IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали вреди да се биде добар?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали вреди да се биде добар?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 108109110111112 118>
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2012 во 11:56
Отворете 10 различни гробници, на 10 разлини места, стари 100 години, без никаков натпис на нив. Гледајќи ги коските на починатите, одредете кој е Цар, кој просјак, кој силувач на деца, а кој свештеник посветен на Бога? Кој е крадец, кој творител? Размислете за тоа подлабоко... Размислете потоа уште подлабоко... Размислете потоа за тоа следниот ден.... Преспијте и размислете и третиот ден за тоа... На легнување на третиот ден кажете си себе си дека не вреди да си добар... Или кажете си себе си дека селектвино сте добри т.е. кон оние што се добри кон мене, јас ќе бидам уште подобар, кон оние кои не се, јас ќе бидам уште полош... Ако може некој, кој длабоко размислил за гробницата, третиот ден на легнување да си каже дека не вреди да си добар кон сите или е селективно добар, тогаш мој совет е уште веднаш да оди во манастир,џамија, синагога... било кој храм и да се моли... да се моли за својата душа....
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2012 во 16:41
Прекрасен увид ! да
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2012 во 17:11
Многу е битна и дефиницијата за терминот добар. Што подразбираме кога велиме јас сум добра личност, на мравка не газам... Многу од кои што ги имам сретнато се разочарани од човечкото постоење затоа што овие биле премногу добри, а другиве им забиле нож у грб. Која е поентата на добрината ако тоа значи: да дозволам да ми се качат на глава? Е на таков начин не сум баш добра... Си имам јас свои потреби, свој кодекс на некои работи и заслужувам почит. И не, нормално дека не сум добра со сите. Пред се сакам да бидам добра со себе, па оние кои што ме почитуваат како таква сум добра и со нив... другите кои не ме почитуваат или ми наштетиле како поминува времето немам потреба да бидам ни добра ни лоша со нив туку им правам чистка од  мојот живот. Имам уште ѓубре во мојот живот, сеуште страшлива сум - но барем знам дека ја поставувам линијата и им станува таа линија појасна на луѓето. По видлива е. И не, таа линија не ме прави ни добра ни лоша, туку ме прави ЈАС, и таа линија е до каде човек може да оди со мене во однос на некое однесување. И не присилувам никој да ме почитува како таква, сепак сум доволно добра и им оставам избор на луѓето ако ти се свиѓа остани (наравно, ако ми е ок со него/неа).. ако  не, заврти се и оди си, јас како и досега така и понатаму во животот ќе те исплачам и преболам. Лајф гооооус он.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2012 во 20:08
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Многу е битна и дефиницијата за терминот добар.

Мислам дека тука е суштината на она што се дискутира во темата...
Под "добар" сите не подразбираат исто...
но...
ако се согласиме со некои општо прифатени норми, морално етички правила на однесување...
тогаш, мислам дека ќе се согласам со дрвото...намигнување

Изменето од Messenger - 24.Април.2012 во 00:08
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 01:20
Да, под добар не подразбираат исто но јас наведов што јас подразбирам под тоа како дел од дискусијата. И да, почитувам некои од општите правила и норми но не секогаш и не по секоја цена. Добрина според мене е балансот внатре надвор... не значи по секоја цена добро за мене ниту пак по секоја цена надвор во смисла да се запоставам себеси. Е ова богами бара пракса, ама и тоа се учи. Така јас гледам на работите.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 01:43
Originally posted by pHp pHp напиша:

Отворете 10 различни гробници, на 10 разлини места, стари 100 години, без никаков натпис на нив. Гледајќи ги коските на починатите, одредете кој е Цар, кој просјак, кој силувач на деца, а кој свештеник посветен на Бога? Кој е крадец, кој творител? Размислете за тоа подлабоко... Размислете потоа уште подлабоко... Размислете потоа за тоа следниот ден.... Преспијте и размислете и третиот ден за тоа... На легнување на третиот ден кажете си себе си дека не вреди да си добар... Или кажете си себе си дека селектвино сте добри т.е. кон оние што се добри кон мене, јас ќе бидам уште подобар, кон оние кои не се, јас ќе бидам уште полош... Ако може некој, кој длабоко размислил за гробницата, третиот ден на легнување да си каже дека не вреди да си добар кон сите или е селективно добар, тогаш мој совет е уште веднаш да оди во манастир,џамија, синагога... било кој храм и да се моли... да се моли за својата душа....
психолошки гледано, секој нормален човек на планетава е селективно добар... не постои такво нешто како добар или лош човек, освен во филмовите, особено холивудските...
ова со гробницава е инбтересен пример и одговорот е многу едноставен, човекот е секогаш добар, односно чува резерви за оној кој не го познава, поради самиот страв од непознатото, особено во карактерот кај другите... еве ти кажи, дали би бил подеднакво добар кон силувач на деца и кон творител, ако знаеш кој е кој? само кога не знаеш ништо, тогаш си прибран, тоа е наравоучението, тоа е отприлика се...
човекот е сосема природно да одлучува кон кого каков ќе биде, во зависност од тоа како одлучува кој што заслужил, дури и кога греши во проценката, ова е сосема природно однесување на една индивидуа

а генерално гледано, верувам дека секој човек има добрина во душата, само некои ја поттиснуваат, а некои ја ослободуваат при остварувањето на своите цели, тоа е се, не постои лош човек, постои само помалку добар...
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 09:43

,,,,gledajki gi koskite taka na nevideno,,,,shto ako i posle tretiot den siluvachot na deca  go smeshish na oltarot kade mu e mestoto na sveshtenilot posveten na boga ,,,,,,,,,a sveshtenikot go ispratish na besilka,,,,,na nevideno ni kromid ne se kupuva a ne  da se odluchuva za toa koj e dobar ,,,,,,vsashnost selektivnosta zatoa i postoi,,,,,,,no ne  e namerata na selektivnosta da se bode losh,,,,tuku da se distancirash od loshoto,,,,,ako ne si vo sostojba na napravish dobro nemoj da pravish zlo,,,,taka nekako bi bilo,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 10:36

да  ....( eve shto jas zakluchiv posle trite denaнамигнување)

Posle 100 god. kje nema ama bash nikakva razlika.... a kje go snema i procenuvachot na dobroto i loshoto a so toa kje ischezne i prashanjeto dali vredi da se bide dobar?

Navistina dobra poenta pHp - BRAVO! Toa e toa!

E sega mozhe nekoj kje pomisli deka ushte kje treba da razmisluvam ama.....намигнување

Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 10:38
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:01

да  ....( eve shto jas zakluchiv posle trite denaнамигнување)

Posle 100 god. kje nema ama bash nikakva razlika.... a kje go snema i procenuvachot na dobroto i loshoto a so toa kje ischezne i prashanjeto dali vredi da se bide dobar?

Navistina dobra poenta pHp - BRAVO! Toa e toa!

E sega mozhe nekoj kje pomisli deka ushte kje treba da razmisluvam ama.....намигнување

e sega eden e procenuvachot,,,,otsekogash tuka i sega i sekade,,,,i zatoa i prashanjeto ne ischeznuva,,,zatoa pamet vo glava ,,vredi da se bide dobarнамигнувањеголемо гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:04
Ete, koj saka da prodolzham da razmisluvam...смеење

...uslovena dobrina, vredi???

Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 12:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:11
,,,,mislenjeto e majka na mudrosta,,,ama ponekogash znae i glava da boli od mnogu mislenje,,,не знам

,,,bez_uslovena ,e da  vredi,,грицкање нокти
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:14
...e zatoa jas si zakluchiv shto si zakluchiv i ne mu ja mislam vekjeнамигнување

A ona vredi... ko za na pazar...збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:17
,,,shooo na pazar pochnale i dobrina da prodavaatплачењеголемо гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2012 во 12:19
....rekov KO ...тајм аутнамигнување i ednaголемо гушкање - za spasenieголема насмевка... VREDI???плазење

Изменето од viktorija123 - 24.Април.2012 во 12:20
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 108109110111112 118>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.