|
Дали вреди да се биде добар? |
Внеси реплика | страница <1 108109110111112 118> |
Автор | |
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Отворете 10 различни гробници, на 10 разлини места, стари 100 години, без никаков натпис на нив. Гледајќи ги коските на починатите, одредете кој е Цар, кој просјак, кој силувач на деца, а кој свештеник посветен на Бога? Кој е крадец, кој творител? Размислете за тоа подлабоко... Размислете потоа уште подлабоко... Размислете потоа за тоа следниот ден.... Преспијте и размислете и третиот ден за тоа... На легнување на третиот ден кажете си себе си дека не вреди да си добар... Или кажете си себе си дека селектвино сте добри т.е. кон оние што се добри кон мене, јас ќе бидам уште подобар, кон оние кои не се, јас ќе бидам уште полош... Ако може некој, кој длабоко размислил за гробницата, третиот ден на легнување да си каже дека не вреди да си добар кон сите или е селективно добар, тогаш мој совет е уште веднаш да оди во манастир,џамија, синагога... било кој храм и да се моли... да се моли за својата душа....
|
|
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прекрасен увид !
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу е битна и дефиницијата за терминот добар. Што подразбираме кога велиме јас сум добра личност, на мравка не газам... Многу од кои што ги имам сретнато се разочарани од човечкото постоење затоа што овие биле премногу добри, а другиве им забиле нож у грб. Која е поентата на добрината ако тоа значи: да дозволам да ми се качат на глава? Е на таков начин не сум баш добра... Си имам јас свои потреби, свој кодекс на некои работи и заслужувам почит. И не, нормално дека не сум добра со сите. Пред се сакам да бидам добра со себе, па оние кои што ме почитуваат како таква сум добра и со нив... другите кои не ме почитуваат или ми наштетиле како поминува времето немам потреба да бидам ни добра ни лоша со нив туку им правам чистка од мојот живот. Имам уште ѓубре во мојот живот, сеуште страшлива сум - но барем знам дека ја поставувам линијата и им станува таа линија појасна на луѓето. По видлива е. И не, таа линија не ме прави ни добра ни лоша, туку ме прави ЈАС, и таа линија е до каде човек може да оди со мене во однос на некое однесување. И не присилувам никој да ме почитува како таква, сепак сум доволно добра и им оставам избор на луѓето ако ти се свиѓа остани (наравно, ако ми е ок со него/неа).. ако не, заврти се и оди си, јас како и досега така и понатаму во животот ќе те исплачам и преболам. Лајф гооооус он.
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека тука е суштината на она што се дискутира во темата... Под "добар" сите не подразбираат исто... но... ако се согласиме со некои општо прифатени норми, морално етички правила на однесување... тогаш, мислам дека ќе се согласам со дрвото... Изменето од Messenger - 24.Април.2012 во 00:08 |
|
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, под добар не подразбираат исто но јас наведов што јас подразбирам под тоа како дел од дискусијата. И да, почитувам некои од општите правила и норми но не секогаш и не по секоја цена. Добрина според мене е балансот внатре надвор... не значи по секоја цена добро за мене ниту пак по секоја цена надвор во смисла да се запоставам себеси. Е ова богами бара пракса, ама и тоа се учи. Така јас гледам на работите.
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ова со гробницава е инбтересен пример и одговорот е многу едноставен, човекот е секогаш добар, односно чува резерви за оној кој не го познава, поради самиот страв од непознатото, особено во карактерот кај другите... еве ти кажи, дали би бил подеднакво добар кон силувач на деца и кон творител, ако знаеш кој е кој? само кога не знаеш ништо, тогаш си прибран, тоа е наравоучението, тоа е отприлика се... човекот е сосема природно да одлучува кон кого каков ќе биде, во зависност од тоа како одлучува кој што заслужил, дури и кога греши во проценката, ова е сосема природно однесување на една индивидуа а генерално гледано, верувам дека секој човек има добрина во душата, само некои ја поттиснуваат, а некои ја ослободуваат при остварувањето на своите цели, тоа е се, не постои лош човек, постои само помалку добар... |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,gledajki gi koskite taka na nevideno,,,,shto ako i posle tretiot den siluvachot na deca go smeshish na oltarot kade mu e mestoto na sveshtenilot posveten na boga ,,,,,,,,,a sveshtenikot go ispratish na besilka,,,,,na nevideno ni kromid ne se kupuva a ne da se odluchuva za toa koj e dobar ,,,,,,vsashnost selektivnosta zatoa i postoi,,,,,,,no ne e namerata na selektivnosta da se bode losh,,,,tuku da se distancirash od loshoto,,,,,ako ne si vo sostojba na napravish dobro nemoj da pravish zlo,,,,taka nekako bi bilo,,, |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....( eve shto jas zakluchiv posle trite dena) Posle 100 god. kje nema ama bash nikakva razlika.... a kje go snema i procenuvachot na dobroto i loshoto a so toa kje ischezne i prashanjeto dali vredi da se bide dobar? Navistina dobra poenta pHp - BRAVO! Toa e toa! E sega mozhe nekoj kje pomisli deka ushte kje treba da razmisluvam ama..... Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 10:38 |
|
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....( eve shto jas zakluchiv posle trite dena) Posle
100 god. kje nema ama bash nikakva razlika.... a kje go snema i
procenuvachot na dobroto i loshoto a so toa kje ischezne i prashanjeto
dali vredi da se bide dobar? Navistina dobra poenta pHp - BRAVO! Toa e toa! E sega mozhe nekoj kje pomisli deka ushte kje treba da razmisluvam ama..... e sega eden e procenuvachot,,,,otsekogash tuka i sega i sekade,,,,i zatoa i prashanjeto ne ischeznuva,,,zatoa pamet vo glava ,,vredi da se bide dobar
|
|
|
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ete, koj saka da prodolzham da razmisluvam...
...uslovena dobrina, vredi??? Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 12:06 |
|
|
|
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,,mislenjeto e majka na mudrosta,,,ama ponekogash znae i glava da boli od mnogu mislenje,,,
,,,bez_uslovena ,e da vredi,, |
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...e zatoa jas si zakluchiv shto si zakluchiv i ne mu ja mislam vekje
A ona vredi... ko za na pazar...
|
|
|
|
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,,shooo na pazar pochnale i dobrina da prodavaat
|
|
|
|
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
....rekov KO ... i edna - za spasenie... VREDI???
Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 12:20 |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 108109110111112 118> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |