|
Државна матура |
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Автор | ||||
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Da nikako da se oslobodime od ova maturava..se nekoi problemcinja ni pravi mislam deka profesorite i pred da se prijavat gi znaele uslovite vo koi ke rabotat..kaj nas vo gimnaziite i ucilistata nema klima toa se znae..ne gleam pricina sea da komentiraat taka..koj ne moze ednostavno bi trebalo da se otkaze,ili voopsto da ne se prijavuva..bar ja taka mislam
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
... pa i ne sme tolku loshi...
Матурантите „паднале“ на граматика
Во која група зборови спаѓа зборот „азно“? Ова се само дел од прашањата на кои најголемиот број матуранти погрешно одговориле на тестот по македонски јазик, кој тие го полагаа како дел од државната матура, тврдат оценувачите. Тие минатата недела ги прегледаа сите тестови и, според нивните првични оценки, 80 отсто од матурантите солидно одговориле на тестот. - Повеќето од нив, наместо вест, пишувале соопштенија, извештаи. Според нивните одговори, полесно се снашле на прашањата од литературата, одошто на граматичките и практичните прашања - вели еден од оценувачите. Матурантите тешко ги препознавале и погрешно напишаните зборови. Тие требало да го заокружат неправилно напишаниот збор од следните понудени опции: „здравство“, „взаемно“, „срам“, „стравотност“. Во најголемиот број од случаите учениците подвлекле „стравотност“ наместо „взаемно“. На голем дел од тестовите матурантите не ги препознавале и деминутивите. - Треба да се има предвид дека меѓу децата има и такви што се многу добри, добри, па и доволни. И нормално дека тие не може совршено да одговорат на тестот - додаваат оценувачите. Сепак, голем е бројот и на прашањата на кои учениците точно одговориле. Оценувачите се задоволни од есејот што тие го пишуваа на тема „Луѓето не се гладни само за леб, туку и за љубов и внимание“, како и од одговорите на прашањата што се однесуваа на конкретните дела на познатите македонски автори. Од Бирото за развој на образованието (БРО) потврдија дека веќе се прегледани и оние прашања што се одговараа со заокружување. Сега треба државниот матурски одбор да почне да ги утврдува прелиминарните резултати. На 13 јули тие ќе бидат истакнати во училиштата, а матурантите во рок од три дена ќе имаат право да поднесуваат приговори. Втора шанса за полагање учениците ќе добијат во август. Мајчин јазик ќе се полага на 14 август, а странски јазик или математика на 16 август. Уписите на факултет се на 25-ти и 26-ти истиот месец. |
||||
^Aneta^
Нов член Регистриран: 09.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
pa i ne sme koga 80% pominale
sepak ke po4ekame do 13ti pa ke vidime daj boze da sme polozile |
||||
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
добро е, а јас мислев мене ми е веста грешна...
|
||||
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...Aneta...Monushka....samodoverba... zoshto somnez...polozeni ste bre milicki... srce majkino... i ucitelsko mi kazuva... ....
|
||||
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
мамамд ќе те барам да ме тешиш кога ќе ни ги даваат резултатите
|
||||
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
||||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
... ne da te tesham....... tuku da me castish.... .... |
||||
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
нема проблем само јас да положам и да ги дочекам резултатите на нозе |
||||
|
||||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...dosega mojata intuicija ne me prelazala......veruvaj koga ke ti kazam...zatoa ne troshi pari...cuvaj... ke ti treba za castenje... a i za participacija za drzavna kvota.... |
||||
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немам намера да противречам на интуицијата на мамамд Штом така, да се спремам за честење... |
||||
|
||||
^Aneta^
Нов член Регистриран: 09.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kako mi pogodi za enternive Geografija 4 Filozofija 4 Se nadevam na isti rezultati i na eksternite Изменето од ^Aneta^ - 01.Јули.2008 во 14:06 |
||||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
... jas kako da ocekuvav petki...ama nejse... i ne se somnevaj... kako bidna za internite ... ke bide i za za eksternite... |
||||
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И мене ми погоди... математика 5 и информатика 5 |
||||
|
||||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...cestitki i za dvete moi dejcinja... ...ke pieme... kafe... mufte... nie obrazovandziite... "gledam" jas...ushte petki......
Изменето од mamamd - 01.Јули.2008 во 18:48 |
||||
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |