IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 147>
Автор
Порака
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:29
А писмото на Тодор Александров до бугарскиот цар го немам... Дали можеш да го пуснеш?
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:34
Originally posted by дуле дуле напиша:

Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Дуле не раскажувај приказни без факти,целиот погорен текст можам да го едитирам и да го пуштам у Македонска варијанта но тогаш ти ке кажеш дека е фалсификат.Немој да ми вееш препечатени книги од ТуркоМонголски пропагатори туку дај да видиме дали го имаш писмото на Тодор Александров до Бугарскиот цар и Премиерот па да прочитаме зошто???!!!????? Тодор Александров го наредил окупирањето на Ќустендил.среќаАло збориме за окупација а не за пријателско добредојде,четите на Александров ги разоружале полицајците и војниците и ги пратиле без гаќи у Софија.А за да биде парадоксот уште поголем да додадам дека Бугарската држава секогаш капитулирала кога изгубила додека ова е прв и единствен пат друга војска да окупира град во Царска Бугарија зар не ДУленамигнување

Таа книга на Панчо Михаjлов веке два пати е издавана во Бугариjа. Панчо е собрал 467 песни од вардарскиот дел на Македониjа. Зар искаш да останат непознати? Ете последната (467) песна:

467. МАКЕДОНИО, РОБИНЬО КЛЕТА!

ДА не заборавиме дека и Бугарија има поробено(окупирано) еден дел од МАкедонија
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:47

[QUOTE=дуле] [QUOTE=Boogie] Дуле не раскажувај приказни без факти,целиот погорен текст можам да го едитирам и да го пуштам у Македонска варијанта но тогаш ти ке кажеш дека е фалсификат.Немој да ми вееш препечатени книги од ТуркоМонголски пропагатори туку дај да видиме дали го имаш писмото на Тодор Александров до Бугарскиот цар и Премиерот па да прочитаме зошто???!!!????? Тодор Александров го наредил окупирањето на Ќустендил.среќаАло збориме за окупација а не за пријателско добредојде,четите на Александров ги разоружале полицајците и војниците и ги пратиле без гаќи у Софија.А за да биде парадоксот уште поголем да додадам дека Бугарската држава секогаш капитулирала кога изгубила додека ова е прв и единствен пат друга војска да окупира град во Царска Бугарија зар не ДУленамигнување

Верно што ова е единствениот пример некоj да окупира некогаж бугарска териториjа. Сепак нека да припомним нешто: после краjот на І-ва светска воjна, Бугариjа е оставена практически без армиjа. Освен полицеските сили е дозволно да има до 10 ильади воjска. Имаше инцидент кого грцката армиjа е нападнала Бугариjа, но освен гранични отреди државата е немала други воjски. Тогаж се наложило ВМРО со своите чети да влезе во судир со грцките воjски и да отбрани Петрич и Свети Врач цели 4 дена. После ова ОН (Општеството на народите) се е намесило и е спрело грцката агресиjа. По тоj начин ВМРО е помогнало на државата. А во оние времиньа (20-те години и началото на 30-те години на ХХ век) ВМРО е било "држава во државата"
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 20:53

А писмото на Тодор Александров до бугарскиот цар го немам... Дали можеш да го пуснеш?

Ке го објавам и тоа писмо само фототипно за да не се буниш,а еве до министеротнамигнување

ПРВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

До Господинот „земјоделски“ министер на Внатрешни работи Ал. Димитров – во Софија.

(Копие до г. г. другите министри, шефовите на партии, главните редактори на главните весници, видни општественици во Бугарија и други).

Господине Министре,

Од пред неколку месеци го напуштив Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам, како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте, навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија, бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството, ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби ..., бидејќи мојата дејност тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното население бугарските,српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа, кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре во поробена Македонија! Сте помислиле, се гледа, дека сте го уредиле наполно внатрешното управување на Бугарија и ги сметате границите на Царството за тесни за својот полициски талент, или ги сметате српската полиција и војска за неспособни или недоволни да се справат сами со своите внатрешни непријатели, па се јавувате Вие – кој знае за какви интереси – со своите органи во услуга на „братска“ Србија – на Србија на Пашич и Александар, која што ги згази договорите со Бугарија од 1913 година и го заграби подло срцето на Македонија....

Веќе неколку седмици наваму Ваши чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија, Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!

Според најсигурни информации главното Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол на Организацијата“.

Бугарското општество би се потресло, ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат, дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во партија до ослободувањето на Македонија.

Но што се однесува до Вашите обиди да праќате чети во Македонија, кои што ќе бидат во служба на нејзините поробувачи, јас не можам да ги одминам молкум и го сметав за свој долг да Ви го упатам ова писмо. Се разбира, јас не си правам илузија, дека Вие и Вашите другари ќе се вразумите и ќе престанете да ги правите тие лудории, трошковите за тоа ќе ги плаќа бугарскиот народ, плаќајќи ги скапо Вашите „подвизи“ кај Добро-поле, Радомир и Владаја, - а го испраќам ова писмо, за да се осветли свесниот дел од бугарското општество за новите „подвизи“, кои што му ги готвите.

Знајте го следното: никој не може да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.

Со почит: Тодор Александров

Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 22:18

Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Панчо Михаjлов освен комита е бил и писател...Собирач на фолклор (сшто като бракьа Миладиновци - само што во ХХ век)Издал е Български народни песни от Македония

Това е положението.

Дуле..
Јас ти побарав цитати од 19 век од автори да ми кажеш што значел зборот македонец во тој век..
За разлика од тебе јас можам милион цитати да ти постирам за зборот бугар...

И те прашав зошто НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА , па ДА ЖИВЕЕ БУГАРИЈА...

АКо си е блгарин по род логично е тогаш да си сака и Македонија да биде кај Маика Блгарија....

Изменето од Vladimir88 - 13.Март.2008 во 22:20
Кон врв
Tome1 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 28.Февруари.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tome1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 22:30

Панчо Михаjлов освен комита е бил и писател...Собирач на фолклор (сшто като бракьа Миладиновци - само што во ХХ век)Издал е Български народни песни от Македония

Това е положението.

Дуле..
Јас ти побарав цитати од 19 век од автори да ми кажеш што значел зборот македонец во тој век..

АКо си е блгарин по род логично е тогаш да си сака и Македонија да биде кај Маика Блгарија....

Ako   albancite vo Kosovo sa vistinski albanci bi trebavalo da sakat da pripoat Kosovo kon Albanija....zasto sakat Nezavisimost na Kosovo ?
Nikoj nema da dozvoli oszdavane na golema Albanska durjava. /bugarska -predi 100 godini/ .Kakto nema da dozvoli graganinot na od Switzerland na grad Zurich da    vleze vo germanskata durjava,nisto deka tam jiveat   germansko-/nemsko/-ezicno naseleini

Sakam Skopsko

Изменето од Tome1 - 13.Март.2008 во 22:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 22:36
Па они сакаат да го припојат Косово кон Албанија тоа не се крие кај нив...само се спречени од планот на Марти Ахтисари...

Ама како и да е албанската влада пак има влијание врз Косово

А овдека се зборува за НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА..
Без бугарска, без грчка, без српска, и без албанска политика...
Значи НЕЗАВИСНО без влијание од бугарската, српската ,грчката, и албанската политика......
А на Косово, Тирана ВЕЌЕ ИМА ВЛИЈАНИЕ..

За вас лекот е само Мисирков..
Он е гробар на српската, грчката и бугарската пропаганда..
Затоа вие го мразите Мисирков најмногу на свет.

Изменето од Vladimir88 - 13.Март.2008 во 22:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 06:30

E]

Дуле..

Македонија, чудна страна,
нема да бидит гр'чка она!
Шума и гора, и планина,
самиј камен на таја страна,
птица и риба во Вардар река,
живо и м'ртво на свои крака
ке станат и ке дадат ответ
на цела Европа, на цел свет:
Ја Б'лгарка сум, Б'лгарин сум ја,
Б'лгари живејат во таја страна!

Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862

Изменето од дуле - 14.Март.2008 во 06:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 06:39

Ке го објавам и тоа писмо само фототипно за да не се буниш,а еве до министеротнамигнување<p ="style1">ПРВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

<p ="style">До Господинот „земјоделски“ министер
        на Внатрешни работи Ал. Димитров – во Софија.

<p ="style">(Копие до г. г. другите министри, шефовите на партии,
        главните редактори на главните весници, видни општественици во Бугарија
        и други).

<p ="style">Господине Министре,

<p ="style" align="justify">Од пред неколку месеци го напуштив
        Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари
        и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам,
        како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте,
        навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија,
        бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари
        и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување
        на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството,
        ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби ..., бидејќи мојата дејност
        тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното
        население бугарските,српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа,
        кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре
        во поробена Македонија! Сте помислиле, се гледа, дека сте го уредиле наполно
        внатрешното управување на Бугарија и ги сметате границите на Царството
        за тесни за својот полициски талент, или ги сметате српската полиција
        и војска за неспособни или недоволни да се справат сами со своите внатрешни
        непријатели, па се јавувате Вие – кој знае за какви интереси – со своите
        органи во услуга на „братска“ Србија – на Србија на Пашич и Александар,
        која што ги згази договорите со Бугарија од 1913 година и го заграби подло
        срцето на Македонија....

<p ="style" align="justify">Веќе неколку седмици наваму Ваши
        чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија,
        Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши
        членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба
        на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат
        мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да
        формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни
        напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи
        со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!

<p ="style" align="justify">Според најсигурни информации главното
        Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас
        за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник
        на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и
        познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол
        на Организацијата“.

<p ="style" align="justify">Бугарското општество би се потресло,
        ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка
        замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што
        веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување
        на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето
        на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на
        еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада
        би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство
        пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле
        интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот
        живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет
        со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат,
        дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во
        партија до ослободувањето на Македонија.

<p ="style" align="justify">Но што се однесува до Вашите обиди
        да праќате чети во Македонија, кои што ќе бидат во служба на нејзините
        поробувачи, јас не можам да ги одминам молкум и го сметав за свој долг
        да Ви го упатам ова писмо. Се разбира, јас не си правам илузија, дека
        Вие и Вашите другари ќе се вразумите и ќе престанете да ги правите тие
        лудории, трошковите за тоа ќе ги плаќа бугарскиот народ, плаќајќи ги скапо
        Вашите „подвизи“ кај Добро-поле, Радомир и Владаја, - а го испраќам ова
        писмо, за да се осветли свесниот дел од бугарското општество за новите
        „подвизи“, кои што му ги готвите.

<p ="style" align="justify">Знајте го следното: никој не може
        да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам
        за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата
        поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение
        на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско
        население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.

<p ="style" align="justify">

<p ="style" align="justify">Со почит: Тодор Александров

Е , това писмо не е до Фердинанд, а до министер од земеделското правителство на Александар Стамболиски.(а земеделците са биле во конфликт со ВМРО и затоа ВМРО взима участие през 1923 во превратот срешту него). По тоа време цар е бил Борис ІІІ (татко му Фердинанд е изгонет уште 1919 г.).
Забелеза ли кого визира за соработник со правителството?

Според најсигурни информации главното Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол на Организацијата“.
---
Та оттам тргват подобни акции....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 07:31

E]

Дуле..

Македонија, чудна страна,
нема да бидит гр'чка она!
Шума и гора, и планина,
самиј камен на таја страна,
птица и риба во Вардар река,
живо и м'ртво на свои крака
ке станат и ке дадат ответ
на цела Европа, на цел свет:
Ја Б'лгарка сум, Б'лгарин сум ја,
Б'лгари живејат во таја страна!

Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862

Добро Дуле...
Јас пак те прашувам..
Ако си е блгарин по род зошто НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА??
Кога веќе си бил блгарин по род логично е да живее Сан Стефанска Бугарија...

Цитирај Друг руски агент кој е важен за нас и работи во полза на ширењето бугарска народност во Македонија е Ксенофон Дзиндзифи, кој по наредба на руските дипломати и неговиот учител Димитар Миладин, го променува своето влашко име во словенско и станува Рајко Жинзифов. Потекнува од семејство на битолски власи, есктремни гркофили, а роден е во Велес, додека татко му Ioani Dzindziphi учителствувал таму, како грчки учител.

Ѕинѕифи (Рајко Жинзифов), дете на епирски власи, бегалци во Македонија, по наредба на своите руски ментори пишува пропагандистички дела дека Македонците биле Бугари:
"Кога ќе стигнеш во моја земја
во Бугарска Македонија
ќе видиш Бугари јунаци
нестрашливи македонци...
Речи речи: Македонии вие Бугари јунаци
докога вие во темница ќе седите црни лица?
Сите согласни станете,
Бугарски школи отворете
во цркви Бугарски читајте,
од никого не се плашите!"
(1860 год. "Гулаб")

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 07:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 07:41

Добро Дуле...
Јас пак те прашувам..
Ако си е блгарин по род зошто НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА??
Кога веќе си бил блгарин по род логично е да живее Сан Стефанска Бугарија...

Ѕинѕифи (Рајко Жинзифов), дете на епирски власи, бегалци во Македонија, по наредба на своите руски ментори пишува пропагандистички дела дека Македонците биле Бугари:
"Кога ќе стигнеш во моја земја
во Бугарска Македонија
ќе видиш Бугари јунаци
нестрашливи македонци...
Речи речи: Македонии вие Бугари јунаци
докога вие во темница ќе седите црни лица?
Сите согласни станете,
Бугарски школи отворете
во цркви Бугарски читајте,
од никого не се плашите!"
(1860 год. "Гулаб")

Не заиграваj на влашката струна...
Каква наредба на руски ментори сануваш?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 08:13
Е ајде де....
Кои руски ментори..
Колку руски ментори имаше кои работеа за ползата на Маика Блгарија(секоја чест на исклучоците како Ритих и Амфитеатров)..
Цела Русија работеше во полза на Балгарите во тие времиња...

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 08:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 09:17

Е ајде де....
Кои руски ментори..
Колку руски ментори имаше кои работеа за ползата на Маика Блгарија(секоја чест на исклучоците како Ритих и Амфитеатров)..
Цела Русија работеше во полза на Балгарите во тие времиња...

Тие ментори си имаат иминьа. Аjде кажи барем едно: име фамилиjа и колко е платил на Sинsифи да се чини бугар и да пише про-бугарски стихове?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2008 во 09:27
Цитирај Цела Македонија ја крстосувале руски тајни агенти; толку многу биле зафатени со убедување на Македонците да се приклучат кон бугарската држава, при што се забележани и вакви сведоштва за нивните убедувања упатени кон Македонците „ако останете надвор од Бугарија, вашата земја (Македонија) ќе биде полоша од она што беше порано, но ако се приклучите кон нас и нашата кауза, ќе ги добиете сите добра кои произлегуваат силно кралство, под руска заштита (Edward B. Barker British Museum, London, Dmss Layard Papers, Vol. LXXXIX Addd. 39.019, 186-187).

Цитирај April 6, 1878

in Salonika To the Right Honorable Austen Henry Layard "...Russian agents are busy in the country, and even here, trying to get petitions that the whole of Macedonia be included in Bulgaria... They tell the people: If you remain out, your state (and you see what it is) will be worse then it was before, while if you attach yourselves to us and our cause, you will get all the benefits accruing to a large and powerful Kingdom, under Russian protection... I remain... Edward B. Barker British Museum, London, Dmss Layard Papers, Vol. LXXXIX Addd. 39.019, 186-187.

М.М.Е.

Како лажеле ова русите тоа е едно чудо

Изменето од Vladimir88 - 14.Март.2008 во 09:28
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.