|
ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ! |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 20> |
Автор | |||||||||||||||||||
aaaaaaaaaaaaaa
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
say HI.Кога нема реплика премолченото значи: вернк е оној кој се обрака кон Бога неверник е оној кој се уште прашува за и околу него ако си. Одиме понатаму.Не е наше да судиме и да мериме.Оти со каква мерка ке мериме со таква ке ни се мери, и со каква судиме со таква и нам ке ни се суди. Да мериме дека некој се валка многу гордо од своја страна.Бог знаеи е ремудар. |
|||||||||||||||||||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Uste ednas i ne poveke. Stv. 1,16-17 (11) I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. (12) I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. (13) Tako bude večer, pa jutro - dan treći. Krale... do tuka sme kaj TRETIOT DEN. Znaci,tri pati do sega se razdenilo... kazi so sto,KAKO,TI KAZI MI,KAKO,KOGA SVETLOTO,VELAM SVETLOTO E STVORENO TEK POSLE (TRETIOT DEN) IV dan. (14) I reče Bog: "Neka budu svjetlila (POSLE TRETIOT DEN STVORENO E SVETLOTO)na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, (15) i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!" I bi tako. (16) I načini Bog dva velika svjetlila (OTKAKO SVETLOTO GO STVORI,POTOA I SONCETO....)- veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde. (17) I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, (18) da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame(A TRETIOT DEN STO JA DELESE NOKTA OD DENOT ????). I vidje Bog da je dobro. (19) Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti. Da ne se bunime znaci. I pred da bide sozdadeno svetloto,se veli VECE,JUTRO-DAN TRECI. Znaci i pred svetloto nesto ja delelo nokta od denot,no ne svetloto,oti svetloto e sozdadeno posle 3-tiot den. A tek posle svetloto sozdadeno e sonceto. |
|||||||||||||||||||
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Пророк Илија бил под законот,наговиот ученик Елисеј не бил под законот.Илија го симболизира стариот завет Елисеј го наговестува новиот.Илија се држел за законот како за зид поради тоа што знаел каде води и чуда правел во кои сите веруваме. Елисеј и ако се гледал, се држел за зидот (законот) поради тоа што знаел каде води.Елисеј бил над законот.Самсон бил под законот додека имал коса,но кога ја изгубил косата дознаваме дека го напустил законот. Стариот завет е старото вино тоа е законот.Новиот завет е новото вино кое бог ни го објави.И СЕКОЈ ЌЕ КАЖИ СТАРОТО Е ПОДОБРО,точно но кога има ново значи старото е ветво.Поради тоа да не го тураме старото вино во нови мевови оти старите можат да се скинат и да истечат.Како што никој не пришива стара крпа на нова бидеки старата ка се искине.Кој е подготвен за ново вино нека се крсти во Отецот Синот и Светиот Дух.
