IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Проектот „ТРЕТО ДЕТЕ„ дискриминаторски!!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Проектот „ТРЕТО ДЕТЕ„ дискриминаторски!!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 15>
Автор
Порака
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 00:39
Не немислам дека за тоа се криви Албанците туку мислам дека воопшто цела досегашна политика беше концентрирана пред се на Скопје а потоа на западна Македонија...
Источна Македонија е на колена , пусина, нема ништо ...
Прошетај малце по тој дела на Македонија ќе се увериш, Берово, Кратово, а да не зборувам за Мариевскиот крај (иако е во Запана Македонија)...Зборот ми е дека на мене законот не ми се свига од технички поглед , а не од дискриминаторски...Ти реков ако некој до сега бил дискриминиран тоа се тие луге на кои државата сака да им помогне...Сепак мислам дека тоа не е начин, туку решението треба да се бара со враќањето на младите во овие краеви, а тоа значи да се надмине досегашната практика парите да одат нонстоп на исто место и во исти општини...
Инаку ако не си знаел во Кратово се рагат по 20 деца годишно , додека Чаир е најгусто населената општина во Македонија, затоа мислам дека законите неможат да бидат исти...Овој тип на закони јас ги викам наменски и се однесуваат на одредени општини...
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 01:06
Инаку ако не си знаел во Кратово се рагат по 20 деца годишно , додека Чаир е најгусто населената општина во Македонија, затоа мислам дека законите неможат да бидат исти...Овој тип на закони јас ги викам наменски и се однесуваат на одредени општини...
тоа го кажав и јас Култизин ама ти си ми реплицирал на делот на кој тебе ти се разговара повеќе.
доколку условите за живот во Кратово се подобрат наталитатот нема да опаѓа.сите ќе си останат во Кратово доколку градот функционира нормално.до Мариово нема ни пристоен пат,како да живеат луѓето таму?
јас живеам во Прилеп,имам две деца но со задоволство би имала уште две доколку видам некоја светла иднина,но во овие дваесет години ние само назадуваме а не напредуваме
има многу поважни работи кои треба да се решат..законите треба да бидат издржани а не хаотични
во ред е да падне на уставен по некој закон ама сите?
немој да ми речеш дека сите институции во државава ги држи во рака Б.Ц па затоа владата не можа да функционира
зошто секој што ќе дојде на власт пред тоа ветува брда и долини а после се некој друг им е крив
ние живееме во незрело општество и тоа е факт

Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 01:26
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Не немислам дека за тоа се криви Албанците туку мислам дека воопшто цела досегашна политика беше концентрирана пред се на Скопје а потоа на западна Македонија...
Источна Македонија е на колена , пусина, нема ништо ...
Прошетај малце по тој дела на Македонија ќе се увериш, Берово, Кратово, а да не зборувам за Мариевскиот крај (иако е во Запана Македонија)...Зборот ми е дека на мене законот не ми се свига од технички поглед , а не од дискриминаторски...Ти реков ако некој до сега бил дискриминиран тоа се тие луге на кои државата сака да им помогне...Сепак мислам дека тоа не е начин, туку решението треба да се бара со враќањето на младите во овие краеви, а тоа значи да се надмине досегашната практика парите да одат нонстоп на исто место и во исти општини...
sto sakas da kazes ... deka cair ima poveke deca zatoa sto ima podobri usllovi za ziveenje ????? si prais kef so sebesi ... ti nedostasuvat dobri argumenti i pak gi mesas rabotite ... ako vo kratovo se ragjaat po 20 deca godisno nekoj drug  e kriv za toa ... ne e edinstvenoto mesto kaj sto nema dobri uslovi za ziveenje ... okolu 80 % od opstinite vo makedobnija se vo takvo deregje ... 
da te prasam nesto ... si se kacill li nekogas vo skopskoto kale - po kontradiktorna slika tesko deka ke najdes nekade drugo vo svetot ... na ednata strana Njujork a na drugata Palestina ...      

Изменето од Pacifist - 22.Март.2009 во 01:28
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 01:30
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

Инаку ако не си знаел во Кратово се рагат по 20 деца годишно , додека
Чаир е најгусто населената општина во Македонија, затоа мислам дека
законите неможат да бидат исти...Овој тип на закони јас ги викам
наменски и се однесуваат на одредени општини...тоа го кажав и јас Култизин ама ти си ми реплицирал на делот на кој тебе ти се разговара повеќе.доколку условите за живот во Кратово се подобрат наталитатот нема да опаѓа.сите ќе си останат во Кратово доколку градот функционира нормално.до Мариово нема ни пристоен пат,како да живеат луѓето таму?јас живеам во Прилеп,имам две деца но со задоволство би имала уште две доколку видам некоја светла иднина,но во овие дваесет години ние само назадуваме а не напредувамеима многу поважни работи кои треба да се решат..законите треба да бидат издржани а не хаотичниво ред е да падне на уставен по некој закон ама сите?немој да ми речеш дека сите институции во државава ги држи во рака Б.Ц па затоа владата не можа да функциониразошто секој што ќе дојде на власт пред тоа ветува брда и долини а после се некој друг им е кривние живееме во незрело општество и тоа е факт

Не паѓат СИТЕ закони...Туку некој...
Сум пишувал и порано дека многу закони се пебрзо донесени и недоволно смислени...Мегутоа ние сме млада држава, плус ако се додаде фактот дека 16 години ама баш ништо не се работеше , заклучок е дека навистима треба да брзаме во многу нешта...А во брзањето се греши...Мене ме радува што некој закони паѓат на уставниот суд и тоа се почитува...Што на некој начин покажува дека ете колку толку проработува судскиот систем во државата кој навистина беше МРТОВ...
Инаку уште еднаш да се согласувам дека некој закони нечинат, како што се на пр. законот за продавање алкохол до 19 часот...или некој други како престрогите закони за увоз на коли (иако се знае дека и овде има вмешано прсти лицето Б.Ц.) туку нејсе законот нечини...
А овој закон за децата е многу површно смислен, имаше други начини како да се подтикне наталитетот во неразвиените краишта а и пацифист и ти и јас да бидеме задоволни...
Еден од тие начини веќе го кажам...
Мегутоа и тука има еден проблем, за развој на еден регион кој со години е уназадуван , запустен и заборавен од државата , а факт е дека се потребни моментални мерки...
Можеби тоа ожеше да се среди ако на некој начин парите одеа во општинските каси , на пример екстра подршка за неразвиените региони , а после општината да дели децки додаток иако овде исто така има два проблеми, Пацифист пак ќе се буни за дискриминација а ти и јас од кај да знеме кој и како ќе ги контролира овие општини...
Од лично искуство знам се што оди од втора, трета или четврта рака тешко му се наоѓа крајот...барем кај нас...
Инаку многу ми се допаѓа тоа што би сакала да имаш повеќе од две деца, тоа е и моја желба иако немам ниту едно сеуште (демек млад сум)...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 01:38
Originally posted by Pacifist Pacifist напиша:

Не немислам дека за тоа се криви Албанците туку мислам дека воопшто цела досегашна политика беше концентрирана пред се на Скопје а потоа на западна Македонија... Источна Македонија е на колена , пусина, нема ништо ... Прошетај малце по тој дела на Македонија ќе се увериш, Берово, Кратово, а да не зборувам за Мариевскиот крај (иако е во Запана Македонија)...Зборот ми е дека на мене законот не ми се свига од технички поглед , а не од дискриминаторски...Ти реков ако некој до сега бил дискриминиран тоа се тие луге на кои државата сака да им помогне...Сепак мислам дека тоа не е начин, туку решението треба да се бара со враќањето на младите во овие краеви, а тоа значи да се надмине досегашната практика парите да одат нонстоп на исто место и во исти општини... Инаку ако не си знаел во Кратово се рагат по 20 деца годишно , додека Чаир е најгусто населената општина во Македонија, затоа мислам дека законите неможат да бидат исти...Овој тип на закони јас ги викам наменски и се однесуваат на одредени општини...

sto sakas da kazes ... deka cair ima poveke deca zatoa sto ima podobri usllovi za ziveenje ????? si prais kef so sebesi ... ti nedostasuvat dobri argumenti i pak gi mesas rabotite ... ako vo kratovo se ragjaat po 20 deca godisno nekoj drug  e kriv za toa ... ne e edinstvenoto mesto kaj sto nema dobri uslovi za ziveenje ... okolu 80 % od opstinite vo makedobnija se vo takvo deregje ... 

da te prasam nesto ... si se kacill li nekogas vo skopskoto kale - po kontradiktorna slika tesko deka ke najdes nekade drugo vo svetot ... na ednata strana Njujork a na drugata Palestina ...      

Уф тоа за Палестина не ми зборувај, навивам за Старата Чаршија и многу сакам што побрзо да се врати животот во тој дел од Скопје...
За Чаир сакав да кажам , дека има сосема спротивен проблем од Кратово и додека во Картово се рагат премалку деца во Чаир се рагат премногу , што е за фамилиите социолошки неиздржливо па така тие деца најчесто растат на улица , без никакви услови за живот образование и тн. и тн...
ТАка да таму имаме дијаметрално спротивен проблем...

Инаку што се однесува до стандардот во Македонија сите знаеме дека во Тетово на пр. обичен работник не ти работи за дневница помала од 1000 денари додека во источна Македонија лугето работат и за 300...

Верувај ми ја знам состојбата во цела Македонија и гарантирам дека некој краеви се целосно запоставени на сметка на други , а најмногу на сметка на Скопје...
И мислам дека овие краеви на ваков или онаков начин треба да се варатат во живот, за да не ни се случи цела Македонија да се пресели во Скопје...
Кон врв
Pacifist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: Switzerland
Поени: 1618
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pacifist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 01:50

i tuka gresis ... vo samoto Skopje ima nekoi opstini koi imaat natalitet pod 2.1 a imaat sto pati podobri uslovi od  Cair ... taka da ne drzi ova tvoeto ... poslednite postovi ti bea totalno kontradiktorni ... i tie argumenti (ako moze da se vikaat takvi ) za koi mislese deka ti se dobri sega izgledaat presmesno ...  so ovie postovi zboruvas protiv tvoite prethodni komentari a gi potvrduvas moite ...

ne znam sto ke kazes sega ...    

Изменето од Pacifist - 22.Март.2009 во 01:54
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
Кон врв
Polaris Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2007
Локација: Turkey
Поени: 1514
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polaris Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 02:13
Zakonot treba da vazi sekade niz cela  Makedonija   a ne   samo vo odredeni mesta.
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 10:29
Prvo i osnovno, jas ne bi se odlucila na treto dete so promoviranjevo na smesen detski dodatok, pa bez razlika kade ziveam. Vakov zakon za treto dete e smesen ako e namenski so cel da se razvijat odredeni opstini. So ragjanjeto na treto dete, toa ne se postignuva, pobogu.
Ako lugjeto solidno ziveat, nema potreba da se pravat propagandi za treto dete... kje si dojde samo po sebe. Barem nasiot mentalen sklop e seuste nasocen kon semejstvoto. Ako lugjeto imaat so sto da gi podignuvaat tie deca, kje imaat i povekje deca. Ne se razvivaat opstini so podignuvanje na natalitet, a natalitet ne se podignuva so detski dodatoci...samo so solidni uslovi za kvaliteten zivot, moznosti za vrabotuvanje, dobri primanja, i sl.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 11:10

i tuka gresis ... vo samoto Skopje ima nekoi opstini koi imaat natalitet pod 2.1 a imaat sto pati podobri uslovi od  Cair ... taka da ne drzi ova tvoeto ... poslednite postovi ti bea totalno kontradiktorni ... i tie argumenti (ako moze da se vikaat takvi ) za koi mislese deka ti se dobri sega izgledaat presmesno ...  so ovie postovi zboruvas protiv tvoite prethodni komentari a gi potvrduvas moite ...

Цитирај ми каде се побивам самиот себе...
Мојот став е јасен...
Законот не е дискриминирачки а најмалку дискриминира етнички групи...
Друга работа е што мислам дека законот е недоречен, затоа што мислам на овие општини им треба помош од друг вид...
Особено мислам дека е многу важно при давање на помош на фамилите да се земе во предвид материјалната состојба на семејството...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 12:31
od kade go najdovte Cair kako najgusto naselena opstina? ili toa zatoa sto vo Cair vo sporedba so ostanatite opstini ima najveke albanci?

i jas ke imav poveke od 2 deca ako imav malku poveke stabilna drzava vo koja funkcionira zakonot i demokratijata.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 16:45
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

законот е дефинитивно дискриминаторски колку и да се буни некој и да не убедува во спротивното
Забеган,да ги оставиме настрана етникумите
Ако јас живеам во Тетово и сум македонка,а ти живееш во Прилеп и си женет за Македонка,јас имам 2 деца и ти имаш 2 деца.
Зошто ти за 3 дете да добиеш парична помош а јас не
Каде е рамноправноста на нас Македонците(не зборуваме за Албанци,Роми и останати туку за Македонци)
Ако Никола и другарчињата сакаат да ја подмладат државава треба да ја средат  економијата.
Не се поткрева наталитет со донесување на луди,еуфорични и непромислени закони кои им паѓаат како скапани круши на уставен секојдневно
абе знам, со ова се согласувам и е во ред секој да се буни за тоа
јас сум против тврдењата на албанциве дека бил дискриминаторски кон нив, тоа тврдење е чиста глупост и не го прифаќам што и да зборат
на Пацифист му објаснивме зошто не треба да се буни и он пак се буни!
му барам да ми објасни како е законов етнички дискриминаторски и не ми објасни, само тврди и тврди!
законов е дискриминаторски, ама не кон албанците

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 16:46

Цитирај ми каде се побивам самиот себе...
Мојот став е јасен...
Законот не е дискриминирачки а најмалку дискриминира етнички групи...
Друга работа е што мислам дека законот е недоречен, затоа што мислам на овие општини им треба помош од друг вид...
Особено мислам дека е многу важно при давање на помош на фамилите да се земе во предвид материјалната состојба на семејството...
ова е проблемот главен
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 16:54
и покрај додатоков, нема да се зголеми наталитетот, едноставно во менталитетот на македонскиот народ во последниве шеесетина години е вродено тоа дека најубаво е да имаш две деца, голем број на луѓе со висок стандард имаат по две деца
едноставно ние се грижиме за децата да имаат прекрасен живот, а тој едноставно не се постигнува со дечјиов додаток

всушност зашто е секогаш обратно, сиромашните луѓе имаат најмногу деца?
тоа и ден денес не го разбрав

Изменето од zabegan - 22.Март.2009 во 16:55
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2009 во 17:28
da e samo ovoj zakon diskriminatorski bi bilo ubavo ....... ama ne e ....... site zakoni koj gi donese egzibicionistot  24 / 7 & co , ltd se diskriminatorski i protivanarodni ............. so nitu eden zakon ne doprinese da na narodot mu se podobri zivotniot standard ........... i sto e najtragicno , site tie zakoni NE POMINAA ............ pokazatel deka ne se raboti za seriozen politicar ili ekonomist kako sto se pretstavuva tuku samo kako najobicen panadjurski magionicar голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.