IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Проповедања на Муслимани по Црквите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Проповедања на Муслимани по Црквите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415>
Автор
Порака
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 22:14
Ефенди читај и сфаќај како што пишувам.
На викам јас дека неможе туку такво им е правилото во црква , тоа не е дискотека,стадион и т.н. некој да закажува странично проповедање. Кажав:радо ке слушам ако организирате предавање па бидејки во црква нема да ве пуштат напрајте го на друго место и кажете каде па ке дојдам не е проблем.

Пишував и за ова јас сум роден како православен христијан и сум воспитан како таков па неможам и несакам да си ја менувам верата но моето залагање кон факти и докази вели дека Македонците верувале во Сонцето а и сите докази за Исус го даваат Сонцето , тоа не е религија.

Него батали тоа .
Зошто предавањето не го напишете тука бидејки стварно сакам да видам што имате.Ако не ви е проблем.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 22:16

?
       nekoj tuka se poigruva so hristijanstvoto.........
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 22:21
Originally posted by orlov orlov напиша:

?       nekoj tuka se poigruva so hristijanstvoto.........

И те како...
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 22:25
Ne be,navistina iskreno vi pisuvam,NE SE POIGRUVA NIKOJ!
Navratete se nanazad na temata i ce ja videte nasata namera,nemojte sega da izbrzuvate so nepotrebni zaklucoci.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2008 во 23:26
Originally posted by MAKEDON-FILIP II MAKEDON-FILIP II напиша:

Originally posted by orlov orlov напиша:

?       nekoj tuka se poigruva so hristijanstvoto.........

И те како...

A vie dvajca shto go branite Hristijanstvoto koga i dvajcata veruvate vo sonceto!!!
filipe vidisigi tvoite postovi deka ti samiot go navreduvash hristijanstvoto, pa sega nemaeki dokaz protiv Muslimanite si najde za shodno da lizesh gz kaj Hristijanite deka nekoj gi kritkuva, za da si ostvarish nekoja zacrtana cel!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2008 во 10:11
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako bev jas musliman, vednash ke ja prifatev opcijata sobirot da se napravi vo crkovniot dvor i vo zdanieto sto stoi tokmu vnatre do crkvata. Od toa poblizu do prvichnata ideja ednostavno nema.

Em volkot sit, em ovcite na broj. Em hristijanskite vernici nema da bidat voznemireni zoshto "nevernici" propovedaat vo niven hram.

Koi vernici ke se interesiraat za razgovorot ke prechekorat 5-6 metri i ke vlezat vo zdanieto do crkvata, koj ne saka neka si odi. Sepak nema lugje so sila da se drzhat i da slushaat ako tie toa ne go sakaat.

Ne gledam nikakov problem so taa ideja. Ne znam zoshto odednash sega inicijatorite se povlekuvaat i velat deka ne se zadovolni. Pa, sto e poentata sega tuka - formata, deka mora da bide bash vo srceto na duhovniot hram ili sodrzhinata, da se vospostavat prvite dobronamerni kontakti megju vernicite od dvete veri ?

Vo momentov gledam fleksibilnost i razbiranje od hristijanskata strana, no apsolutna krutost od muslimanskata...

A na pochetokot mislev deka e obratno.

Vo pravo si.
Ortodoksnite hramovi se premnogu morbidni i temni za taka svetli zborovi!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2008 во 19:03
jas bi prasal --moze li pravoslaven svestenik da propoveda od ,,terasickata so skali ,,  vo dzamija????  i da sedi kade sto sedi odzata za vreme na klanjanje??????

neka kazat muslimanite.

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2008 во 19:05
ke odgovori nekoj od ,,tie sto dobro go poznavaat islamot,,???????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2008 во 19:21

Vidi,

odrzuvanje predavanje od skalite nareceni Minber se slucuva samo vo petok i za Bajram. Toa e poseben ritual ili obred (hutba) koj go vrsi samo odzata ili imamot, odnosno hatibot.

Dlabnatinata kaj sto stoi odzata, odnosno od kade sto imamot gi predvodi vernicite vo molitva se narekuma Mihrab (lici na ona sto go urnavte od kameniot most na Vardar a koe go narekuvate strazarnica).

Ovie dve mesta se rezervirani samo za muslimanite i za odredeni periodi i priliki.

Ako nekoj pop ili nekoj od vas misli da stane musliman moze kje mu se ispolni zelbata da zastane tamu.

Vo sprotivno, sekoj drug ke si sedne kade sto ima mesto.

Nikoj od muslimanite ne barase da vleze niz carskite dveri kade sto ne im e dozvoleno nitu na zenite hristijanki da vlezat, tuku ednostavno da napravat eden fin cin za objasnuvanje na osnovite na islamot, zatoa sto ako se znaeme poveke ke se sakame.

Изменето од Messenger - 21.Јануари.2008 во 19:26
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2008 во 11:14
Ja citav temava so posebno vnimanie, za kuso vreme se ispisaa tolku mnogu stranici i na kraj nisto od seto toa.

Ubava e zelbata i voljata za nekoja takva sredba , duri koga bi znaela kade i ako vremeto bi mi dozvolilo, i jas bi dosla na edna takva sredba.

No ovde vidov nesto sto licno smetam ne e bas ona sto se sakase da se kaze vo pocotekot, dobra namera da se zapoznaat hristijanskite vernici so muslimanstvoto.

Posledniot post na DAIJA tokmu toa go potvrduva

Ovie dve mesta se rezervirani samo za muslimanite i za odredeni periodi i priliki.
Ako nekoj pop ili nekoj od vas misli da stane musliman moze kje mu se ispolni zelbata da zastane tamu.

Neli e ova istoto sto i Sard uste na prvata stranica go napisa, ako se prekrstat i ja primat hristijanskata vera togas da, ke moze da odrzat propoved.

Ponatamu Messinger mnogu dobro zabeleza deka muslimanskata strana se povlekuva... znaci koga nasetija deka nema nisto od obidot da se napravi nevozmoznoto, musliman da propoveda od oltarot na popot ... veke nema ni potreba od takva sredba...

Spored mene idejata e odlicna, a mestoto za ostvaruvanje na idejata voopsto i ne e vazno, vazna e celta koja se saka da se postigne. Mozebi gresam, sepak vo pozadinata jas osetiv nekakva poinakva cel tuka.

Inaku ako sepak nekako dojde do vakva sredba , jas ete kazuvam deka navistina bi sakala da vidam kako ke bide.

Изменето од butel2 - 22.Јануари.2008 во 11:16
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2008 во 13:00
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Posledniot post na DAIJA tokmu toa go potvrduva

Neli e ova istoto sto i Sard uste na prvata stranica go napisa, ako se prekrstat i ja primat hristijanskata vera togas da, ke moze da odrzat propoved.

среќа да те поправам, ДАИЈА зборува за посебни работи, односно . . . оџата од скалите зборува во ПОСЕБНИ пригоди и тоа е дел од молитвата, а во . . длабнината тамо напред напред . . тоа оџата ги предвори верниците во молитвата, намазот.
Значи, и едното и другото се користат во одреден период и тоа е извршување молитва. Значи, Христијанин неможе да застани тамо да одржи проповед, затоа што таа проповед се одржува само од оџа и е дел од молитвата. Се надевам разбираш!
Значи, не бараме ние да одржиме крштевање на Христијани во Црквата, не бараме да венџаме некој Христијанин во Црквата . . тоа е друго, тоа си е работа на попот, тоа си е во ред, тоа го разбираме и немаме проблем и не бараме ништо такво.
Што значи, добро зборува ДАИЈА, ако се вратат на Исламот, можат, ако не . . неможат да одржуваат верски ритуали.

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Ponatamu Messinger mnogu dobro zabeleza deka muslimanskata strana se povlekuva... znaci koga nasetija deka nema nisto od obidot da se napravi nevozmoznoto, musliman da propoveda od oltarot na popot ... veke nema ni potreba od takva sredba...

Spored mene idejata e odlicna, a mestoto za ostvaruvanje na idejata voopsto i ne e vazno, vazna e celta koja se saka da se postigne. Mozebi gresam, sepak vo pozadinata jas osetiv nekakva poinakva cel tuka.

Inaku ako sepak nekako dojde do vakva sredba , jas ete kazuvam deka navistina bi sakala da vidam kako ke bide

Пак да те поправам, јас колку што знам, не побаравме да проповедаме односно да одржиме предавање од олтарот на попот, и не побаравме да одржиме некој Христијански ритуал. Тоа не го побаравме, ние побаравме да одржиме предавање во Црква, не рековме да биде од олтарот на Црквата. Барем јас ја отворив темата и знам што и како побарав.
А за повлекувањето, ние не се повлековме, само нема некој кој ќе може да го среди тоа, да одржиме предавање во Црква. Понудата, барањето сеуште си стои, ако има некој кој може да го среди тоа, повелете . . . јавете се. Ако нема, тогаш што би рекле, нема нема . . . значи не се повлекуваме само што нема човек со кој може да разговараме за да се среди тоа.

Изменето од vd - 22.Јануари.2008 во 13:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2008 во 15:01
Znaci nekoj ne znae da cita ili mnogu mu se brza koga cita, skap e internetot, pa pisuva izmislici.

Ne ni treba zboruvanje od oltar ili carski dveri, moze i svrteni nakaj Meka, oti koga Omer vleze vo crkvata na ragjanjeto vo Erusalim, patrijarhot go pokani da izvrsi molitva vo crkvata, no ovoj bese fer i izleze.

Sigurno bil fer, no moze i mu bilo morbidno da klanja opkruzen so tolku strasni faci!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2008 во 15:50
Пак да те поправам, јас колку што знам, не побаравме да проповедаме односно да одржиме предавање од олтарот на попот, и не побаравме да одржиме некој Христијански ритуал. Тоа не го побаравме, ние побаравме да одржиме предавање во Црква, не рековме да биде од олтарот на Црквата. Барем јас ја отворив темата и знам што и како побарав.

ako ne od oltarot od kade ke zboruvas? bas me interesira. Nikade ni jas ne napisav vo mojot post deka si pobaral da drzis nekoj hristijanski religiozen obred, i mnogu ubavo procitav vo postovite na site muslimani, osven na Efendija, koj se soglasi so Belichka deka moze i na neutralen teren. Vrati se nanazad i preprocitaj si gi postovite, jasno e kazano deka ne sakate vo drugi prostorii tuku bas vnatre vo samata crkva.

Daija, porano ednas ti napisav, ke ti povtoram bidejki izgleda si zaboravil, vozdrzi si se od komentarite vo tvojot poznat stil sprema mene.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2008 во 17:08
збунетост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.