|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 30> |
Автор | |
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брзи пирошки
400гр. брашно 1 пециво 1 јајце 200 мл. млеко пресно ( не сум ги пробала со јогурт или кисело млеко) 200 гр. рендана салама 200 гр. дробено сирење Се’ заедно се замесува. Се зема по малку од смесата, се прават прво топчиња па после во форма на стапчиња со пречник околу еден сантиметар и се пржат во врело масло. Пред секоја следна пирошка се брашнат дланките( да не се лепи за раце тестото). По желба може да се валкаат и во брашно,јајца и презла иако јас ги правам само со набрашнување на дланките. Брзи се ептен, а вкусни мхм,мхм,мхм... Идеални за доручек или вечера...со кисело млекце или јогурт |
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнета шницла Потребно: |
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На ова можеби и не му е тука место..кој знае...ама еднаш гонзо ме праша што е тарана ...па си викам...во солени спаѓа...ај нека го има и ова во темава
Тарана Потребни состојки: 5 кг. ирмик 2 кг. брашно 15 јајца 3 л. млеко Сол Брашното и ирмикот се ставаат на синија за месење (или во подлабок сад). Се прави смесата од јајца, млеко и 1 лажица сол и постепено се додава во брашното и ирмикот. Се замесува поцврсто тесто и за време на месењето неколку пати се кини на поситни парчиња за полесно да се измесе. На крај ситно искинатите парчиња тесто се ставаат на сонце да се сушат, а потоа се рендаат на метален дрмоњ (превртен наопаку). Изренданата тарана се досушува на сонце, на чисти чаршави, а потоа се собира во платнена вреќа. Се чува на суво и темно место и вака собрана тараната може да стои неколку месеци. (тараната со малку масло за јадење се пржи на оган за малку да зарумени, а потоа се додаваат вода и сол по вкус. Тараната е готова откако ќе ја впие водата односно откако ќе омекне) е сега..ова дрмоњ...некој го вика е дермон...кој знае... ама тоа е ова... |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас го правам овие..демек брзи се..а и добри дури и за тие што не знаат да готват
Брзи пирошки Потребни состојки - 250 грама шунка - 1 лажица/ци Сол - 250 грама сирење - 1 кесичка/ки Прашак за печиво - 400 грама брашно - 200 милилитри јогурт - 1 јајца Начин на подготовка Направете вдлабнатина па додајте ги јогуртот, солта и јајцето. Замесете тесто па расукајте го и направете правоаголници. Додајте ја шунката и сирењето, па преклопете ги. Испржете ги во во загреано масло. Испржени ставете ги кујнска хартија, убаво да се исцедат па послужете. Изменето од ФорумскаБаба - 10.Август.2010 во 05:09 |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Макарони во сос од сардини
Потребно: 300 г макарони сол За сосот: 800 г (1 конзерва) лупени домати 1 лажичка шеќер 2 лажички зачинал 3 лажици маслиново масло 3 чешниња лук 1 лажичка ситно сечкан магдонос 400 г сардини Приготвување: макароните сварете ги во солена, вриена вода и исцедете ги. Сардините исчистете ги, отстранете им ги главите и средната коска. Во загреаното масло пропржете ги филетираните сардини, додадете ги во нив доматите од конзервата, истолчениот лук, шеќерот, зачиналот, па сето тоа динстајте го околу 15 минути. На крај сардините со сосот посипете ги со ситно сечканиот магдонос. Топлите макарони измешајте ги со сардините и сосот и послужете ги. |
|
DANDO
Нов член Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo dragi moi ako nekoj znae recept za pogaca fanurija
go molam da mi prati hitno mi treba znam samo deka se pravela vo Prilep za Sveti Fanurij. Vi blagodaram |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Похувани филети од пастрмка
Потребно: 1 кг филети од пастрмка 2-3 лажици лимонов сок 1 лажица ситно сечкани зачински билки масло за пржење сол Смеса за панирање: 50 г брашно 2 јајца 50 г рендан ементалер 50 г трошки Приготвување: филетите измијте ги и исушете ги со хартиена салфета. Испрскајте ги со лимоновиот сок, посипете ги со ситно сечканите зачински билки и со сол, па оставете ги да отстојат околу 20 минути на ладно место. Маринираните филети испрпелкајте ги во брашното, потопете ги во изматените јајца и испрпелкајте ги во трошките измешани со ренданиот ементалер. Пржете ги во загреано поголемо количество масло од секоја страна по околу три минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Варено Телешко со зеленчук
