IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Слобода
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Слобода

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 19>
Автор
Порака
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 17:45
sto e sloboda?
   odgovorot go ima ispisano na iljada mesta vo iljadnici knigi samo sto problem ima sto sekoj nemoze a ja svati sto pretstavuva i kako do   nea

prvo ne e sloboda da sakas nesto da pravis i toa da ti e dozvoleno
sto znaci toa
   zasto zelbata se raboti za koi nekoj te ubedil deka taka treba da bidi ili da pravis raboti na ovaj ili onaj nacin

vistinska sloboda e koga slobodno ti funkcioniraat sistemite vo organizmot znaci ne se pod nekakov pritisok pa ti da moras da pravis ova ili ona
slobodata e blisku povrzana so religiite koi se najstari filozofii koi se zanimavale so poimot sloboda

taka da ako si osloboden od raboti koi go blokiraat sistemot za slusajne ti bistro ke slusas odnosno vo sekoja minuta ke percepiras se sto se slucuva vo svetot na zvukot
toa znaci i za vidot
taka da mnogu religii nudat progleduvajne i proslusuvajne

a ubeduvajnata deka slobodno treba da pravis nesto zasto nekoj te ubedil taka da bide toa ne e sloboda togas ti si rob

pa kako da go oslobodime narodot od od tie lazni zadaci za koi se ubedeni deka moraat da gi izvrsuvaat a ne pretstavuvaat sloboda

treba da gi naucime kako da se drzat ponastrana od licata koi gi ubeduvaat na takvi ucejna ......................
    vo praksa ovaa metoda e vo tek na isprobuvajne i ima golemi rezultati
stanuva zbor za london kade sto site neslobodni       
lujdze se iseluvaat so toa sto im se plajca tripati pogolemi   sumi za kujcite vo koi ziveat taka da tie od lakomost gi prodavaat svoite zivealista i begaat vo provincijata neznaejci dka izbegale od mesto koe se vika raj odnosno tuka slobodata postoi tuka do beskonecnost
   tuka zitelite slobodnoziveat bez grizi za bilo sto ni za hrana ni obleka za sto se ima vo izobilstvo no tie nemaat zelba toa da go potrosat za edna nojk zasto se zacuvala od taa losa zelba
a nivnata tehnologija sekogas e tuka da gi nadopolni nivnite rezervi .........

sepak slobodata znaci osloboduvajne na umot od nesto od sto e zaroben a negovite vgradeni principi ke se grizat za liceto toa se da ima

pa zatoa ucetegi principite tie da se vkorenat vo vas a za druoto se e lesno

tuka ke dodadam edna prikazna
porano vo semejstvoto lebot sam idel doma drvata sami idele alistata sami si edele doma se dodeka vo toa semejstvo ne dosol nekoj covek da gi ubedi na drugi lazni principi {vo bukvalna smisla toa ne bilo taka tie poradi vgradenite vo niv principi tolku lesno   se srabotuvale sto im se cinelo deka se samo si doajdza} ama koga gi ibedile na drugite principi koi bile lazni od strana na liceto koe doslo tie pocnale da pcujat i vrz drvata i hranata itn.

i taka lujdzeto stanale robovi na lazni principi gubejci si ja dotogasnata sloboda

toa se slucuva i deneska
zenite koi lezejci po celi denovi doma gi ubedija deka toa ne e dobro zs gi lazat deka sloboda e da se robovi vo fabrika ............
no prasajne dali toj princip nov koj ce se vrezi vo niv e adaptiracki na nivniot sistem i semejstvoto kako institucija

ima i drug zaklucok deka koga kaj lujdzeto ke se pojavi totalna sloboda togas kaj niv se gubi zelbata za zivot toa zakluceno vo   eksprimentalniot
grad vo rusija

pa taka so tie golemi zaklucoci sto gi poseduvaat dvete svetski sili tie nonstop se dolzni
da go odrzuvaat svetot zadavajci mu problemi kako sto se vojnite i bolestite
pa zatoa so pocit kon velesilite sto ne dozvoluvaat da se pojavi totalna sloboda a so toa i unistuvajne na svetot..............
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 01:53
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Originally posted by moira moira напиша:

.............................Повторно ке кажам дека слободата претставува основно право на секој човек, да работи што сака и кога сака...се до границите кога не ја загрозува сопствената слобода и на останатите и ке го цитирам Џон С. Милс кој најдобро ја одредил границата на слободата: '' Границата на мојата слобода е твојата слобода''

Znaci mojata sloboda e ogranicena od tugata sloboda,znaci mojata e sloboda e ogranicena od milijardi tugi slobodi,togas kakva e taa sloboda,koja ima granici koi ne zavisat od mene...????Toa e sloboda..????!!!

Да тоа е слобода...не знам како го разбираш кажаното, но се однесува на тоа да твојата слобода не ја загрозува слободата на другиот...тоа е границата...кога ке почнеш да ја загрозуваш слободата на другиот, тоа веке е диктатура...или може да биде и криминал, иживување, итд...

Затоа подоле говорев за значењето и изградувањето на повисоко ниво на свеста, која за жал повекето од нас не ја поседуваат.

Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 08:53
Do sloboda se doaga samo preku borba

Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 11:58
........no sepak ni ostanuva najgolemata sloboda , na koja nikoj i nikogas nema da moze da vlijaa ,toa e slobadata na mislata!
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 12:08
za nea nitu pari ne baraat голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка 
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 02:49

Секако не се потребни пари...потребна е СВЕСТ!

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 12:58
od moira i nema koj znae kakva ,....sloboda!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 14:25
Originally posted by moira moira напиша:

Да тоа е слобода...не знам како го разбираш кажаното, но се однесува на тоа да твојата слобода не ја загрозува слободата на другиот...тоа е границата...кога ке почнеш да ја загрозуваш слободата на другиот, тоа веке е диктатура...или може да биде и криминал, иживување, итд...

Затоа подоле говорев за значењето и изградувањето на повисоко ниво на свеста, која за жал повекето од нас не ја поседуваат.

Ne e toa sloboda..!!!
Toa e ziveenje po opsto prifateni normi i pravila koi gi diktira opstestvoto (ili ako sakas civilizacijata) vo koja ziveeme..!!

A sloboda li e ako zivees po pravila koi se veke vospostaveni..???

Sloboda ima samo vo mislata,
ne vo odnesuvanjeto i ziveenjeto,
mislam deka go kazav prethodno...!!!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 14:42
e pa,....odi na nekoj pust ostrov,...i bidi apsolutno sloboden,....shtom e za tebe toa ,...sloboda!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 16:30
Originally posted by brza brza напиша:

e pa,....odi na nekoj pust ostrov,...i bidi apsolutno sloboden,....shtom e za tebe toa ,...sloboda!

Znaes zosto sluzi dzoker u poker...?????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 20:33
Sloboda e da reces " So te e*am " na onoj sto mora da mu se ligavis, a ti stoi na vrv jazik
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 15:21
Apsolutna sloboda ne e mozna!
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 13:36
Sloboda vo ramka. Vo zatvorena soba koga se setate goli i gledate na saat
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2008 во 23:08
"Znaenjeto go osloboduva covekot"-veruvam vo ova
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,270 секунди.