IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 20>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2006 во 21:07
Цитирај Обвинувањето за полигамија е со цел НАВРЕДА, нешто како Земал Повеќе жени за сексуални потреби. Значи, нее работа на полигамија каква што ја отсликувате вие.

Борбата со нефс, па секаде и секогаш е присутна таа борба со нефс ... да се воздржиш од нешто што е тешко да се воздржиш (од храна/вода за време на пост, од пиење алкохол иако е забрането и тн). А љубовта е чинење лошо?! Да се вљубиш во некого нее воопшто лошо, да имаш љубов за повеќе луѓе подеднакво нее воопшто лошо. Значи, нема да посегнеш по жената онака извршувајќи прељуба туку да се ожениш со неа и таа да биде ЕДНАКВА со другата!

Љубовта си има некои свои принципи. Така принцип во љубовта е дека заљубените се посветени еден на друг. Не може да постои љубов кога ја напушта едната жена и оди кај друга жена. Христос рекол дека нарушување на љубовта и неверство претставува самото посакувачко погледнување на друга жена. Така Мухамед не љубел туку си ги исполнувал своите телесни желби со жените. Поради принципот на посветеност може да се љуби само една.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
harbur Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Февруари.2006
Поени: 132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај harbur Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2006 во 23:23

Сард , за да го разбираш Мухаммед с.а.в треба да го читаш неговиот живот .Ако прифакаме дека е посланик не би требало да праи проблем 11 па и да пишува 100 .Има хадиси кои се обрзувачки за сите муслимани ,само за Мухаммед с.а.в ,и кои не се обрзувачки ,мораш да земаш во предвид дека се зема во обзир сите 23 години животот на Посланикот с.а.в ,и како што гледаш тука ,пренесув Енес р.а дека вака и вака ,значи нема никаква обрзувачка наредба .Јас ги провериф хадисите ти се сахих .велиш дека Посланикот треба да дава а не да зема ,има моменти кога дава а има моменти кога зема со тоа што така што овде гледаме едно упатсво како е најдобро да се постапи.Ако жената има менстр. можеш да ја галиш ама во другиот хадис (што овде не е напишано) има јасна наредба дека жената кога е во менст.не смееш да имаш интимен однос.Никој не може да го обвини дека имало корис од тоа што Посланик затоа што не може да се оди против Божјата волја ,значи ако Бог ти дал тие својства те*е желба за интимен однос,нефс, желба за пиење,јадење, никој не може тоа да го спречи и затоа стапуваат во сила условите и прописите.А прописите ке ги земаш Посланиците. Значи ако к*р,ан а.ш е теорија Мухаммед с.а.в е пракса. 

Кон врв
krale Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јануари.2006
Поени: 923
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2006 во 23:28
Едно не разбирам за тој ваш Мохамед. Како сте толку убедени дека бил совршен ако бил само човек? Знаеме во христијанството дека НИЕДЕН пророк (Мојсеј, Авраам, Давид, Соломон итн.) не бил совршен, освен Хрисотс, но затоа што бил Господ. А како тоа баш Мохамед, кој од неговиот живот се ГЛЕДА АПЛА дека бил грешен, го мислите совршен?
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај harbur Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 00:05
Според Исламот сите Посланици биле безгрешни.
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 00:05

Sard... mnogu raboti gi pisuvate bez razmisluvanje. Velis,Solomon imal nad ILJADA ZENI toa i biblijata go tvrdi. Avram imal 2 zeni,toa i biblijata go tvrdi. I Avram i Solomon bile Bozji pratenici (proroci) neli ??? Znaci,ako bile Bozji pratenici (proroci) togas po naredba od Boga taka i pravele,oti Bog gi prakjal za PRIMER na covecanstvoto i da go prestavat Boga. Sega biblijata e protiv toa ??? Neli e "BIBLIJA PROTIV BIBLIJA" ILI NEDAJ BOZE "BOG PROTIV BOG" ??? Prvo Bog go izbral na Solomon i go inspiriral i posle Solomon necini rekol ???? Mislam dka ednostavno ne znaete vo sto veruvate poveke,no isto mislam deka nevi nitu pak vazno vo sto veruvate. Sega Muhammed imal poveke zeni i samo toa e cudno ?????? Dali treba da go povtoram prasanjeto: "Zosto Isus nemal nitu edna zena???"  Neli ubavo objasniv vo koj slucaj eden Musliman moze da zeme poveke zeni ??? Vo slucaj,sto denes ne postoi takva moznost.Zatoa i nema slucaevi koga Verski nekoj zel poveke zeni. Odete be Sard,sto vika Harbur,procitajte nesto poveke pa dojdete. Razgledaj te prvo. Od poveke strani,ima objasnuvanja,ima tumacenja,ima luge koi zivotot go posvetile izucuvajki go Islamot,,,,,,, pa sega ti li Sard ili Ortodox (za Krale da ne zboruvam) dojdovte da komentirate ??? A kolku ste procitale ???? Ne gledate li deka sekoj Bozji den imame nov Musliman koj ni doagja od druga religija, koj ubavo gi razgledal site raboti...... videte be Sard na sto se prepinate,kako si dozvoluvate ???

Kolku za primer. Kade e i vo sto e sovrsenosta na Isus ?? Muhammed s.a.w.s bil covek,pa ete,nie veruvame vo negovoto pratenistvo ?? Dali sakase Krale da kaze deka i avram i mojsie i david (bile luge isto) ne treba vo niv da se veruva ???? Vo sto e Isus sovrsen ?? Pravel cuda ??? Zarem ne pravese mojsie cuda ??? Dali e sovrsen onoj koj odi po nuzda,kako mene,onoj koj bolka osekja,kako mene,onoj koj glad i zed osekja,kako mene.... onoj,sovrseniot ZNAE ZA SUDNIOT DEN,isus ne znael,duri ni smokvata dali ima plod na nea. Ili togas bese covek,no otecot vleze vo sinot za svetiot duh da pojde na neboto koga sinot ke otide kaj otecot duhot da vleze vo sinot i otecot da pojde na neboto i taka s duh i sinot da vlezat vo nego i zaedno da slezat dole i posle...................???? I posleee..... i poslee..... mi zboruvate za turlitava. Ubavo bi bilo koga edna isusova zapoved da ja praktikuvate (barem edna,A NE GI IMA MNOGU) taa e da si ja izvadite gredata od vaseto oko za da ja barate raskata vo tugjoto.Sto e naj interesno ZNAETE DEKA OBJASNUVANJE ZA ONAA POGORE TURLITAVA NEMA. Toabarem dosta pati se prizna.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 09:25
Миралем, тоа што биле Божји пророци не значи дека биле безгрешни. Библијата на МНОГУ пати укажува на тоа дека Авраам своеволно (а не по Божја наредба) ја зема втората жена, и тоа Господ го осудува. Исто така и за Соломон се смета дека тој не бил баш по Божјата волја. Дури и Давид кој е најсветлиот старозаветен лик, Бог многу се разлутува кога тој одлучува да зема дополнителни жени.

Така да не ти важи концептот. Библијата јасно тврди дека Исус бил совршен во мудроста итн., но најважно од се бил совршен во светоста, односно безгрешноста. Единствен ТОЈ бил совршен. Не може човек да биде совршено свет, тоа не го разбираш ти, а гледам ниту било кој во Исламот.
Ние сме Христов благ мирис пред Бог меѓу оние кои се спасуваат, и меѓу оние кои загинуваат; на едните смртен мирис за смрт, а на другите животен мирис за живот. 2Кор 2.15-16
Кон врв
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 12:47

Миралем.Никој не ти одговори.Ако некој бара доказ а тој е за да поверува.Светите луге во православието благодареле на Бога бидеки не им испратил.

А на еден кога демонот се претворил во ангел а овај возвратил

ВИДИ ДА НЕ НЕ СУМ ЈАС: ЈАС НЕ СУМ ТОЛКУ ДОСТОЕН тогаш СЕ ИЗЦЕЗНАЛО.

Колкаво смирение и ниска суета.

Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 12:54

Originally posted by aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaa напиша:

Не барајте,браќа мои, мнозина да станувате учители,знаеки дека поголема осуда ќедобиеме оти сите ние многу грешиме.

ГОСПОДЕ, АКО СИ ТАМО НЕКАДЕ, НАСОЧИМЕ (НА ПРАВИОТ ПАТ)!

Гледаме дека нема вера ни во оваа молитва.

Зарем вака и сатаната не го искшуваше Исус Христос.АКО СИ СИН БОЖЈИ.

Убава тема Исламот Проив Исламот.

НИЕ веруваме во Бог  КАЈ НАС нема АКО.Со крштението гоотврливме.

пак вие со боичките! доста ЛОМ се напраивте, кој ќе ве чисти после!

Молитвата е за вас, кои немате вера! разбираш што ми е муабетот?ж

БОГ МОЖЕ ДА БИДЕ ИСКУЖЕН ОД САТАНАТА?

ВО ТАКОВО БОГ ВЕРУВАТЕ? МЕНЕ НЕ МИ ТРЕБА ТАКОВ!

Кон врв
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 12:55
Тешко мене ако вака телесен се сметам за без гресен.Гордост.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 14:23

Originally posted by harbur harbur напиша:

Сард , за да го разбираш Мухаммед с.а.в треба да го читаш неговиот живот .Ако прифакаме дека е посланик не би требало да праи проблем 11 па и да пишува 100 .Има хадиси кои се обрзувачки за сите муслимани ,само за Мухаммед с.а.в ,и кои не се обрзувачки ,мораш да земаш во предвид дека се зема во обзир сите 23 години животот на Посланикот с.а.в ,и како што гледаш тука ,пренесув Енес р.а дека вака и вака ,значи нема никаква обрзувачка наредба .Јас ги провериф хадисите ти се сахих .велиш дека Посланикот треба да дава а не да зема ,има моменти кога дава а има моменти кога зема со тоа што така што овде гледаме едно упатсво како е најдобро да се постапи.Ако жената има менстр. можеш да ја галиш ама во другиот хадис (што овде не е напишано) има јасна наредба дека жената кога е во менст.не смееш да имаш интимен однос.Никој не може да го обвини дека имало корис од тоа што Посланик затоа што не може да се оди против Божјата волја ,значи ако Бог ти дал тие својства те*е желба за интимен однос,нефс, желба за пиење,јадење, никој не може тоа да го спречи и затоа стапуваат во сила условите и прописите.А прописите ке ги земаш Посланиците. Значи ако к*р,ан а.ш е теорија Мухаммед с.а.в е пракса. 

Не може веднаш да земеме дека тој или било кој друг е посланик се додека тој со својот живот и со знаци не го потврди тоа. Одите по погрешен редослед. Тој бил посланик од таму не треба да праи проблем и да има многу жени. Но правилно би било тој се докажува со својот живот дека е Божји пратеник и ние од таму заклучуваме дека е точно она што го зборува и учи. По  првиот редослед верувањето дека бил посланик е засновано само на зборовите, во вториот редослед верувањето е засновано на зборови и ДЕЛА. Како што Бог на неколку места и рекол дека вистинскиот пророк го познавате по неговите дела. Овие дела не се дела на Божји пратеник во чии мисли само Бог живеел. Овој живеел длабоко вмешан во земските задоволства. Тука ја нема пак посветеноста. Во случајов посветеноста на Бога. Тој не го љуби Бога бидејќи го троши своето време и насоченост да им удоволи на жените, а не на Бог.

И во второто дека не може да се оди противно на Божјата волја е прејудицирано верувањето дека тоа е Божја волја која треба да се докаже.  За Мухамед имаме правила кои важат само за него. Само нему му било дозволено она кое не им било дозволено на другите.  Оној кој треба да биде пример, токму тој треба да не живее по исклучоци туку треба да ги исполнува правилата. Таков е животот на Исус Христос.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 15:23

Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by harbur harbur напиша:

Сард , за да го разбираш Мухаммед с.а.в треба да го читаш неговиот живот .Ако прифакаме дека е посланик не би требало да праи проблем 11 па и да пишува 100 .Има хадиси кои се обрзувачки за сите муслимани ,само за Мухаммед с.а.в ,и кои не се обрзувачки ,мораш да земаш во предвид дека се зема во обзир сите 23 години животот на Посланикот с.а.в ,и како што гледаш тука ,пренесув Енес р.а дека вака и вака ,значи нема никаква обрзувачка наредба .Јас ги провериф хадисите ти се сахих .велиш дека Посланикот треба да дава а не да зема ,има моменти кога дава а има моменти кога зема со тоа што така што овде гледаме едно упатсво како е најдобро да се постапи.Ако жената има менстр. можеш да ја галиш ама во другиот хадис (што овде не е напишано) има јасна наредба дека жената кога е во менст.не смееш да имаш интимен однос.Никој не може да го обвини дека имало корис од тоа што Посланик затоа што не може да се оди против Божјата волја ,значи ако Бог ти дал тие својства те*е желба за интимен однос,нефс, желба за пиење,јадење, никој не може тоа да го спречи и затоа стапуваат во сила условите и прописите.А прописите ке ги земаш Посланиците. Значи ако к*р,ан а.ш е теорија Мухаммед с.а.в е пракса.

Не може веднаш да земеме дека тој или било кој друг е посланик се додека тој со својот живот и со знаци не го потврди тоа. Одите по погрешен редослед. Тој бил посланик од таму не треба да праи проблем и да има многу жени. Но правилно би било тој се докажува со својот живот дека е Божји пратеник и ние од таму заклучуваме дека е точно она што го зборува и учи. По  првиот редослед верувањето дека бил посланик е засновано само на зборовите, во вториот редослед верувањето е засновано на зборови и ДЕЛА. Како што Бог на неколку места и рекол дека вистинскиот пророк го познавате по неговите дела. Овие дела не се дела на Божји пратеник во чии мисли само Бог живеел. Овој живеел длабоко вмешан во земските задоволства. Тука ја нема пак посветеноста. Во случајов посветеноста на Бога. Тој не го љуби Бога бидејќи го троши своето време и насоченост да им удоволи на жените, а не на Бог.

И во второто дека не може да се оди противно на Божјата волја е прејудицирано верувањето дека тоа е Божја волја која треба да се докаже.  За Мухамед имаме правила кои важат само за него. Само нему му било дозволено она кое не им било дозволено на другите.  Оној кој треба да биде пример, токму тој треба да не живее по исклучоци туку треба да ги исполнува правилата. Таков е животот на Исус Христос.

Sard... mi e krivo sto povtorno ke ti repliciram a ti ne kaza nisto za sto te prasav.

Znaci,dadov JASNI DOKAZI. Ti povtorno: "nemoze da bide poslanik ako imal zeni" I povtorno prasuvam,zarem za nivnoto vreme Solomon neli bese poslanik a imase poveke od ILJADA ZENI ??? Zarem Avram ne bese za vremeto negovo Bozji Poslanik a imase 2 zeni ???????  Neli e ova "biblija protiv biblija" Toa bile Bozji poslanici. Da razjasnime prvo sto znaci Bozji poslanik i Zosto Bog gi prakjal niv. Bog,na sekoj narod im prakjal po eden POSLANIK(PRATENIK) Za da ja zboruva vistinata za BOGA. Pratenik,preku kogo ke gi dade NEGOVITE DOKAZI. Pratenik KOJ ZA PRIMER KE SLUZI. Debelo prasanje: Dali eden Bozji pratenik moze da go prevari boga ? Bog go izbral solomon da mu sluzi nego,go nadaril so mnogu raboti koi ostanatite luge i nemale,Solomon zboruval so zivotnite,go poznaval jazikot na pricite,duri i VETEROT mu bil poslusen.... Znaci niv BOG gi izbral. Seto e toa ALLAHOVA ODREDBA. Za edna obicna licnost,ako piela,ako kockala,ako blud cinela.... za toa ni e poznato veke sto se raboti... no koga se Bozji pratenici vo prasanje,togas se sto tie pravele i se sto ne poducile i se sto ni preporacale prifatlivo e (vo odredeni slucaevi) zatoa sto tie bile BOZJI PRATENICI. A zosto bile od BOGA PRATENI ? Zosto Bog ni gi Pratil ?? Da na niv se ogleame,da sluzat za primer,da ne priblizat kon Bozjiot Pat. Dali bog se zeznal sto Solomon go izbral za negov poslanik ??? Oti velite deka solomn bil gresnik (subhanallah) solomon go prevaril boga,solomon po svoja volja si pravel sto saka,a solomon e Bozji pratenik..... Kazav,ednostavno neznaete vo sto veruvate a i nevi e nitu bitno vo sto veruvate. Sekoj Bozji pratenik a.s od Boga si imal svoi Sposobnosti,odnesuvanja kon narodot za koj bil praten,,,, Taka na Isus mu bilo dadeno i Cuda da pravi,oti,vo takov narod ispadnal,narod na kogo Cuda mu trebaat i tie mu se malku,povtorno boga baraat licno so oci da go vidat,i posle tolkua cuda pravenje,da ne kazm go ubija Isus,tuku pokusaa da go ubijat ! Takov bil narodot. Nam cuda pokraj Qur'anot ne ni trebaat,oti nema pogolemo cudo od nego. Sto da kazeme za cudata koi Mojsie gi pravel ??? Od satanata bile neli ??? Avram cuda ne pravel. No za negoviot narod,si imal od Boga dadeni dovolno dokazi. I sto e naj tragicno. Avram i Solomon se Bozji pratenici vo sekoj slucaj iako "napravile greska" sto edniot imal 2 zeni a drugiot poveke od Iljada..... no ne e Muhammed bozji pratenik ??? Samo kaj nego se problem poveketo zeni. Deka samo vo ucenjeto na Muhammed s.a.w.s i vo objavata koja nemu mu e dadena e dokazano Bozjeto postoenje. Ne postoi druga kniga osven Qur'anot i Hadisite koja moze da go dokaze bozjeto postoenje. Edinstvena kniga koja go dokazuva BOGA. Povtorno taa e od satanata.

I povtorno prasuvam: Dali satanata go inspirirala Muhammed a.s koga mu se zboruvalo kako nastanala vselenata,deka nastanala od golemata explozija,poznata kako big bang.Dali satanata go inspirirala Muhammed a.s koga mu se zboruvalo za toa kako covekot nastanuva vo majcinata utroba. Kako nastanalo zelezoto,od kade doslo,zosto sluzat oblacite,,,,, i koga mu se zboruvala celata NAUKA koja denes nekoj tvrdi deka TOJ ja otkril a zapisana e pred 15000 godini ????????

A dali Bog gi inspiriral bibliskite pisateli koga im zboruval deka prvo e svetloto nastanato pa potoa sonceto,koga zboruval za toa deka zemjata e ravna ploca......?????????

Dali e kako odgovor sega prifatlivo da mi se kaze: prasaj go boga ke ti kaze ? Togas Bog dzaba gi prakjal ....Davud,Solomon,Avram,Mojsije,Isus i Muhammed a.s. ??????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 16:42
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

A dali Bog gi inspiriral bibliskite pisateli koga im zboruval deka prvo e svetloto nastanato pa potoa sonceto,koga zboruval za toa deka zemjata e ravna ploca......?????????

Миралеме друже стари... Размисли малце што збориш. Па многу ЛОГИЧНО е дека прво е создадена светлината, а потоа сонцето. Инаку како? Прво сонцето, а после светлината? Еј Миралем, користи ја главата малце...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај harbur Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 17:07
интересно коментираш само што ти одговара
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Април.2006 во 21:07
Harbur, drugoto e komenitano 200 pati. Povtoriv mnogupati deka nieden prorok ne e sovrsen. I nivnite grevovi se isto taka zapisani. Za nasa pouka, kako i za nivno izgraduvanje vo podobri slugi Bozji. Ama Miralem ko Miralem, gi povtoruva istite raboti iljada pati kako nisto da ne e kazano pred toa...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,220 секунди.