|
Животот и делото на св.Климент Охридски |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 16> |
Автор | ||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Пак рекла каэала муабети - ако не се вратил Св.Климент во Охрид кој ја основал школата
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тој ја основал, ама не се вратил, туку дошол во Кутмичевица по зарака на Св. кнез Борис-Михаил Покрстител.
|
||||
g-1
Сениор Регистриран: 10.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благодарам. Морам да констатирам дека на прв поглед, во старт од историски аспект во врска со преселбите на Мизите и нивниот јазик има многу грешки, но сепак вреди да се систематски проучи. |
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Како не се вратил,па эар под Кутмичевица не биле Девол, Главиница и Охрид
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е да де, ама кога пред да дојде бил таму?
Нели за да се вратиш некаде, треба предходно да си бил таму???? Не знам како е според македонската логика, ама по мојата е така. Изменето од Каснакоски - 03.Октомври.2009 во 21:00 |
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Пак ти со твојата логика - тој не тргнал од север па се вратил на југ,која ти е таа логика - тој тргнал од југ на север и пак се вратил на југ
|
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Каснакоски, Буги убаво ти вели.
Постои теорија според која се претпоставува дека Св. Климент Охридски бил роден во Охрид, затоа и таму се вратил подоцна. Изменето од Македон - 04.Октомври.2009 во 22:58 |
||||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
jas imam informacii deka Sveti Kliment prestojuval vo manastirot Sveti Kliment koj se naogja dlaboko vo suma vo blizina na Vajtos -Oktici ,Gorna Belica a potoa dosol vo Ohrid .Treba istrazuvanja no nekoi vikaat deka i tamu e zakopan Изменето од ADVISOR - 04.Октомври.2009 во 23:06 |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не знам за Октици и слично, меѓутоа закопан е во црквата "Свети Пантелејмон и Свети Климент" ( Плаошник), црква која сам ја изградил. Тоа е потврдено од сите. Сепак, черепот се наоѓа во еден грчки манастир ( не можам да се сетам моментално на името ). Инаку претходно моштите се наоѓаа во Црквата "Пресвета Богородица Перивлепта", а по возобновата на црквата "Свети Пантелејмон и Свети Климент" ( Плаошник), повторно се вратија таму. |
||||
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Aj seti se za grckiot manastir za da guglam .Inaku ova e veruvanje od lugjeto koi ziveat tamu .Vo toj reon ima niza toponimi koj se staveni po Kliment -i toa Klimentovo blato , poranesna reka Klimetica .Zatoa go osporuvaat da se narekuva Kliment Ohridski Изменето од ADVISOR - 04.Октомври.2009 во 23:24 |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Черепот се наоѓа во манастирот "Свети Јован Крстител" во Верија. Eве и слика од гробот на Светецот во Плаошник. |
||||
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Dali e Kliment tamu navistina?
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Секако дека е! Тоа е сигурно, историчарите го потврдуваат, а и сета Православна Црква. |
||||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |