|
Љубовна поезија |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 34> |
Автор | |
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Postoji mesto gde ljubav počinje
i mesto gde ljubav prestaje. Postoji dodir dve ruke koji se opire svim rečnicima. Postoji pogled što bukti ko veliko vitlejemsko ognjište il` mala acetilenska lampa zelenog sjaja. Postoje jednostavna i bezbrižna tepanja čudesna ko velika okuka Misisipija. Ruke, oči, tepanja - pomoću njih se ljubav bori i gradi. Postoje cipele koje ljubav nosi i njen je dolazak tajna. Postoji upozorenje koje ljubav šalje i cena njegova zna se mnogo docnije. Postoje tumačenja ljubavi na svim jezicima i nije nađeno nijedno mudrije od ovog: Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje - a ljubav ne traži ništa. |
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Napisat ću na nebu tvoje ime…
Ubrat ću večeras najljepši cvijet
Latice njegove u rijeku ću baciti
I neka putuju, sreću neka tebi nose…
A ljubav moja ostaje zauvijek ovdje…
Nježno utkana, sitnim vezom u ove rime.
Poslat ću noćas svoju ljubav, dok spavaš
U san tvoj ja ću doći…
A ti se nemoj buditi, samo sanjaj
I pusti da još malo te volim, u snovima…
Sutra, sutra već nas neće biti…
I ja opet pisat ću o svojoj tuzi, o ljubavi,
A ti ćeš nekog drugog ljubiti… Изменето од ZeZnAtA - 17.Мај.2008 во 00:52 |
|
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaes li kolku vredi eden ubav zbor?
tolku malku i mnogu cuden odgovor tolku malku za izgovor a mnogu za Bozji dvor znaes li kolku vredi edna bistra solza? tolku malku imnogu cuden odgovor tolku mnogu ako e bez polza a malku za Bozji dvor zdor i solza prekrasni i dvete koga edna e bez polza a drugoto e od dete zbor i solza o kolku malku licat sprotivni i dvete znaes li kolku vredat zbor i solza |
|
|
|
...Well...
Сениор ...ExtraVagant... Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 5231 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...from a poem...My Darlings hands
SERGEI A. YESENIN My darling's hands -- a pair of swans -- Are diving in the gold of my hair. Everybody, the people of this world Sing the song of love, endlessly. So did I, sometime, long ago And now I'm singing the same, again, That is why my words are steeped in tenderness Are breathing deeply. If the soul is loved to the depths, The heart will become a golden block, Only the Tegeran moon Will not warm the song. I don't know how I can live my life: Shall I burn in the sweet caresses of the sweet Shagi Or shall I anxiously grieve Over the distant memory of a brave song? |
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na svaki tik Zavrtim kazaljku Za jedan tak Neumorna sam Umorna sam Glava mi se klati Ime mi je sat Tik tak Tik Tak Spavam Ne spavajući Njegov tik Uzvraćam sa tak Uzalud mi svaki tak Upravo Sviće Novi dan! Изменето од ZeZnAtA - 19.Мај.2008 во 12:07 |
|
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kad bi mogla
|
|
|
|
maloto76
Нов член Регистриран: 22.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SINIOT RID
Nad vodata gi cuva zborovite izvikani od bregot. Kako prokolnata karpa, nepodvizen isprakajki gi pelikanite go deli kopnezot na dve. Dodeka se obiduva da pronajde posini oci vo prozirnosta, sonceto umorno go privrsuva patot do siniot rid. Branot kako krivec za siniloto nokva ke ja ljubi tisinata. Slavica Petrevska --Guski na dozdot-- Изменето од maloto76 - 24.Мај.2008 во 22:21 |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВЕТРОВИ
О, ветрови уривачки Што ги растуривте Виденијата на надежите О ветрови истребувачки Што нù ги исушивте Бакнежите на пролетта, Што нè искорнавте Што нè истребивте Откако го разгоривте Пламенот на некој знак, За да се потврди пак Мислата на мудроста стара: „Само малата тага зборува - Големата е безмолвна“ О, таго наша бескрајна Што срцата ранети ги кинеш А солзите пресушуваат Заедно со ’ртулците Во циметовата светлина Таму каде што останаа Понекои завеани траги Од една вечна љубов За сè што е возвишено Ах, љубов нерасцутена, Љубов изневерена... ВАСКО КАРАЏА |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
BARBARA
Seti se Barbara
Kisa je lila nad Brestom onog dana
A ti si isla nasmejana
Srecna mokra razdragana
Po kisi
Seti se Barbara
Nad Brestom lila je kisa neprestana
Sreo sam te u Sijamskoj ulici
Osmehnula si se
I ja ti osmeh uzvratio
Seti se barbara
Ti koju nisam poznavao
Ti koja me nisi poznavala
Seti se
Ipak se seti onog dana
Ne zaboravi
Jedan covek je stajao u kapiji
I pozvao te po imeni
Barbara
I ti si k njemu po kisi potrcala
Mokra srecna razdragana
U zagrljaj si mu pala
Seti se Barbara
Ne ljuti se sto ti Ti govorim
Ti govorim svima koje volim
I kad sam ih samo jednom sreo
Ti govorim svima sto se vole
I kad sam ih prvi put video
Seti se Barbara
Ne zaboravi
Onu mudru srecnu kisu
Na tvome srecnome liscu
I nad onim srecnim gradom
Tu kisu nad vodom
Nad uesanskim brodom
I nad Arsenalom
O Brabara
Rat je velika svinjarija
Sta se s tobom dogodilo
Kad je ovo kisno nebo
Oganj krv i celik lilo
A onaj sto te je
Grlio ljubavno
Jeli ziv nestao ili mrtav davno
O Barbara
Nad Brestom kisa neprestano lije
Kao sto je nekada lila
Sve je razoreno nista ko pre nije
Strasna kisa sve je u crno zavila
Nema cak ni bure
Gvozdene krvave
Vec oblaci jure
Da ko psine svisnu
S kisom iznad Bresta
Istrunu nestanu
U morskom bezdanu
Daleko od Bresta
Koji i sam nesta
ZAK PREVER
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bol večerašnja
Sve ovo u ovoj boci prepunoj tjeskobe moje ruke na tvom ramenu ova glazba tvojih prstiju sve je to sadašnjost u kojoj tutnje prošlosti nekih dragih ljudi koje smo voljeli i nikad ih nismo razumjeli a njihovi snovi isto kao i naši leže negdje pod slapovima žutog lišća nismo nikad izdržali napade podmuklih jeseni i zato ove večeri skriven od svih osjećam bol praznine u tvojim zjenama - nepodnošljivu bol za tobom sve ovo ove stanice koje su ostale u dubokim snjegovima bogatih zima naših nevjera usana priljepljenih uz zamrznuta stakla večeri u kojima smo se lomili dušama i pozivali prijatelje a praštali neprijateljima ljubavi u čemu smo griješili koga smo tješili kad je i nama bilo teško kažem ti sve ovo što se nakupilo u srcu kao gorka pića u zadimljenim kafićima kao stihovi koji su se topili na plamenu svijeća sve je to moja bol večerašnja sve su to usne koje sam ljubio i koje šapuću i danas slatke primamljive tajne sve sam to ljubavi ubio krstareći sjeverom gubeći sve vrijedno i dobro gubeći i...tebe. Zeljko Krznaric |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jedino će moj život doista umreti
Za mene, jednom. Jedino trava zna ukus zemlje. Jedino krv moja čezne, doista, Za mojim srcem, dok ga napušta. Vazduh je visok, ti si visoka, Visoka je tuga moja. Tuga moja čuje još nerođene pse Koji laju na ljude Još nerođene. Dolazi vreme da umiru konji. Dolazi vreme da ostare mašine. Dolazi vreme kad pada hladna kiša I sve žene imaju tvoju glavu I nose tvoje haljine. Dolazi i jedna velika, bela ptica, Da snese mesec na nebo. Nikita Stanesku |
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ALOG KONJA S DOBRIM BOGOM
- Uskoro će se uvideti da nismo izgubili sa sebe divnu zelenu boju. -Ali ti nisi trava, olinjali konju. - Ah, Gospode, nisam trava, ali će se uskoro uvideti da sa sebe nismo izgubili piramidu. - Ali ti nisi kamen, konju! Ti kamen nisi. - Ah, oprosti mi, ali će sigurno postati jasno da mi nismo izgubili kišu iz oblaka. - Ali ti nisi jesen, olinjali konju. Ti jesen nisi. - Ah, oprosti mi, ali će se sigurno uvideti, uvideće se, uvideće se... Nikita Stanesku |
|
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.........................................
Grda moja, ti si kosten neisceslan,
ubava moja, ti si prekrasna kako vetrot,
grda moja, od tvojata usta mozat dve da se napravat,
ubava moja, baknezite ti se svezi kako lubenica.
Grda moja, kade se sokrile tvoite gradi?
Sitni se kako dva kjupa zito.
Bi sakal da te vidam so dve mesecini na gradite:
dzinovski kuli na tvojata samostojnost.
Grda moja, moreto gi nema tvoite nokti vo svojot sator,
ubava moja, cvet po cvet, zvezda po zvezda,
bran po bran, ljubov moja, go broev tvoeto telo:
grda moja, te sakam poradi polovinata od zlato,
ubava moja, te sakam poradi edna brcka na tvoeto celo,
ljubov moja, te sakam zasto si svetla i zasto si temna.
Pablo Neruda
"Ljubovni soneti"
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Знам дека сите патуваме да љубиме сами,
сами кон верата и смртта. Знам. Пробав. Не помага. Дозволи ми да дојдам со тебе. ..МЕСЕЧЕВА СОНАТА,ЈАНИС РИЦОС |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |