IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Охрид-Центар на Лазаровата Гарда
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Охрид-Центар на Лазаровата Гарда

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
Автор
Порака
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:21
Sto se zanesuvate ne mi e jasno.........ma gajle mi e za Srbite, za Makedonija tolku da se grizevte
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:23
znaeme za kogo ti e gajle.......ama nas ne nie ........ nase pravo -neli?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:27
Свакако да је најзначајнији разлог то што већ двадесетак година, а посебно од када су поново окупирани Косово и Метохија, и физичко и духовно поприште славне битке, постоји снажан притисак на српски народ који иде у правцу брисања националне историјске свести, у којој несумњиво најзначајније место припада косовском завету. Тај је завет, како је већ наглашено, створио посебан морални кодекс односа према отаџбини, роду и слободи и жртвовању за њих. Докле год тај морални и свети завет постоји очуван и поштован у колективној и институционалној меморији српског народа, немогуће је Србе претворити у поданичку масу. Јасно је да са живим косовским митом и заветом нема “новог или модерног патриотизма” који апсолутизује глобални поредак, на штету националног корпуса. С друге стране, косовски мит је снажна прича о српској ратничкој части која је потврђивана и учвршћивана вековима после њега, без обзира што су ратни противници ратовали на нашој територији примењујући зло без граница. Све док нам је косовски завет идеја водиља, биће безуспешни покушаји обезчашћивања и бестијализације српског(citaj makedonski isto taka) народа, све у циљу правдања зла које му је учињено и у прошлом веку, и данас и, изгледа, сутра.
Сигурно да оне који добро разумеју значај историјске свести и посебно косовске духовне вертикале, не чуди што је на пројекту наметања заборава ангажовано више “модерних културолога” и “историчара”, но што је било турских војника на Косову пољу. Ови први квалификују Видовдан као рецидив паганства, а сам косовски мит означавају као ограничавајући фактор у развоју српске културе, док ови други говоре о косовском поразу и у вези са тим проблематизују структуру или психолошку грађу српске нације која га се, као тако поразног, уопште и сећа па још и не дозвољава после толико векова да га прекрије заборав. На основу досадашњих ефеката, а имајући у виду време као ограничени ресурс, може се закључити да је мала вероватноћа да ће остварити свој наум, баш као што ни турске уходе нису успеле да поколебају српске ратнике пре саме косовске битке причом о бројности, снази и непобедивсти турске војске.

Изменето од aladin - 28.Јануари.2008 во 00:28
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:27
[QUOTE=aladin]

Аладин, не би сакала да повредам ничии национални чувства, а Косово како што се произнесов погоре е српска болка.
Од друга страна станува збор баш за еден “ратнички народ“ као што вели твојот цитат, СРЕБРЕНИЦА ќе остане најголемиот срам на Европа, тоа што го сторија србите врз недолжното население во Сребреница не  ератничко, но кукавичко ...така да лично не би сакала да си имам работа ни со Лазар, ни со св.Сава...

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:31
dobro no zatoa ke imame so karpalak...........  i so uste na zalost zaspani makedonci........ koi kako jagnina gi demne volkot , a tie ...........

a za srebrenica--nikoj ne ja opravduva. no ne e ni toa sto ni go serviraat gnasite ---od tipot na ljuboten, nas ne sudat vo hag(ljube,johan)  a ubijcite od uck se na sloboda..... itn.

se na se vistinata neprestano se izvrtuva zrtvite-ubijci - ubijcite -zrtvi neli?

Изменето од aladin - 28.Јануари.2008 во 00:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:32
Ako i tebe ti bese gajle za ona sto mene mi e gajle, Makedonija ke bese daleku od ovakvi gluposti i ke se spomenuvase samo vo pozitiven kontekst
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:33
Originally posted by aladin aladin напиша:

dobro no zatoa ke imame so karpalak...........  i so uste na zalost zaspani makedonci........ koi kako jagnina gi demne volkot , a tie ...........a za srebrenica--nikoj ne ja opravduva. no ne e ni toa sto ni go serviraat gnasite ---od tipot na ljuboten, nas ne sudat vo hah a ubijcite od uck se na sloboda..... itn.

