|
Кое е божјото име? |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 17> |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве сега како некој Јеховин сведок ќе ти цитирам неколку библиски стиха за да те отрезнат за личното Име на Бог...
Бог не се објавува за прв пат на Мојсеј. Дури и Адам и Ева го занеле Името Божјо.
"Адам ја позна својата жена Ева, а таа зачна и го роди Каина, па рече: „Добив машко чедо со помош на ЈАХВЕ!"
(Битие 4:1) "Натаму Бог му рече на Мојсеја: „Речи им на Израелците вака: ‘ЈАХВЕ, Бог на вашите татковци, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов, ме испрати при вас. Тоа е Мое Име довека, така ќе Ме викаат од род до род"
(Излез 3:15) "Јас ќе го посветам Своето големо свето Име, што вие го обесветивте меѓу народите кај кои дојдовте! И народите ќе знаат дека Јас Сум ЈАХВЕ - говори ЈАХВЕ Бог - кога врз вас, пред нивни очи, ќе ја покажам Мојата светост."
(Езекиел 36:23) "Не колнете се лажно во Моето Име и не осквернувај го Името на твојот Бог. Јас Сум ЈАХВЕ! "
(Левит 19:12) "Еве, се заколнувам во Своето големо Име, зборува ЈАХВЕ. Во целата Египетска Земја ниту една јудејска уста не ќе го изговори веќе Моето Име: никој не ќе рече: „Живиот ми ЈАХВЕ!” "
(Еремија 44:26) "Моето свето име ќе го објавам среде Мојот Израелев народ, и не ќе оставам да се обесветува веќе Моето свето Име! И сите народи ќе познаат дека Јас Сум ЈАХВЕ, Израелевиот Светец. "
(Езекиел 39:7) "и тие ќе го повикуваат Моето Име, а Јас ќе им се одѕвиам; и ќе речам: ‘Тоа е Мој народ!’ а тие ќе речат: ‘ЈАХВЕ е мој Бог!"
(Захарија 13:9) "Фалете Го ЈАХВЕ, повикувајте Го Неговото Име! Објавете им ги на народите Неговите дела, разгласувајте ја возвишеноста на Неговото Име!"
(Исаија 12:4) "Зашто од исток до запад, велико ќе биде Моето Име меѓу народите, и на секое место ќе се принесува темјан и чиста жртва на Моето Име меѓу народите - говори ЈАХВЕ над Воинствата."
(Малахија 1:11) "Ако не послушате, ако не земете на срце да Го прославите Моето Име - зборува ЈАХВЕ над Воинствата - ќе испратам клетва врз вас и ќе го проколнам вашиот благослов, и веќе го проколнав зашто не го зедовте тоа на срце."
(Малахија 2:2) "Му рече Господ (ЈАХВЕ) на мојот Господ (Адонај): „Седи оддесно, до Мене, додека не ги положам Твоите непријатели за подножје на Твоите нозе!”"
(Псалм 110:1) "Туку молете се вака: „Татко наш, Кој си во небесата, да се свети Името Твое;"
(Христос во евангелие по Матеј 6:9) "Татко, прослави го Твоето Име! Тогаш дојде глас од небото: „Го прославив и пак ќе го прославам.”"
(Јован 12:28) "И видов, и ете, Јагнето стои на Сионската гора, а со него сто и четириесет и четири илјади, кои го имаа напишано, на своите чела, Неговото име и Името на Неговиот Татко."
(Откровение 14:1) итн... итн... Божјото Име се спомнува над 7000 пати во Библијата.
Толку библиски стихови нема да добиеш ни од сведок , се надевам дека нема да бидат тие залудни и дека повеќе нема да велиш: "Бог нема име". Изменето од EvAngelos - 26.Септември.2008 во 05:54 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Велам дека Бог не му кажал Своето Име на човекот.
Но - залудна е дискусијава оттука натаму - затоа што имаме различна идеја за значењето на тетраграматонот. Како што реков - ти благодарам за дискусијата, но сепак - го задржувам своето мислење, од причините кои ги објаснив погоре. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што има врска какво е значењето на Божјото Име (тетраграматонот). Ние можеме да имаме и различно мислење и за зборот "Петра". Ти можеш да тврдиш дека тоа значи "карпа", а јас "камен", но тоа не значи дека Петар немал име.
Така е и со Божјото лично Име. Ти тврдиш дека значи ова, некој друг она, трет нешто сосема друго, некој може да го изговара онака, некој овака, но Името си е Име, тоа ПОСТОИ и е СВЕТО!
|
|
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Можеме до утре вака да се објаснуваме - ама зборуваме за два различни поими. Ти сметаш дека тетраграматонот е буквално лично име - јас не. Објаснив и зошто. Тоа што не ги сметаш тие причини за валидни е твое право.
|
|
Do what is right, come what may...
|
|
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брат ама ова го кажуваат Јеховистите. И да е ова негово име, ке се запрашаме сега "А кој го крстил да се вика Јехова, кој му го дал тоа име?" |
|
I love Daphne Millbrook.
|
|
David1
Нов член Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Western Sahara Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
neo wmaster, одлична забелешка
Би сакал да дадам еден мој коментар: Иако темава е за Божјото име, а гледам и на темата за Богородица има обиди за буквални толкувања, па сметам дека долу посочениот цитат може да послужи како солиден показател за `слабостите` на слободното, т.е. буквалното толкување, или пак, можеби јас сум во грешка? ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава 15 11 Кој е како Тебе, Господи, МЕЃУ БОГОВИТЕ, кој свети како Тебе во светлина, страшен во делата, прекрасен во чудесата? Од цитатов – буквално гледано, испагја дека Мојсеј имал ( или знаел, или верувал) и во други богови ? Дали, од посочениов цитат можеме да донесеме слободен, т.е. буквален закључок дека потомците на Аврам не биле монотеисти во буквална смисла ? Изменето од David1 - 26.Септември.2008 во 20:50 |
|
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добра поента Давид1...
Бог НЕМА име, од проста причина што не е човек. Се што е кажано за Него не означува што е Тој по суштина, туку го открива или она што Тој не е (беспочетен, невидлив, нестворен...), или го покажува Неговиот однос спрема нешто од што Тој се разликува (Господ, Цар, Творец), или укажува на она што ја следи Божествената природа (свет, праведен, добар), или, пак, ја открива Неговата енергија. Со името *Оној Кој Е* се кажува дека Тој опфаќа во се во Себе и со Себе, како некој бесконечен и неограничен океан на суштина. Не треба да се сфати дека Бог има конкретно име, придавајќи Му со тоа човечки особености, бидејќи Бог е нешто недостижно и неописливо. Изменето од Maran Ata - 26.Септември.2008 во 17:44 |
|
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Можебо знаеле за тројството, дека Бог е троичен однодно татко, син и свет дух. И еве самиот што си најдов грешка. Нели Господ = Татко+син+свет дух. Значи името на синот е Исус, а непознати ни се имињата на Таткото и Светиот Дух, а и на целата единка, односно на Бог. Заклучок е дека не бараме едно, туку три имиња. |
|
I love Daphne Millbrook.
|
|
David1
Нов член Регистриран: 29.Август.2008 Локација: Western Sahara Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уште два цитати подобни за Буквално читање на Библијата ( инаку цитативе доста успешно самите себеси се толкуваат )
Книга на пророк Еремија Глава 15 18 Зошто е толку долготрајна болката моја, и раната моја е толку неизлечива, оти не се подавам ли на лекување? Зар Ти ќе бидеш за мене како лажлив извор, како неверна вода. Аko резонираме буквално, се поставува следново прашање: Каков е овој пророк, која е неговата верба кога си зема за слобода вакви прашања да му поставува на Бога ? Смееме ли да си дозволивме буквално да го тумачиме ова обраќање на Еремија како своевиден сомнеж во Бога ? КНИГА НА ПРОРОК ЕРЕМИЈА Глава 12 1 Преправеден си, Господи, за да можам да се судам со Тебе: Само едно би расправил со Тебе: Зошто е злосторничкиот пат успешен? Зошто подмолниците уживаат мир? Буквално толковано, Еремија бил спремен да се расправа со Бога по поедини прашања, во кои истовремено констатира соодветни реалности ? ПС. постов, како и оној погоре е само скромен обид по прашањето како да се поимува, чита и разбира Библијата! Изменето од David1 - 27.Септември.2008 во 00:33 |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ги замолувам модераторите да ја зачистат темава од оф-топициве на David1. Сепак темава е за Божјото Име, а не за буквално или небуквално толкување на Библијата. Ако не заметете по темава, јас не пишувам повеќе тука. |
|
|
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mене, пак, ми се допаѓаат образложенијата на Давид1. ЕвАнгелос, не мора да бегаш од темата секогаш кога немаш аргументи. Би сакала да го чујам и твојот став во однос на ова што го вели Давид1. Како ти, например, знаеш кој стих од Библијата треба да се толкува во буквална смисла, а кој не. Соодветно на одговорот на ова прашање, ќе знаеме дали тоа што го тврдиш е оддржливо или не. Поздрав. Маран Ата + |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Маранатке, отворете тема за толкување на Библијата и таму ќе толкуваме, а тука темата е за Божјото Име. Јас погоре наведов 14 библиски стихови во кои јасно се вели дека Бог има Име (ЈХВХ, ЈАХВЕ, ЈЕХОВА) со што АРГУМЕНИТРАНО го потврдив мојот став дека Бог има Име.
Вие до сега не најдовте ниту еден стих во кој се вели дека Бог нема Име, а цело време НЕАРГУМЕНТИРАНО велите дека Бог нема Име. И згора на тоа, уште ми велиш јас сум бегал од темата Изменето од EvAngelos - 27.Септември.2008 во 03:42 |
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa sto ti tvrdis deka bog ima ime e tvoja pogresna interpretacija na biblijata (kako i sekogas) mislam deka zidarski ubavo ti obrazlozi deka ne si vo pravo... |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па ти точно дека наведе еден куп стихови според кои тврдиш дека Бог така се вика (???да беше човек-да), ама поентата е дали тие стихови се кажани во буквална смисла. Не може да си толкуваш како тебе ти одговара - кој стих сакаш ти во буквална смисла, а кој не сакаш - во симболика. А што се однесува до бегањето од темите - познато им е на тие што претходно те читаа... Немаш одговори на многу прашања,брат... |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |