IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Патување низ времето
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Патување низ времето

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
Автор
Порака
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 00:10
Според мене Времето не постои.
Постои само некој Континуитет на случувања што го одредува Енергијата која е неуништлива и преминува од еден вид во друг.

Заради тој континуитет на случувања се со цел за да  го прилагодиме на нас самите со цел да постои некој почеток или референтна точка сме го вовеле Времето како Физичка единица која би имала цел да се ориентираме низ Континуитетот на случувањата.

Со еден збор времето ни треба за ја одредиме положбата на било што во тој Континуитет на Случувања кој го раководи Енергијата и облиците нејзини во дадена точка од Континуитетот на Случувањата.

Ова е некое мое размислување за темава.

Е сега според мене не може да постои никакво Патување низ Времето,бидејќи тоа не постои како такво,а од друга страна би се нарушил и Континуитетот на Случувањата,би дошло до Дис-Континуитет на Случувањата кој би довел до Хаос на истите.

Времето постои само на хартија како Физичка единица или исто како негативните броеви,кое се математички корисни,но во Континуитетот на Случувањата тотално непотребни и некорисни.
Можеш да измножиш негативни броеви,но само на хартија и да дојдат во плус,пример -5x(-5)=25.
Но ајде земи -5 круши и помножи ги со -5 круши,не можеш таква операција да направиш во реалноста,затоа што негативно броење на предмет нема,не постои.
Истото е и со времето,тоа не постои,воведено е како единица само поради тоа да се одредат некои точки во Континуитетот на Случувања.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 01:34
Пример колку е часот?
Значи во моментов во оваа точка на Континуитетот на Случувањата кои се однесуваат за мене е 00:15,ќе треба да ми верувате така?среќа

Арно ама додека ја пишувам оваа реченица настанува промена на точката во Мојот Континуитет на Случувања и мене сега ми е битно колку е часот во оваа Точка од Континуитетот на Случувањата а не предходната,што значи има поместување од некоја разлика на правата на Континуитетот,и во моментов е 00:16 часот.

Но што ни кажува тоа 00:16?????-Тотално ништо освем број,кој за да го разбереме ни треба датум,повторно нешто што не постои а е воведено од човекот за да ја прикаже моменталната точка во Континуитетот на Случувањата и се доаѓа во 00:16 на 01.10.2010 година,повторно нешто воведено од човекот за да ја изрази моменталната точка на правата од Континуитетот на Случувањата.
Арно ама таа точка на Континуитетот на Случувањата во која ја пишував предходната реченица на правата од Континуитетот на Случувањата е неповратно назад т.е. поминала и не може да ја вратиш нели?
Тогаш се поставува прашањето како може да се вратиш назад т.е. да патуваш наназад низ Континуитетот кога тој тече само напред,не се враќа,што значи не може да има Патување назад низ текот на Континуитетот на Случувања.

Сега за напред малку.

Ми треба точка во правата на Континуитетот на Случувања која ќе ја земам за референтна(оваа точка е независна од Континуитетот,таа не постои во моментов,ја земам како почеток само)и со која ќе означам почеток на Фудбалски меч кој има пазете сега "Одредена порано почетна точка во Континуитетот на Случувања кои не се Случиле" но се предвидени да се случат според некој закон кој важи само за учесниците на тој настан во таа точка на Континуитетот на Случувања,но тие за да дојдат на таа точка која јас за мене е одредув како Референтна треба да ги поминат Случувањата на Континуитетот на Случувањата,кои не ги знаат,но ги очекуваат со некоја предвидливос,пример тренинг,хранење,одмор,спиење и слични секојдневни работи поврзани за нивниот Континуитет на Случувања

Е сега од оваа точка до таа точка референтна има поместување за мене додека не дојдам до таа точка.
Поместувањето ќе го изразам како Континуитет на Случувања кои се немаат случено,и јас сакам да ги прескокнам тие случувања и директно да се најдам на Референтанта Точка која ќе ми го означи почетокот на Фудбалскиот Меч,што значи јас треба да Патувам низ Континуитетот на Случувања кои не се случиле,и да ги скокнам Не Случените нешта за мене низ тој Континуитет како пример хранење,одмор и слично кои ми се неопходни и обавезни за да преживеам и да постојам во земената Референтна Точка.

Ви текнува што споменав во првиот мој пост на темава?
Никој не знае што е времето но секој може да каже колку е саат во одреден момент на СВЕСНОСТ.
Некој додека спие ако го прашаш колку е саат нема да ти одговори,оти не е свесен и спие,тој во Континуитетот на Случувањата во тој момент не постои,бидејќи Случувањата си течат но тој не ги чувствува,не е свесен за нив,бидејќи тие не делуваат на него тој како постоење е не зависен од нив,му треба само тишина
Случувањето кои се однесува за него е СОНОТ,само едно случување,низ кое случување тој поминува точки низ Континуитетот на Случувањата а не ги чувствува,што значи тој поминува низ Континуитетот НЕ СВЕСЕН за тоа,но случувањата течат во вид на денови или единицата време која ние сме ја зеле за ориентација на точки во Континуитетот,но мора неговите физички потреби СОН да се задоволени за да поминува низ Континуитетот не свесен за тоа
Што значи за да прескокнуваме точки низ Континуитетот на Случувања ние мора да сме присутни во секоја точка од истиот која ја одредуваме низ единицата време,дали сме свесни или не свесни,свесни додека сме Разбудени и Не Свесни додека спиеме,што значи секоја точка низ Континуитетот на Случувањата МОРА да ја поминеме,не можеме да  скокнеме Континуитет на Случувања за да дојдеме до таа Референтна Точка на почеток на Фудбалскиот Меч,без разлика дали ја знаеме точката на Континуитетот на Случувања изразена преку единицата време и датум и во свесност и во несвесност,ние мораме секоја точка да ја поминеме како присуство на правата на Континуитетот за да дојдеме до референтната точка,во случајов Почетокот на Фудбалскиот Меч.
Според оваа моја теорија,не може да има патување низ Континуитетот од едноставна причина што мораме во секоја точка да сме присутни без разлика дали го знаеме часот при свесност или немаме поим од ништо додека спиеме,две состојби во кои се наоѓа човекот во тек на Светло или Недостаток на Светло.
Секоја точка од Континуитетот мора да ја доживееме дали свесни или не свесни за да бидеме сведоци на некој предвиден настан на правата од Континуитетот на Случувања,ние не можеме да прескокнеме одреден број на точки на Континуитетот,што значи не можеме да Патуваме низ точките на текот на Континуитетот и следствено да пратуваме низ единицата за одредување на положбата на некоја точка.т.е не можеме да Патуваме низ Времето и нанапред.

Поракава ја почнав да ја пишувам во точката на Континуитетот на Случувања изразена според нас како 00:14 на 01.10.2010.
Сега е точка во Континуитетот на Случувања 01:22 на 1.10.2010.

Не можам ни да се вратам во првата точка,а ни да одам напред во одредена точка,затоа што првата поминала а точката пример 00:15 на 05.12.2010 е НЕСЛУЧЕНА ВО КОНТИНУИТЕТОТ НА СЛУЧУВАЊАТА,јас треба прво да ги поминам сите точки помеѓу овие две,и да бидам присутен на нив физички без разлика дали точките ќе ги поминам свесен или несвесен за да дојдам во втората точка.

Ова е некој моја теорија за таканареченото Патување низ единицата Време.
Има недостатоци секако но барем јас имам мое лично мислење кое сум го преставил пред себе си а сега и пред вас низ некои размислувања мои,секако лични,ништо не е плагијат.

Е сега сакам да Патувам низ Времето назад,оти останав без спиење....ама не можесреќа
неколку жолти ракии.

Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 01:59
Originally posted by fiks fiks напиша:

Арно ама никој од нас не знае што е времето,

Како тоа никој не знае?

Јас колку што знам времето се изразува преку единица прифатена од SI систем,тоа е секунда.
Токму и тоа и е!

Секое понатамошмо излагање навлегува во метафизиката,затоа и јас неколку пати апелирав за тоа прашање да не дискутираме во науката!

Инаку сите овие дискусии кои се без егзактна научна основа би можеле да се дискутираат на темата психологија или филозофија!

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 07:50
ti si kazal vo so se meri

a so pretstavuva me si zucnal nit bukva

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 10:40
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Арно ама никој од нас не знае што е времето,

Како тоа никој не знае?

Јас колку што знам времето се изразува преку единица прифатена од SI систем,тоа е секунда.
Токму и тоа и е!

Секое понатамошмо излагање навлегува во метафизиката,затоа и јас неколку пати апелирав за тоа прашање да не дискутираме во науката!

Инаку сите овие дискусии кои се без егзактна научна основа би можеле да се дискутираат на темата психологија или филозофија!

Пејик,времето во SI систем е изразено низ таа единица Секунда за да го користиме како ориентир,ништо повеќе.

Што е според тебе Времето?
Дај мислење?
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 12:12
abe vremeto e distansa megu posledovatelni dejstvija kako relativna golemina

i e distansa megu dve isti sostojbi kako apsolutna golemina

pa vie mozgajteплазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
d4 b3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

не можам да си дозволам неактуеленпотпис

Регистриран: 19.Јуни.2010
Поени: 4384
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај d4 b3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 12:16
abe ja odete vo shkolo i ne se zamarajte so raboti so koi ne treba da se zamarate
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:01
A bre lugje, tolku e ednostavno...

Ako minatoto ne postoi realno tuku samo kako nashe sekjavanje na zbidnuvajjata, ako idninata ne postoi bidejki nikogash ne se sluchila... i ako postoi samo segashniot mig koj nema nikakva dolzhina na traenje ili bilo kakva druga spatialna dimenzija, togash kako mozheme da govorime za postoenje na vreme i negovo techenje?

Изменето од Messenger - 01.Октомври.2010 во 16:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:06
Originally posted by pagane pagane напиша:

не држи вода, држки не држи...абе и наука нема, кога човекот го нема.

Ova e tolku ednostavno, no poradi sekojdnevnata indoktrinacija so nejzinoto koristenje kako konvencialen alat vo sekojdnevniot zhivot, site se ubedeni vo obratnoto.   

Изменето од Messenger - 01.Октомври.2010 во 16:42
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 16:42
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

.се што е логички едноставно...не мора нужно да биде и точно...во најмала рака, идејата дека времето не постои...мене не ми е прифатлива...

Se slozhuvam deka s'e shto e ednostavno i chebijno ne mora da bide tochno i prifatlivo za sekogo.

...ако времето е во тесна врска со движењето, со "фрекфенцијата" на збиднувањата, како што милуваш да кажеш...а движењето на материјата или енергијата...постои независно од тоа дали ние го набљудуваме тоа или не...тогаш и времето мора да постои независно од нас како набљудувачи...едноставно, движење ќе има, без или со нас...

Se slozhuvam deka dvizhenjeto na materijata i energijata postojat nezavisno od nas, no vremeto ne postoi nezavisno od nas. Tokmu toa go posochuva teorijata na relativitetot.Toa postoi samo vo nashiot um kako nachin za povrzuvanje, klasificiranje i odreduvanje na redosledot na sekjavanjata za zbidnuvanjata, kako i obid za nivno predviduvanje. Vo realnost toa ne postoi vo Svetov i ne e nikakva apsolutna konstanta nezavisna od nasheto poimanje za nea.

и не, не ми е прфатлива идејата дека времето е алатка, исто како и математиката...во реалност постојат и двете...математиката како алатка...времето како неразделен дел од простор-временскиот конгломерат...

Vo realnost matematikata postoi ???

Togash pokazhi mi ja kade se naogja vo Univerzumov, koi se nejzinite dimenzii, kvanitificiraj ja, odredi nejzin najmal del, vo koja nasoka se dvizhi, koja e nejzinata brzina, koe e nejzinoto energetsko nivo...

Сако постои квантум на движење на материјата или енергијата, се исто...тогаш мора да постои и квантум на време...

Mora? Kako matematikata?

E, pa togash odredi ja kako shto te prashav vo edna od prethodnite repliki.

па ако "времето е алатка за одредување на фрекфенцијата на движења"...кои сигурно не се еден континуитет...има ли логика да зборуваме за фрекфенција на збиднувања...а да не ја прифатиме идејата за квантум на времето...

Zbidnuvanjata se postojani. Sekoj mig e kvalitativno razlichen od prethodniot. Nekoi zbidnuvanja se konstatni i se odvivaat so odredena konstantna frekvencija (poluraspagjanjeto na radioaktivnite elementi ili arbitrarnoto odreduvanje na klatenjeto na pendilumot), pa nie gi koristime niv za da odredime posle kolku takvi zbidnuvanja se sluchuva nekoe drugo zbidnuvanje.

Nie ja koristime frekvencijata na reparnoto zbidnuvanje kako merna edinica za odreduvanje na frekvencijata na drugite zbidnuvanja.

Toa, namesto da go narecheme zbidnuvanje ili frekvencija na zbidnuvanja, go narekuvame vreme. Kako takvo toa e nasha invencija i ne postoi vo univerzumov.

Изменето од Messenger - 01.Октомври.2010 во 16:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako minatoto ne postoi realno tuku samo kako nashe sekjavanje na zbidnuvajjata, ako idninata ne postoi bidejki nikogash ne se sluchila... i ako postoi samo segashniot mig koj nema nikakva dolzhina na traenje ili bilo kakva druga spatialna dimenzija, togash kako mozheme da govorime za postoenje na vreme i negovo techenje?

minatoto bre mesi postoi okolu nas, zapravo svedocat predmeti, zapisi, video zapisi od minatoto,, ne e samo nase sekjavanje

Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 19:39

Пејик,времето во SI систем е изразено низ таа единица Секунда за да го користиме како ориентир,ништо повеќе.
Не%20е%20така!Има објаснување за секундата!

Како тоа како ориентир и ништо повеќе?збунетост

Што е според тебе Времето?

Дај мислење?
Не сакам да дадам мислењене%20зборувамзаради тоа што не сакам да ја мешам природната наука со метафизиката,крајно е несериозно.

Не сакам на тоа да бидам навлечен,на таквите дискусии местото им е во психологијата и филозофијата!

Изменето од Pejik - 01.Октомври.2010 во 19:42
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 21:22

Vo realnost matematikata postoi ???

Togash pokazhi mi ja kade se naogja vo Univerzumov, koi se nejzinite dimenzii, kvanitificiraj ja, odredi nejzin najmal del, vo koja nasoka se dvizhi, koja e nejzinata brzina, koe e nejzinoto energetsko nivo...

Дали за тебе постои само тоа што можеш да го видиш...?
тоа што е материјално...?
тоа значи дека постои само материја и енергија...
или ако сакаш...
само енергија...
ништо друго не постои...????збунетост
но ако ја сведеме вселената само на таков начин на гледање...
тогаш секоја дискусија, за било што е апсурдна...

да, математиката постои...
наречи ја алатка, наука, фикција или било како...

да, и времето постои...
инаку самото постоење на целокупната вселена...
е безцелно, без смисол, без логика...

и има своја насока на движење...
во еден правец...
и ние го знеме тоа, па затоа и можеме да предвидиме што ќе се случува...
поточно, колкава е фрекфенцијата на збиднувања...
и дали и кога ќе се промени...

Se slozhuvam deka dvizhenjeto na materijata i energijata postojat nezavisno od nas, no vremeto ne postoi nezavisno od nas.  

И ние сме...
можеби многу мал...
но сепак дел од една целина наречена материја и енергија...
ако за нас постои "нешто" наречено миг, време, како и да е...
тогаш тоа мора да постои и за целокупната материја и движењата поврзани со неа...
во бескрајноста на вселената...
времето е нераскинлив дел од неа...
колку и тоа парадоксално да звучи...

Изменето од којсумјас - 01.Октомври.2010 во 21:24
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 21:27
Originally posted by anakin anakin напиша:

minatoto bre mesi postoi okolu nas, zapravo svedocat predmeti, zapisi, video zapisi od minatoto,, ne e samo nase sekjavanje

Shto svedochi za vremeto? Toa shto sme snimile nekoe zbidnuvanje koe ne postoi povekje? Toa e dokaz za postoenje na vreme?

Toa e samo registriranje na nekoe zbidnuvanje. I toa zbidnuvanje prezervirano na lentata mozheme, spored nasha zhelba, da go gledame vo sekoj segashen mig. Toa ne znachi vrakjanje na vremeto i ne znachi vreme. Toa znachi snimka ... memorija registrirana na lenta, memorijski chip ili DVD namesto vo nashata glava.

Megju tie ovie neshta nema nikakva razlika. Razlikata e samo vo hardverot.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,360 секунди.