IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 111112113114115 147>
Автор
Порака
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 14:51
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

ЗАр дедо ти Кубер не е ТуркоМонголзбунетост

Ами не е ... Што Турко-Монголи по принцип нема... Или има Турки или има Монголи... Да речеш "Туркомонгол" се е едно да речеш "дървено железо". Тоа е оксиморон (на древно Македонски език). Провери с Гуглето - овоj термин се користи само на форумите на Идивиди. Никаде другаде

Прабугарите може и да са били по произход тjуркско племе (кое не е сигурно), но не монголско.
----
А Кубер е твоj дедо ... Моjот е Аспарух (те са били братjа).
Кон врв
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 14:58
Ами аз не съм чул да има турци с имена Аспарух и Крум
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:00
Originally posted by __ __ __ __ напиша:

Ами аз не съм чул да има турци с имена Аспарух и Крум

чувал сум за други именьа: Аспарух Jосифоски, Круме Кепески...
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:02
А
той шефа знае,че няма таков поим...
но си му харесва.
На мене не ми смета бидейки зная дека сум си бугарче
и дека во гените ми тече крвта на човекот кой направил Балканот то що е и сада
во некой смисол
А Дуле
све ми допага в постовите ти
само то за туркийския произход
земи бриши гоголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:15
Originally posted by pagane pagane напиша:

... А Дуле све ми допага в постовите ти само то за туркийския произходземи бриши гоголемо%20гушкање

Jас казав: "Прабугарите може и да са били по произход тjуркско племе (кое не е сигурно)..."
А тоа е само една гледна точка на част од историчарите. По големата част од нив приема, што прабугарите са од памиро-ирански произход. (теориjа што и jас приемам донекаде). Сето тоа не е важно. Се пак у денешните бугари текат уште много струи крв од други народи што са во сегашните темели на нашата нациjа.

Кон врв
M.Dudulovski Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Мај.2008
Поени: 50
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај M.Dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:16

Атой шефа знае,че няма таков поим...но си му харесва.На мене не ми смета бидейки зная дека сум си бугарчеи дека во гените ми тече крвта на човекот кой направил Балканот то що е и сада во некой смисолА Дулесве ми допага в постовите тисамо то за туркийския произходземи бриши гоголемо%20гушкање

Не се знае. Може да, може не. И Петар Добрев зборува многу глупости. Не знае човек дали може да му се верува.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:25
намигнување

бе знае си той ,знае...
това за Петър Добрев иначе ми хареса
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај M.Dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:31

намигнувањебе знае си той ,знае...това за Петър Добрев иначе ми хареса

Штом ти се харесва сигурно знаеш дека тврди дека во бугарскиот јазик (мислам на словенскиот бугарски) никогаш немало падежи. Тоа нема шанси да помине кај ниеден сериозен историчар. Второ: многу го влечат тие ирански зборови. Некои од нив (како чобан и многу други) може да се донесени од Турците. Би можел да се сложам за зборовите како убав, кокиче и сл. Но тој тврди дека прабугарски е на пример ОБЕТКА, што е навистина смешно. ОБЕТКА го има коренот на глаголот ВИСИ (об-ветка, тоа што се обесува). Истото го мислам и за зборовите како мајка, татко, бато...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:36
Честно
ме хвана неподготвена малко:
знам,че в бг езика и до днес дори в некои краища
се користят падежни форми.
инаку за баща / татко/ кака батко мислам дека немат веза со славянските
езици. а откаде идват- няма все още доказ от ни еден сериозен историк.
За майка грешиш - славенски збор- сите т.нар. славенски народи го користат.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај M.Dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:42

Честноме хвана неподготвена малко:знам,че в бг езика и до днес дори в некои краища се користят падежни форми. инаку за баща / татко/ кака батко мислам дека немат веза со славянскитеезици. а откаде идват- няма все още доказ от ни еден сериозен историк.За майка грешиш - славенски збор- сите т.нар. славенски народи го користат.

Да , мајка е словенски збор. Но Добрев тврди дека не е. За башта се сложувам. Кај Словените, како и кај другите народи, има зборови за возрасни и зборови за деца (бидејќи на децата им е полесно да ги изговорат).
На пример: старица-баба,
           старец - дедо
           отец - тато,татко (и чесите викаат тато)
           брат (постар) - бато (мислам дека е очигледно дека доаѓа од БРАТ)

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:56
Знаете вие зошто Аспарух и Кубрат се ТуркоМонголи,ама баш ТуркоМонголи бидејки се мешавина на Турски и Монголски племиња.Инаку јас со дедите ви Аспарух и Кубрат немам никаква врска како и Македонската нација што нема никаква врска.Македонците а подоцна и Словените кои што се населиле и измешале со Македонците биле тотално одделни племиња кои биле у постојан конфликт со ТуркоМонголските хорди кои напаѓале од североистокнамигнување
Еве до ден денес пак ништо не се сменило освен технологијата што тргнала понапредголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 15:59
Шефе(речено беше
со Куберголема%20насмевка
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 16:14
Ма и Кубер е ТуркоМонгол,кој може да знае дали е од турки или од монголски племиња.СЕ знае дека тие за пљачкосување се обединиле и тргнале со бајракот на коњската опашка во освојувања.Никој не вика дека не освојувале,не пљачкале ама пријатели на балканот неможеле само да најдат.Изумреле такви сами без да се смешаат со никој и без да остават никаков траг во историјата.Македонија ги закопала како душмани Македонскинамигнување
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2008 во 21:42

Шефе(речено беше со Куберголема%20насмевка

А сакаш ли да видиме реално каде се населил Кубер..
Немој да испадне после дека Божо лаже..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 111112113114115 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,223 секунди.