- 800 гр. телешка кртина - 200 гр. свежа зелка - корен од целер - 100 гр. моркови - 1 главица кромид - 1 лупен компири - мајчина душичка - црн пипер во зрна - масло за јадење - сол и црн пипер Потребно време за подготовка на ова јадење е 2 и полчаса. Во тенџере налеваме вода и го ставаме на оган. Месото го посолуваме од сите страни. Потоа месото го ставаме во тенџерето на оган. Во тенџерето ги додаваме морковите и компирот. Коренот од целер го лупиме и го сечкаме на парчиња. Парчињата ги додаваме во тенџерето на оган. Главицата кромид ја сечкаме на кругови, па и нив ги додаваме во тенџерето. Зелката ја сечеме на половина и парчињата зелка ги додаваме во тенџерето. Во тенџерето ја рониме мајчината душичка и ги додаваме зрната црн пипер. Посолуваме, го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари 2 часа. Го тргаме капакот од тенџерето и вареното месо го вадиме од тенџерето. Зеленчукот го ставаме на даска за сервирање. Месото го сечеме на парчиња и парчињата месо го редиме на чинијата. На даската ставаме и сад со павлака украсена со лист магдонос. Месото и зеленчукот ги преливаме со течноста во која се вареа. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат од спанаќПотребни состојки:
Подготвување:Маргаринот се топи на умерена температура, па се додава брашното и постепено се пржи. Потоа се додава спанаќот кој е претходно измиен, исецкан и посолен, сè заедно пропржете и постепено додавајте го млекото. Кога масата ќе се соедини малку оладете ја, па додадете ги жолчките. Белките добро измешајте ги, па додадете ги во смесата. Смесата сипете ја во плех кој е обложен со масна хартија за печење и печете ја во рерна на 200 степени 30 минути. Потоа филовајте со претходно подготвениот фил. Фил: сoединете ги сирењето и павлаката, а потоа додадете ситно исецкана шунка. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Посен полнет модар доматПотребни состојки:
Подготвување:Модриот домат измијте го, па пресечето го на пола. Со лажичка од секоја половина извадете ја средината така да се направи вдлабнатина. Во тава ставете малку масло, па на него пржете го лукот. Исецкајте ја средината на модриот домат на коцки која претходно ја извадивте, додадете го кромидот, па пропржете. Потоа додадете го изгмечениот бел лук, сол, зачинска сол и доматот, кој претходно сте го измиле и исецкале на коцки. Во исто време во друг сад сварете го оризот, па потоа додадете го во садот со домат. Лесно промешајте за смесата да се соедини, па тргнете од оганот. Со добиената смеса полнете ги доматите. Печете ги во рерна на 160 степени околу 15 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Похувана шницла "слоново уво"
Потребно: 800 г свинско месо од бут 150 мл минерална вода 1 лажица зачинал масло за пржење За панирање: 100 г брашно 3 јајца 100 г лебни трошки Приготвување: свинското месо исечете го на шницли, па добро исчукајте го, за секоја шницла да има размер од 20 см. Месото малу посолете го, посипете го со зачиналот и оставете го да отстои околу 2 часа во минералната вода. Шницлите исушете ги со хартиени салвети, испрпелкајте ги во брашното, изматените јајца и лебните трошки. Пржете ги во загреаното масло од секоја страна по 3 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Похован кашкавал
Кашкавалот исечете го на подебели долги парчиња.
Валкајте во лебни трошки, па во изматените јајца, повторно во лебни трошки и пржете во загреано масло додека добие жолта боја. Испржениот кашкавал ставајте го на кујнска хартија, а потоа послужете го |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Маринирани тиквички со моцарела Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печен карфиол со домати и со кашкавалСостојки: 1 главица карфиол, околу 1 килограм 100 грама путер 80 грама кашкавал 2 јајца 200 милилитри млеко 3 лажици крем 1 лажица брашно магдонос 2 домати 1. Отстранете ги вишокот листови од карфиолот, поделете го на цветови, измијте го и варете го во солена вода 10 минути. 2. Откако ќе го исцедите, ставете го на сад за готвење. Путерот стопете го, а потоа измешајте го со јајцата, млекото, кремот, брашното, сол, бибер, исечканиот магдонос и половина од изренданиот кашкавал. 3. Измешаната смеса прелијте ја врз карфиолот, додадете ги ситно исечканите домати и остатокот од кашкавалот и ставете ја во печка да се пече на 180 степени околу 15 минути. |
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |