IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 11:39
Ортодокс си ја одигра својата улога, иако по малку несмасно и понекогаш навредливо, сепак ги разобиличи делата на Исламот, така да на секое дете да му стане јасно дека тоа е сатанизам, ѓаволска религија...
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 11:42
ех аџија бе аџија, ортодокс си ја свитка опашката и побегна, нема повеќе што да каже! Вака, едноставно речено.
Ако сакаш ти да коментираш, да го продолжиш неговото лудило и глупост, повели, тука сум.
Сеуште не ми кажа кој го натерал на Давид да брои, дали тоа бил Господ или сатаната?! За истата случка во Библијата се говори на две места каде што на едносто место се вели дека сатанта го натерал, во другото дека Бог го натерал, зарем во христијанството сатаната и Бог се ЕДНО нешто? Зарем во Христијанството сатаната е Бог?!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 11:50
Напротив, мист, и за тоа одговоривме, но може ли човек на слеп да му објасни како изгледа сонце?

Да не зборуваме за виткање опашки, оти како попарени си заминаа половина од твоите браќа, бидејќи верата им беше разнишана на овој форум. Некои од нив за прв пат се соочија со вистината за Мохамед и Коранот, и својот бес и бол не можат да го сокријат. Го имаш за пример брат ти кхефала, кој се разболе од форумов... Човекот паметот почна да го губи. Смешно, но и трагично...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 11:53
аџија, сигурно си слеп и глупав , во тоа немам сомнение, но сепак би било добро да ми дадеш линк каде да го прочитам тоа што си го одговорил дека Станата и Бог во христијанството се  ИСТО!

За моите браќа тебе нека не ти е гајле, напротив, браќата на форумот се множат, и кхалифах е тука, тоа нека не ти претставува проблем, немој да се тревожиш и плашиш.

Ме имаш мене аџија, јасум тука и секогаш ќе бидам за да ги разотркијам твоите лаги и лагите во христијанството.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 12:04
Хехеј, уште сакаш пребарувач да ти изигравам??? Абе ајде бркај работа...LOLLOLLOL

Ич не ми сметате, напротив, сакам што повеќе да ве има, оти колку повеќе ве има, толку срамот ви е поголем. Толку повеќе шанси за да направам уште некој од вас да изгледа како кловн, со своите непознавања... Еј, немој бе друже, вакви муабети... Кхалифот, нека е тука, ама човекот се избезуми, почна да бунца, како во некој кошмар. А и ти не си далеку, пази да не завршиш во бардовци...Big%20smile
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 12:06
Неверниците се тие кои се во заблуда аџија, ти спаѓаш во таа група на луѓе. Пак смеење, нормална работа на такви како тебе.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 12:12
Originally posted by mist mist напиша:

Неверниците се тие кои се во заблуда аџија, ти спаѓаш во таа група на луѓе. Пак смеење, нормална работа на такви како тебе.

Ако Ѓаволот ви е Алах, и Злото Доблест, тогаш ДА, јас сум неверник...LOLLOLLOL
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 02:14
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 13:58
Originally posted by аџија аџија напиша:

но може ли човек на слеп да му објасни како изгледа сонце?
a treba li na covek so gleda i ne e slep da mu kaze sto e islam?(pr-tebe)
Se shto e osvetleno od sonceto e ubavo
no oblacite koi doagjaat se zastrashuvachki.pazi nekoj oblak da ne te fati ke se razbolis.Embarrassed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2007 во 19:31

Компарација 2 . Џихад

Кога зборуваме за злоупотреба на религиите, да кажеме дека НИКАДЕ во Новиот Завет нема заповед или оправдување за убиствата. И ако, некој го злоупотреби Бога за разни убиства или освојувања, тој е веднаш јавно, јасно и гласно, транспарентно осуден од верските лидери! Да не кажам, дека и ми е апсурдно да замислам некој со крст - знаме и со извици Исус Христос да оди и да убива или пак да тера некој да си ја чита смртната пресуда и после тој о тие извици ѕверски да го коли!!!!!

Ситуација 2. Секојдневно некој, со полумесечина, и со извици Алаху екбер, убива, и што се не прави.ТОА Е ВЕРНИК, НЕВЕРНИК, ја злоупотребува религијата или масло на ЦИА и Евреите???

Тој оди во Рајот или гори во пеколот????

Ubivaweto na `enite i decata na neprijatelot

{to veli Biblijata

Taka govore[e Gospod Savaot: ... Odi sega i po­razi go Amalika i istrebi sè negovo, no ne zemaj za sebe ni[to od niv, tuku uni[ti go i pro­ko­lni sè [to e negovo; ne [tedi go, tuku pre­daj na smrt od ma` do `ena, od mom~e do doen~e, od vol do ovca, od kamila do osel.

(Prva kniga Carstva, 15: 2, 3)

A sega, ubijte gi site deca od ma[ki pol, ubijte gi i site `eni, [to poznale ma` na ma­[ko leglo; A site deca od `enski pol, koj ne po­znale ma[ko leglo, ostavete gi `ivi za sebe si.

(^etvrta kniga Mojseeva, 31: 17, 18)

No vo gradovite na onie narodi, koi Gospod, tvojot Bog, ti dava da ja nasledi[ zemjata ni­vna, ne ostavaj ni edna `iva du[a.

(Petta kniga Mojseeva, 20: 16)

{to veli k*ranot

Alah ne vi zabranuva da im pravite dobro i da bidete pravedni, kon onie koi ne se borat pro­tiv vas i verata va{a, i koi ne ve proteruvaat od domovite va{i. Alah navistina gi saka onie koi se pravedni! Alah, navistina, vi zabranuva da prijateluvate so onie koi se borat protiv vas i protiv verata va{a, i koi ve proteruvaat od domovite va{i, i koi pomagaat vo prote­ru­va­we­to va{e. A onie koi pri­ja­te­luvaat so niv, sa­mi­te ebesi si ~inat nepravda!

(k*ran, 60: 8, 9)

Komentar

Biblijata tvrdi deka Bog i Negovite pratenici Mojsej i Jo[ua im naredile na Evreite da ubivaat nevini `eni i deca!

I tie velat: ‚toa e od Alah‘, a vsu{nost ne e od Alah. Za Alah svesno govorat lagi!

(k*ran, 3: 78)

Nesomneno, na Bog ne mu dolikuva takov zlo~in kako i na Negovite pratenici. Bog i Negovite pratenici nikoga[ ne nareduvale ubivawe na nevini `eni i deca. Gospod veli vo Ku­ranot:

I zaradi toa Nie im propi{avme na si­no­vi­te Izrailevi deka, onoj koj {to }e ubie eden ~ovek, koj ne ubil nikogo ili koj ne pravel bezredie na Ze­mja­ta - kako da gi ubil site lu|e, a onoj koj {to }e spasi eden ~ovek - kako da gi spa­sil site lu|e. Ve­ro­ve­snicite Na{i jasni dokazi im iznesuvaa, no go­lem broj od niv, i posle toa, na Zemjata site granici na zlo­to gi premi­nu­vaa.

(k*ran, 5: 32)

Vo k*ranot ne postoi nitu eden stih koj im nareduva da gi ubivaat `enite i decata na neprijatelot. Tuku, k*ranot gi upatuva muslimanite da se odnesuvaat qubezno i pravedno so nevinite lu\e. Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, ja predupreduval svojata armija:

Ne ubivajte gi starcite, `enite i decata!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2007 во 19:39

Сè почесто употребуваниот збор џихад од страна на странските и домашните медиуми и неговото преведување како „света војна“ е неточно и неосновано. Имено, џихад го означува стремежот, напорот, да се постигне Алаховата волја. Неговата волја е мирот во светот, љубовта, еднаквоста и заедништвото меѓу луѓето, хуманоста, образованието и др., а стремежот кон овие доблести може да се именува така. Терминот „света војна“ е измислен токму од христијаните, кога папата за прв пат ги повикал христијаните од Европа во војна против муслиманите на Блискиот Исток. Тоа била првата крстоносна војна од која и останатите цивилизации и конфесии претрпеле големи штети, за што подоцна, во 20. век Ватикан се извини. Зарем историјата не се повторува? Затоа, овој термин не им доликува на муслиманите, бидејќи тие не се рушители на цивилизациите, туку создавачи и усовршувачи на истите. Второ што претходно на некој друг пост веќе кажав, ИСЛАМОТ е вера, сеопфатен индивидуален и општествен начин наживот. Затоа кога треба одбрана на поединецот, групата или општеството, дозволено и наредено им е на муслиманите да се бранат. А извиците со Божјето име, па, тоа е една стара традиција која што се практикува со векови, со цел да се даде на знаење дека се брани Божјата вера и власт на Земјата.

Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 22:29
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by Miralem Miralem напиша:

za sitnici se zakacuvas a ne znaes vo kolku satot bil raspnat "tvojot spasitel" Isus ? Vo 3 ili vo 6 ????????

Што сме ние криви што кога христијанска европа мереше во милисекунди, муслиманите се уште ја светкуваа месечината, па не научиле да бројат... LOLLOLLOLLOLLOL

ova e mnogu smesno, ne znam jas od kaj gi zemavte brojkite, site vidovi matematiki sto den denes gi ucite, algebra, itn.. se razbira od arabite :P

Изменето од coolio - 22.Февруари.2007 во 22:41
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 22:32
c.c.c.c............................aj koa se fati za arabite i algebrata koga e izmislena algebrata, cooooooooolio?

aj prebaraj gooogle?LOLLOLLOL

Изменето од belichka - 22.Февруари.2007 во 22:39
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 22:40
Originally posted by aladin aladin напиша:

http://www.taointernational.com/Hapkido/Turks.jpg.

kolku se hrabri i krvolocni---uste da pobeduvaa i seke bese vo red!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

malku li ti bea 500 god? :)
ako mislite deka bea tolku losi kolku sto tvrdite deka rusele crkvi vamte tamte, toa se gluposti, posto togasna otomanska imperija bila naj jaka na svetot, sto mozela da vi go izgubi tragot i da se naselat turci, no tie ne bile takvi , i togas imalo crkvi, duri ima socuvani dokumenti koi so dozvola na nekoj si togashen pasha izgradile crkva ,so koi pari? pa normalno so parite na pashata, duri i pomagale , no vie toa ne go svakate, u strogiot centar na skopje imalo Dzamija, nekoj ja srusil, isto taka vo denesniot vrhoven sud imalo dzamija, i nejze ja srusile imam i sliki ,i vo vremeto skopje broela 128 dzamii od koi ostanale samo 28, ne se raboti za 1, 2 ili 10,tuku za 100 . i toa e dokaz. ajde cao
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.