dzokerite prasina ke im fatat, ama gi spremaat za nesto jaaaaaaako.
gi cekaat do pred belgrad da im dojdat, pa posle, c.c.c... ke vidi svetot. |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Samo ne mi e jasno zosto JU nostalgicarite gi sakaat Srbite, tie se dve sprotivni raboti, ako ne bea Srfbite mozebi i Jugoslavija ke opstanese vo nekakov vid komfederacija, megutoa Srbite svatija deka vo takvo ureduvanje ke treba da rabotat za da imat, a bidejki navikite im bea sprotivni na novonastanataat situacija se sluci ona sto na site ni e dobro poznato.
|
|||
kire_nedelkov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kako ne ti e jasno zosto? pa zatoa na srbite im bese najubavo vo taa 'kvazimodo drzava'. covece, pa tie gi vlecea site konci, site pari i site najsilni umovi. drugite , a osobeno makedonija, bea samo kontejner i rudnik. nisto drugo.
|
|||
dudulovski
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 998 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
До негде си во право. Да не беа јогурт-револуциите на Милошевиќ во 1988 (зад маската Велико дешавање народа), можеби и ќе беше поинаку. Од друга страна, и хрватите со својата националистичка (а богами и усташка идеолигија), а ни Словенците не се баш безгрешни. Според мене, дефинитивен крај на сите надежи за опстанок на Југославија беше ставен со прекинувањето на Вонредниот конгрес на СКЈ, во јануари 1990, што практично значеше крај на Партијата. |
|||
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
|
|||
dudulovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, мислам дека Македонија и Косово беа најнеразвиени. Но за тоа (конкретно за Македонија) криви се нашите политичари и целиот политички концепт. И Словенија беше социјалистичка република, но таму секогаш се работеше. А кај нас, изгледа, беше поважно кој повеќе пати ќе го спомене Тито...Требало и нашите функционери да се заложат и Македонија да добие нешто повеќе. Зашто, види, Словенците искористија многу. Не беа наивни. И со нив никогаш не можеше никој да си игра. |
|||
|
|||
kire_nedelkov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
najdobar parametar ne e da se vidi kolku razvieni bile togas republikite, tuku kolku se sega razvieni i da se proceni koja bila podceneta, a koja preceneta vo bivsata mutacija.
taka slovenija, iako najrazviena i vo SFRJ, pokaza deka bila potceneta. isto i hrvatska, makedonija i crna gora znaci bile podceneti (citaj: iskoristuvani),. bosna e tuka nekade. dodeka srbija e sega unistena, sto znaci bila preceneta i hraneta konstantno so dotacii od federacijata. taka da jasno e zosto tie grcevito (i krvavo) se borea za zacuvuvanje na svojata dominacija nad ostanatite narodi na balkanot. |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Hrvatskoto , Slovenskoto i odnesuvanjeto na Muslimanite vo Bosna bese samo reakcija na Srbskoto odnesuvanje kon Jugaslavija koi se odnesuvaa kako Jugoslavija da e nivna sopstvenost. Ti rekov koj ,kako ,zosto se vide posle raspadot a se gleda i denes kaj se Slovencite, kaj se Hrvatite , kaj se Srbite a bogami kaj sme i nie pod votstvo na politicarfi so sumliv kapacitet i nameri i sumlivi cuvstva kon licnata nacionalna pripadnost. Ako vo primerot na Srbite se pokaza deka taa ziveela na grb na drugite, Makedonija pokaza deka sme 0% drzavotvoren narod i ni trebase 16 godini za da se raspoznaeme koj sme i sto sme za zal nekoj seuste se nemat identificirano samite sebe si. |
|||
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
toa ti se vika POTRAGA PO LICNIOT IDENTITET |
|||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sto se vika POTRAGA PO LICNIOT IDENTITET, BIdi pokonkretna
|
|||
dudulovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Некои работи за распадот може да се бараат и доста порано. Не велам дека Србите не се виновни, но не се единствени. Ќе ти дадам конкретен пример, во пролетта на власт дојде ХДЗ, која се` поотворено го промовираше усташкото минато. Партијата што настана со реформирањето на Сојузот на комунистите на Хрватска (мислам дека лидер беше Ивица Рачан) секогаш поразумно гледаше на работите. Затоа и доста Срби гласале за нив на првите плуралистички избори. Се потсетив на некои интервјуа што ги даваше Рачан во текот на 1990 и 1991 година. Тој и натаму веруваше дека Југославија може да опстане, дека може да се избегне војната, апелираше на разумност...Бог да го прости човекот, секоја му чест, камо да имаше повеќе што размислуваат како него. Дека Милошевиќ прв ги почна работите, ги почна... Ама и Туѓман не беше многу подобар. Туѓман уште во 1989 година објави една книга, сум читал некои извадоци од неа. Не гледам некој разум и кај него...
|
|||
|
|||
dudulovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Фрањо Туѓман, 1990: Sretan sam što nisam oženjen Srpkinjom ili Židovkom.
|
|||
|
|||
Duduk
Сениор Регистриран: 11.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Koj li ve lazel dobro ve obrabotil..Srbija kriva bre bre....Srbija nerazviena of offff...Srbija nesposobna lele lele....
Pa dobro be zarem Slovencite,Hrvatite,Bosancite,Crnogorcite i Makedoncite bile tolkavi mulinja sto Srbija 40 godini konstantno gi iskoristuvala ?Sto cekale tolku vreme,sto ne ripnale odma da se dvojat i cepat nego cekale tolku vreme?Koi vi se ovie prikazni,koj ve laze taka uverlivo?A mozebi toj sto ve lazel i ne e tolku sposoben lazgo,kolku sto ste vie naivni... A eve uste edna prikazna..makedoncite(koi se neli, potomci na A.M.) ne se najstar narod na Balkanot...Bosancite se(ona Aso,Ibro,Mujo,Halil,Alija...Ilija nema vrska,toa se izmislici)...e sega ako go povtoruvate ova po 100 pati na den vo narednite 30 dena,moze i ke poveruvate...zatoa sto,zapomnete,povtoruvanjeto e majka na znaenjeto. Glaven inicijator i edinstven krivec za raspad na SFRJ se odredeni zemji od Zapadna Evropa predvodeni od SAD.Zapadna Evropa i SAD imaa UPLAV od SSSR(i denes Rusija).Edinstvena krivec za ova sto se slucuva na Balkanot se tokmu tie.Baraa nacin kako da ja isfrlat Rusija od tuka i go najdoa receptot. Ako mislis deka ne sum vo pravo, togas kazi mi ZOSTO SAD I EU mu se zakanuvaat na IRAN so voena intervencija ??Sto baraat vo Irak ?! Zatoa kultuzin, nareden pat koga ke citas analizi(sigurno si gledal B92 ili si cital niven pisan medium) na srpski istoricari koi velat : " samo ako Srbija zastane na patot kon Evropskata Unija i pridobie poveke prijateli vo svetot ,samo taka moze da si go vrati Kosovo",zaprasj se koj stoi pozadi tie istoricari i koj im diktira taka da zboruvaat. Ajde ti mene objasni mi kako Srbija ke go povrati Kosovo ako vleze vo EU ??Zarem glaven preduslov za priem vo EU ne e DOBROSOSEDSKI ODNOSI ? Kakov odnos Srbija treba da ima so Kosovo za da dobie status ramnopraven clen na EU ? Srbija za da vleze vo EU treba da go priznae Kosovo kako nezavisna drzava. Tie "istoricari i analiticari" koi ja prodavaat taa teza deka Kosovo ke go vratat koga Srbija ke bide primena vo EU se obicni foliranti.Za niv Kosovo e veke nezavisno. I da te prasam nesto:Nabuko ili Juzen tok ? Изменето од Duduk - 04.Мај.2008 во 01:52 |
|||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |