IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Интуиција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Интуиција

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 101112
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2010 во 17:48
abe ajde...bauk od obicen impuls...среќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2010 во 19:57
интуиција...
шесто чуло...
ретко грешам...
но кога ќе згрешам, тоа е катастрофа...
така е кога премногу се ослонувам на интуицијата...

Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2010 во 21:58
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

abe ajde...bauk od obicen impuls...среќа
Impuls i intuicija se dve razlicni raboti.Impuls e koga pravis nesto impulsivno(posle ostanuva prasanjeto zgresiv ili ne).Intuicija e koga se dvizis svesno vo nasoka kon nesto sto e tvoja zelba,nezavisno dali e mala ili golema.
~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2010 во 22:04
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Malku glasno razmisluvam za da go cujam vaseto mislenje....
Zarem ne e intuicijata plod na nasite predhodni iskustva i stravovi?DA
Zarem ne smetate deka intuicijata e vo tesna korelacija so nasata pregolema suetnost?DA
Kolku na coveckata dusa mu e potrebno da se oslobodi od tie poroci i da gi prifaka site  raboti so ljubov vo svoeto srce?

I na kraj....inuticijata e bolest koja treba da ja nadmineme!

Intuicijata e vo tesna korelacija so nasata pregolema suetnost vo slucai koga gubime dopir so realnosta.
Кон врв
Hedonistka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Shapeshifter

Регистриран: 17.Јуни.2010
Поени: 282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hedonistka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2010 во 14:20

Дали  верувате во  вашата интуиција?
-Да, верувам во своjата интуициjа
Дали досега ве има  изневерено ?
-Да, два пати за жал.
Дали се  водете  според вашата интуиција?
-И да ,често ,но понекогаш си мислам дека се лажам и кога ке згрешам си викам знаев дека требаше да го направам тоа и ми е мн криво што не сум се послушала себе си ,но што е тоа е...

If you are reading this, get a life!
Кон врв
Charmedgirl18 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Мај.2009
Поени: 868
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Charmedgirl18 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2010 во 14:36
на мојата интуиција не и верувам многу.делумно ме изневерува, делумно не.се водам според неа, поретко, обично кога немам што да изгубам, сакам да ја проверам...
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2014 во 11:11

Си ја слушам, иако понекогаш се караме. Кога нема аргументи да ме убеди дека е баш така.
Како парадоксот на Ферми. Постои огромна веројатност дека нештото е баш така како што ми вика внатрешниот глас, ама нема докази за потврда.
И тогаш треба да и верувам “на слепо“.не знам

Кон врв
Лазиќ Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јули.2014
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Лазиќ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2014 во 20:28
INTUICIJA ILI VODSTVO, sekoj ja poseduva samo shto treba da ja probudime
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2014 во 11:26

Кон врв
nikolceo Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 15.Септември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 46
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikolceo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2014 во 20:49
Intuicijata ili slusanjeto na srceto nikogas ne gresi
Razumot gresi i stravot i stramot pred se.
Vo moite 37 godini se sto ne sum napravil kako sto mi vika intuicijata sum zgresil :D
Nikolce
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2014 во 18:58
bez nea nemozam,no nemozam i bez mojot pamet
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2015 во 13:21
И верувате ли на интуицијата?

Неретко ни се случило да размислуваме премногу, па потоа да се почувствуваме блокирано во целиот процес.

интуиција 

Способноста да размислуваме, да се осврнеме на себеси и своето однесување, како и да планираме за нанапред можеби е онаа карактеристика која најмногу не дефинира како луѓе, врвот на еволуцијата. Но, размислувањето не е само благослов.

трето око 

Понекогаш, заглавуваме. Ќе се оптовариме со минатото, ќе ги преразгледуваме настаните повторно и повторно. Некои луѓе пак, се презагрижени за она што ќе се случува во иднината. Без оглед во кој правец е, преинтензивното размислување ни го одзема целото внимание, блокирајќи ни го умот а со тоа го загрозува и нашето ментално здравје. Во споменатите случаи, обично за првиот е карактеристично да се јави депресија, а вториот се манифестира како анксиозност. Секако, свесни сте дека во денешно време овие две состојби дивеат низ светот оневозможувајќи ги луѓето да си ги искористат сопствените капацитети.

жена оптоварена со мисли 

За интуицијата пак, може да се каже дека стои наспроти и едното и другото. Се покажала како корисна во голем број на ситуации и неможеме да ја отфрлиме како некој нерелијабилен начин на знаење за нештата.

Има голем број дефиниции за интуиција, па можеби најдобро е да ја сфатиме токму интуитивно, а не со преголемо размислување за неа. На некој начин таа е како автопилот во мозокот, па ако ја вклучите ќе ги процесира информациите и регулира вашето однесување без преголема свесност од ваша страна дека е вклучена и како всушност работи. Може да ја наречеме и несвесно размислување.

мозочни процеси 

Доаѓаме до главното прашање, она кое веројатно најголем дел од вас си го поставуваат. Дали може да и се верува на интуицијата?

Како помош при одговарање на ова прашање, корисно е да се знае дека автоматското процесирање на информации кое ја карактеризира интуицијата е нешто што го искусувате веројатно цело време.

жена во дилеми 

Да го наречеме овој феномен „хипноза на автопатот“. На добар автопат, може со километри да возите без свесни мисли. Да, управувате со возилото, реагирајќи на условите на патот и другите автомобили, па така знаете дека нешто се случува, се процесираат информации, во мозокот. Но, како да не сте во целост свесни за себеси и што правите. Или пак, одите пеш по улица, на позната дестинација, и во текот на одењето тонете во мисли за некои други работи и одеднаш се сепнувате кога веќе сте дошле до целта, а не сте ни свесни за процесите кои ве довеле до таму.

днк интуиција 

Е сега, ова се задачи кои ги имате пред себе а со низок степен на сложеност па не е ни чудно ни небезбедно за вас да се потпрете на автоматскиот пилот, но што ако пред вас се исправи некоја покомплексна ситуација?

Треба да знаете дека несвесните процеси се случуваат постојано при носењето на сложени одлуки. Но обично не им посветуваме многу внимание ниту пак им даваме доволно заслуги. Најчесто, се повикуваме на некои критериуми кои ни звучат рационално во врска со нашите чувства и однесување и кои не ги откриваат нашите субјективни преференции на чувствата кои настануваат спонтано.

интуиција 

Понекогаш, целосно ги игнорираме нашите внатрешни, интуитивни реакции, со тоа игнорирајќи ги нашите автохтони одговори за сметка на начините на кои мислиме заради надворешни причини, како на пример со цел нашиот одговор да се вклопи со судот на другите, односно се устројуваме според она како сметаме дека би требало да мислиме.

На пример, истражувањата јасно покажале дека сме целосно способни да носиме здрави одлуки за нашата исхрана кои честопати се базираат на несвесни процеси, а кога намерно се форсираме да размислуваме за тоа што треба односно сакаме да јадеме и која одлука да ја донесеме во однос на тоа, ние всушност ги правиме работите полоши. Големата вистина се одразува во фактот дека едноставно, сите фактори кои влијаат врз нашите реакции, не ни се свесно достапни.

жена со заврзани очи 

Се разбира, не постои замена за вредно собирање на сите информации кои се во врска со некоја задача или проблем што стои пред нас. Но, не треба ни да се плашиме дека не знаеме зошто се чувствуваме онака како што се чувствуваме во секоја ситуација.

Интуицијата е главно несвесен процес чии резултати свесно ги добиваме во форма на чувство а не како структурирана мисла, при што, како и зошто се дошло до него, дали било базирано на издржани и валидни внатрешни процесирања, не ни е јасно. Па затоа, одлуката дали ќе и верувате на интуицијата, како типично субјективен процес, во дадена ситуација е само ваша.

интуиција

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
outlook123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Maya

Регистриран: 16.Октомври.2014
Поени: 1633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај outlook123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2015 во 13:48
интуицијата честопати ја поистоветуваат со емоциите или паметот   

ама ете, не е!

Изменето од outlook123 - 07.Април.2015 во 13:49
едно е - не се две
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2015 во 23:31
да
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 101112
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.