IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 55>
Автор
Порака
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:23

Во универзитетот Пристон во Вашингтон е одржан конгрес за арапско-исламската цивилизација во 1953 година и е потврдено:

„Сите факти потврдуваат дека западната наука своето постоење и го должи на арапско-исламската цивилизација и дека современата научна методологија базирана врз истражување, опсервација и емпиризам, која ја одобрија европските научници, била резултат на врската на европските научници со исламскиот свет, посебно преку арапско-муслиманската држава Шпанија (Андалузија).“[1]

[1] Ибид, стр. 101.

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:24

Густав Лебон

Француски историчар и филозоф, во неговата книга „Арапската цивилизација“, стр. 605, во врска со исламските освојувања вели:

„Неспорен е фактот дека светското општество не познава поширокоград освојувач од Арапите (муслиманите), ниту пак потолерантна вера од нивната“.[1]

Во истата книга, стр. 516, пишува:

„Еднаквоста кај муслиманите го има достигнато совршенството, онаа еднаквост којашто, од друга страна, на големо се прокламира во Европа, но нема никаков ефект во реалноста. Муслиманите практично го оживеале принципот на еднаквоста. Класните разлики кои денес можат да се забележат кај наследниците на Француската револуција не можат да се најдат кај муслиманите. Исламот ги отстранил сите класни разлики, како и семејните и индивидуалните, а сите муслимани се браќа. Во арапскиот свет една голема личност соединила различни племиња во прегратките на еден збор. Овој збор ги поврзал во еден систем на закони, според кој сите раси на сите континенти се еднакви и не се непознати еден за друг. На пример, Кинезот муслиман има сосема еднакви права во исламската држава како и Арапот муслиман, и покрај сите постоечки разлики помеѓу нив.“[2]

За муслиманите во Шпанија пишува:

„За неколку века муслиманите го променија целосно културниот и економскиот изглед на Шпанија. Шпанија беше европската гордост. Промените беа видливи и на морален план. Муслиманите се стремеле да развијат една голема цивилизирана особина кај христијаните, за нив целосно непозната дотогаш – соживотот со приврзаниците на другите вери. Ставот на муслиманите кон потчинетите народи бил премногу толерантен, им било дозволено основање на христијански и научни одбори во Севилја и Кордоба, во 852 година. Многу цркви изградени за време на исламското владеење јасно укажуваат на тоа дека муслиманите ги почитувале и другите вери. Многу христијани го прифатиле исламот, иако не биле принудени на тоа. И Евреите, и христијаните имале исти права како муслиманите. Тие можеле да имаат високи положби во владата.“[3]

[1] Др. Јусуф ел Кардав, оп. цит., стр.46, 47.

[2] Сејјид Муџтеба Мусави Лари, оп. цит., стр. 130.

[3] Сејјид Муџтеба Мусави Лари, оп. цит., стр. 143.

Изменето од DAIJA - 19.Септември.2007 во 09:26
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:28

Адем Метз

Професор по семитски јазици на универзитетот во Базел, Швајцарија. Има напишано неколку дела. Живеел од 1869 до 1917 година.

„Одлуката човекот да не го удри својот роб ја сметам за покорност и чест. Се пренесува дека пратеникот Мухамед (Божјиот мир да е над него) рекол: ,Најлош човек е тој што се храни сам, што не се однесува убаво и што го удира својот роб.‘

„Муслиманот можеше да се движи слободно со неговата вера и под нејзиното знаме во внатрешноста на муслиманската држава. Во неа тој наоѓаше луѓе кои го обожаваа истиот Бог кој беше обожаван и од него. Тие се клањаа исто како и тој. Законот, традицијата и обичаите беа исти. Во оваа исламска држава владееше законот, којшто им го осигуруваше правото на државјанство на сите муслимани. Тој беше сигурен и ја уживаше личната слобода, којашто не смееше да претрпи закана од никого. Никој не можеше да му наштети. Насрадин се шеташе низ сите муслимански држави во XI век немајќи притоа никакви тешкотии, со какви што на пример се соочуваше Германецот движејќи се дури и во самата Германија во XVIII век.“[1]

„Муслиманските држави се разликуваа од христијанската Европа поради постоењето на таканаречените етнички и религиозни малцинства, кои ги уживале сите права и слободи. Такво нешто не постоело во Европа.“[2]

[1] Д-р Имамудин Халил. оп. цит., стр. 243-244.

[2] Сејјид Муџтеба Мусави Лари, оп. цит., стр. 143.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:30

Бернард Луис

Роден е во 1916 година. Дипломирал на универзитетите во Лондон и во Париз. Бил асистент по предметот Исламска историја на универзитетот во Лондон. Работел исто така и во Министерството за надворешни работи од 1941 до ’45. Предавал историја на Блискиот и Средниот Исток на универзитетот во Лондон во 1949 година и на универзитетот во Калифорнија од 1955 до ’56. Автор е на повеќе книги. Тој вели:

„Пред доаѓањето на Мухамед (Божјиот мир да е над него) и неговите другари, немало решение за проблемот помеѓу Господ и Цезар. Во исламот нема Цезар, туку е Алах – Еден, додека Мухамед (Божјиот мир да е над него) е тој кој проповедаше и судеше во Негово име. Неговата власт извираше од истиот извор кој му помагаше на Пратеникот (Божјиот мир да е над него) и во двете мисии (во верската и државната мисија). Самата Објава и даваше предност на првата мисија и едновремено беше и основа за втората мисија. Кога Мухамед (Божјиот мир да е над него) умре, неговата духовна и пратеничка мисија (ширењето на верата на Алах) беше исполнета и зад него остана верската работа и политичкото дејствување. Показател за ова беше ширењето на шеријатот (законот) на Алах кај луѓето и ова можеше да се направи со ширењето на членовите и власта на заедниците кои го прифаќаа и го поддржуваа овој закон. Затоа, неопходно беше да се има еден одговорен или заменик за Пратеникот (Божјиот мир да е над него), заради водење на ова заедница. Арапскиот збор „халиф“ ги содржи и двете области. Во времето на праведните халифи, верската власт беше единствената власт. На почетокот од исламот, нема делење помеѓу системот на власта и системот на верата…И покрај снемувањето на хилафетот и делењето на исламскиот свет во многу независни политички единици и многу често и на меѓусебни војни, чувството на идентитет и убедувањето (дека муслиманите се еден народ) останало силно и активно.“[1]

[1] Ибид, стр. 238-239.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:31

Сер Едвард

Во неговото дело „Историја на хемијата“ пишува:

„Хемијата многу напредувала во времето на абаситските халифи. Муслиманите во тоа време го знаеле мајсторството на дестилацијата, пареата и синтезата. За првпат тие употребиле натриум, јаглерод, јаглерод-натриум, алуминиум, калиум, амониум-хлорид, итн.“[1]

[1] Сејјид Муџтеба Мусави Лари, оп. цит., стр. 109.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 09:33
Site ovie postovi, kolku i da izgledaat golemi, vredat da se procitaat. Sepak, golemi raboti se spomnuvat, naveduvaat i dokazuvaat....

Smetam deka otprilika imas bilo kakva slika vo vrska so prasanjeto sto go pstavi....
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 11:55

[/quote] DA JA BRANAT SOPSTVENAT NACIJA I VERA MOZEBI NO DA JA BRANAT VERATA NA OKUPATOROT STO ZNAM....RAZMISLI TI NASILNO DA SI BIL ZEMEN VO VOJNATA VO MAKEDONIJA DA JA BRANIS STRANATA NA MAKEDONCITE I TOA DA SE SLUCILO KOGA SI IMAL DA RECEMI 5 GODINKI I DA SI BIL KRSTEN I NAPRAVEN HRISTIJANIN NE PO TVOJA VOLJA..DA IMALO NEKOJ POP STO SEKOJDNEVNO KE TI SOLEL PAMET KAKO HRISTIJANSTVOTO E VISTINA A ISLAMOT ZLO KOE POVIKUVA NA VOJNA....I DA NEMAS PRAVO I NIKAKO DA NEMOZES DA GO PROCITAS k*rANOT TUKU POSTOJANO DA BIDES PRAKAN VO VOJNA PROTIV ZLOTO -VO OVOJ SLUCAJ ISLAMOT...KAKO BI SE CUVSTVUVAL ?????
DA BIDES ODDVOEN OD TVOJATA FAMILIJA NA KOJA SEGA POSLE 30 GODINI I NE SE SEKAVAS I DA DOJDE RED DA GI UBIES ISTITE ZATOA STO SE MUSLIMANI I JA BRANAT SVOJATA VERA OD OKUPTAOROT KOJ ST SEGA SI I TI ( NESTO KAKO DZIHADOT)....
TAKA IM BILO I NA MAKEDONCITE......KOGA TURCITE IM GI ZEMALE DECATA SAMO ZA DA NE PORASNAT I STANAT MAKEDONSKI VOJNICI ....

[/quote]

Goor,posto smetam deka poveke ti e jasno a pisuvas samo zatoa sto nemozes da priznaes,nema da te citiram na sekoe.
Povtorno ti povtoruvam,po kojznae koj pat. NE VERUVAJ NA SE OD ZBOR DO ZBOR. Od se sto si procital za Islamot i za toj danok 99,9% e LAGA !
I toa nema vrska so Islamot.
Ponataka,netocna ti e i sekoja Paralela. VO VERATA NEMA PRISILBA. ISLAMOT NE' TERA DA CITAME,DA UCIME,DA IZUCUVAME,,,, NE NI ZABRANUVA CITANJE NA BIBLIJA,ZBORUVAM ZA ISLAMOT,NE ZA TURCITE....
Ti kazav deka vo Mobilizacijata koj sto ne sakase da odi da se bori protiv svojot narod,ne otide a ti sto bea vo redovnata armija,tie i ostanaa,kako sto i kaza Daija.... jas i sluzev za ovaa drzava.
I povtorno,VO GOLEMA ZABLUDA SI a Boga mi i covek koj ne e racionalen,koj razmisluva so sopstvena glava.
Ateistite barem tvrdat deka se sami site bogovi,deka sami so sebe upravuvaat..... toa ti voopsto ne go pravis...
Turcite imale dovolno vojska,ne im trebale tugji deca.... nam preporacano nie da pravime deca i taka i e... vidis znaete nekogas da kazete deka Islamot se siri so natalitet..... Nie imame tolkav iman-vera,sto vo Imeto na Allah ne se plasime 2 na 100 vojnici.

A i za naredniot post ti odgovoriv samo izgleda deka ne si me cital.
Ti kazav da se upatis malku po Istorija,sam da baras ke naucis poveke.... ti go spomnav vremeto na Halid El Rasid e samo eden period koga seto pogore go nabroiv bilo STVARNOST a ne samo razmisluvanje i son na nekoj jadnik.

Baraj sega,trcaj,googlaj,setaj po internet,snajdi se.... ako ti napisam godina,pomalku ke se resi toj problem odkolku vaka,,, imas mnogu podobar podatok za da ispitas.

Цитирај I ZAMISLIV VERUVAJ DEKA ZAMISLIV - TOA BI BILO SUPER DA E TAKA....AMA TE MOLAM KAZI MI PRED DA SE VMESAAT USA NA PRIMER ILI DRUGI KATOLICKI ILI HRISTIJANSKI VLASTI VO KOJA ISLAMSKA ZEMJA SE PRAKTIKUVALO TOA PA DA RECEME EVE PAK KE BIDE TAKA???????????????????
Kazav sekade.... Islamot imal eden vladar za SITE ISLAMSKI ZEMJI. Znaci sekoja Islamska zemja imala EDEN VLADAR a ne sekoja posebni presedateli.... znaci EDEN HALIFA za site Islamski zemji i za celiot Islamski svet. Eden samo primer ti dadov,trcaj.......
Zatoa ti velam,citaj me ako me citas.... nema a da ne sum ti odgovoril nesto.
PS: UBAVO E KOGA KE SE CUE DEKA BI BILO SUPER TAKA. No za zal,si dozvoluvame da bide vaka kako sto si e (nikako)... no,ke bide povtorno taka kako sto bilo,pravedno.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 12:17

neznam zosto se raspravame ... ???

verojatno nekoj od ova ima korist ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 19:09
mirlem...ima fakti deka toj danok postoel...i deka bilo taka...sega ako nekoj gi prekrsil zborovite od k*ranot...toa e drugo...
ama nemozes da odis protiv faktite....
toj danok e zapisan vo istorijata kako najtezok danok ...
mi spomna deka turcite imale dovolno vojska i ne im trebalo da zemaat makedonski vojnici.....
moze ne dozvoluvale da bidat makedonski vojnici koga ke porasnat
nemozes da negiras fakti so svoe razmislumanje....pa makar i da se kosat tie fakti so k*ranot...sto znaci fakt e deka se desilo toa...
nemozes protiv faktite miralem.....
znaci ostani mi pozdraven.....
end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2007 во 23:58
Originally posted by goor goor напиша:

mirlem...ima fakti deka toj danok postoel...i deka bilo taka...sega ako nekoj gi prekrsil zborovite od k*ranot...toa e drugo...
ama nemozes da odis protiv faktite....
toj danok e zapisan vo istorijata kako najtezok danok ...
mi spomna deka turcite imale dovolno vojska i ne im trebalo da zemaat makedonski vojnici.....
moze ne dozvoluvale da bidat makedonski vojnici koga ke porasnat
nemozes da negiras fakti so svoe razmislumanje....pa makar i da se kosat tie fakti so k*ranot...sto znaci fakt e deka se desilo toa...
nemozes protiv faktite miralem.....
znaci ostani mi pozdraven.....
goor,neznam koga ke se razbereme.
Ima Fakti i Fakti. Ima informacija i Dezinformacija. Dali si slusnal za toa ?
Jas ne rekov deka nekoj mozebi ne zel nekoe dete ili nekidnapiral,toa se slucuva sekoj den... no toa nemoze da ti bide dokz deka edna religija taka se prosirila.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 00:08
ne edno miraleme...do koga ke negiras.......istoriski fakti...
deka toa bil danok koi go zemale turcite........znaci ne zemale edno dete....i ednas...tuku sekojdnevno gi zemale....majkite duri namerno gi osakatuvale svoite deca........za da ne gi zemat turcite........

rasprasaj se ubavo...ne dezinformacija....i ne zemal eden turcin taka...tuku site....

end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 01:00
Originally posted by goor goor напиша:

ne edno miraleme...do koga ke negiras.......istoriski fakti...
deka toa bil danok koi go zemale turcite........znaci ne zemale edno dete....i ednas...tuku sekojdnevno gi zemale....majkite duri namerno gi osakatuvale svoite deca........za da ne gi zemat turcite........

rasprasaj se ubavo...ne dezinformacija....i ne zemal eden turcin taka...tuku site....

Vo red e Goor,ti napisav daleku poverodostojni i povredni primeri od Istorija,za koi ocigledno nem si,pa si se fatil za danokot ko pijan za plot.

A dovolno ti e samo da vidis koj e avtor na takvite (dez)informacii pa potoa da trknes po drugi negovi dela. Mozebi e ludo no mene mi e navika da ne zemam se zdravo za gotovo.
Treba da znaes deka Ateizam ne ti pali koga zboruvas so Musliman,makar 5 godisen,oti za se' ima odgovor.
Ne sakam da omalovazuvam nekogo,mozebi od drugite i ne se dovolno upateni i ne si ja poznavaat dovolno religijata no fakt e deka nemaat dokaz za ona sto go tvrdat.
No Filozofi i Filozofi nebi mozele da ubedat i da mu dokazat nesto na nekoj musliman makar i osnovno samo neka ima,vaka,kako mene.... duri i vo toa osnovno ne bev odlicen. Ne sakam da kazam nitu toa deka vo religijata sum dobar ili deka jas imam dokazi ili deka jas sum nekoj.... sekoj Musliman,malku upaten,isto bi ti zboruval,zatoa sto Qur'anot e EDEN. Islamot e IST NA SEKADE I ZA SEKOGO. SEKOJ MUSLIMAN VO OVOJ MESEC POSTI,,,, Nema dilema,zosto nedela ili zosto petok,,, zosto samo riba da ne jademe ili zosto meso samo da ne jademe... ZA NAS ZA SITE E ISTO.

Sakav da ti kazam deka vo se' postoi LAGA. Pogotovo koga se zboruva za Islamot. A od koi pricini imase prilika da svatis,,,, Zatoa sto Islamot bara vladar koj ke bide kako mene i kako tebe,ne priznava NEPRAVDI za koi SEKOJ DENESEN VLADAR SE BORI,,,,

Za primer ti go dadov i iskrivuvanjeto na terminot "Dzihad" kolku e sprotiven od ona sto go smetaat nevernicite.  Pa kolkavav teroristicki napad se izmisli,i sami si go napravija samo za da go obvinat Islamot ??? Si se zaprasal li ti nekogas (iskreno kazi mi) zosto toa im go pravat ????
Koga site denes znaeme deka napadite ne bea izvrseni od Muslimani.
Za pametnite toa bese dokaz deka Vo Islamot se krie BOGATSTVO... I ete,gi srusija oblakoderite i posle 10 minuti (otkako se strusija) izjavija deka toa go napravi "al kaeda" ZA KOJA NIKOJ PRED 11/9 NE SLUSNAL ZA NEA !!!!! Jas siguren sum deka ti ne razmisluvas so sopstvena glava,oti sekoj koj razmisluva sam svakja nesto sprotivno od ona sto ni go natovarija.

Znaes za toj nastan sto veli Allah dz.s vo Qur'anot ?

Pazi,napadite se slucija na 11/ ednata zgrada imase 109 a drugata 110 sprata.....

Qur'anot e podelen na poveke Dzuzovi.

Vo 11 Dzuz,Sura 9 Aet 109 i 110 Allah dz.s veli:

109. Da li je bolji onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na strahu od Allaha i u želji da mu se umili - ili onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na rub podlokane obale koja se nagnula, da se zajedno s njim u vatru džehennemsku sruši? - A Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini.

110. Zgrada koju su oni sagradili stalno će unositi nemir u srca njihova, sve dok im srca ne popucaju. - A Allah sve zna i mudar je.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 09:00
dali e toa sovpagane ili koj znae sto li e,
no cesto se spomnuva od umobolnite amerikanci i nivnite kucenca (linguri) kako opravduvanje za haosot koj go seat!!!!

Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 09:12

malku ke dadam komentar nadvor od tema ...

koga kompjuterot ke se preplavi od informacii ...
pravime RESET ...

nekako site sme prepolni so informacii ...

dali sme za reset ?

pa da vidime sto e vistina ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,283 секунди.