![]() |
|
Црква на плоштад, црква-музеј на Кале?! |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 32> |
Автор | ||
Albanian ![]() Нов член ![]() Регистриран: 12.Февруари.2011 Статус: Офлајн Поени: 38 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
pa neli Gospod gi dal hristijanite 1 miljarda naednas? ili polovina od hristijanite sto sega se muslimani konvertirani od ednas pominale kazete kaj ve boli luge i ne go mesajte islamot tuka oti imate problem so albancite i gi gledam site 99% od grupite na socijalni mrezi i na forumive vasi pocnuvat protiv islamot i odma izleguvat anti albanski ne znam sto vi e bre luge :) relex ne e dobro za zdravjeto ovaa rabota verujte mi :) |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
|
Ај да видиме извадоци од изјавата на младиќот од „Разбуди се„ кој инаку е вработен како политички советник во холандсаката амбасада а вчера беше еден од троа по активните во тепачката.
.... „Ова е веќе петта година како постојано нè провоцираат. Пробаа и скришно, како што знаат само ноќе да работат, за да ни го украдат Калето, но дојдовме и победивме, битката е наша. Искрено човекот ме просвети малце, искрено незнаев дека калето е „нивно„ а ние идеме да го крадеме...Плус тоа ДОЈДОВМЕ, ПОБЕДИВМЕ , НАША Е БИТКАТА...Добро кажува кој за што бил дојден. Продолжуваме... „Искрено многу ви благодарам, тие го покажаа нивниот начин како работат, како делуваат, ја фалсификуваат историјата. Но, ние знаеме кои сме, ние немаме криза на идентитет, затоа и достоинствено ќе се распределиме тука, но тука сме и секогаш кога треба да го браниме албанството во Скопје, ќе бидеме тука.„ Ние ја крадеме историјата , ние кои каде и да копнеме на Кале излегуват темели од цркви, ние ја крадеме историјата од Косовците доселени после емјотресот, после 1981 , после 1995 и после 1999. Плус муабетот за распоредување и бранење на албанството.Навистина покроток и покултурен повик за соживот до сега немам чуено. |
||
![]() |
||
aLbaneso ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
|
Ова е Џамијјата на Кале
![]() АДМИН ЗАШТО БРИШЕШ ![]() Изменето од aLbaneso - 15.Февруари.2011 во 00:24 |
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
А што има врска какви се објекти имало изградено на Кале?
Зошто историјата мора секаде да се меша? Најмалку станува збор за историските моменти,во игра се дневно политички настани и тука нема многу што да се филозофира. Со Скопје 2014 има опфатено изградба на музеј и во него може да се приберат артефактите. Во краен случај и да се гарди музеј на Кале нити тоа не е причина да се дојде до ова ситуација. Еден неоспорен факт е дека институциите функционираат како расштиман оркестар. Се наменуваат проблеми за да се избегне од реалноста дека државата ни е во криза и тоа институционална, политичка, социјална и каква ли не?! ![]() Ова е чисто одвлекување внимание. Лично ме налути изјавата на заменикот министер Може да го смени само Али Ахмети. а што значи тоа дека ние имаме двајца премиери- еден за ММакедонците и останатите и еден за Албанците министри ![]() |
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
Gegite preminale vo islam vo 18 i 19 vek , kako mozes da se povikuvas deka takvo nesto ne postoelo???? Islamot e uvezen ovde !! |
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
A sto pravime so pravoslavnite Albanci ???? Gjamiite gi gradele osmanliite
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Ти многу "скаран" со историјата си бил. ![]() Битоа бил нарекуван Манастир, не поради тоа што бил албански град, или нешто слично, туку така бил нарекуван ов Византија, односно тоа е грчки термин, за што можеш да се увериш и од денешната грчка терминологија за градовите. Никаква албанска терминологија не е во прашање. Патем, човек и многу не треба да се разбира од историја, доволно е самиот грчки термин да го поврзе со значењето на истиот во грчкиот јазик и да види што имала Битола за да биде наречена така. Кога ќе размислам подобро, не си бил скаран само со историјата. ![]()
А тоа дека за 100 години се рушени џамии, е само уште еден доказ дека историјата ти е позната колку и црните дупки. Последните 67 години Македонците се слободни, за да рушат нешто, затоа што пред 1944 година биле под српска и бугарска окупација. Aко некој нешто рушел, тоа биле Србите и Бугарите, а не Македонците. А Македонците, не само што не рушеа, туку и ги заштитуваа Албанците. Во време на бугарската окупација, мошне интересни настани се случувале, за кои има и фотографии, само треба да ги побараш. Јас ги имам и во компјутер истите. Особено за тоа распрашај се в Нерези. И доколку еден Македонец не се вмешал со молби до бугарската војска, еден Албанец немало таму да остане. Истотака, ако можеш, прашај,што се случувало при првиот влез на бугарската војска. И повторно Македонците ве избавуваа. Доколку не беше така, Богдан Филов мошне брзо со вас ќе расчистеше. Да не говорам за 1999 година, кога тука прибравме стотици илјади бегалци, а за само нецели две години, видовме што добивме како благодарност. Јас разбирам да се немало срам, ама ова ни срам ни перде работата. Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 20:28 |
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Anastea, blagodaram za posocheniot link. Ova pokazhuva neshto sosem sprotivno od onoa shto navede Rigel, deka ne postojat dokazi oti gradbata bila crkva. Patem, tamu nemalo edna, tuku povekje crkvi. Nikoj ne negira deka podocna na toa mesto imalo i dzhamija, no da se negiraat arheoloshkite naodi za da se istera so sila nechija verska politika ne e vo red. ![]() |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
DragancoLeskoec и Rigel35 суспендирани. Темава нема да ја затворам, поради интересот и волјата на членовите заинтересирани за цивилизирана дискусија, без навреди, ширење говор на омраза, омаловажување, негирање... Ќе ве потсетам пак на правилата, па вие како сакате:
|
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Убаво е да се види прво што е пронајдено на Калето, дали има или нема докази, пред да се негира или омаловажува нешто. Разговор со археолозите кои работеа на случајот: НА КАЛЕ - ПРОНАЈДЕНИ ТЕМЕЛИ НА СРЕДНОВЕКОВНА ЦРКВА |
||
![]() |
||
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
|
Која е позадината на вчерашниот инцидент на Скопско кале? Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 17:50 |
||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Blagodaram za odgovorot. Znachi neshto postoelo na Kale, arheolozite smetaat deka bilo crkva, no na vashe baranje (bidejki toa mesto e vazhno i za muslimanite), ovie vetile deka prvin argumentirano kje go dokazhat svojot naod, pa potoa kje prodolzhat so gradbata. Spored onoa shto go velish, ovie namesto da go storat toa (pred s'e ne trebale da zapochnat neshto vakvo na taka vazhno mesto za dvete veri), se nafatile preku nokj da ja krenat gradbata za da ve donesat pred svrshen chin (ova malu mi nalikuva kako nekoi gradenja na dhzamii bez dobivanje odobrenie). Oti sopiranje na neshto shto e vo tek na gradba i rushenje na vekje izgraden verski ili kulturen objekt e potpolno razlichna rabota. Ako prilozhenoto e verno, togash mene mi izgleda kako slabo presmetena rabota od strana na vladata. Tuka ne mozhe da ja kleveti opozicijata. Ako si ja zavrshila domashnata rabota kako shto treba ne bi doshlo do vakov incident i mozhela da go izgradi objektot bez site oivie nepotrebni megjuverski i megjunacionalni tenzii. Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 20:27 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
|
Со квадрати се обележани.
Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 20:26 |
||
![]() |
||
Rigel35 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 68 |
|
I kaj gledas ti Crkva vo toj link? Изменето од Анастеа - 14.Февруари.2011 во 20:26 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |