IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 134135136137138 242>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:37
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Патем ако размислуваме на тој начин тогаш ние треба постојано да се молиме за прошка. Зашто девете најголеми заповеди се:
29 Првата најважна заповед гласи: ,Слушајте Израелци: Вие имате само еден Господ и Бог!

30 Сакајте Го Господ, вашиот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја снага!‘

31 Втората заповед е слична на првата, и гласи: ,Сакај го својот ближен како самиот себе!‘ Други заповеди, поважни од овие, нема.’’(Марко 29-31)

Тие заповеди не се дадени за одреден термин, да речеме од 8-15 туку за целиот наш живот. Треба постојано да ги вршиме. Но кој може сто проценти од времето да Го љуби Бога и својот ближен? Според тоа штом во еден момент не го љубиш својто ближен како себеси ти веќе вршиш грев. Од друга страна пак апостолот Јаков вели:,, Греши секој што не прави добро, иако знае дека треба да го прави.’’(Јаков 4:17). Сите ние знаеме дека е добро во овој момент наместо да седиме на форумов да одиме кај некоја стара и изнемоштена бабичка и да и помагаме. Сите знаеме дека е добро се што имаме да го раздадеме. Но кој го прави тоа? Значи, ние грешиме речиси сто проценти од животот. Но, уште пред да бидеме зачнати Исус плати за сите наши гревови! Па затоа оние кои Го прифаќаат за Свој Господ и Спасител ќе престојуваат во Господовиот Дом засекогаш!

Mnogu dobar poenta, AlDra. Se preteruva so akcentiranje na "greshnosta" na chovekot, "greshkite" na chovekot, so postojanoto molenje za prostuvanje i se odi do tamu sto vmesto da se afirmira bozhenstvenosta na negovite koreni, postojano se reciklira negativnosta vo negovoto sekojdnevno postoenje.

Ova e tolku vazhen element vo teologijata sto zasluzhuva duri da se otvori nova tema vo koja poopshirno bi se diskutiralo okolu toa sto e grev, sto e Bozhjata ljubov, sto e molenje za prostuvanje i dali i kolku Bog prostuva.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:39

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

А ако не Му веруваш на Бога кога ти вели дека ти простил, зар не правиш грев?   

Секогаш има нов грев за кој се бара прошка. А ти ако сметаш дека си безгрешен, нема проблем, немој да се молиш. Твое право.

Верувај ми сум поминал низ таа фаза, и навистина никуму не му поскавуам да се најде во таа ситуација. Постојано се молев за секој грев на кој ќе се сетев дека сум го сторил, дури и гревовите за кои одамна сум се покајал јас повторно се молев. Само Бог знае колку ревносно го правев тоа. Се осудував самиот себе дури и тогаш кога не можев да се сетам дека сум сторил грев. Тоа ми ги окупираше мислите постојано. Сватив дека така не може! Бог сигурно не сака јас така да живеам. Не велам дека сега не грешам! Далеку од тоа!!! Но верувам дека Христовата света крв ме чисти од сите мои гревови. Се што треба е да се исповедам на Бога. Се трудам да не грешам, но и доколку заради мојата грешна природа ми се случи такво нешто веќе не го гледам тоа толку критично. Целсоно се предавам на Бога и на себе веќе не се надевам. Слава Нему за огромната милост која ни ја укажа нам грешниците кога умре на крстот.   

Ова што го искажа е суетно и гордо. Господ јасно кажал дали сме грешни или не. Светителите кои правеле чуда и живееле свето, се молеле на Бога да ги помилува, но според ова твоево, излегува дека ние, обичните смртници, сме посвети до нив.

Треба да се навратиш на делот од Библијата каде ги пишува псалмите и да се потсетиш зошто се напишани. Цар Давид постојано бил во покајание и солзи, па сега ние големите праведници, не ни треба покајание и молење.

Или забораваш што вели апостолот - дека со секој наш грев Го распнуваме повторно Христа?

Сети се Маран Ата дека еден од плодовите на Духот е радоста. А со постојано обвинување на самиот себеси нема радост. ОСвен ако си садо-мазо. Но, ако немаме радост тоа значи дека не веруваме дека Исус плати за се и дека го немаме Светиот Дух во нас.

Колку погрешно толкување... за ова можам многу да ти пишувам... Брат, а за што ти се молиш кога се молиш? Никој од вас нема грев, нема потреба да се молите за прошка. А штом сте толку свети и му верувате на Бога дека Тој се ни дава уште и пред да побараме од Него, значи ниту за земни неопходности не се молите? Се молите ли вие воопшто за нешто? И не ми вели дека се молите за ближните, затоа што по ваша логика, Господ знае што им треба и на нив, а ако се молите за да им даде нешто, тогаш не Му верувате.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:39
Патем што можеше разбојникот на крстот да стори? Сепак беше спасен иако не стори ниедно добро дело. Единствена причина за неговото спасение беше верата во Божјиот Син. Е сега за нас верата треба да произведе дела. Но, казната за гревовите е смрт. А Тој умре место нас. Затоа се вика заменичка жртва. Затоа што анс не одмени. За ние да бидеме чисти Тој умре. Божјата правда е задоволена.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:44
Таговна радост, радосотворна тага

Молитвата разговор и заедница со Господа. Воздух за душата. Кога се молиме ние сме со Нег и живееме, затоа и св.ап Павле советува да се молиме непрестајно.

Господи Исусе Христе, помилуј ме.Господи Исусе Христе, помилуј ме.Господи Исусе Христе, помилуј ме.

А свети цар. Давит вели: Јас спијам а моето срце бдее.

Молитвата ја поросветлува и грее душата, но смирената и покајната молитва, а не гордата. Исповдајки си ја својата греќност пред Бога ние се смируваме, а тој не подига а ако се воздигнуваме ќе бидеме поразени.

Во молитвата не треба да бараме светлина или виденија туку покајание за своите гревови.

Молитва е барање Господ цел да ни се даде или поточно ние целите да му се предадеме нему.

Еден со друг, самите себе и сиот наш живот на Христа Бога да му го предадеме.

Господи Исусе Христе, помилуј ме.Господи Исусе Христе, помилуј ме.Господи Исусе Христе, помилуј ме.

Молете се за мене грешниот.

Изменето од Опитен - 24.Октомври.2008 во 17:03
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:45

Патем што можеше разбојникот на крстот да стори? Сепак беше спасен иако не стори ниедно добро дело. Единствена причина за неговото спасение беше верата во Божјиот Син. Е сега за нас верата треба да произведе дела. Но, казната за гревовите е смрт. А Тој умре место нас. Затоа се вика заменичка жртва. Затоа што анс не одмени. За ние да бидеме чисти Тој умре. Божјата правда е задоволена.

А бе тој стори и те какво дело. Само вие тоа не го почитувате - еднаш го споменав на друга тема.
Господ умре за да бидеме чисти од што??? Ако е за нашите гревови што се препиваме, прејадуваме, навредуваме други... тогаш значи треба да се распне уште милион пати, затоа што очигледно сеуште постојат тие гревови и се повторуваат. Ај ова објасни го, затоа што логикава ваша некако не ми штима.

п.с. да не мислиш на откупителна жртва, затоа што Тој нас не откупи од гревот?

Изменето од Maran Ata - 24.Октомври.2008 во 16:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:55
Ок маран ата таков е мојот став. А еве ти повели искажи го твојот став. Доста ме критикуваш мене, кажи го твоето верување.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:00
Јас само извлеков заклучок според твоето кажување. Ако не е така кажи како е. Мојот став го изнесов со одговорот што ти го пастирав на почеток и мислам дека тоа е доволно и кажува се. Ти сам кажа дека Господ умре за да бидеме чисти, а јас те прашав од што??? Од што чисти?

А што се однесува до твојот став, уште од одма ти реков - ако се сметаш за безгрешен, не мора да се молиш. Твое право, но не им го оспорувај на другите правото да се молат.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:02
Со Крсната жтрва Христос го откупил гревот на светот и со воскресението и вознесението му го отворил патот наљ Царството Небесно и кој поверува ЌЕ биде спасен, а верата без дела е мртва.

Честицата ЌЕ е збор кој означува дејствие што ќе се случи, што значи дека е потребно дејствие, време за ние да си го заработиме спасението.

Бог е милостив но и справедлив.

св.Силуан си размислувал дека Бог е милостив, јас си се покајав за своите гревовови, се исповедав и Господ ми ги прости. Сега не треба да се секавам на нив. Но неговатра мисла се возгодевала и неговата гордост растела до прелест и еднаш кога се борел со слични помисли Бог му ја открил оваа поуката:

Држи го својот ум во пеколот и не очајувај.

п.с. браќа мои, кога ќе се најдеме во близината Божја ништо нема да правеме освен да плачиме.

Изменето од Опитен - 24.Октомври.2008 во 17:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:03
Од каде најде дека јас не се молам за моите гревови и дека сметам дека сум безгрешен? Знаеш ли дека клеветењето е грев? Згора на тоа е и кривично дело. Јас ти простувам зашто не ми е важно што ќе мислат форумџииве за мене туку Бог. А ти советувам ти со ваквата пракса да престанеш. Можеш некаде да добиеш кривична. Ова е совет, не закана.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:05
Мир вам!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:10

Од каде најде дека јас не се молам за моите гревови и дека сметам дека сум безгрешен? Знаеш ли дека клеветењето е грев? Згора на тоа е и кривично дело. Јас ти простувам зашто не ми е важно што ќе мислат форумџииве за мене туку Бог. А ти советувам ти со ваквата пракса да престанеш. Можеш некаде да добиеш кривична. Ова е совет, не закана.

Дете, живеам во правна држава каде одлично функционира законот и знам како одат тие работи. Се треба да се докаже. А јас, еве ти ги приложувам твоите зборови.

Постојано се молев за секој грев на кој ќе се сетев дека сум го сторил, дури и гревовите за кои одамна сум се покајал јас повторно се молев. Само Бог знае колку ревносно го правев тоа. Се осудував самиот себе дури и тогаш кога не можев да се сетам дека сум сторил грев. Тоа ми ги окупираше мислите постојано. Сватив дека така не може!
минато свршено време

А и не ми бегај од прашањето. Интересна практика имате, кога немате одговор, оп, ајде, ќе изиграваме жртвено јагне. Одговори ми за кој тоа грев бил распнат Господ? Ако е за навредување, викање, карање... тогаш доаѓа дека џабе го распнале, затоа што истото се повторува веќе 21 века. Тогаш значи не сме ни чисти. Објасни си ја логиката на тоа што го кажуваш. Веќе еднаш те повикав, ама ... нема одговор од тебе.

Изменето од Maran Ata - 24.Октомври.2008 во 17:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:14
За кој грев умрел Исус? За сите наши гревови.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:16

За кој грев умрел Исус? За сите наши гревови.

Е добро. Значи велиш за сите наши гревови. А кога гревот се повторува или се врши нов грев(некој што претходно не сме го направиле), тогаш треба да молиме за прошка, така? Или не?

п.с. ова прашање е меч со две острици

Изменето од Maran Ata - 24.Октомври.2008 во 17:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 17:19
Треба да го исповедаме гревот пред Бога:

,,Но ако живееме во светлина, како што и Бог е во светлина, тогаш навистина ќе општиме еден со друг, а крвта на Божјиот Син, Исус Христос, ќе не исчистува од секој грев.’’(1. Јованово 1:7)

,, Но ако Му ги признаваме своите гревови на Бог, Тој е правичен и ќе си го одржи ветувањето: ќе ни ги прости гревовите и ќе не исчисти од сета неправедност.’’(1. Јованово 1:9)

,, 1 Чеда Божји, ова ви го пишувам за да не грешите. Но, ако некој од вас направи грев, Го имаме праведниот Исус Христос, Кој се застапува за нас пред небесниот Татко.2 Тој е помирителната жртва што се принесе за нашите гревови, и не само за нашите, туку и за гревовите на целиот свет.’’ (1. Јованово 2:1,2)

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 134135136137138 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.