Sekako srpska paravojska ke ne spasi od takvi zlocini..........ocigledno pamet ne ni doagja
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:39
Немојте така,па косово е подарок од Македонскиот цар за зетот,керката на цар Самуил се викала  Косара затоа и местото денес се вика косовонамигнување
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:39

dobro no zatoa ke imame so karpalak...........  i so uste na zalost zaspani makedonci........ koi kako jagnina gi demne volkot , a tie ...........

a za srebrenica--nikoj ne ja opravduva. no ne e ni toa sto ni go serviraat gnasite ---od tipot na ljuboten, nas ne sudat vo hag(ljube,johan)  a ubijcite od uck se na sloboda..... itn.

se na se vistinata neprestano se izvrtuva zrtvite-ubijci - ubijcite -zrtvi neli?

Да чекам, србо да ме брани?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:41
taka mozes da im velis na ,,evro-atlanskite-maco-tipovi,  koi makedonija i se sto e makedonsko bi go prodale za eden rucek vo london.

mene me interesira sto bidna so zeemjata za koja moite predci leele krv , da bide slobodna-makedonska,  sto bidna so nivnite grobovi-koi gi iskopaa, sto bidna moite crkvi -koi me prosvetija a sega mi gi rusat,  sto bidna so makedonstinata, koj ja brani, koj gi brani makedoncinjata i misli za nivnata idnina dalekusezno a ne do zadutre<<vo evropa i nato>>  koi samo sto ne se raspadnale, i koi istite tie- neprijatelite na ovaa macena zemja i narod gi vooruzuvaai poddrzuvaa -gnasno i licemerno izjavuvajki i lazejki deka sme nivno milenice....

poinaku ne znam kako makedonija  ke bide daleku od ,,gluposti,, sem da si gi brani interesite na svoite gragjani i idninata---no vistinski i dalekusezno  , stitejki gi svoite interesi -kako sto toa go pravat site mokni i mudri nacii.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:43
Originally posted by moira moira напиша:

dobro no zatoa ke imame so karpalak...........  i so uste na zalost zaspani makedonci........ koi kako jagnina gi demne volkot , a tie ...........a za srebrenica--nikoj ne ja opravduva. no ne e ni toa sto ni go serviraat gnasite ---od tipot na ljuboten, nas ne sudat vo hah a ubijcite od uck se na sloboda..... itn.

Sekako srpska paravojska ke ne spasi od takvi zlocini..........ocigledno pamet ne ni doagja

ne ke ne spasi  ana -ona- !!!!  koi kolea nasi vojnici i masakriraa nevini lugje.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:44
Еј не претерувај србите нема да не бранат и тоа никако,али треба ние да им помогнеме.Да покажеме дека христијанството е појако од било какви национални несогласувања и да почнеме заедничкиот непријател да го бркаме накај јонското мореголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:49
najstrasno od se e sto , zaslepeni-ne mozeme da vidime deka teroristite koi ni sedat vo parlament --ni sugeriraat deka srbite ,,ni mislat loso,,! dodeka sekoj vtor den izjavuvatt  deka makedonija treba da se deli, te avtonomija te golema albanija......  големо%20гушкањецрвенеењецрвенеење

Изменето од aladin - 28.Јануари.2008 во 00:51
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:54
Не дека не ни мислат убаво тоа е факт,еве отиди на некој,било кој форум српски и сите ке ти кажат една иста приказна-вие сте Бугари,Македонци не постојат -тоа е Јужна Србијалутина

Но тие разлики не треба ние да ги приметуваме,како исконски,православен народ,вера и писмо сме им дале на србите па и памет сега ако треба ке им дадеме,мора да им се објасни дека оваа војна ке ја загубиме и ние и тие ако заеднички не почнеме да го требиме шиптаротнамигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.