|
|||||||||||||||||||
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
ajajajajaj Miraleme.... Vakvi pocetnicki greski duri ni od tebe ne ocekuvav... Prasuvas kako se stemnuvalo i razdenuvalo koga nemalo sonce? Pa kaj pisuva deka se razdenuvalo? Kaj pisuva? Pisuva samo deka pominal eden den. Miraleme. Ne treba da te ucam jas osnovni raboti. Eden den se znae sto e. Odi na Sev. ili Juzen pol, i ke vidis deka tamu sonceto ne zaogja i ne izgreva (mozes i da ostanes tamu ako ti se bendisa), ama pak si merat po nasiot kalendar 24 casoven den. Ne moze tebe kako ke ti tekne da si dodavas i odzemas od biblijata. Vtoro. Velis svetlinata e sozdadena vo cetvrtiot den. Miki, pak si zbunka ziva. Kako be vakvi pocetnici greski me teras da gubam vreme da ispravam? Svetlinata e sozdadena vo prviot den. Vo cetvrtiot den se sozdadeni svetilata. Citaj ubavo> svetlina - svetila. Svetlina - svetila. AJde povtori - svetlina - svetila. Kontas? Svetlina prv den. Svetila cetvrt den. Razbiras? Ne. Ok, eve ke ti nacrtam. Svetlinata e svetlo, svetilata se svetlecki tela. Kontas sega? Pak ne? Eeeej, sto da ti pravam.... Ni crtezi ne razbiras ;-) Znaci tuka stanuva zbor za sozdavanje na svetleckite tela (sonceto i mesecinata), a ne za svetlinata koja e sozdadena vo prviot den. I se nadevam deka ke si stois na zborot i nema veke da mi se obrakjas, iako iskreno od tebe ne ocekuvam deka ke se pridrzuvas do ova, bidejki i za drugi raboti do sega izlaza... Изменето од krale |
|||||||||||||||||||
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
|||||||||||||||||||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
е? кога нема реплика премолченото може да значи многу работи. Иако знам на што алудираш, да ти кажам дека премолченото може да значи и отстапување пат да помине на некој што само минува! Супер, верник е оној кој се обраќа кон Бог, ДА, те поддржувам! Што е тука проблемот? Јас ако прашувам за Бог, не значи дека незнам за Бог. Јас прашувам ВИЕ како го сваќате Бог, разбираш? Некој може Бог да го сваќа како Крокодил, Кондор, Крава, Змија ... и тн .. за некого може тоа е Бог! Прашувам да не случајно за вас ДЕНЕШНИВЕ христијани е Бог човек или поделен на делчиња или така слично! ДАЛИ ИМАТЕ ЕДНО или уште посилни се ПАГАНСКИТЕ ВЛИЈАНИА и верувањата во БОГОВИ! Друго, НЕЕ НАШЕ ДА СУДИМЕ, НО, МНОГУ ЛУЃЕ СУДАТ НА ФОРУМОВ ... СУДАТ дека ова е Божје а ова е Сатанско!! |
|||||||||||||||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Не баш на секој народ. Испраќал пророци на избраниот народ за преку тој народ да се зачува вистинското учење за Бога и за светот кое сите народи некогаш го знаеле природно но другите народи надвор од избраниот народ полека го изгубиле и испомешале. Пророците го сочувувале таквото помешување и губење на вистинското учење кај избраниот народ. Праведници кои праведно живееле имало или можело да има во секој народ независно од тоа дали биле родени во избраниот народ или надвор од него.
Меѓу тие докази на еден пророк дека е испратен од Бога е и непорочниот и безстрастен живот со кој ќе живее пророкот посветен само на Бога.
Повторно точно. Само незнам каков пример е Мухамед. Земањето на толку многу жени е лош пример. Затоа што ако некој земе 10 жени тогаш се враќаме да бидеме животни, бидејќи некој тогаш ќе остане без жена. Колку што се раѓаат женски Бог дава исто толку машки што е исто така потврда дека еден маж треба да има една жена. Ако Бог сакал мажите да земаат по неколку жени тогаш ќе се раѓале многу повеќе женски деца. Кога некој останува без жена бидејќи некој друг бил моќен да ги има многу тогаш тоа е коренот на засновувањето на животинскиот чопор т.е. борбата за моќ која овозможува поседување на женските во групата, до кои послабите немаат пристап. Онака каков е духот на човекот така и му се ствара симпатија кон овие два начина на полово поврзување. Оние кои ја преферираат човечката и Божјата љубов преферираат моногамна љубов, додека оние кои го преферираат поседувањето пред љубовта повеќе им се допаѓа полигамијата која е поблиска до животните, а подалечна од луѓето.
Како може за пророците да важат ограничувањата кои важат за другите. Каде е тука Божјата праведност. Токму испавниот живот на пророците треба да биде тој кој ќе ја докаже праведната строгост на Бога. Привилегиите значат неправедност. Повластувањето да прават работи кои на другите им се забранети и за кои другите ќе одговараат укажува на погрешното учење за Бога кој од Светиот и Праведниот прави самоволен моќник. Таква е погрешната слика за Бог кој го проповеда исламот. Не гледаш дека со тоа и самите муслимани си ги оправдуваат своите дела какви и да се тие, бидејќи ќе тврдат дека како на верници во Алах им се простени делата бидејќи Алах ги ослободува од одговорноста за стореното. Штом со самото тоа што се пророци, на пророците им се простени лошите дела, тогаш логично и на муслиманот простено му е лошото однесување од Алах бидејќи тој е оправдан со самото тоа што се смета за Муслиман верник во Алах. Така оправданието доаѓа не од реалниот живот кој го живее туку врз основа на недокажливата вера во Алах. Тоа е премногу несамокритичко и непокајнички. Тоа води кон земање на преголема слобода во животот.
Токму сега зборуваме дека извршителот на Божја мисија треба да исполни некои критериуми за да биде Божји додека ти погоре тврдиш дека некој е пророк со самиот избор од Бога кој избор Бог го прави независно како тој живеел и се однесувал. Значи кои имаат критериуми за да знаат во кого што да веруваат, а кој верува во некого без критериуми, произволно.
Тие биле избрани и кога згрешиле се покајале Мухамед не се покајал и непокајувањето за неговите гревови докажува дека не бил ни избран.
Да проблем се повеќето жени. Токму поради тоа што еве вака ќе биде обвинуван за погрешно живеење ако бил навистина пророк ќе се воздржел од земањето на толку жени како што се воздржувале сите класични пророци. До Мојсеј не се ни сметаат за пророци како Авраам, Јаков, Јосиф и слично. Соломон, Давид, спаѓаат во исклучоците на помалиот број некласични пророци. Тие не се сметале се*е си за пророци, а пророштвото нивно се утврдува дури отпосле откако она кое потсвесно го кажале се покажува за точно. Класични се Илија, Јеремија, Исаија, Езекиел, Даниил, Натан, Осија и повеќето други кои самите за се*е тврделе дека се Божји пророци им носеле на луѓето збор од Бога и никогаш не се женеле туку само на Бога се посветиле. Самсон, Гидеон и другите испратени од почетокот на израелското живеење на земјата околу јордан не се пророци туку се наречени судии.
По плодовите ќе ги познаете: Така Христовото учење достојно на Божјото учење проповедано од Православната Црква му носи мир на каде и се проповеда во светот. Обратно секаде каде к*ранот се проповеда не се добројува колку сурови сатански верски војни започна и сеуште ги води на толку многу места низ целата планета под разни изговори. Започнува војни барајќи било каква причина. И ако некој му направи неправда заради таа една оправдана причина поведува несоодветно голем број на војување и убивање. Делата и плодовите на к*ранот се покажуваат како сатански.
Погледни ги делата на двете вери. Кажи ми дали досега Православната Црква започнала верска војна. Без да бараш оправдување кажи ми колку верски војни имаат водено исламските земји кои се водат по к*ранот. Дали во модерново време некој е на православно христијанско тло обезглавен затоа што не се декларирал за христијанин. Сети се на тинејџерките во Индонезија, или во Египет и уште на многу други места. Не ти кажува ли тоа Миралем дека исламот е погрешна вера која не доаѓа од Бога. Што треба да се случи а кое досега да не се случило за да се препознае дека исламот е вера насочена против Божјата волја. |
|||||||||||||||||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||||||||||||||||||
harbur
Сениор Регистриран: 10.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
bez da komentiram sto napisal sard, znaci doznavame deka vo hristijanstvoto se veruva deka Bozjiot Poslanik moze da bide gresen ,tuvbe istifa |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Библијата е ПРЕПОЛНА со грешките на Божјите посланици. Од гревот на Адам, до убиството на Мојсеј, до неверието на Авраам, до прељубите на Давид, до идолопоклонството на другите цареви итн. Тие се луѓе. Не богови. Само Христос е безгрешен. Тој двои од сите други. За Него Библијата вели дека беше „тестиран во се како и ние, освен во грев“. Значи се разликуваше од другите по тоа што не згреши. Беше совршен. Совршен може да биде само Бог. Другите, ние сме само луѓе. Без разлика колку сме блиску до Бога, повторно можеме да згрешиме. Само Бог може да биде совршен, односно, уште еднаш се докажува дека Христос беше Бог.
|
|||||||||||||||||||
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
|
|||||||||||||||||||
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
sau HI Напиша. Јас ако прашувам за Бог, не значи дека незнам за Бог. Јас прашувам ВИЕ како го сваќате Бог, разбираш? Убаво е да остане вака и по доагањето на соодветниот одговор, тоа е само одговор, да немаше прашање немаше да има одговор сротивен на сопственото убедување, нели очекуваме поинакво мислење.Бидеќи прашањата се од стилот како вие го сваќате БОГ.Тогаш одпаѓа теоријета дека некој суди кое е Божјо а кое е сатанско. Знаам дека никаде во овој форум не сум поставил прашење.Пред Бог чустувам за должност: секој оној кој бара од мене што и да било а да су во можност да му го дадам.И единствено така го сваќам. А јас се на знаам, а го прашувам оној во кого варувам дека знае,и знаам каде да го најдам. |
|||||||||||||||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Некако како муслиманите да ја избегнуваат оваа тема. Кога зборуваме за личноста на Мухамед, како и кога би зборувале за личностите на прочуените муслимани како исламот да се чувствува многу слаб на тоа поле. А уште првиот пат кога пишував за Апостолите и за другите Свети луѓе почувствував дека христијанството токму тука е непоколебливо силно и баш сакам да ме прашуваат за нивните личности. Од нивните дела и личности лесно може да се воочи дека биле Божји луѓе т.е. јасно и очигледно го исполнувале критериумот кој Бог го кажал „по делата ќе ги познаете“.
|
|||||||||||||||||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||||||||||||||||||
orthodox
Сениор Регистриран: 06.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Hristos voskrese! Krishti u ngjall! Christ is risen! Hristos anesti! Ne sakav, da ne pomine periodot na 40 dnevnoto pojavuvawe na Spasitelot posle Voskresenieto, a da ne Ve pozdravam so ovoj radosen (najradosen) pozdrav, site Vas, moi bra}a i sestri, kako i prijatelite od forumot. Dodeka ja pi{uvam porakata, gledam deka vo mojot period na odsustvo, se podobrilo softverskoto re{enie na forumot (~estitki do Mt.Net), deka mojot prijatel Krale go nema, administratorite se se poretki, aaaaaa se obiduva da gi vrazumi barem malku tie ,,{to imaat o~i , a ne gledaat..,,, do{ol nekoj ,,ninxa,, i si zaminal, a aktuelen e ,,mesinxerot,,. Op{t zaklu~ok e deka say-hi i miralem se se poagresivni i napadni i site gubat volja za civiliziran dijalog! (za `al)! Pozdravot go objavuvam na ovaa tema (islam protiv islam), bidej}i koga se logirav, dobiv LP, vo koja se spomnuvaa nekolku nepo{teni raboti na miralem, od koi }e izdvojam samo edna! Imeno, toj vo odgovor na moja li~na dilemma, (dali slu~ajno ne e platen od nekogo da odi po forumi i da objavuva razni napisi, kako i posetuvaweto na mno{tvo sajtovi, bidej}i ne mi be{e verno nekoj da ima tolku slobodno vreme, a istovremeno da zarabotuva za `ivot), mi odgovori , parafrazirani, DEKA NE SUM RAZMISLIL DEKA TOA MO`E DA GO PRAVI OD RABOTA! Jas, se razbira, vedna{ se pokajav {to