|
Интуиција |
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Автор | |
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe ajde...bauk od obicen impuls...
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
интуиција...
шесто чуло... ретко грешам... но кога ќе згрешам, тоа е катастрофа... така е кога премногу се ослонувам на интуицијата... |
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Hedonistka
Сениор Shapeshifter Регистриран: 17.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали верувате во вашата интуиција? -Да, верувам во своjата интуициjа Дали досега ве има изневерено ? -Да, два пати за жал. Дали се водете според вашата интуиција? -И да ,често ,но понекогаш си мислам дека се лажам и кога ке згрешам си викам знаев дека требаше да го направам тоа и ми е мн криво што не сум се послушала себе си ,но што е тоа е... |
|
If you are reading this, get a life!
|
|
Charmedgirl18
Сениор Регистриран: 17.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 868 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
на мојата интуиција не и верувам многу.делумно ме изневерува, делумно не.се водам според неа, поретко, обично кога немам што да изгубам, сакам да ја проверам...
|
|
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand We'll walk this road together, through the storm Whatever weather, cold or warm Just let you know that, you're not alone |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Си ја слушам, иако понекогаш се караме. Кога нема аргументи да ме убеди дека е баш така. Како парадоксот на Ферми. Постои огромна веројатност дека нештото е баш така како што ми вика внатрешниот глас, ама нема докази за потврда. И тогаш треба да и верувам “на слепо“. |
|
Лазиќ
Нов член Регистриран: 15.Јули.2014 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
INTUICIJA ILI VODSTVO, sekoj ja poseduva samo shto treba da ja probudime
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
nikolceo
Група Регистриран: 15.Септември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 46 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Intuicijata ili slusanjeto na srceto nikogas ne gresi
Razumot gresi i stravot i stramot pred se. Vo moite 37 godini se sto ne sum napravil kako sto mi vika intuicijata sum zgresil :D
|
|
Nikolce
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bez nea nemozam,no nemozam i bez mojot pamet
|
|
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И верувате ли на интуицијата? Неретко ни се случило да размислуваме премногу, па потоа да се почувствуваме блокирано во целиот процес.
Способноста да размислуваме, да се осврнеме на себеси и своето однесување, како и да планираме за нанапред можеби е онаа карактеристика која најмногу не дефинира како луѓе, врвот на еволуцијата. Но, размислувањето не е само благослов.
Понекогаш, заглавуваме. Ќе се оптовариме со минатото, ќе ги преразгледуваме настаните повторно и повторно. Некои луѓе пак, се презагрижени за она што ќе се случува во иднината. Без оглед во кој правец е, преинтензивното размислување ни го одзема целото внимание, блокирајќи ни го умот а со тоа го загрозува и нашето ментално здравје. Во споменатите случаи, обично за првиот е карактеристично да се јави депресија, а вториот се манифестира како анксиозност. Секако, свесни сте дека во денешно време овие две состојби дивеат низ светот оневозможувајќи ги луѓето да си ги искористат сопствените капацитети.
За интуицијата пак, може да се каже дека стои наспроти и едното и другото. Се покажала како корисна во голем број на ситуации и неможеме да ја отфрлиме како некој нерелијабилен начин на знаење за нештата. Има голем број дефиниции за интуиција, па можеби најдобро е да ја сфатиме токму интуитивно, а не со преголемо размислување за неа. На некој начин таа е како автопилот во мозокот, па ако ја вклучите ќе ги процесира информациите и регулира вашето однесување без преголема свесност од ваша страна дека е вклучена и како всушност работи. Може да ја наречеме и несвесно размислување.
Доаѓаме до главното прашање, она кое веројатно најголем дел од вас си го поставуваат. Дали може да и се верува на интуицијата? Како помош при одговарање на ова прашање, корисно е да се знае дека автоматското процесирање на информации кое ја карактеризира интуицијата е нешто што го искусувате веројатно цело време.
Да го наречеме овој феномен „хипноза на автопатот“. На добар автопат, може со километри да возите без свесни мисли. Да, управувате со возилото, реагирајќи на условите на патот и другите автомобили, па така знаете дека нешто се случува, се процесираат информации, во мозокот. Но, како да не сте во целост свесни за себеси и што правите. Или пак, одите пеш по улица, на позната дестинација, и во текот на одењето тонете во мисли за некои други работи и одеднаш се сепнувате кога веќе сте дошле до целта, а не сте ни свесни за процесите кои ве довеле до таму.
Е сега, ова се задачи кои ги имате пред себе а со низок степен на сложеност па не е ни чудно ни небезбедно за вас да се потпрете на автоматскиот пилот, но што ако пред вас се исправи некоја покомплексна ситуација? Треба да знаете дека несвесните процеси се случуваат постојано при носењето на сложени одлуки. Но обично не им посветуваме многу внимание ниту пак им даваме доволно заслуги. Најчесто, се повикуваме на некои критериуми кои ни звучат рационално во врска со нашите чувства и однесување и кои не ги откриваат нашите субјективни преференции на чувствата кои настануваат спонтано.
Понекогаш, целосно ги игнорираме нашите внатрешни, интуитивни реакции, со тоа игнорирајќи ги нашите автохтони одговори за сметка на начините на кои мислиме заради надворешни причини, како на пример со цел нашиот одговор да се вклопи со судот на другите, односно се устројуваме според она како сметаме дека би требало да мислиме. На пример, истражувањата јасно покажале дека сме целосно способни да носиме здрави одлуки за нашата исхрана кои честопати се базираат на несвесни процеси, а кога намерно се форсираме да размислуваме за тоа што треба односно сакаме да јадеме и која одлука да ја донесеме во однос на тоа, ние всушност ги правиме работите полоши. Големата вистина се одразува во фактот дека едноставно, сите фактори кои влијаат врз нашите реакции, не ни се свесно достапни.
Се разбира, не постои замена за вредно собирање на сите информации кои се во врска со некоја задача или проблем што стои пред нас. Но, не треба ни да се плашиме дека не знаеме зошто се чувствуваме онака како што се чувствуваме во секоја ситуација. Интуицијата е главно несвесен процес чии резултати свесно ги добиваме во форма на чувство а не како структурирана мисла, при што, како и зошто се дошло до него, дали било базирано на издржани и валидни внатрешни процесирања, не ни е јасно. Па затоа, одлуката дали ќе и верувате на интуицијата, како типично субјективен процес, во дадена ситуација е само ваша.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
outlook123
Сениор Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
интуицијата честопати ја поистоветуваат со емоциите или паметот
ама ете, не е! Изменето од outlook123 - 07.Април.2015 во 13:49 |
|
едно е - не се две
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |