IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 31>
Автор
Порака
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 16:27
Za Sabotata sum licno osvedocen. Imam licno iskustvo so pocnuvanje na sabotata so liturgija i so manora, so molitvi, i moeto telo ima doziveano vistinski izliv na radost, cuvstvuvajki se kako del od neshto sveto. Solzi mi imaat dojdeno na ocite, radost vo dushata i svakanje kolku sum mal, a kolku sum pocasten od Ruah HaKodesh da me poseti na pocetokot na Sabotata. Bi sakal sekoj da go pocuvstvuva toa. Teshko mi e da go objasnam.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 16:28
Sabota hmmm neli toa e temata ...

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 16:29
Originally posted by sk sk напиша:

Za Sabotata sum licno osvedocen. Imam licno iskustvo so pocnuvanje na sabotata so liturgija i so manora, so molitvi, i moeto telo ima doziveano vistinski izliv na radost, cuvstvuvajki se kako del od neshto sveto. Solzi mi imaat dojdeno na ocite, radost vo dushata i svakanje kolku sum mal, a kolku sum pocasten od Ruah HaKodesh da me poseti na pocetokot na Sabotata. Bi sakal sekoj da go pocuvstvuva toa. Teshko mi e da go objasnam.

I jas imam slicno iskustvo i toa mnogu pati vo sabota mi se slucilo .... zasto e taka ne mozam da si objasnam ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 17:08

Ezekiel 44:9 (6-9) ne zboruva za evrei, tuku za izraelci, koi se socineti od potomcite od Adamovoto seme

Израелци не се потомците на Адам, туку потомците на Јаков, синот на Исак, синот на Авраам.

„Оној му рече: „Отсега не ќе ти биде името Јаков, туку Израел, зашто се бореше со Бога и со луѓето, и победи.“ (Битие 32:28, Библијата)

Заповедта на Бог во Езекиел 44 се однесува на старозаветното светилиште, Соломоновиот храм, кој патем веќе не постои.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 17:11
sk, што мислиш, зошто се раскина храмската завеса при Христовата смрт?

„А Исус викна со силен глас и издивна. И храмската завеса се расцепи надве, одозгора до долу. “ (Марко 15:37-38, Библијата)

п.с. Храмската завеса го покривала најсветото место во храмот (светината над светините) каде само првосвештеникот смеел да влезе и да принесе жртва за покривање на гревовите на луѓето.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 20:44

Koga Hristos izdivnal na krstot, zavesata vo hramot bila iskinata od nevidliva raka,kako i zrtvata koja sakal da ja prinese prvosvestennikot izbegala.

Kazuva deka Hristos e zrtvata za nasite grevovi i deka posle nego netreba da ima prinesuvanje na zrtvi.

So toa ceremonijalniot zakon bil ispolnet[ukinat].

www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 23:05

Ako ne veruvame deka Bozjite zborovi se vistiniti, togash koja e poentava na koristenje na Biblijata kako faktor?

Coveckite pishuvanja jas ne gi priznavam kako Bozji. Nie isto ovde na forumov moze da napisheme nashe mislenje i da go proglasime za Bozje tolkuvanje, toa ni go dava slobodata, no kolku e toa validno e prashanje. Zatoa se drzam isklucivo na Bozjite zborovi, zoshto sepak On znae shto zboruva i shto se 7000 godini za Nego?

Prashuvaj se ti dodeka mi gi izdvojuvash Bozhjite zborovi od chovechkite. Ti tvrdish deka vo Pismoto bukvalno se zapishani Bozhji zborovi, a ne jas. Jas velam deka Biblijata e chovechko pisanie inspirirano od Boga.

Ako tvrdish deka tamu ima zborovi koi Bog lichno gi napishal ili gi kazhal, togash dokazhi go toa preku sekoe somnenie.

Ne morash da brzash i vednash da odgovorish. Zemi si vreme kolku shto ti e potrebno, no koga kje replicirash bidi siguren deka doagjash so neosoborlivi fakti i dokazi, a ne so teloshka apologetika.

Ako mislish na Bozjiata doktrina deka ne e vo red, togash "potvrduvash" deka Bog ne e vo red. No dokolku mislish na zavrzlamite koi lugjeto gi kreiraat i gi proglasuvaat kako Bozjia doktrina, pa ne se gleda nikakva logika vo niv, togash da, taa doktrina nema smisla. Vsushnost toa e obid na covekot da ja zeme pozicijata na Boga i kazuva shto e pravo, a shto ne. Lucifer toa go sakal.

sk, meshash poimi... i razbiram zoshto go pravish toa bidejki uveren si oti chovekovata interpretacija i doktrina e i Bozhjata doktrina. taka mislat i muslimanite, hindusite, budistite (nie koi veruvaat deka buda e Bog) i t.n. I za site drugi ne bi se prashuval zoshto mislat taka, no ti imash pisanie vo Biblijata koe ti potvrduva deka Bog e vechno nedopirliv za chovekot i sekoja pomisla oti Negovata "doktrina" mozhe da bide razbrana i sfatena od chovekot i taka da stane i "chovekova doktrina", e krajno arogantna i ignoratna utopija. Ako neshto navistina mozhe da go razjari Boga, toa e tokmu takvoto veruvanje.

Jas velam mnogu ednostavno : Bozhjiot plan raboti, chovekoviot ne!

Ako ima nekakvi kontradikcii, nejasnotii, isprevrteni raboti... toa samo pokazhuva deka usvoenata doktrina ne e e vo red. I tuka ne pomaga nikakva apologetika, nikakvo shtimanje na rabotite, peglanje na spotivnostite, falsificiranje na tekstovite, izmisluvanje na komplicirani objasnuvanja, vostanuvanje dogmi...

Ne postoi nitu edna "chovekova doktrina" koja e i "Bozhja doktrina". Zatoa imame povekje od 4.000 veruvanja i religii koi polagaat pravo na "Negovata doktrina".

Изменето од Messenger - 21.Септември.2010 во 23:20
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 23:44
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne postoi nitu edna "chovekova doktrina" koja e i "Bozhja doktrina". Zatoa imame povekje od 4.000 veruvanja i religii koi polagaat pravo na "Negovata doktrina".

Malku ke odime offtopic od temata , ama me interesira tvoeto mislenje messi.

Mozno li e nekoe od tie 4 000 veruvanja da e vistinito? Sto mislis? збунетост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 23:54
Pa, zarem togash kje postoeja 4.000 veruvanja i religii ?

Mislam deka ja prochita knigata kade shto Bog samiot go objasnuva toa na najednostaven i najpristapen nachin vo Negoviot najdolg monolog napishan vo Biblijata.

Taa kniga treba prva da bide prochitana od sekoj vernik ili potencijalen vernik, pred mentalno da si go odredi umot za bilo kakva doktrina ili dogma.

Ako ne drugo, barem svetov kje bide posheteden od fundamentalisti i ekstremisti od sekakov vid i kov, pa taka kje stane mnogu podobro i posrekjno mesto za zhiveenje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 23:55

Mislam deka ja prochita knigata kade shto Bog samiot go objasnuva toa na najednostaven i najpristapen nachin vo Negoviot najdolg monolog napishan vo Biblijata.

Taa kniga treba prva da bide prochitana od sekoj vernik ili potencijalen vernik, pred mentalno da si go odredi umot za bilo kakva doktrina ili dogma.

Ako ne drugo, barem svetov kje bide posheteden od fundamentalisti i ekstremisti od sekakov vid i kov, pa taka kje stane mnogu podobro i posrekjno mesto za zhiveenje.

Mislis za Knigata na Jov ? намигнување
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 23:56

Прекрасно!   

Одсрце ти посакувам тебе, мене и на сите луѓе, се’ повеќе вистински да го почуствуваме присуството на Руах ХаКодеш (во Кого е Вечниот Шабат) и на денот на кој што Воскресна Спасителот (Неделата, како што многумина Го почувствуваат), но и на сите останати денови, како што е и Совршената Волја БОЖЈА !

Амин

п.с. Совршениот Шабат е во Милоста БОЖЈА, во Мудроста БОЖЈА - Христос!

„Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата!   

Изменето од spiros - 22.Септември.2010 во 00:30
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:06
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Mislis za Knigata na Jov ? намигнување

Ponekogash se mislam... zoshto tolku chseto se prashuvame, se dvoumime i se somnevame koga vo sushtina go znaeme odgovorot.

Pa potoa se obiduvam da si odgovoram - zatoa shto vistinata najchesto ne ni se dopagja onakva kakva e ... pa se obiduvame na sekakov nachin da ja zaobikolime, da ja izmenime ili barem da se zalazheme... kolku da se chuvstvuvame podobro.

No rabotata e shto nie mozheme da se zalazhuvame kolku shto sakame za da se chuvstvuvame podobro, no toa nema da ni donese nikakvo spasenie.

Samo vistinata spasuva.

Zatoa Isus veli deka portata e tesna i malkumina kje minat niz nea... O da, mnogumina kje se povikuvaat vo negovo ime, mnogumina koi se chuvtsvuvale ubavo koga za nego govorele oti e Sin bozhji, Bog, Presvetol, Najmilosrden, Sovrshen, Svetlina nad Svetlinite, Spaitel... mnogumina kje palat svekji, kje postat, kje se molat, kje davat k*rbani... nekoi znaejkji deka malkumina kje minast niz portata kje palat dva pati povekje svekji i kje postat i kje se molat trikratno... no toj togash kje im reche "ne ve poznavam koj ste vie"...

Oti Bog i prosvetlenite lugje ne se odzivaat na slatkorechivost, "feeling good" doktrini ili pravenje bilo shto samo poradi lichna korist.

Oti tokmu toa e grev.

Изменето од Messenger - 22.Септември.2010 во 00:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:13

Imam odredeno mislenje za vistinata, se soglasuvam deka ne moze da se osoznae celosno.

No, veruvam deka postoi apsolutna vistina , ama ne sakam da odime offtopic.

Samo ke kazam deka toa e Vistinata za koja zboruval ISUS , Vistinata koja osloboduva.

"Тогаш Исус им говореше на Јудејците што беа поверувале во Него:

“Ако вие останете при Моето слово, навистина ќе бидете Мои ученици;

и ќе ја познаете вистината, и вистината ќе ве ослободи.”

( Jovan 8:32)

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:27

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Imam odredeno mislenje za vistinata, se soglasuvam deka ne moze da se osoznae celosno.No, veruvam deka postoi apsolutna vistina , ama ne sakam da odime offtopic.Samo ke kazam deka toa e Vistinata za koja zboruval ISUS , Vistinata koja osloboduva."Тогаш Исус им говореше на Јудејците што беа поверувале во Него: “Ако
вие останете при Моето слово, навистина ќе бидете Мои ученици;

и ќе ја познаете вистината, и вистината ќе ве ослободи.”

Se slozhuvam!

I ako ne si znael, tokmu toa e gnostichkoto moto:

ќе ја познаете вистината, и вистината ќе ве ослободи.

Samo znaenjeto (gnosis) i negovata praktichna upotreba osloboduva i spasuva. Veruvanjata vo ubavite zborovi i "feeling good" doktrini koi vetuvaat rajski gradini samo ako chovek veruva vo neshto i slepo sledi nekakvi tradicii, dogmi i metanii ne vodi nikade podaleku od privremeno ubavo chuvstvuvanje vo ovoj materijalen svet. Zatoa Isus na farizeite im reche deka takvoto prakticiranje i zhiveenje ne nistho drugo tuku gjavolska rabota.

Problemot e shto od Isusovoto uchenje vo Noviot Zavet imame samo nekolku strogo selektirani stranici za koi ne sme sigurni nitu dali se originalni i nekoruimpirani od menuvanja zborovi ili celi rechenici i pasusi.

Zamisli, od trigodishno direktno uchenje na apostolite nie denes go proklamirame Isusovoto porovedanje na baza na samo nekolku stranici preraskazhani sluchki i eden kup inerpretacii od treti lica, od koi najgolemiot broj ni se nepoznati.

Изменето од Messenger - 22.Септември.2010 во 00:43
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.