dobiv takvi pomisli, no vo ovaa LP, argumentirano, ima citat od miralem, koj vo svoj post veli DEKA NEGOVATA PROFESIJA E MAJSTOR I KAKO BIL KAJ NEKOI PRAVOSLAVNI (VPRO~EM TOJ BIL, NON STOP NA TEREN) I DEKA ]ERKATA NA GAZDATA POSLE TU[IRAWE SE [ETALA GOLA…. PRA[AWE:Koga miralem la`e{e? Zarem u{te edna{ se pobivate sami sebe, preku li~en primer, kako {to vpro~em,neli, si go pobivate u~eweto na k*ranot preku sekojdnevnata praksa i `ivot! Pozdrav do site koi gi spomnav i ne gi spomnav! Hristos vokresna! Navistina voskresna! Krishti u ngjall! Me te vertete u ngjall! Hristoa anesti! Alitos anesti! P.S. Nemav dovolno vreme i ne najdov tema povrzana so Kodot na da vin~i. (mo`ebi i nema takva). Za site onie koi se veruvaat vo ispravnosta na knigata (baj d vej, }e se snimi u{te eden film, spored roman na den braun, so napad na Crkvata), bi im postavil dve pra{awa:
2a : Ako go pi{uval k*ranot sam (odnosno raska`uval na drugi, oti bil nepismen) bi bilo navedeno i toa, za da se znae so sigurnost deka ne stanuva zbor za Sin Bo`ji, tuku za obi~en Pejgameber ( se `ena i dete) 2b. Ako e k*ranot od neboto, toga{ Бog, bi go naglasil toa, deka eden Pajgamber e mnogu po~ituvan i slaven kako Sin Бo`ji, no deka ete i toj e obi~en ~ovek. Ako vo ovie dva momenta vakvi iskazi ne se upotrebeni, sekoj razumen }e zaklu~i deka stanuva zbor za fantazii na eden pisatel koj zarabotuva na naivnosta ne nekoi lu|e. Prostete ako zgre{iv ne{to, mi se najavuva sloboden period, pa mo`ebi }e svratam da pro~itam koi temi ste gi obrabotuvale!!!! |
|||||||||||||||||||
Се за Христос, Христос ни за што!
|
|||||||||||||||||||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
orthodox old friend :)
Тоа на албански што си го напишал, некако ми е погрешно .. мислам дека би требало да биде: Krishti u RIngjall :) иако нее така! |
|||||||||||||||||||
orthodox
Сениор Регистриран: 06.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
Ringgjall bi bilo vo smisla na povtorno voskrenuvawe, demek neshto povtorlivo, sega kao toa se vika strucno so iminjata, minato svrseno vreme, pa nesvrseno, pa minato, pa predminato itn.
Znaci ne e Hristos voskresnuva, tuku VOskresna!!!!
a, ne se soglasuvam so tebe deka ne e taka.
Ako ne e taka sv.Pavle rekol ,,zaludna e verata nasha...<<
Nemallo da ima tolku macenici za verata!
Tuka e glavnata precka za dijalog so muhamedancite!
toa e glavniot problem - Hristos (odnosno toa deka e Sin Bozji i deka Voskresnal).
Taka?
Ashto?
|
|||||||||||||||||||
Се за Христос, Христос ни за што!
|
|||||||||||||||||||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||
nejse, како и да е .. така нека е.
А за тоа дека нее така, па имам ја некои книги , ако сакаш да ти дадам до прочиташ кога ќе имаш време, mundet? И, види што убаво си велиш, нема што да кажете, што да понудите .. цела вера ви е заснована на тоа воскреснување кое НЕЕ ВОСКРЕСНУВАЊЕ и кое НИКОГАШ не се случило! И, муслимани, не мухамеданци, ок? така. |
|||||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |